петък, 15 юли 2011 г.

Торта в стил Shabby Chic

Сигурно си мислите "Тая Бубето вече съвсем изтрещя, горката! Преди време няква си торта в стил Vintage, сега Shabby chic!" За изтрещяването няма кво да си кривя душата - мисля, че всички, които имаме деца, сме си поне наполовина изперколясали. Тъй че хич не се засягам, нито отричам подобни класификации. А що се отнася до самия стил - обожавам го! Но честно да си призная и идея си нямах, че така се казва!!! Просвети ме Светлето Бонин, за което съм й много благодарна. 

обзавеждане в стил Shabby chic
Та ако и вие не сте наясно какво точно се крие под понятието Shabby chic, накратко ще се опитам да перефразирам. Това е стил, който се свързва предимно с интериорното обзавеждане. Мебелите изглеждат старинни, боядисани с няколко слоя боя, предимно в бяло или светли пастелни цветове, която задължително е протъркана на места, така че да се виждат отделните пластове и дори самото дърво. Текстилните елементи (пердета, дамаски, възглавници, завивки) са от естествени материи, предимно лен и памук, отново в бяло или светли пастелни цветове. Акцент са форалните мотиви, най-вече рози. Всъщност този стил е синоним на античност, женственост и шик. 


Именно тези три елемента се опитах да въплатя и в моята торта. Правих я за имения ден на Калина - познавате я твърде добре, защото за нея съм направила не една и две торти. Майка й Ели този път реши да ми даде само няколко ориентира относно това какво иска и да ме остави аз да я изненадам с крайния резултат. Като насока ми прати снимки на една много нежна жилетчица с бродерии на Калина, няколко торти от папката й с любими и снимка на подаръчни кутии, точно в стил Shabby chic. Естествено, най-много се впечатлих от кутиите, а жилетчицата ме разчувства с бебешкото си розово и малките избродирани розички (споделяла съм ви как ми действат момичешките дрешки, тъй че да не навлизам в подробности). При кутиите акцент бе една тънка панделка на бели и червени квадратчета, каквато аз, естествено, не можах да намеря никъде по кинкалериите. Затова реших да я заместя с малко дантела и сатенени ленти в различни нюанси на розовото. Средният етаж имитира точно мебел във въпросния  стил. Ефектът на наслоена и изтъркана боя постигнах като оцветих захарното тесто в цвят слонова кост, а отгоре минах с по-гъста бяла боя с помощта на твърда плоска четка. Получи се наистина ефектно и бях супер доволна от резултата. Дребосъчестите розички имитират избродираните на жилетчицата и придават задължителната женствена нотка. И ето ти торта Shabby chic!!!



А ето ви и поредното доказателство за телепатична връзка между мен и Ели. Преди да дойде да вземе тортата, минала да си купи една масичка в стил.......? Естествено - Shabby chic!!! После с тортата, масичката и Калина - право в новото й фотографско студио. Резултатът - серия прелестни снимки, на които всички момчешки майки вярвам ще се просълзят от умиление.




Можете да се полюбувате на фотографиите на Ели тук и тук.

8 коментара:

  1. Прекрасна е! Много, много красива:)

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова е красива и нежна!!!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна! Много семпла и в същото време много нежна и красива! Една от любимите ми твои торти! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятна е! Обожавам твоят стил на торти!

    ОтговорИзтриване
  5. Ако не знаех, никога не бих допуснала, че това са снимки от български блог и от български правяч на торти! Браво! Впечатляващо! :) Постарала си се както винаги и резултата е повече от отличен! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Уникална красота Бубе! И на мен този стил ми е любим, ако имам къща някой ден бих я обзавела точно така :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много ви благодаря за прекрасните коментари!!! Не веднъж съм ви казвала, че като ви чета, удоволствието от всяка направена торта става двойно , че и тройно по-голямо.
    Стела - почти всеки ден получавам поне по едно писмо, в което ми пишат, че не могат да повярват, че това са торти, правени в България. За моя огромна радост, има толкова много супер талантливи момичета българки, които творят наистина невероятни торти. На част от тях дори на малкото пръстче не мога да стъпя, но съм страшно горда и щастлива, че ги има и че ги познавам. В най-скоро време ми се ще да направя една специална публикация, посветена именно на тях.
    Дани - от все сърце ти пожелавам в най-скоро време да си обзаведеш мечтаната къща!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Изключително нежна! Прекрасна е! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване