Декорирането на курабийки определено не е за хора със слаби нерви. Необходимо е мнооооого търпение, време и спокойствие. Но повярвайте ми, заслужава си!!!
В нашето семейство това лакомство е на голяма почит и то не само на финалната права, когато вече е готово за хапване. Децата с огромно желание ми помагат и в месенето, и в точенето, и в рязането на формичките, та дори и в декорацията. Обожавам ги как се навъртат край мен в кухнята, а от фурната се носи неповторимият аромат на канела...
Рецептите за най-често правените от мен курабии можете да намерите на страничката с рецепти.
Рецептите за най-често правените от мен курабии можете да намерите на страничката с рецепти.
За декориране използвам различни глазури и методи, но винаги крайният резултат е "нещо сладко и красиво". За мен всяка курабийка е като бяло платно, което трябва да превърна в картина. Позволява на въображението ми да се развихри максимално. Иска ми се всяка бисквитка да е уникална, различна от останалите. Често декорирането им ми отнема дни, но пък е толкова забавно и зареждащо.
Бубе, бисквитите ти са декорирани просто невероятно! Фаворити се ми тези, украсени с фондан. Как искам всичките да мога да ги правя и аз :):):)
ОтговорИзтриванеПожелавам ти нестихващо творческо вдъхновение!
Здравей, уникални неща наистина, много ми харесват. Може ли да те попитам - планирам за имения ден на съпруга ми в края на месеца да направя курабийки, украсени с Роял Айсинг, но не знам от къде мога да си купя бои, за да го оцветя. Дали може да ми помогнеш със съвети за магазини из София, където бих могла да проверя? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Благодаря ти, Мариана! Магазините, от които аз купувам такива неща, са на Кадемлия 6 и на Три уши (не знам номера, но е една малка дрогерия в близост или по-скоро ва гърба на колелото на трамваите, които въртят при съдебната палата). Иначе има и няколко български сайта, които продават сладкарски бои. Можеш да намериш координатите им в нета. Друг вариант са чуждите онлайн сайтове. Успех!
ОтговорИзтриванеОставам без дъх всеки път като ти разглеждам страницата...
ОтговорИзтриванеБубе, можеш ли да обясниш последователността при работа с резците и релефите на пеперудите.Купих ги току що,но нещо не ми харесва как стават.
ОтговорИзтриванеРазточваш си захарното тесто, но малко по-дебеличко, за да стане хубав отпечатък. Взимаш релефното листче, предварително нарязано на отделни правоъгълничета със съответната пеперуда и поставяш върху разточеното тесто. Имай предвид, че става различен релеф в зависимост от това, коя от двете страни отпечатваш. Едната е с вдлъбнати контури, а другата с изпъкнали. И двете стават готини. Та като поставиш върху тестото притискаш първо леко с ръка,а после минаваш отгоре с ютийката (смутъра). После внимателно отлепяш релефното фолио и чак тогава изрязваш с кътера. Става лесно и готино.
ИзтриванеЕ,това вече си е съвсем различно от моите опити.Много ти благодаря.Обаче не ме шашкай със смутъра(идея си нямам какво е).И плюс това ми дойдоха в повече всички специфични термини.Можеш ли да го покажеш как изглежда.
ОтговорИзтриванеhttp://www.google.bg/imgres?um=1&hl=bg&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:en-US:official&biw=1366&bih=628&tbm=isch&tbnid=NbTtSsQrbV1wiM:&imgrefurl=http://cooksdream.com/store/wil1907-1200.html&docid=WLgCquyJARa2jM&imgurl=http://cooksdream.com/Merchant2/Wilton/images/WIL1907-1200.jpg&w=225&h=233&ei=zMxpT4WLIo3mtQbk3NCbCA&zoom=1&iact=rc&dur=986&sig=114346047856076764656&page=1&tbnh=139&tbnw=136&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:3,s:0&tx=54&ty=81
ИзтриванеТе това е смутър! Използва се за приглаждане на фондана към тортата, когато я обличаш. А относно термините - нищо кой знае какво не съм използвала. Винаги се стремя да обеснявам максимално просто и ясно.
Здравей Бубе,и аз всеки път съм без думи за всичко което правиш.Дълбок,дълбок поклон за уменията и търпението.Силно съм впечатлена от пеперудите,но искам малко пояснение,с пачуърк ли са правени или с някакъв друг вид резци.Благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Изтриванеhttp://www.aromashouse.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1189&category_id=25&option=com_virtuemart&Itemid=1
Ето за тези пеперуди става въпрос. Комплектът се състои от резци и текстурни подложки.
Благодаря,невероятна си.
ОтговорИзтриванеБубе текстурните подложки само за фондан ли стават?Рисуването после на ръка ли се прави,няма ли и по лесен вариант? Във сайта на фирмата производител е показана някаква не знам подложка ли е, какво е,върху нея слагат силиконова подложка с дупки,наливат течен шоколад и след това онова първото дето не знам какво е, се отпечатва върху шоколада.Та следващия ми досаден въпрос е може ли ,ако си запозната да обясниш и тази техника? Станаха 3 въпроса, които нямат връзка един с друг, но какво да се прави и ние искаме да се учим.Благодаря, че има такива търпели и желаещи да помагат българки.Бъди жива и здрава!
ОтговорИзтриванеПринципно текстурните подложки са с цел да се направи релефен отпечатък върху нещо меко. Пък дали то ще е захарно тесто, размекнат шоколад или пластелин, ти решаваш. Обикновено те се ползват за релеф, а не за рисуване, защото е трудно да се нанася боя с четка във вдлъбнат контур. Би могло отгоре да се мине с роял айсинг, но си е трудно нещо. За рисуване се използват други техники. Или си рисуваш директно с четка, или можеш да ползваш така наречените печати, с които работят при правенето на картички. Има и стенсили - това са огъващи се пластмасови листа, по които има изрязани орнаменти. Лепваш листа върху повърхността на тортата или отстрани и отгоре мажеш или с по-течен роял айсинг, или с боя, така че изрязаните орнаменти да се оцветят. После внимателно отлепяш листа и готово. Но стенсилите са ужасно скъпи. Има и трансферни листове. Те се поставят върху разточено захарно тесто или шоколад и после се затоплят със сешоар, така че да се залепят за тестото. А това, за коет оти ме питаш, предполагам са калъпи за шоколадови отливки, но без да съм ги видяла, не мога да съм на 100% сигурна.
Изтриванебубе , от къде мога да си намеря печати някакъв онлайн магазин има ли ? живея в малък град и .. малко трудно благодаря ти предварително .. между другото шапка ти свалям .. !
ИзтриванеИвка
Бубе, имаш едни невероятни ретро бисквитки картички,за които споменаваш че са разпечатки на вафлена хартия.Моля да ни обясниш стъпка по стъпка изработката.Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеПри тях няма нищо сложно. Първо си намираш готини картинки и си ги оразмеряваш на къмпютъра със съответните размери, които искаш да ти бъдат и курабиите. После насиш флашката в някое от местата, където принтират на вафлена хартия и те ти разпечатват снимките. Цената за листче е между 3 и 5 лв. С ножичка си изрязваш картинките, като внимаваш да няма никаква влага. От нея вафлената хартия моментално се съсипва. Разточваш си бяло захарно тесто. С мека четка намазваш всяка картинка от обратната страна с кристалина. Залепваш върху разточеното захарно тесто и притискаш внимателно, така че да залепне напълно. После изрязваш покрая с помощта на нож за пица или малко остро ножче. накрая лепиш върху курабийката. За повече блясък и по-живи цветове можеш да намажеш с кристалина и отгоре върху вече залепената картинка, след което оставяш да съхне поне ден. Има марки кристалина, които така и не изсъхват и все остават лепкави. Това е проблем, ако искаш да опаковаш всяка курабийка в целуфанено пликче, защото ще залепне.
ИзтриванеБЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО!Сигурно ще го прочетеш за хиляден път, но наистина си невероятна не само с таланта си, а и с желанието да обясниш всичко подробно. Бъдете здрави цялото семейство.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Бубе! Може ли да ни дадеш идеи, как да рисуваме върху фондан с някакви печати или очертания на силуети, които след това лесно да довършим. Има ли такива печати във сайтовете?
ОтговорИзтриванеВсе още не съм пробвала тази техника, но става лесно. Специално за сладкарствоот не съм виждала д асе продават печати, но тези за картички могат да се използват и за захарно тесто. Просто вместо мастило, тампончето трябва да се напои със сладкарска боя.
ИзтриванеМарина: Всичко е просто прекрасно....може ли някоя рецепта за бисквитките които си показала и ако не е нахално рецепта за фондана който ти правиш.Има доста рецепти ,но не съм сигурна коя да опитам ,понеже видях някои снимки на торти при които фондана е много блажен във форумите, а твоя на тортите е идеален.Благодаря!
ОтговорИзтриванеМарина, рецепти за бисквитките можеш да намериш на страничката "Рецепти". А фондана, с който работя, си го купувам готов от фирма Алимко, а напоследък, специално за курабиите, ползвам и един от фирма Ксеркс. В интернет можеш да намериш сайтовете и на двете фирми. От рецептите за домашноприготвено захарно тесто не бих могла да ти препоръчам никоя, защото аз не ги харесвам. Пробвала съм се доста пъти с различни рецепти, но все не ми се получаваше приятно и качествено тесто за работа.
ИзтриванеЗдравейте! Аз съм от Варна и ни предстои сватба на 19.08. Бих искала подаръчетата за гостите да са някоя подходяща курабийка. Прекрасни са нещата, които правите! Възможно ли ще е да се доставят такива курабийки до Варна? Оставям e-mail за връзка : lalena_dp@abv.bg
ОтговорИзтриванеПоздравления за предстоящата сватба! По това време от годината съм в отпуск и не работя. Така че няма да мога да изпълня молбата ви.
Изтриванеciao Bubolinkata..!!bellissimi i tuoi lavori...su torte e biscotti..io sono appassionata di biscotti decorati..ho scoperto che sei nata lo stesso mio giorno e mese...solo che il mio anno e 1953...un pò più vecchietta..mi ha fatto piacere conoscerti..ci sentiamo a presto..baci!!!!!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеНикога не съм правила каквито и да е слатки, но вашите са толкова красиви, че бил искала да направя за някой повод. Видях рецептата ви за курабийките. Моля ви, кажете как обаче да ги оцветя. Не е описано. На вашите слатки има втори цветен пласт, така поне изглежда. Как се прави той и как се слепва към слатката?
Благодаря предварително!
Пламена
Благодаря ви, Пламена! Декорирането на сладките се прави с различни методи, техники и продукти. Най-често за целта се използва роял айсинг - гъста паста от пудра захар, белтък и лимонов сок, оцветена със сладкарска боя. Продава се и готов роял айсинг, който винаги е с по-добро качество от домашноприготвения и в него няма сурови белтъци, което го прави по-траен и безопасен за консумация. Можете да си го закупите от специализираните сладкарски магазини и сайтове. В интернет можете да намерите редица статии и клипчета, в които подробно е обяснено и показано как се работи с него. Техниките са доста и едва ли бих могла да ви ги разясня подробно. Друг вариант е да си покриете сладката със захарно тесто. Разточвате го и със същата формичка каквато е и самата курабийка, изрязвате и захарното тесто. навлажнявате с мокра четчица от обратната страна на тестото и залепяте върху курабийката. Отгоре декорирате с допълнителни детайли. Най-лесният и най-вкусен за мен метод е намазването с ледена глазура. Тя се приготвя само от пудра захар и малко лимонов сок. Разбърква се на ръка докато се получи гъстта хомогенна кашичка. Добавяте капка от боята, така че да получите желания цвят и с помощта на дебела и мека четка нанасяте от кашичката върху повърхността на бисквитката. Оставяте да изсъхне добре и готово. Дано съм ви била полезна.
ИзтриванеЗдравейте! Невероятно красиви са! Поздравления! Останаха ми очите! :)
ОтговорИзтриванеАз имам следния въпрос - Когато изрязвам формичка от фондан, например цвете, трябва ли да я изчакам да изсъхне, за да я залепя за сладката?
Поздрави,
Петя
Здравейте, Петя! Радвам се, че са ви харесали. Сега на въпроса ви. Принципно правила няма. зависи от самото цвете. Някои цветенца имат нужда да изсъхнат, за да запазят точно определена форма. Други - не. Трябва да си прецените сама какъв е вашият случай. Важното в крайна сметка е да бъде красиво и да ви доставя удоволствие това, което правите. Пожелавам ви от сърце да се забавлявате докато творите. Успех!
ИзтриванеЗдравейте ,ннякъде гледах корабийки шапка и рокля декорирани с фондан черно и червено,но сега не ги откривам,премахната ли е снимката?Исках да пробвам да направя нещо подобно....Много са красиви нещата които правите и всичко искам да изпробвам .
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Извинявам се за закъснелия отговар, но едва сега виждам въпроса ви.Наистина имаше проблем със снимките - огромната част бяха изчезнали, тъй като отказах да си плащам таксата в сайта, където качвах албумите. Отне ми време да възстановя изгубеното, но със сигурност имам пропуски, за което моля да ме извините. Принципно, всички снимки на направените то мен неща, можете да намерите във фотострийма ми във Фликр на адрес http://www.flickr.com/photos/41132251@N06/
ИзтриванеЗдравейте очарована съм от таланта който притежавате имате златни ръце понеже тепърва навлизам в света на сладкарството имам нужда от някои съвети виждам че сте така добра да споделяте таланта си с други дами което е похвално .И така моля дайте ми съвет при работа с вафлена хартия обезателно ли основата трябва да е захарно тесто или може да бъде например айсинг и понеже се нуждая от бърз отговор ще съм благодарна ,ако и отговорите тези дни за което благодаря предварително
ОтговорИзтриванеАз предпочитам да работя с вафлена хартия върху захарно тесто, но може да се постави и върху добре заравнена сметана или маслен крем. С роял айсинг за основа не съм пробвала, така че не мога нищо да кажа. Но при всички положения основата трябва да е бяла, тъй като иначе цветът отдолу прозира и разваля качеството на кратинката върху вафлената хартия. Друг съществен момент е, че от минимално коричество влага, хартията бързо се мокри. Затова трябва да работите внимателно.
ИзтриванеЗдравеите,правите невероятни неща златни ръце имате.Искам да ви попитам с какво намазвате преди да залепите захарното тесто върху торти и курабиики благодаря.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за комплимента!!! За залепване ползвам най-обикновена водичка. Обръщам разточеното и изрязано в съответаната формичка захарно тесто и с помощта на мека четчица нанасям много малко количество вода, което разнасям навсякъде. От водата най-горният слой на захарното тесто става лепкав и служи като лепило. Отгоре поставям курабийката или кексчето и внимателно притискам, за да прилепне плътно. Това е!
ИзтриванеБЛАГОДАРЯ!!!
ОтговорИзтриванеЗДРАВЕИТЕ!КОГАТО ПРАВИТЕ ТОРТИ СЪС ЗАХАРНО ТЕСТО В ХЛАДИЛНИК ЛИ ГИ СЪХРАНЯВАТЕ,ЧЕ МОИТЕ ОМЕКВАТ И СЕ РАЗВАЛЯ ФОНДАНА, ИЛИ МОЖЕ БИ СЛОЯ Е МНОДО ТЪНАК,ДАИТЕ СЪВЕТ.БЛАГОДАРЯ ЗЛАТИ
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Злати! винаги държа тортите в хладилника, тъй като иначе рискът да се развалят е огромен, а това би било пагубно. Все пак моите торти са с много крем и използвам само естествени продукти, които задължително изискват хладилен режим на съхранение. Проблемът с конденза при вас може да се дължи на две причини. Едната е в самия хладилник - има такива модели, при които влажността вътре е доста голяма. Другата е в качеството на захарното тесто. Някои марки тесто за жалост и при малко влага правят огромен конденз. Така е и с някои от домашноприготвените фондани. Ако ми пишете с какво тесто точно работите, може би ще мога да ви дам и по-конкретен отговор. Възможно е и вие самата да допускате грешка като не измазвате добре с маслен крем тортата преди да я покриете с чаршафа от захарно тесто. В такъв случай влагата от тортата отива директно в тестото и то се размеква. Още повече, ако е доста тънко разточено.
ИзтриванеЗдравеите работя със захарно тесто на фирма ксеркс,но не измазвам тортите,заглаждам ги смо с крема които е излязъл от блатовете.След като извадя тортата от формата не я врщам в хладилника,а направо слагам фондана,от скоро се занимавам с тези неща и всякъкав съвет ще ми е от полза.Може би ще трябва да изкарам курс за да започнат да се получават нещата. Ако вие знаете някои да дава кърсове... БЛАГОДАРЯ ЗЛАТИ
ОтговорИзтриванеАми значи правилно съм предположила. :) Когато тортата е сочна и с много крем измазването й с маслен крем е абсолютно задължително. След като я измажете върнете в хладилника за минимум половин час при ниско температура (засилете хладилника на макс) и след това, като стегне напълно, измажете и втори път. Пак върнете в хладилника да стегне и чак тогава покрийте със захарното тесто. След това вече може да увеличите температурата в хладилника до обичайно ползваната от вас степен. така ви давам гаранция, че тестото ще си остане твърдо и няма да се овлажни и деформира. Успех! А курсове се организират редовно. Потърсете информация в интернет. Аз не преподавам уроци.
ИзтриванеZdraveite!6te bada kyma na moi priqteli i iskam da im podarq za svatbata torta i podhodq6ti za sly4q kyrabiiki,bihte li me orientirali sas ceni za sempla torta mnogo iz4istena i za broi kyrabiika,i ako moga da razgledam svatbeni kyraviiki Blagodarq!
ОтговорИзтриванеЗДРАВЕИТЕ!ОТ КОЯ ФИРМА МОГА ДА СИ ПОРЪЧАМ КРИСТАЛИНА,ЧЕ В МНОГО ФИРМИ НЯМА.БЛАГОДАРЯ ЗЛАТИ
ОтговорИзтриванеАз си купувам от магазина на Надежда Костадинова на ул. Кадемлия 6 в София.
ИзтриванеЗдравеите!Искам да ви попитам когато изработвате цветя и фигурки от захарна маса слагате ли СМС за по-брзо втвърдяване.Благодря ЗЛАТИ
ОтговорИзтриванеНе, до момента никога не съм ползвала СМС. за цветята, които правя на тел, ползвам гъмпейст. За всичко останало ползвам най-обикновена захарна маса.
ИзтриванеЗдравейте,нека и аз ви кажа колко прекрасни са нещата ви. И естествено искам да задам няколко въпроса, които ще се радвам да ми отговорите. Дъщеря ми има РД в неделя и искам сама да и приготвя торта, която реших да е на два етажа (доста амбициозно :)) Та въпроса ми е : смятам да я направя в петък вечерта и да я покрия с фондан в събота дали е удачно да стои цяла вечер с фондана в хладилника? Другия ми въпрос е с какво, приготвено в домашни условия, мога да намажа отгоре фондана и кога да го направя още събота вечер или сутринта в неделя? Благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Деница.
Здравейте, Деница! Бързам да отговоря на въпросите ви преди да е станало твърде късно. Принципно няма никакъв проблем облечената с фондан торта да стои дори и пет дни в хладилника. Стига фонданът да е качествен, а хладилникът да не прави конденз. Нямам идея вие какъв ще използвате, но къвто и да е, най-много или да се овлажни (ако има конденз) или да стане прекалено твърд (някои домашноприготвени захарни теста имат тази склонност). Относно въпроса ви за мазането отгоре върху фондана - не знам за какво иде реч. Може би имате предвид лъскавото покритие на някои торти. Аз лично го ненавиждам, но по сладкарниците го използват доста често. Това е кристалина - вид прозрачно желе. Единственото, което ми хрумва като заместител, е желето, което продават в едни малки пакетчета в по-големите магазини и което се ползва за гланциране на плодове върху торти и сладкиши. Но изобщо не се сещам как се казва и на коя фирма е. Продава се в малки пакетчета като тези за ванилена захар, бакпулвер и т.н. На опаковкаат има нарисувани гланцирани плодове.
ИзтриванеДано съм ви била полезна. Ако има още нещо - питайте!
Успех с тортата и весел рожден ден!
Много се радвам, че сте ми отговорили толкова бързо.Всъщност се отказах да "лъсвам" фондана :), а иначе той е на Satin Ice, напоих го съвсем малко със сироп (надявам се да не остане твърде суха) от страх да не разваля после покритието. Имам още едни въпрос , който възникна по време на работа. тъй като нямам силиконова подложка и точилката ми е дървена фондана доста полепва, какво мога да направя за да ми е по-лесно да разточа голям лист, с който да покрия тортата?
ОтговорИзтриванеПоздрави, Деница.
Готовите фондани нямат нужда от "напояване". това само разваля текстурата им и стават лепкави. Не правете повече тази грешка. Без да добавяте сироп фонданът ще си остане достатъчно мек върху тортата. Аз също не разточвам на силиконово килимче, нито пък имам професионални точилки. Преди да започнете да разточвате, размесете добре захарното тесто върху чист плот. Целта е да стане меко и еластично, за да се точи лесно, а и в последствие като започнете да "обличате" тортата да не се получат напуквания и ефект "слонска кожа". След като сте размесили добре поръсете повърхността, върху която ще точите, с малко натурално нишесте или с пудра захар (и двете трябва да са качествени и максимално фини, за да не развалят фондана). Поставете топката захарно тесто и ако е в светли цветове и върху нея може да ръснете малко нишесте. Ако тестото е боядисано в тъмни и наситени цветове не поръсвайте отгоре, защото после ще има бели следи. По време на точенето често отлепяйте чаршафа и го местете, за да избегнете залепване за плота. Ако има нужда, може да ръснете още малко нишесте или захар, но не прекалявайте! Успех!
ИзтриванеЗдравейте! Невероятни курабийки! Толкова красота се постига само с много труд и още повече любов. Може ли да Ви попитам нещо, защото виждам, че работите и с вафлена хартия? Искам да направя курабийки с картинки отгоре, но проблемът е, че трябва да издържат 2-3 седмици докато стигнат до получателите си. Прочетох, че е хубаво отдолу да бъде фондан. Ще ги залепя с ядливо лепило и ще ги украся с роял айсинг отстрани. Самите курабийки по всяка вероятност ще са меденки, защото за тях знам със сигурност, че ще издържат толкова време. Мислите ли, че ще се получи, като се има предвид, че времето е доста горещо през лятото? Или може би ще ме посъветвате нещо друго.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Дора
Абсолютно сте права, Дора - труд и любов са задължителните "съставки" за декорираните курабии. Благодаря ви, че сте ги оценили!!!
ИзтриванеОтносно въпроса ви - мисля, че няма да има проблем. Стига наистина да не са изложени на някакви невероятни жеги през цялото това време. Предполагам, че ще пътуват някъде в чужбина, щом ще отнеме толкова много. Меденките принципно са доста издържливи сладки. За фондана също няма никакъв проблем. Единствено роял айсингът ме притеснява, особено ако е домашно производство, т.е. правен със суров белтък. Ако е така, съветвам ви да си купите готова суха смес, защоот там белтъкът е на прах и няма толкова голяма опасност от разваляне. Стискам палци да пристигнат здрави и годни за хапване курабиите! Успех!
Благодаря много!
ИзтриванеДора
Боже, какъв талант!!! Най ми харесаха тези бебешките, бледичките :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеBuenas noches¡¡¡ Te escribo desde Pamplona¡ Tus galletas, cupcakes...son ESPECTACULARES¡¡¡ UNA FUENTE DE INSPIRACIÓN PERFECTA¡¡¡¡ PRECIOSAS¡¡ Enhorabuena por estos trabajos tan delicados y artísticos¡¡ Saludos¡
ОтговорИзтриванеMuchas gracias!! Todo lo mejor!
ИзтриванеЗдравейте! И от мен един въпрос- за един рожден ден съм обещала да направя шоколадови близалки; с какво бихте ми препоръчали да ги декорирам- роял айсинг, фондан? И как да съм сигурна че украсата ще залепне добре за шоколада и няма да падне? Благодаря много предварително :)
ОтговорИзтриванеНе съм правила шоколадови близалки и не мога да ви бъда полезна, но предполагам, че с роял айсинг би трябвало да се получи.
ИзтриванеБлагодаря, ще опитам :)
ИзтриванеЗдравейте очарована съм от вашите творения. Интересувам се какви са цените и изпращате ли по куриер в страната.?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Радвам се, че харесвате нещата, които правя. Благодаря ви!
ИзтриванеПринципно по куриер могат да се пращат курабии, правила съм го неведнъж и няма проблем. Но в момента не работя, тъй като си гледам бебето, а от него време за сладкарство не остава. Всичко най-добро!
Здравейте! Искам да попитам може ли да се рисува върху фондан с гел бои или става само със специални бои за рисуване? Благодаря :-) Силвия
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Това са най-красивите и фини курабийки при това декорирани със стил. Поздравявам Ви - те са истински бижута- уникати. Думите ми се отнасят и до всяко ваше кулинарно произведение. Жалко, че не се занимавате с продажбата им. Все пак има такива като мен, които също искат да изненадат семействата си с такива красоти, но уви не могат (както се казва схванати са в ръцете).
ОтговорИзтриванеПожелавам на Вас и прекрасното Ви семейство (то е най-ценното Ви бижу) здраве и весели празници.
Много, много Ви благодаря за тези прекрасни думи и пожелания! Всичко най-добро и на вас!!!
ИзтриванеПривет, Имам една дилема. Много мислих за идея за рожденя ден на дъщеря ми и ми хрумна една идея да нарисува тя тортата си, но от тук започнах да мисля да и дам да рисува отгоре или да разпечатам на вафлена или фондан незнам как точно се казва. Да използвам и части от рисунката и да направим и курабии и по сащия начин. Притеснява ме, че ще направи 4 и да не стане голяма изненада. Или е добре първо да нарисува на лист изрязано парче фондан, който да сложа отгоре и ако не стане да пробва пак или да го разпечатам. Но аз нямам опит и незнам дали аз ще се справя да залепя толкоз голямо парче. както пишеш, да се внимава да не се намокри набръчка и т.н. Искам просто да направи нещо няма значение какво просто ще е нейната торта нейните бисквити и да и дам да твори. За това моля за съвет да е на хартия или направо да рискувам върху парче фондан. И също да попитам червен цвят боя на коя фирма наистина се получава червен а не розов, че имам такъв опит. Благодаря :-) Диана Василева
ОтговорИзтриванеСпоред мен най-сигурно е тя да си нарисува картинките предварително на лист хартия. След това ти ги снимаш с фотоапарата (максимално добро качество) и ги даваш в някоя от фирмите да ти ги разпечатат на фонданена хартия. Но ти трябва да си оразмериш съвсем точно колко големи искаш да бъдат. Иначе работата с фонданената хартия е елементарна - нищо сложно! Представлява тънко разточен фондан, на който от едната страна е залепено фолио, върху което се печата, а от другата страна има предпазно фолио, така че да не изсъхва фонданът. Режеш си го с ножичка като най-обикновена хартия. После отстраняваш предпазното фолио, намокряш съвсем леко с вода (с помощта на четка за рисуване) и лепиш върху тортата или върху курабиите. Наиситна е много лесно. Това, което ти си чела, се отнася за вафлена или оризова хартия, с която определено се работи много по-трудно. Успех! А ако имаш още въпроси - насреща съм!
ИзтриванеБлагодаря за бързия отговор, Еха супер ще стане залепя директно върху курабията без да правя допълнително покритие. А върху тортата отдолу върху блата ли да лепна направо или там трябва да си направя масло с пудра захар и върху него да я залепя, за да е по-гладко или да сложа пък там покритие някакво и върху него да сложа фонданената картинка само да не стане много дебело и да загрознее. Определено си права, че с хартията ще се получи по-добре.
ОтговорИзтриванеФонданът е захар най-вече, а тя се топи и от най-малкоот количество влага. Така че винаги трябва тортата да се измаже с маслен крем и едва тогава да се полага фондан. Най-добре си измажи цялата торта с маслен крем, отгоре я облечи с чаршаф от захарно тесто и чак тогава залепи принтираната картинка. Така ще стане най-чисто и красиво.
ИзтриванеМного благодаря, само да попитам последно да не спамя само за бисквитките рамката е с айсинг, използваш ли накрайник за тях или просто на плик си отрязала връхчето. И ако е накрайник кой номер трябва да си взема. Диана :-)
ОтговорИзтриванеАз не приемам въпросите като спамене. В крайна сметка нали това е идеята на блога - да си комуникираме и да сме си полезни едни на други. Тъй че винаги се чуствай добре дошла да питаш каквото те интересува, пък аз, ако мога, ще помагам.
ИзтриванеТа за работа с роял айсинг използвам най-обикновени фунийки, които си правя от дебело найлоново фолио, но може и от целуфан. Така ми е най-удобно, а и е супер практично - ползваш и хвърляш. Пък и си ги правя точно толкова големи, колкото ми е нужно. А самото връхче отрязвам със съответната големина, така че да получа желания размер отвор.
Много благодаря ще опитам дано се справя, вярно е че така е най добре да не миеш излишно и да трупаш посуда :-)
ИзтриванеНЕВЕРОЯТЕН ТАЛАНТ СИ ЛЮБЕ! ВСИЧКО ИЗПИПВАШ.МАГНИТ ЗА ПРИЯТЕЛИ.ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА И ТИ И ЦЯЛОТО ТИ СЕМЕЙСТВО! -ЛЮСИ
ОтговорИзтриванеБлагодаря!!!
ИзтриванеЗдравейте! Изключително се възхищавам на таланта Ви! Вие сте доказателство, че любовта ражда красота и доброта ! Пожелавам Ви много вдъхновяващи моменти ... ;-)
ОтговорИзтриванеМного, много ви благодаря! Дано сте права!!!
ИзтриванеБих искала да попитам, ако позволите разбра се - дали захарното тесто AKURA е сполучливо и съответно да ме насочите към марка гел бои за декориране - виждам, че има голямо разнообразие и не мога да преценя към кои да се насоча .
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително
Силвия
Здравейте, Силвия! За съжаление нямам никаква идея дали е добро или не. Дори не съм чувала за тази марка тесто. А относно боите - всички марки, които се предлагат в нашите специализирани магазини, са добри. Аз нямам фаворит. Доволна съм от всички. Трябва да отбележа, че различните бои "се държат" различно с различните захарни теста. Така че трябва сами да откриете оптималната за вас комбинация.
ИзтриванеПрекрасни изкушения! Чудя се само как се лапва такова произведение на изкуството??!!! Поздравявам Ви за таланта и Ви желая дълго да радвате очите и вкусовете на Вашите почитатели. И накрая все пак да попитам как се правят тези многоцветни букети например от 8 и 9 снимка? Благодаря Ви и успех!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Много хора не ги лапват изобщо - пазят си ги! :) А относно букетите - правят се отделни цветчета с помощта на кътери или молдове и после се подреждат както ви харесва. На втората снимка има курабии, които са декорирани с цели медальони от цветя, които също се правят със силиконови молдове и в последствие се оцветяват (в случая с дъстове - бои на прах).
ИзтриванеМного красота на едно място! Браво, момиче! Написаното и изработеното винаги са ми доставяли невероятно удоволствие! Избирам торта "Кръщение" и курабийки "цветя". То всичко е за "първо място" , но ......
ОтговорИзтриванеС поздрав Е.Христова , Русе
Привет, Люба! Поздравления и от мен за красотите, които създаваш. Мога ли да те попитам ти ли си боядисваш захарното тесто? Искам да направя меденки за празника на буквите, но не намирам резци на латиница. Ще се радвам да ме посъветваш или да споделиш някоя идейка. Калина
ОтговорИзтриванеЗдравей, Калина! Нямам представа защо чак сега виждам коментара ти! Но все още не е късно да отговоря на въпроса ти. Резци с буквите на кирилица не съм виждала никъде. Но има силиконов молд. http://www.xcerx.com/shop/product.php?id_product=519 С него можеш да си направиш буквите и с тях да декорираш меденките, вместо самите меденки да са букви. Това е единствената идея, която ми хрумва. И се извинявам, че с такова закъснение отговарям.
ИзтриванеМомиче,страхотна си!Останаха ми очите в твоите произведения!
ОтговорИзтриванеМного се радвам! Благодаря!
ИзтриванеЗдравейте, произведенията Ви са уникални, нямам думи,поздравления. Аз имам един въпрос може и да е задаван за което се извинявам, но бисквитките които са на клечка, кога се поставя клечката, с нея ли се пекат или като се извазят докато са топли. Благодаря!!!
ОтговорИзтриванеЗа тях трябва да разточите тестото малко по-дебело от обикновено (да речем към 5-6 мм). Самото тесто е добре да е замесено с бакпулвер или сода, т.е. да има набухвател, но в малко количество. След като разточите, изрежете желаните форми. Вземете бамбукови шишчета, намокрете ги в острия край с вода и внимателно пъхнете в тестото. Пъхайте шишчето като се стремите да го држите максимално хоризонтално, за да не деформирате изрязаното на формичка тесто. Подредете в тава и печете така, заедно с клечките. При печене тестото ще набухне леко и така клечката ще се задържи здраво в курабията. Ако няма набухвател, после лесно може да падне. Това е!
ИзтриванеБлагодаря Ви, много.Хубав ден!!!
ИзтриванеZdraveite ne6to nz kak da se svarja s vas...
ОтговорИзтриванеМожете да ми пишете на мейла lyubaz@abv.bg
ИзтриванеЗдравейте!И аз , като всички съм възхитена от Вашите произведения на изкуството.Бих искала да знам дали с молдовете за мидальоните с цветя могат да се правят само отделни цветенца.
ОтговорИзтриванеПо-скоро не. За отделни цветенца ви препоръчвам да си купите малки резци или единични молдове.
ИзтриванеЗдравейте! Информацията от коментарите ми беше много полезна, но и аз имам един въпрос! С молд ли са направени топчетата по бисквитките или с айсинг и ако са направени с молд, какъв е размера на топчетата?
ОтговорИзтриванеПредварително благодаря!
Правени са с айсинг. Размерът им е много малък - повечето са по-мънички от главичка на карфица. Не съм виждала молд за толкова миниатюрни топченца. Има молдове за перлени нанизи, но те са доста по-едри като размер.
ИзтриванеПРЕКРАСНИ, ПРЕКРАСНИ, ПРЕКРАСНИ!!! Незнам какво да кажа...възхищавам се на фантазията и таланта Ви! Вашите произведения ме вдъхновиха да направя изненада за рождения ден на синът ми...нещо неприсъщо, тъй като професията ми е доооста далеч от изкуството. Та реших да заложа на най - лесното- принтовете. Попитах в специализираното магазинче до нас, правят принт на ядлива хартия, но ми предложиха два вида- wafer or rice paper I icing paper. Горе-долу разбирам разликата между двете, но се надявам да ме посъветвате кой вариант е по добър, по- лесен за поставяне, с по добро качество на цветовете и има ли нещо специално при залепването върху курабийкта. Благодаря Ви предварително и желая много успехи , щастие и любов на чудесното Ви семейство!
ОтговорИзтриванеБез да се замисля дори бих ти препоръчала icing paper. При нея си спестяваш толкова много работа. Просто изрязваш съответния принт и го лепиш върху готовата курабия, като навлажняваш леко с водичка обратната страна на принта. Самата курабия може да ти е покрита с фондан, а може и директно върху нея да лепнеш принта. Като качество на картинката и двата варианта са еднакви, разлика няма. Изображенията винаги се разминават с тези от монитора, тъй като все пак се печата с хранителни бои и върху оризова хартия.
ИзтриванеИ аз имам въпросчета към теб: )
ОтговорИзтриванеВ края на април сина ми става на 3 години и темата на рожденият ден ще е СПОНДЖ БОБ: ) .
От сега ме тресе предпразнична треска. ...
Ще правя маслени сладки и съм поръчала вафлена хартия с принтове на любимия герой,но не знам как точно се работи с тях.
За водата го разбрах,но отдолу може ли да сложа крем и какъв?Бял ганаш става ли?Твоите сладки с какво са декорирани (не само тези с притовете) ,с кралска глазура или захарно тесто?
И тези ,които са на пръчици как ги закрепяш?
Благодаря ти,ти много ме вдъхновяваш: )
:) сега прочетох коментарите и разбрах за бамбуковите клечки.
ОтговорИзтриванеАз върху торта как се слага вафлена хартия?Има ли значение крема отдолу и отгоре може ли да се намаже с обикновен желатин или е нещо специално? И може ли да не се маже с нищо?
Когато се слага вафлена хартия с принт основата задължително трябва да бъде бяла, тъй като хартията е доста тънка и прозира. Ако основата е цветна, шарена или тъмна това определано разваля качеството на картинката. За основа може да се поллзва маслен крем, сметана, захарно тесто или бял ганаш. Независимо каква е основата, вафлената плака се намазва от обратната страна с кристалина - специално прозрачно желе, което се продава по специализираните магазиние. Работи се бързо, тъй като от влагата вафлената хартия се размеква и може да се скъса. Отгоре също може да се измаже с кристалина, за да се фиксира плаката и да изпъкнат цветовете - иначе стоят леко бледи. При курабии, които ще се опаковат в целуфан, не използвам кристалина за отгоре, тъй като тя не съхне и после полепва по целуфана.
ИзтриванеЗдравей Люба! Имам проблем с роял айсинга. Разполагам с готова смес, но не мога добре да работя с нея, тъй като накрайниците винаги се запушват. Не знам къде бъркам? Разтварям сместа с вода, както е указано и бъркам продължително, но не се получава!
ОтговорИзтриванеНай-вероятно или качеството на роял айсинга не е добро, или вие не бъркате достатъчно усърдно. Когато работя с роял айсинг, винаги си забърквам малки количества на ръка. В малка суха кафена чашка сипвам няколко лъжици от сместта и след това прибавям лъжичка хладка вода. Разбърквам много енергично до получване на абсолютно гладка каша, като обирам непрекъснато полепналото по стените. Ако сместта е твърде гъста, добавям постепенно по капчица вода до постигане на желаната консистенция. Ако пък е прекалено рядко, сипвам още мъничко суха смес. Какваще е гъстотата зависи от целта, за която ще се ползва роял айсингът. Ако е за контури или детайли трябва да е по-гъста, а ако е за запълване - по-течна. И тъй като работя с малки количества не използвам пош и накрайник, а си правя сама фунийки от найлоново фолио или целуфан. Използвам ги еднократно и ги изхвърлям. С тях се работи много по-удобно и са доста по-практични.
ИзтриванеИ още един: ) може ли да се оцвети захарно тесто с какао?
ОтговорИзтриванеДа, така се получава много приятно на цвят шоколадово кафяво. Но тъй като какаото изсушава захарното тесто и го прави по-ронливо, добре е да добавите и съвсем малко количество глицерин или масло.
ИзтриванеUnikalni kurabiiki,nqmam dumi neveroqtno krasivi sa :)
ИзтриванеAko moje da mi dadete nqkolko saveta,6te Vi bada mnogo blagodarna!
Cvetqta ot fondan predvaritelno li se pravqt za da izsahnat,i kade na staina temperatura li,a prez lqtoto kade trqbva?I kolko dni godnost imat kurabiikite.
Predvaritelno Vi Blagodarq!Daniela ;)
Радвам се, че ви харесват, Даниела. Сега на въпросите ви. Цветята е добре да се изработят предварително, за да могат да поизсъхнат и да не се деформират при поставянето им върху курабиите. За щастие, поради малките им размери, те съхнат доста бързо. Каквото и да изработвате от захарно тесто, то трябва да се съхранява на стайна температура, далеч от източници на топлина и пряка слънчева светлина. Добре е да покриете със салфетка, за да не се праши. През лятото важат същите правила. Не е нужно да прибирате в хладилника. Самите курабии имат сравнително дълъг срок на годност - около 2-3 седмици. За по-дълъг период не бих рискувала, тъй като все пак в тях има масло и яйца и не съдържат консерванти.
ИзтриванеMnogo Vi blagodarq za savetite ;) Veseli praznici !
ИзтриванеDaniela :*
Здравейте! По - красиви неща не съм виждала! :) Искам да попитам как мога да поръчам подобни за кръщене и каква ще бъде цената за 15 бр.? Може ли и-мейл или фейсбук за контакт, за да Ви изпратя моделите, които съм харесала?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Ирена! Много се радвам, че харесвате декорираните ми бисквитки, но аз не приемам поръчки! Всичко най-добро!
ИзтриванеНямам думи! Разкошни са! Толкова фини и деликатни, толкова изпипани! Захарно съвършенство :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте! За първи път виждам толкова красиви курабийки!!! :) Толкова много пъти съм срещала такива, но никога не ми се е случвало да ми остават очите и да изпитвам такова възхищение! :) Може ли да попитам как изобщо се правят тези малки копченца, цветенца и панделки от първите две снимки? Толкова са хубави, изрязват ли се, вие ли ги оформяте, как ги оформяте, така ли са купени? :) Извинявам се много за глупавите въпроси, просто наистина ми останаха очите и това е 1-вия път, в който се зачитам как наистина мога да ги напрая и аз вкъщи! Благодаря ви много! :)
ОтговорИзтриванеЛили
Много ви благодаря, Лили! А относно въпросите ви - част от цветенцата се правят с помощта на специални резци, а други, както и панделките и копченцата - с помощта на молдове. в специализираните магазини за декорация на торти можете да откриете какви ли не пособия и инструменти. Пожелавам ви много вдъхновение и да изпитате истинско удоволствие от декорирането на Вашите бисквитки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви много! :) Много вдъхновение и радост и за вас!
Изтриванеkakva e cenata na edna kurabiika ?
ОтговорИзтриванеВие сте истински артист. Ако раздаваха Оскари за красота, финес и стилна декорация в сладкарството Вие отдавна щяхте да го имате. Само като видя произведенията Ви и си оправям настроението - толкова много красота на едно място. Завиждам на уменията Ви. Вече имате ли възможност да продавате от курабийките, поне за Коледата?
ОтговорИзтриванеМного мило! Аз Оскари не ща. Предостатъчно ми е, че мога да зарадвам някого с изработена от мен сладка, кексче или торта. Човешката усмивка е най-ценният подарък.
ИзтриванеА относно питането Ви - нямам никаква възможност!
Всичко най-прекрасно!
Вярно е, че не Ви трябва нищо повече от това, което имате - прекрасно семейство, златни ръце и много усет за красивото! Много здраве и щастливи мигове с любимите хора! Весели празници!
ИзтриванеЗдравейте!Искам да ви кажа,че съм изумена от творенията Ви,по-красиви сладки никога не съм виждала.Респект пред таланта и умението да сътворявате вълшебства.Аз имам следния въпрос към Вас:За първи път ще работя с готов фондан и не зная,колко време преди консумация на курабийките е добре да ги декорирам с фондана-няколко дни или няколко часа преди консумирането им,да ги декорирам?Мисълта ми е да не стане фондана много твърд,ако се украсят по-рано....А също и как се съхраняват-в хладилник или на хладно?Извинявам се за дългия пост,но за първи път ще работя с фондан и не съм наясно.Много ще съм благодарна,ако получа отговор от Вас.
ОтговорИзтриванеС уважение:Цвети
Фонданът принципно изсъхва когато е изложен на въздух. Така че е нормално да стане по-твърд. Но не чак толкова, че да си изпочупите зъбите. Ако планирате семпла декорация, която няма да ви отнеме много време, тогава декорирайте непосредствено преди консумация. Ако искате нещо по-детайлно и времеемко, не оставяйте за последния момент. След декориране сладките може да се съхраняват в кутия или покрити със салфетка, но без да ги редите една върху друга, защото ще деформирате фонданената декорация. В хладилник не ви съветвам да ги прибирате, защото най-много да кондензират и това да влоши както вида им, така и вкусовите им качества. За декориране е добре да се използват трайни и неронливи сладки с гладка повърхност. Най-удачни са меденките и курабиите.
ИзтриванеЗдравейте,искам да попитам от каде набавяте картинките по бебешките сладки и тези с часовниците..много са сладки?!
ОтговорИзтриванеТърся си ги в нета. От там си свалям всякакви картинки. Важното е да са с добро качество, за да бъде и принтът качествен.
ИзтриванеЗдравей Люба ! Благодаря за споделянето и вдъхновението ! Много бих искала да изненадам една рожденничка на връх Коледа с коледни сладки , но ако имаш идея как да заменя канелата в рецептите , че не е по вкуса и .А за декорацията съм си поръчала принт на фонданова хартия и би ли ми казала кога да започна най рано да декорирам с фондан и принт , как да ги слепя помежду им и кога може да се направят допълнителните елементи с роял айсинг .Мисля ,че се повтарям с въпросите ,извини ме , благодаря предварително и весели празници !
ОтговорИзтриванеС уважение Елена
Канелата просто можете да я пропуснете. Ако правите меденки, медът сам по себе си е доста ароматен и няма нужда от допълнителни подправки. Ако пък правите обикновени курабии, просто добавете повечко ванилия или какао.
ИзтриванеОтносно декорирането - зависи какви сладки ще правите. Ако са трайни, няма никакъв проблем да ги декорирате и две седмици по-рано. На фондана нищо няма да му стане. Роял айсингът също е доста траен, стига да не е домашноприготвен със суров белтък. Аз лично предпочитам да украсявам поне 3-4 дни предварително. Първо, за да знам, че имам достатъчно време да се позабавлявам и да изпипамм нещата на спокойствие. Второ, защото е добре и фонданът, и роял айсингът да позасъхнат. Особено ако сладките ще се пакетират в целуфан или кутия.
Готовите сладки съхранявайте на стайна температура в тави или подноси, покрити със салфетки, за да не се прашат. В никакъв случай не прибирайте в хладилника.
Здравейте,а какво пишете когато търсите картинките ,защото аз пиша бебешки картинки и няма голям избор :)..?
ОтговорИзтриванеАми примерно It's a boy или It's a girl в зависимост от това какво е бебчето. :)
ИзтриванеЗдравей Бубе,какви бои използваш за рисуване върху торти, личица,бисквитки,защото аз пробвам с гелови и прахообразни с малко водка ,но нещо не се получават хубави цветове а разводнени.Интерсува ме има ли специално бои за рисуване?
ОтговорИзтриванеПринципно има бои за въздушна четка, които са готови за употреба - не се налага да се разреждат. Но аз рисувам с гелови. Просто трябва да разтвориш по-голямо количество боя в съвсем малко водка. Понякога и две-три капчици алкохол са достатъчни. Много е важно и покритието, върху което се рисува. По-гладките захарни теста (които имат консистенция на дъвка) не задържат боите и рисунките стават доста разводнени. Ако тестото е качествено, тогава и рисунките са добри - наситени, плътни цветове, без размазване, разтичане, конденз, разлигавена повърхност и т.н. Пробвай с по-концентриран разтвор или смени тестото да видиш дали няма да има по-добър резултат. Ще се радвам да споделиш.
ИзтриванеЗдравейте, Буболинка! Толкова ви се радвам, възхищавам се и се наслаждавам на магията която създавате! Благодаря от сърце за този приказен и реален свят!
ОтговорИзтриванеИмам една молба за съвет, ако може. На скоро се пробвах с украсените бисквитки,но не ми се получи.Направих меденки по обикновената рецепта. Забърках си роял айсинг с белтък и пудра захар.Една част оцветих с чевена боя, другата оставих бял. Нанесох един слой червен айсинг и го оставих да съхне една нощ. На другия ден рисувах отгоре с белия. От начало всичко изглеждаше добре, но един ден по-късно видях ,че чевената боя беше просмукала в бялата. Бихте ли ми казали на какво се дължи това и как би могло да се избегне? И още на един проблем се натъкнах. Бях покрила няколко меденки само с бял айсинг. След няколко дни айсинга започна да жълтее. Бихте ли ми казали на какво би могло да се дължи и как да се избегне? Поздрави, Диана
Здравейте, Диана! Проблемът е в самият роял айсинг. Домашноприготвеният никога не може да се мери по качество с купения. Все пак в суровия белтък има сравнително голямо количество вода, а и цветът не е съвсем бял. Отделно и пудрата захар не е от най-качествените в повечето случаи - примеси, химия.... Затова горещо ви съветвам да си купувате готов роял айсинг на прах. Аз съм много доволна от този на Fun Cakes. Преди ползвах и един италиански от магазина на ул. Кадемлия 6. Беше страхотен! Най-голямата тънкост е да уцелите точната консистенция, т.е. какво количество вода да се добави. Това става само с практика обаче. Много е важно да не се прекалява с водата, защото тогава айсингът нито е достатъмно плътен, нито е лъскав, нито е искрящо бял. Много е важно и самото съхранение на вече декорираните курабийки. Съхранявайте на хладно и сухо място. Топлината, влагата и слънчевата светлина развалят айсинга. В никакъв случай не съхранявайте в хладилник или във затворен съд. Най-добре е да съхранявате в тави или подноси, покрити със салфетка, за да не се прашат. Успех следващия път!
ИзтриванеБлагодаря много за така изчерпателния отговор!
ИзтриванеНевероятни... направени с толкова много любов...изпипани до последния детайл. Възхищавам се на таланта и търпението ви ,още повече , че сте майка на 4 деца..Поздравления... Ваша фенка... :)
ОтговорИзтриванеЗдравей Бубе, След всички суперлативи които прочетох по-горе аз нямам какво по-оригинално да кажа освен ПРЕКРАСНИ и благодаря че искренно споделяш опитът си с нас. Единствено съжалявам че не приемаш поръчки , но се надявам това да е само временно и един ден отново да ни радваш с красотата на изработеното от тебе.
ОтговорИзтриванеИмам и един въпрос- какво е мнението ти за Маршмелоу Фонданът- добър ли е и става ли за работа със силиконовите форми.
Много ти благодаря. Поздрави
Благодаря за хубавите думи, Теди!
ИзтриванеЗа съжаление никога не съм пробвала този фондан. Но съм чувала, че става доста твърд като изсъхне. За силиконовите форми предпочитам италианските и турски фондани. Те са някак по-мазни и гладки на пипане и не залепват много по силикона. Но има доста молдове, които без замразяване не стават, независимо какво захарно тесто ползвам.
Всичко най-добро!
Благодаря ти.Аз живея в Латинска Америка и за съжаление тука не пристига тищо италианско най-малко пък турско, но ще опитам с местните фондани и с машмелоу. А даже не бях чувала че някои молдове трябва да се замразяват....много ти благодаря. Когато изпробвам ще ти пиша. Поздрави
ИзтриванеОще един въпрос бубе.Цветовете на фонданът с който работиш са прекрасни и доста различни от тези които виждам да се продават. Купуваш ли го или ти си го оцветяваш? И ако ти си го оцветяваш какви бои ползваш.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Много е важно какво тесто се оцветява. Има доста недотам качествени фондани, които трудно се оцветяват - не може да се постигне наситен или тъмен цвят. Други пък променят цвета - примерно нежното розово става искрящо циганско. :) При трети боята не се разнася равномерно. Затова е много важно да си намериш добро тесто. А иначе аз ползвам предимно гелови бои - wilton, americolor, sugarflair. Нямам голям набор от цветове, но почти винаги смесвам по няколко, за да получа нов цвят или да постигна различен нюанс. За повече ефект използвам и прахови бои. Случва се и да нанасям боята върху фондана - все едно рисувам с водни бои.
ИзтриванеМного ти благодаря Бубе. Зеленото за коледните ти курабийки е страхотно,дано да успея да го постигна. Сърдечни поздрави
ОтговорИзтриванеМного красива изработка! Правите ли ги по поръчка и на каква цена?
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Не приемам поръчки.
ИзтриванеУникални неща... И все пак за кръщенето на една малка принцеса не бихте ли се съгласили
ОтговорИзтриванеУникални неща... И все пак за кръщенето на една малка принцеса не бихте ли се съгласили
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Наистина ми е трудно и неудобно да отказвам, но съм дала обещание пред себе си и семейството си.
ИзтриванеНай-най-най красивите курабийки, които съм виждала(и торти и торти;-)) !Просто, Любе, ти си номер едно и това е! Бъдете здрави, ти и семейството ви! И благодаря за усмивката в мислите ми, всеки път, когато чета блога на Bubolinkata! (говоря на ти, защото след като от години те чета и препрочитам те чувствам като приятел на когото се възхищавам) Всичко хубаво и весели коледни празници! :-)
ОтговорИзтриванеМного мило, Таня! Благодаря за прекрасните думи! Далеч не съм номер едно, но това няма никакво значение щом заради мен се усмихваш!!! И ме чувстваш близка. Благодаря ти, наистина! Всичко най-прекрасно!
Изтриване:-) :-*
ИзтриванеСтрахотна работа!!! :)
ОтговорИзтриванеАко може и аз да се запиша с един въпрос :)
За първи път правя цветя от вафлена хартия и не съм наясно може ли след като ги залепя на тортата да ги прибера в хладилник или влагата ще ги съсипе?
Благодаря!
ИзтриванеА относно въпроса - за съжаление нямам никаква представа. Никога не съм правила цветя от вафлена хартия. Съжалявам, че не мога да съм ви от полза.
Боже, ти си вълшебница!
ИзтриванеЗдравейте! Каква е цената на бисквитките с фонда и за колко време изпълнявате поръчка?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Таня! Аз не приемам поръчки. Всичко най-добро!
ИзтриванеЗдравейте! Правите прекрасни неща ^_^!! Много ви се възхищавам :))
ОтговорИзтриванеИ аз имам едно въпросче: с какво се маже силиконовия молд преди да се сложи фондана в него, тъй като аз опитах, но залепна за формата. Гледах клипчета и мисля, че го намазват с натурално нишесте, но дали съм разбрала правилно?! И ако да, нишестето трябва ли да е разтворено или не?
Благодаря предварително!
Благодаря Ви!
ИзтриванеОтносно въпроса - аз не мажа с нищо молдовете. Ако отливките са бели, можете да поръсите леко с натурално нишесте (сухо, на прах, без да го разтваряте), да изтупате молда, за да падне излишното количество и тогава да нанесете тестото. Но ако работите с цветен фондан (тесто), нишестето ще полепне и ще развали цвета. Молдът може да се намаже съвсем леко и с мазнина (от типа на криско). Аз предпочитам да замразявам за десетина минути във фризера. Бавно е, но пък така отливките стават най-качествени и излизат без никакъв проблем. Вадя ги върху фолио, за да не залепнат, защото след изваждането им от фризера се получава конденз и тестото се размеква. не бива да го пипате в този период. Оставете да подсъхне добре и едва тогава работете с готовите отливки. Също така имайте предвид, че някои теста лепнат много повече от други (зависи от състава и консистенцията им). Но независимо от това, при замразяване няма проблем. Успех и удоволствие в работата!!!
Здравейте, приемате ли поръчка за курабийки ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Не приемам никакви поръчки! Всичко най-добро!
ИзтриванеЗдравейте и от мен :). Невероятно красиви творения. Страхотен талант притежавате :). И аз обичам да правя сладки и торти у дома. Много ми е забавно и ме успокоява :). Искам да попитам нещо.... И аз като всички останали :). Та, питанката ми е: проблем ли е да доукася фигурки или цветя от фондан с айсинг? Ако не може, с какво друго мога да рисувам върху фондана? Благодаря много :) и поздравления, отново!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за комплиментите! А относно въпроса - няма никакъв проблем да се украсява с роял айсинг върху фондан, тъй като РА има много малко количество вода и бързо съхне, т.е. по никакъв начин не може да развали фондана. Върху фондан можете да рисувате и с бои, разтворени в малко алкохол (най-добре водка). Някои бои обаче са само водоразтворими, в алкохол се пресичат, затова пробвайте предварително. Много подходящи са и праховите бои, така наречените дъстове. Успех и приятно творене! :)
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеДнес попаднах по случайност в блога и го разглеждам с огромен интерес. Публикувате ли и в Facebook и Instagram?
Привет всем, я Иисус Маккинни из Техаса, и я просто хочу сказать очень громкое спасибо финансовым кредитным службам от Бенджамина Ли за их искренность, открытость, прозрачность, правдивость, любовь и поддержку во время и после получения от них ссуд. Я через многое прошел, и время не позволяет мне рассказать обо всем, через что я прошел онлайн в гостях или получить ссуду, чтобы получить дом здесь, в США, но Бог ответил на мои молитвы через поддержку и любовь со стороны Бенджамина Ли, который обнял меня и понял меня, несмотря на мои первоначальные сомнения и несерьезность, и с его добрым сердцем и любовью, я теперь являюсь владельцем дома через его 2 процентных ссудных фонда, и я клянусь распространить эту новость, а также рассказать миру, что все еще есть настоящие и Есть несколько хороших онлайн-кредитных компаний, которые могут помочь, а также оживить сухую кость. не упустите возможность послушать и прочитать это свидетельство, потому что это настоящий жизненный опыт, и любой, кто нуждается в таком изменении, не должен колебаться или сомневаться в этом потому что я доказал и клянусь богом на небесах, что эта история реальна, а также история моего опыта с ними. свяжитесь с ними сегодня. Текст в WhatsApp: (+1 989-394-3740) электронная почта: 247officedept@gmail.com
ОтговорИзтриване