БуболинчеОт няколко години се чудех какво искам да работя, с какво ми се занимава. След дълги размисли реших, че искам да посветя свободното си време (колкото и малко да е то), на каузата да съм полезна. Но не с какво да е, а с всичкия опит и познания, които съм натрупала в областта на майчинството и родителството. Знаете, че за мен да съм майка е не само сбъдната мечта, но и призвание. Децата винаги са били мой приоритет. Затова реших да направя училище за бъдещи родители - Буболинче. С Пламен открихме едно страхотно апартаментче, което ремонтирахме и обзаведохме с огромен ентусиазъм, за да се превърне в стилно и уютно местенце. Там ще се срещам с бъдещите майки и татковци. Основната ми цел е да ги подготвя както практически, така и емоционално за най-вълнуващата среща в живота им - тази с техните първи рожби. Искам да са максимално спокойни и уверени, за да се наслаждават и радват на всеки миг от родителството без излишни притеснения и страхове. Очакването и появата на малкото човече често се оказват доста стресиращи за младите родители, а това в никакъв случай не бива да е така. Като майка на четири деца се убедих, че най-добрата майка е спокойната майка. Идеални и безгрешни родители няма! Важното е да могат да запазват самообладание и да реагират адекватно във всяка една ситуация без драми и стрес, да осъзнават грешките си и да се учат от тях, да се стремят да дадат най-доброто от себе си. И най-важното - да обичат децата си, да им се радват и да ги даряват с цялата си обич и внимание!!!
А сега по-конкретно за всичко около училището.
1. Мястото
Както вече споменах - малко уютно апартаментче, в което гостите ми да се чувстват като у дома си. Намира се на изключително удобно място в квартал Лозенец, както за идващите с кола, така и за ползващите градски транспорт (има станция на метрото в непосредствена близост). Етажът е първи, така че на бременните момичета няма да им се налага да катерят стълби. Прозорците гледат към малко дворче с дървета - няма хора, автомобили, шум. Чуват се само песните и чуруликането на птичките. Толкова е иделично и спокойно, все едно си на село. 
2. Срещите
Провеждат се в сряда и/или четвъртък, от 13.00 до към 16.30 часа следобед. Продължителността е по-голяма, тъй като искам да разполагаме с достатъчно време - да бъда максимално изчерпателна по дадената тема, да мога да отговоря на всички въпроси, да си поговорим. Срещите преминават под формата на разговор, а не на лекции - аз споделям личния си опит, а момичетата - техните притеснения. Информация и теоритични познания всеки може да си намери в интернет. Идеята ми е аз да мога да съм полезна с конкретно нещо на конкретния човек, т.е. в основата е индивидуалният подход. Освен полезни, срещите са и приятни. Атмосферата и обстановката предразполагат гостите ми да се чувстват комфортно и уютно. Но за да ни е още по-приятно и отпускащо се наслаждаваме и на домашни вкусотийки, приготвени лично от мен с много старание и любов. Полезни приказки, хапване и пийване - 3 в 1, неочаквано добра комбинация!!! :)3. Групите
Групите са от по няколко момичета (най-много шест), за да ни е максимално комфортно и да мога да отделя нужното внимание на всяка една. Малките групи винаги предразполагат към по-голяма близост, а оттам и към по-голямо доверие. А за мен доверието е от изключителна важност.4. Темите
Опитала съм се да обхвана най-важните моменти около появата и отглеждането на бебето, разделени в пет основни теми:
Раждането - в главната роля майката (подготовка - психическа и физическа, същинско раждане, възстановителен период)
Раждането - в главната роля бебето (първи грижи и най-често срещани проблеми при новороденото)
Кърмене и хранене 
Хигиена на бебето, масаж, гимнастика
Режим, навици, развитие на бебето
Това са петте основни теми, с които всяка бъдеща майка би било добре да се запознае, за да се чувства подготвена и спокойна. Разбира се, всяка сама ще прецени дали да присъства на всички срещи или не. Ако имате предложения за други теми, моля ви споделете. 
Искам да имам и една среща само с бъдещите татковци, защото много често те остават пренебрегнати или пък не са достатъчно активни. А ролята им е не по-малко важна от тази на майките. Истинските мъже трябва да бъдат и добри бащи, и добри съпрузи. Две мнения по въпроса няма, нали??? :) Срещите с татковците най-вероятно ще бъдат в събота, тъй като няма да е удобно за тях в делничните дни.
5. Цената
За съжаление не мога да си позволя срещите да бъдат безплатни - нямам нито финансовата възможност, нито спонсори. Цената на една среща е 50.00 лв.
6. Графикът
Датите и темите обявявам седмица предварително на страницата ми във фейсбук. Тя е достъпна за всички и не е необходимо да имате профил или да сте регистрирани, за да я посещавате. Ако желаете да се запишете, трябва да ми оставите лично съобщение във ФБ или да ми пратите имейл на адрес lyubaz@abv.bg. Ако проявявате интерес, можете да се свържете с мен и без да има обявена конкретна дата и тема, за да ви имам предвид. Ако мога с нещо да съм ви полезна, ще се радвам да помогна. 
7. Индивидуални срещи
Много родители се интересуват от теми извън основните пет, засягащи отглеждането, здравето и възпитанието на децата. Поради това предлагам и индивидуални срещи. На тях разговаряме по конкретни въпроси, които имате. Така че, не се колебайте да се свържете с мен, ако смятате, че мога да съм ви полезна. 
В най-общи линии това е! Оставам на ваше разположение за всякакви въпроси.Няма коментари:

Публикуване на коментар