Добре дошли

Добре дошли в моя блог!!!
Радвам се, че сте ми на гости.
От вратата бързам да ви кажа, че тук е толкова красиво и уютно благодарение на Ели. Тя бе така мила и добра да направи за мен този сладурски дизайн. Благодаря ти, Ели!!!
И още една огромна благодарност за Миленка. Тя пък ме снима специално за блога. Страхотен фотограф е! Затова и съм толкова красива!!!  (хи-хи)
От толкова много благодарности стана малко като на Оскарите, ама нищо. 
Е, вече е време да ви се представя. Казвам се Люба, но всички ми викат Бубето, а в тортените среди съм известна като Буболинката. С такъв никнейм се регистрирах в БГ мама, за да се присъединя към тортената тема и така това име ми стана нещо като запазена марка. 
Родена съм на 3 март 1975 година или както каза наскоро големият ми син "нито си младичка, нито си старичка". Като стана дума за деца - имам четири. И четирите са момчета, да са ми живи и здрави! Сетих се как като родих втория, всички съседи и познати в квартала щом ме видеха за първи път с количката и възкликваха "Ей, имате си бебе! Честито! Момиченце ли е?" Пък аз отвръщах "Не, пак е момче!", а те въздъхваха "Е, нищо! Да е живо и здраво!". С третото явно хората вече бяха претръпнали и стоически понасяха вестта, че и тоя път е момченце. За четвъртото драмата вече беше пълна. "Ама как пак е момче?!? Не работихте ли за момиченце?!???" Ами не! Работихме за бебе, създадено с много любов. Но надеждата умира последна "Нищо! Петото вече със сигурност ще е момиченце! Не се отказвайте!" Та ето ме сега - горда и щастлива майка на четирима сина. Най-големият се казва Денис (роден е на 4 юли 1999), следващият е Давид (появи се рано сутринта на 7 февруари 2003), трети е Девин (рожденият му ден е 9 юли 2007), а най-мъничкият е Дамян (изплака в полунощ на 26 юни 2013 г). Щастлива съм и като съпруга, защото съм омъжена за прекрасен човек. Казва се Пламен и го обичам безкрайно (освен когато ме ядосва, но това е друга тема). Благодарна съм му от все сърце, че е винаги до мен и ме подкрепя. 
Толкова за семейството. Сега малко и за последната ми страст - сладкарството. Запалих се докато си седях вкъщи по майчинство с третия ми син. Изобщо не подозирах, че в мен дреме подобен талант. Всичко започна като на шега и се разви шеметно. Открих цял един нов свят, който ме плени и омагьоса. Открих безброй нови приятели. Открих, че мога да радвам хората с нещата, които творя и това ме прави истински щастлива.  
Ох, много се разприказвах, пък, както се казва, по едно кафе не ви почерпих. Заповядайте на следващите странички и си вземете тортичка, кексче, курабийка...Сигурна съм, че все ще си харесате нещичко.
Благодаря, че ми бяхте на гости и заповядайте отново!
А за сладки приказки може да ми пишете и на личния мейл lyubaz@abv.bg

Буболинката


ВАЖНО!!!! 
Не приемам поръчки!!!

160 коментара:

  1. защо се отказваш от поръчките ?
    твоите торти са толкова прекрасни и с изключителна изработка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. моля сподели как се изграждат тортите на три етажа ..

      Изтриване
  2. Да защо не приемаш повече поръчки? :(

    ОтговорИзтриване
  3. Ау, много те бива...защо...:(

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова жалко , синът ми става на една годинка на 14 ти и от няколко месеца си мечтаехме за торта направена от теб ...

    ОтговорИзтриване
  5. Много, много жалко!:((( И моят син става на годинка и много исках да поръчам при Вас...
    Ако все пак решите да приемате поръчки, ще се свържа с Вас посредством Бг мама :)))!

    ОтговорИзтриване
  6. не приемаш поръчки за този месец или за повече време.моето дете януари има рожден ден и исках да поръчам две торти но уви на мен не ми варви

    ОтговорИзтриване
  7. Тъкмо се чудех къде има мейл или телефон за връзка с теб и прочитам това ужасно съобщение,че не приемаш повече поръчки :( Имаш невероятен талант,не съм виждала такива изпълнения,поздравявам те искрено!И ако решиш да възобновиш поръчките си,знай,че ще ощастливиш много деца и родители!Поздравления за прекрасните ти творения!

    ОтговорИзтриване
  8. много жалко :( !!! Това са най-хубавите и оригинални торти, които видях в нета. Не трябва да се отказваш да даваш на хората твоето ИЗКУСТВО !!!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз съм много тъжна :( ...

    ОтговорИзтриване
  10. и аз съм много тъжна, бях ви писала преди един ден във фейсбук, а не бях обърнала внимание какво сте написали тук...:(пожелавам ви всичко най-прекрасно занапред:) Поздрави, Цветелина

    ОтговорИзтриване
  11. може ли и аз да попитам,до кога няма да приемате поръчки? моята малка бонбонка ще стане през март на 1годинка.Много ми се искаше да е нещо оригинално само за нея

    ОтговорИзтриване
  12. Решението ми не е повод да сте тъжни или отчаяни! Има толкова много други момичета, които правят и по-хубави торти от моите. Причините да се откажа от поръчките са много и към момента позицията ми по въпроса е непоклатима. Някой ден нещата могат да претърпят и обрат, но времето ще покаже. Иначе торти ще продължа да правя - за най-близките ми хора и за удоволствие, така че се надявам и вие да продължите да се радвате на творчеството ми. :))) За мен вашата подкрепа и признание са изключително важни и стимулиращи, за което съм ви безкрайно благодарна.

    ОтговорИзтриване
  13. Колко жалко за отказа да продълваваш напред .Все пак си е твое решение .Поздравявам те за упоритостта и стахотния дух.Би ли била така любезна да ни кажеш някой блог с който бихме могли да се наслаждаваме на тези красоти .Благодаря ти предварително.

    ОтговорИзтриване
  14. И аз много съжалявам за това твое решение! Синът ми другия месец има рожден ден и отворих блога, за да му поръчам торта, но уви....Би ли ми препоръчала някое от другите момичета, които правят торти. Благодаря! Невяна

    ОтговорИзтриване
  15. В моя блог със сигурност ще продължавам да ви представям торти (надявам се достатъчно красиви, за да задържа вниманието и интереса ви). Имам още доста непоказани и надявам се още нови, които ще сътворя занапред. Така че ще се радвам да продължите да ме следите изкъсо. Относно другите момичета, които приемат поръчки, мисля в най-скоро време да направя нещо като списък и да го публикувам тук в блога. Към момента, обаче, нямам яснота, кои момичета биха искали да се включат в него. Така че на този етап, може би е най-добре да разгледате тортената галерия към бг мама и оттам да си изберете някоя дама, която да направи вашата мечтана торта. За щастие има толкова много талантливи момичета, които правят наистина приказни торти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10 май 2012 г., 0:08

      Здравейте! Има много торти, но като твоите няма!!!!

      Изтриване
    2. Да-а, и аз това твърдя, дано има кой да ме чуе!

      Бубе, невероятна си!

      Изтриване
  16. здравейте много съм вшечатлена от тортата ви на рапунцел и много бих искала такава за рождениат ден на дъщеря ми който е след 2 седмици,дали можете да ми помогнете и да направите такава,ето емайл където може да комуникираме diva5@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей,казвам се Лиляна!Влязох да си търся торта за моето момче,което ще става март на 4г.Останах изумена от видяното и още по изумена,като прочетох,че се отказвате да взимате поръчки. Мисля,че повечето коментари го показват,показват това,че хората имат нужда от творчество Ви.Не знам каква е причината за това ваше решение.Ако всички торти в този сайт са ваша лична изработка от вас самата,изработена лично от вашите ръце,имате моите адмирации. Желая ви никога да не изоставяте това което можете,бъдете винаги щастлива с вашето семейство и се радвайте на дара си! ПОЗДРАВЛЕНИЯ още веднъж! С уважение Лиляна(просто едно мнение)!

    ОтговорИзтриване
  18. Удоволствие беше за мен да разгледам галерията с тортите! Правиш чудеса, имаш вълшебни ръце! Не си губи таланта ами отваряй сладкарница и не спирай да твориш. Всяка твоя торта е шедьовър.
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  19. ИЗУМИТЕЛНО СЪВЪРШЕНСТВО,НЕВЕРОЯТНА КРАСОТА,НЕВЕРОЯТНА!ВИЕ СТЕ БОГАТ ЧОВЕК!
    БОГ ВИ БЛАГОСЛОВИЛ С ФАНТАЗИЯ,ТАЛАНТ,ПРЕЦИЗНОСТ,ВЪЛШЕБСТВО....!КАКВА НАСЛАДА ЗА СЪРЦЕТО СА ВАШИТЕ ТВОРЕНИЯ-И СЛОВЕСНИТЕ!

    ОтговорИзтриване
  20. Привет!
    И ние сме празнували рожден ден с твоя торта, за което огромно благодаря!
    Имахме торта с калинка, за Вероника на 1 година. Тя не е в класацията, но аз ще гласувам за тези. Предпочитанията ми са за "Пантофките", но иначе галсувам и за всички останали :)
    Казвам се Димитрина Атанасова.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  21. Za svatbeni torti ostavat li porychkite?

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте! Отдавна се възхищавам на вашите продукти и на прекрастния сайт! Вие правите изкуство, не торти. Има ли възможност да поръчам една за рожд. ден на сина ми?

    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  23. Здревейте! Много бих се радвала ако споделите с нас празника който ни предстой а това е кръщенето на дъщеричката ни.:)
    Много бихме били щастливи ако направите торта за нея!
    Моля ако категорично отказвате да ми пишете,кръщенето е другата седмица :).
    Поздрави!
    Моника
    0878531827

    ОтговорИзтриване
  24. За сватбени торти към момента приемам поръчки, стига съответната дата да ми е свободна. За останалите поводи категорично отказвам и ви моля да ме извините. На всички празнуващи пожелавам страхотни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз моля за извинение,ако съм ви притеснила. Хубава вечер желая !
      Моника

      Изтриване
  25. Zdraveite i pozdarvleniq za krasotite koito pravite,iskam da popitam kak moje da porachame torta ako sme ot Sofiq?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да ми пишете на личната поща - lyubaz@abv.bg

      Изтриване
  26. Здравейте Люба!Поздрави и комплименти от Вили от Варна.Отдавна равглеждам и само се възхищавам на красивите ви творения.Само който не се е захващал с подобно нещо не знае колко време труд и усилия изисква всичко това.И трите деца покрай вас също изискват внимание.Как успявате?Само мога да ви пожелая здраве и много красиви торти.Ако може да ви питам откъде се снабдявате с бои и какво е тестото което използвате за фигурките?Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, благодаря ти! За фигурки и за всичко останало използвам едно и също тесто - готова белгийска захарна маса. Внася се от фирма Алимко. Ако искаш ми пиши на личната поща, за да ти дам координати и подробности. Бои използвам предимно гелови. Купувам си ги по интернет от български и чужди фирми.

      Изтриване
  27. Йонета ioneta.koseva@gmail.com5 февруари 2012 г., 23:52

    Нямам думи!!! Смаяна съм!!!!
    Трябваше първо да се представя и да поздравя Буба за вълшебствата, които прави!!! Но не съм виждала такава захарна красота до сега и останах без дъх.
    Не съм голям любител на сладкишите и никога не съм им обръщала внимание в сладкарници, кафенета и ресторанти, още повече в мрежата. Случи се нещо, което ме накара да започна преди седмица да се лутам из тортите и ..... преди малко попаднах на този блог. Обезумях от радост, помислих си, че намерих съвършената торта за моята малка и борбена дъщеричка, но след голямата еуфория видях, че Бубето не прави детски торти.
    Бубе, моля да ме насочиш към някой, който би могъл да сътвори красота, подобна на тази в блога ти.
    Дъщеричката ми точно след една седмица ще навърши годинка и искам да й подаря малка прекрасна торта. Тя е нашия малък герой, от 1кг се пребори и стана сладко бебче за радост на мама и тати.
    Време е да отивам да лягам, сигурна съм че ще сънувам твойте торти! Изкуство и наслада за душата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е жива и здрава малката госпожица!!! наистина е героиня! Дано винаги побеждава и да има мнго късмет и щастие в живота!
      За жалост през идната седмица имам да правя доста торти и други сладости. Иначе с удоволствие щях да напарвя изключение за вас.
      Не знам към кого другиго да те насоча. Има толкова много талантливи момичета, които правят торти. Най-добре е да влезеш в бг мама и да разгледаш тортената галерия.
      Весел рожден ден на малката принцеса и всичко най-добро!

      Изтриване
    2. Благодаря за топлите думи!
      На малката Теди тепърва й предстоят много вълнуващи тържества и ще се радвам, ако може да се възползваме от излючението за някое от тях.

      Изтриване
  28. Bube, makar i da ne se poznavame sam poveche ot vpechatlena.Unikalen talant::))) Siaksh ostanah bezmalvna i v plen na tvoite krasoti sam gotova otnovo i otnovo vsiaka godina da se omajvam za lubimia si , za da mojem da se nasladim na tvoite torti.Shte se radvam da mi izpratish niakakvi tvoi kontakti /mail,telefon/ na mogo83@abv.bg. Blagodaria ti predvaritelno!
    Monika Gotzova

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте отново.Вили от Варна.Благодаря много за отговора.Писах Ви на личната поща.Не спирам да се възхищавам на творенията Ви.

    ОтговорИзтриване
  30. Здавей, Бубе! Надявам се причината да отказваш поръчки да не е нещо сериозно, свързано със семейството,а просто да си се отегчила от капризни клиенти( това в кръга на шегата). Дано имаш повече лични поводи да ни радваш с красивите си сладки изкушения!
    Кремена Запрянова

    ОтговорИзтриване
  31. Честита Баба Марта!
    Бъди здрава и все така омайващо засмяна!
    Много здраве и усмивки на прекрасните ти деца и съпруга ти!
    Независимо от решението ти се надявам да публикуваш тортите, които правиш-за близките и сватбени!Отскоро попаднах на блога ти и разгледах невероятните торти, които си създала, а от всички увлекателни истории,които си разказала, разбрах, че си прекрасен човек!Изключително позитивна, креативна,забавна и интересна!
    Прегръдки и най-добри пожелания!

    ОтговорИзтриване
  32. ООооо, скоро ще има торта!
    Имаш рожден ден на 3 март!Чакам я с нетърпение!
    И да ти пожелая отсега-много здраве!Щастие да изпълва сърцето ти!
    Сбъдване на мечтите ти! Бях чела някъде, че искаш да пътешестваш!Пожелавам ти го от все сърце!Пожелавам ти и нови мечти!
    Здраве на цялото ти семейство!Много топлина и уют, положителни емоции около теб!

    Още една прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  33. Страхотна публикация. Продължавай в този дух.

    ОтговорИзтриване
  34. Казвам се Невена, изключително много харесвам това, което правиш! За това с радост искам да те поздравя за рождения ти ден, бъди все така креативна, отзивчива и мнооооооооого щастлива. Желая от сърце на теб и на всички, които обичаш и са важни за теб много здраве, топлина и ....чудеса :)

    ОтговорИзтриване
  35. Dear Bubolinkata,
    I am a hobby-baker from Holland and I love your cakes, cupcakes and cookies! I often look at your FLICKR photostream for inspiration. You have a great talent for making all those beautiful goodies!
    I especially love your new birthday cake and cookies! And I wonder if you have used a special cookie cutter for the birdhouse cookie or if you have cut it out yourself. If you used a cookie cutter, could you pleas tell me where you bought it? I would love to make such lovely cookies for my daughters birthday!
    Love Paula

    ОтговорИзтриване
  36. Прекрасни торти!!! След като прочетох, че в момента не изработвате други, освен сватбени-просто харесах една от направените, промених я малко и я поръчах на друго място! Надявам се да преосмислите решението си и да зарадвате и малките си клиенти:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Решението ми да се откажа от поръчкиет е твърде добре осмислено и причините за него са много и все основателни. Съжалявам, че ви разочаровам, но това е положението. А "малки" клиенти няма. За мен всеки, който е искал да се докосне до моя торта, кексче или курабийка е достатъчно специален и важен. Благодаря на всички, които са ми се доверили и които ценят това, което правя.

      Изтриване
  37. Здравейте,Bubolinka! На 08.09.2012г. е моята сватба в София.Вероятно получавате десетки запитвания на ден дали приемате поръчки за изработването на торти.Тортите са Ви прекрасни, както и стила на писане в целия блог.
    Гостите ни ще са около 70 човека.Възможно ли да изработите торта за нас?

    Поздрави и слънчево настроение! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите и поздравдления за предстоящата сватба. Ще се радвам да ми пишете на личната поща lyubaz@abv.bg, за да обсъдим детайлите.

      Изтриване
  38. Hello my dear from Thessaloniki,Greece!

    Congratulations for your work!I am a huge fan of yours.
    I am self-taught in decorating cakes with sugarpaste and love doing this! By looking at your creations I have come across lots of new ideas!
    I haven't found your e-mail and that's why I write to you from here.I don't understand Bulgarian but I found out that you are fluent in English.
    Could you please tell me if the soccer balls (footballs) you have made are entirely from sugarpaste...?And where can I find the Pentagon cutter you use?
    I would be very glad if you answer to my questions.
    My e-mail is:aleka31@yahoo.gr
    Thank you in advance,
    Alxandra

    ОтговорИзтриване
  39. sluchaino popadnah na vasia blog i ostanah priatno iznenadana ot tuk pokazanoto. vijda se che vlagate mnogo strast i liubov v tova koeto pravite, a i stila Vi na pisane mi dopadna mnogo.komplimenti !!! jelaia Vi uspehi !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря за добрите думи и пожелания. наистина правя всичко с много желание и влагам цялата си любов и старание.

      Изтриване
  40. Явно не съм единствения човек който ровейки се в интернет е решил, че е попаднал на точния човек за перфектната мечтана торта за своите съкровища :-)Ние не можахме да се прадваме на ражданет им. Случи се внезапно в 7-ми месец и то в последния ден на годината с много притеснения за живота и на трима ни. Последваха дни на страх дали ще оцелеят и месеци притеснения дали ще чуват, виждат, разбират, дали ще могат да ходят. Така и не остана време за празнуване. Сега момчетата ми ще станат на годинка и наистина заслужават голям празник с идеалната торта. Видях че не приемате вече поръчки и много Ви благодаря, че сте публикували списък с други възможности. Желая много радост и усмивки на прекрасното Ви семейство! Моите съкровища също са три - имаме си и кака и е безценно да ги гледам как се смеята заедно. А таланта Ви е уникален, фантазията и съвършенството неземни! И ако Бъди има самочуствието да се нарича Кралят на тортите, то Вие сте повече от Императрица! Адмирации!!! Деница

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Деница! Това, което сте споделили, ме трогна и развълнува силно. Като майка мога да си представя през какво сте минали и какво сте преживяли. радвам се, че вече всичко лошо е зад гърба ви и ви пожелавам занапред да имате само щастливи и радостни мигове. Да са живи и здрави дечицата ви и много да се гордеете с тях! по-прекрасно нещо от децата няма!!!
      Императрица хич не ми се ще да бъда. Звучи ми някак страшно и твърде сериозно. Но малка принцеска може. Хихихихи! А Бъди аз лично не го харесвам. Твърде грубо и нечисто работят при него. той залага на грандиозните и мащабни проекти, докато аз си падам по по-изчистените и дребни неща. А и наблягам на детайла. Хубавото е, че всеки си има своите фенове и ги радва с творенията си.

      Изтриване
  41. Здравей, още от преди 1 година,даже и повече намерих нещата ти и на-вече ме привлече една торта от лалета за една сватба и си казах, че един ден аз като ръгна да се женя задължително ще те потърся. И ето дойде и моя ден 20.04.2013г. Тъй като не разбрах дали важи още това, че правиш само сватбени торти по поръчка, ще се радвам, ако открия отговор и той да е "Да" :)
    Наистина са невероятни всички неща,които правиш и най-вече че това е нещо,което обичаш да правиш, а най-много с ерадвам на хората,които са намерили това което им харесва да правят и което ги прави щастливи и разбира се и другите хора прави щастливи! Браво! :)

    С уважение, Инна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Инна! Прекрасно е, че си открила любовта на твоя живот и ще има сватба! Пожелавам ви много щастие заедно!
      Аз торти временно спрях да правя, така че няма да мога да ти помогна. В момента имам други приоритети и не ми остава време и за тортите. Разбира се, предполагам това ще е само временно и после отново ще мога да радвам хората и себе си.
      Пожелавам ти всичко най-добро и една приказна сватба!

      Изтриване
  42. Здравейте ,
    цял ден прекарах в "ровене" и търсене из интернет пространството , но не намерих нищо , което да е измеримо с Вашите красоти. Имам прекрасен повод да поръчам бебшки сладки като тези , които сте публикували . Ще бъда безкрайно благодарна ако ми помогнете с информация ; към кого да се обърна в София за поръчка ?
    Желая здраве и щастие на Вас и семейството Ви!
    Нели - nellybizheva@gmail.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно е, че имате такъв прекрасен повод. Да е живо и здраво бебенцето!!! За поръчка бихте могли да се обърнете към някое от момичетата от списъка, който съм публикувала по-горе на тази страница. Можете да пишете и в тортената тема към бг мама. В сладкарниците на 100 гр сладки също приемат поръчки за декорирани курабии. Стискам палци да намерите точно това, което търсите.

      Изтриване
  43. Здравейте, Люба!

    Доста следколедно и малко предновогодишно направих меденките с пълнеж - страхотни са и добре се комбинират с уиски.
    Наздраве и да ни е сладка и ароматна предстоящата година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За нещо вкусно всяко време е подходящо! :))) Наздраве и от мен!

      Изтриване
  44. Здравейте, блогът Ви е страхотен, правите уникални торти :)
    Аз имам 1 въпрос - искам да се науча да правя разни фигурки и намерих ваша рецепта за захарно тесто с глюкоза и го направих обаче половин доза, защото не знаех колко тесто ще стане. Захарта, която използвах беше обикновена и си е смлях в мелничка , за да стане пудра, обаче явно мелничката не я е направила толкова ситна и трябваше да мине през нея поне още 1 път. Тестото уж стана, обаче като взема да направя дори 1 топче и то започва да ми се разпада в ръцете, пък и нещо не ми се вижда много гладко за оформяне на фигурки. Исках да попитам дали тестото се е развалило заради захарта и има ли някакви тънкости, които трябва да се спазват при направата на захарно тесто? Все още не съм се отказала и смятам да пробвам да го направя пак :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едва ли аз съм човекът, който може да ви помогне в случая. Така и не успях да се справя с домашноприготвените захарни теста. Какви ли не рецепти съм пробвала, но никога не бях доволна. Затова от години ползвам само готов фондан. да, излиза доста по-скъпо, но пък работата с него е лесна и приятна. Ако все пак държите да си приготвяте тестото сама, можете да погледнете различни рецепти в тортената библиотека към БГ Мама. Там момичетата са споделиил своите рецепти и опит. Която и рецепта да пробвате, съветвам ви да използвате истинска пудра захар, защото тя е много важна за качеството на тестото. Успех!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора :) Гледала съм там рецептите, но ми беше интересно да си направя сама тестото и да видя какво ще се получи.
      Поздрави

      Изтриване
  45. Здравей,Бубе!Казвам се Мариана:)Когато разглеждам и чета твоя блог денят ми се превръща в малък празник,а напоследък все по-често съм тук,така че вече почти всеки ден за мен е празник:)Пиша ти не за да коментирам твоите невероятни творения,защото за мен Съвършенството не подлежи на коментар.Пиша ти,за да пожелая много здраве на теб и прекрасното ти семейство(да не ви уруки).Здраве, за да продължаваш да ни обливаш с този прекрасен позитивизъм и тази положителна енергия,която струи от блога ти.Благодаря ти за това,което правиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мило, Мариана! Думите ти така ме стоплиха и зарадваха! радвам се, че в блога ти е приятно. Какво друго да ти пожелая, освен да ти е още по-празнично и още много положителна енергия да почерпиш! Всичко най-прекрасно!

      Изтриване
  46. Здравейте,
    Прекланям се пред Вашето творчество! Вие имате вълшебни ръце, душа и обич! Всичко това си личи от работата Ви! Това не са само торти, курабийки и кейкчета, това са истински творения на изкуството! Отдавна разглеждам Вашия блог, вълшебството в него ме изпълва с невероятно чувство за красота и хармония!
    Надявам се някога да промените решението за приемането на поръчки и да сбъднете мечтата ми да направите торта за някои от рождените дни на моите деца. :)
    Благодаря Ви, че споделяте с нас прекрасните си тровения! Вие сте една невероятна фея!
    Поздрави,
    Гергана Димитрова
    dimitrova.gergana@abv.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря, Гергана! Щастлива съм, че харесвате и цените нещата, които правя, а блогът ви зарежда така положително. Винаги сте добре дошла тук! Всичко най-добро на цялото ви семейство!

      Изтриване
  47. Zdravei, Bubolinka! 4estit rojden den na paterici!

    ОтговорИзтриване
  48. uauuuu, uauuuuu vsichko vidqno tuk e prosto unikalno ! Ne znam dali ima i dali az shte moga da namerq pravilnata duma za krasivite Vi tvoreniq, koito me ostaviha bez dah ! Prosto varha......... POKLON !!! Nqmam dumi vseki edin detail e prekrasen, vsichko, vsichko.....super :) Da ste vse taka krasiva i mnogo zdravi cqloto Vi prekrasno semeistvo !

    Pozdravi,
    Veronika

    p.s. a dali veche priemate porachki za svatbeni torti ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви от сърце ,Вероника! Много мили думим и пожелания! Поръчки не приемам. В момента изобщо не правя торти заради бременността. Всичко най-прекрасно и на вас!

      Изтриване
  49. Здравейте,
    възхищавам ви се ! Не мога да намеря подходящите думи да изкажа, колко много ме радват вашите творение, колко много се забавлявах с вашите статии и се смях самичка в офиса :) Благородно завиждам на вашите деца, че имат такава майка! Правите всяко нещо с много чувство, усещате всеки един човек, а за мен това е много важно :) Защото това не се учи, то е вътре в човека :). Бях решила да ви пиша писмо, в което да ви питам дали бихте направили торта по случай 25-тия ми рожден ден, но виждам от горните постове, че не е възможно. Лека бременност ви пожелавам ! :) Много усмивки и щастие !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ви благодаря за тези думи. Ще се радвам, ако и децата ми мислят, че са късметлии да имат майка като мен. :) За жалост наистина няма да мога да ви направя торта, но ви желая всичко най-хубаво и весел празник. Благодаря ви и за пожеланията.

      Изтриване
  50. Здравейте! Казвам се Велина Вълчева и съм от Варна, много харесах вашите сладки творения и от прочетеното по горе разбирам,че в момента не приемате поръчки за торти, затова бихте ли ме насочили към някой който прави такива красоти,тъй като лятото ми предстой да се омъжа и бих искала върху тортата да се запечата специално място. Получих предложението си на Гриноич в Лондон и бихме искали някой елементи от там да се направят от захарно тесто върху нея. Благодаря предварително! На вас лека бременост! Едно здраво и красиво бебе и безкрайно щастие на семейството Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Велина! поздравления за сватбата! Пожелавам ви да бъде незабравима и прекрасна!!! Във Варна имам приятелка - Мина Бакалова, която твори невероятно красиви торти (включително и сватбени). Можете да се обърнете към нея за съдействие. Ще я откриете във Фейсбук.
      http://www.facebook.com/mina.bakalova?ref=ts&fref=ts
      Благодаря ви за хубавите пожелания и аз на свой ред ви желая всичко най-хубаво и най-вече дълъг и щастлив семеен живот!!!

      Изтриване
  51. Bubolinkata: ¡Qué hermoso trabajo haces! ¡Te felicito! Qué bueno que encontré tu blog, aprenderé mucho, ¡Gracias!
    PILY

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Siempre estas bienvenida! Soy muy feliz que mis trabajos te gustan. Todo lo mejor!!!

      Изтриване
  52. С дни мога да чета публикациите ти! Разбира се твориш направо произведения на изкуството....но и разказваш така увлекателно. Поздравления.
    Надявам се някога да имам възможност да се запозная с теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това много ме радва!!! Обичам да пиша, а щом има и кой да ме чете с удоволствие - направо см си щастлива. :))) Аз самата от време на време си препрочитам написаното и ми е забавно.
      А за запознанство - защо не! Както се казва - неведоми са пътищата божии. :))

      Изтриване
  53. Цветелина12 май 2013 г., 14:18

    Здравейте!
    Вашите торти,курабийки и мъфини са невероятни.
    Имам една огромна молба-бих искала да споделите откъде да намеря вафлена хартия и как разпечатвате тези красоти
    Ще бъда изключително благодарна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здревйте, Цвети!
      За да разпечатате някаква картинка на вафлена хартия, ви е нужен специален принтер, зареден с хранителни бои. Такива има на няколко места в София (ако сте от София). Едното от тях е на ул. Кадемлия №6 в магазина на Надежда Костадинова. Другият вариант е да си поръчате разпечатки в някой от специализиранте сайтове за сладкарски продукти. Доколкото знам такава услуга предлагат в Куки Буки и в Хитрини. Намирате си подходяща картинка или снимка, оразмерявате си я с размерите, с които искате да ви я разпечатат и носите на флашка или я пращате по мейла.
      Успех и всичко най-добро!

      Изтриване
  54. Анонимен6 юни 2013 г., 22:43

    Здравейте. От скоро попаднах в този блог и много, много ми харесва. Имам няколко въпроса-може ли да ви ги задам?
    1.Как правите сместа за курабийките и кексчетата (мъфините)
    2.За тортите как правите блата-за едноетажна торта. Имам предвид как става сместа?
    3.Откъде си купувате фондана за торти?
    Благодаря предварително и извинете ако на тези въпроси сте отговаряли .. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че блогът ви харесва. А сега на въпросите ви
      1. За курабиите ползвам основно две рецепти, които съм поместила на страничката с рецепти. Харесва много и тестото за меденки на Джемма, рецептата можете да откриете в нейния блог. За кексчета има милион рецепти в нета. Просто си харесайте някоя, която допада на вашия вкус. Аз предпочитам да работя с готова професионална суха смеска, внос от Германия. Но тя се продава на едро. Към нея се добавят яйца, вода, олио и допълнителни екстри и е готова за употреба. Резултатът винаги е отличен. Подобни смески се продават на дребно и в големите търговски вериги - Лидл, Кауфланд.
      2. За блатове също има безброй рецепти. Най-популярен, разбира се, си е пандишпановият блат - бял или шоколадов. За хоризонтална подредба на блатовете предпочитам домашно изпечени блатове, но когато правя вита торта, задължително ползвам готови платки за руло. Купуам си ги на едро от фирма Илчовски. Предлагат се в кашони по около 4.5 кг, в две разновидности - ванилови и какаови.
      3. Фондан купувам от фирма Алимко, която внася белгийски фондан. Цената е около 96 лв за кофа от 7 кг.

      Изтриване
  55. Здравейте,правите ли кейкове за погача на момченце?Прекрани неща има тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че харесвате нещата, които правя, но поръчки не приемам. Много късмет на малкото бебче и весел празник!

      Изтриване
  56. здравейте, може ли да ви попитам откъде си купувате резците и формите за курабиите .... и колко струват
    благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Купувала съм ги откъде ли не. Продават се в специализираните сайтове и магазини за сладкарски консумативи (и наши, и чужди). По-обикновени формички има и в големите търговски вериги, както и в малките магазинчета тип 1 левче или домашни потреби. Цените съответно варират в доста широки граници. Комплект от 5 броя може да струва 2 лв, а в същото време само една формичка - 10 лв. Зависи кой е производителят. Част от курабиите съм си ги правила и без резци. От картон си изрязвам желаната форма и после минавам с малко остро ножче по контура. Пипкаво е , но пак се получава.

      Изтриване
  57. Здравей Бубе ,разбрах ,че не приемаш поръчки ,но все пак реших да попитам за сватбена торта за 19.10.2013г. Пловдив,това което правиш е цяло изкуство,дълбок поклон !Пожелавам на теб и цялото ти семейство здраве,щастие и много усмихнати дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Радвам се, че би избрала мен за сватбената торта, но на този етап се въздържам да давам каквито и да било обещания за торти. Идея си нямам дали ще мога да се справям с три деца и бебе и изпълнение на поръчки.
      Всичко най-прекрасно и на теб! И една страхотна сватба!!!

      Изтриване
  58. Здравей Бубе! Много те моля за една рецепта на тази торта - http://bubolinkata.blogspot.com/2010/10/blog-post_17.html и по-точно на тази торта с ментовия крем и шоколад. Много ми се иска да я направя за Събота, моят има рожден ден, а той яде само шоколадови торти. Мисля, че нещо от сорта 14-16 парчета ще е ок. Това е моят e-mail: dessyk@abv.bg
    Специални поздрави. Настъпили очакваният момент? ;-) Успех

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, рецептите и за двата вида крем в тази торта можеш да откриеш на страничката с рецепти. А за блатовете те съветвам да си купиш готови - от квадратните тънки платки. С тях витите торти стават много лесно. Сиропирай ги съвсем леко с чай от мента. За торта 14-16 парчета по една доза от двата крема и две опаковки блатове (те са по три платки в опаковка) ще са ти достатъчни. Ако имаш още въпроси, пиши!
      А моментът настъпи преди повече от седмица. На 26 юни малко след полунощ се роди нашето прекрасно момченце Дамян. Сега му се радваме и много го обичаме! Да ни е жив и здрав!

      Изтриване
  59. Първо: Честит още един юнак !!! ;-) Да ви е жив и здрав, много щастлив и не на последно място и да има много късмет.
    Благодаря за изчерпателния отговор. Това, което ме интересуваше беше блатът и количеството, което ми е нужно за крема.
    Мерси много и всичко най-най ;-) Тортите ти са изумителнииииии. Успехи във всичко.

    ОтговорИзтриване
  60. Кремовете са суперррр...... Много мерси.
    Поздрави и много успехи ;-)

    ОтговорИзтриване
  61. Честит нов член на семейството да е жив и здрав! Люба, бихте ли споделили с какво залепвате цветчетата върху покритието на тортите, разбира се ако не е професионална тайна . Предварително Ви благодаря.!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! А относно въпроса ви - разбира се, че ще отговоря. Не е тайна! :) Ако цветчетата са предварително направени и вече са изсъхнали, най-подходящо е да ги лепите с роял айсинг (приготвяте си малко количество и да е по-гъстичък, за да не се разтича и го сипвате в пошче). Нанасяте от него малко количество върху тази част от цветчето, която искате дазалепите към тортата. Притискате съвсем леко и изчаквате секунда-две да се фиксира. Айсингът втвърдява сравнително бързо и така цветчетата залепват стабилно. Ако, обаче, цветята са много тежки, само с роял айсинг няма да стане. Тогава трябва да използвате тел или клечка за зъби. При цветята, тип апликация, когато са току що изрязани от захарно тесто и все още не са се втвърдили, е достатъчно да намажете леко с помощта на мокра четчица цветчето от обратната страна и да залепите към основата на тортата. Когато захарното тесто е меко и го намажете с малко водичка се получава тънък слой като лепило, който впоследствие изсъхва и слепването става без проблем.

      Изтриване
  62. Благодаря за изчерпателния отговор , много полезна информация ! Весело лято и приятни мигове през летните и сълнчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  63. Анонимен17 юли 2013 г., 9:03

    Бих искала да направя на дъщеричката си двуетажна торта , може ли да споделите как определяте размера на долната и горната част , т.е. в диаметър първия и втория етаж какви размери е добре да бъдат и съответно височината им Благодаря Ви ! Вашите изглеждат прекрасно ! Весел и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Размерът на отделните етажи зависи от броя парчета, които искате да бъде самата торта. Ще ви дам пример за торта от приблизително 30 парчета с размерите, които аз работя най-често. Долният етаж е добре да е с диаметър 24 см и всичочина 13 см. Вторият етаж винаги го правя да е с 6 см по-малък диаметър (в конкретния случай това означава 18 см) и да е с 2 см по-нисък (т.е. височината да е 11 см). При такова съотношение тортата има най-съразмерна визия, поне според мен. Аз обичам високите издължени силуети, затова и правя етажите по-височки. Пожелавам ви успех с тортата! Много да се забавлявате, докато я правите! А че дъщеричката ви ще я хареса много, в това не се и съмнявам. Всяка торта, направена с любов и желание, е прекрасна!

      Изтриване
  64. Благодаря Ви от сърце за изчерпателния отговор !
    Много люботв в семейството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, моля!
      Много любов и във вашето! :)))

      Изтриване
  65. Здравейте!
    С голямо удоволствие прочетох целия ви блог! Вие сте причината да се запаля по сладкарството! Толкова харесах курабийките с медалионите с цветя, че прерових нета и О, чудо! Намерих ги! Но работата с молд се оказа трудна! Каква точно технология ползвате за да извадите фондана, без да се деформира? Имат мънички детайли, които при мен се разкривиха.
    Респект пред таланта ви!
    Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами само мога да се радвам, че съм причина за нещо такова! :))) Дано сладкарството ви доставя истинско удоволствие, а блогът ми ви е интересен и полезен.
      Относно работата с молдове - наистина си има своите тънкости. На мен също не ми е особено лесно, да не говорим, че отнема и доста време. Когато работя с молдове използвам основно два метода. При единия използвам определена марка захарно тесто - това, което се продава в Ксеркс и в Метро. То е със специфична консистенция - гладка, леко мазна и нелепнеща. Това го прави особено подходящо за работа с молдове, тъй като не залепва за силикона и се вади много лесно. Размесвам го много добре с ръце и непосредствено преди да го "напълня" в молда, го овалвам в съвсем малко натурално нишесте. Ако цветът на захарното тесто е много тъмен (примерно черно), нишесте не ползвам, тъй като се вижда.
      При някои молдове, които имат много и микроскопични детайли, както е случаят с цветните медальони, използвам техниката на замразяване. След като вече съм напълнила молда със захарно тесто го прибирам за десетина минути във фризера да стегне. След това формичката излиза много лесно без да се деформира. При тази техника предпочитам да работя с белгийския фондан на Алимко, тъй като той издържа на минусови температури и не се напуква при вадене от молда.

      Изтриване
  66. Здравей,
    Днес случайно попаднах на вашия блог и съм възхитена от изработените от вас торти.Много ме впечатлиха малките детайли и душата която сте вложила във всяка една торта.Всяка една сама по себе си е уникална, красива, изчистена, непретенциозна и наистина носи усмивка на хората.
    Възхити ме това изкуство и това, че всяка една торта излязла от вашите ръце е присъствала на важен момент от живота на много хора, била е повод за радост, за щастие, за сбъднати мечти и е подслаждала живота на малки и големи във важните моменти от живота им.
    Желая ви много успехи, и се надявам един ден да мога и аз да зарадвам моите близки с толкова красиви и изящтни торти.
    желая ви щастие и мъжете във вашият живот всъщност са най- хубавото нещо, което е могло да ви се случи.Подслаждайте живота си с още по- красиви торти.Успех.


    ОтговорИзтриване
  67. Здравейте, Люба! Поздравления за красотите, които създавате! Всяка една е уникална като визия и направена със стил. От известно време и аз се запалих по тортите, но работата с фондан не ми е съвсем по силите. Все пак успявам да направя нещо, с което да зарадвам семейството си. Имам един въпрос. Как да направя наситен цвят на фондана? Пробвах с бои на прах и с гелови бои, но винаги цветът става един пастелен. Пробвах и да оцветя фигурката след като е вече изсъхнала, но пак не ми се получава. Ще се радвам много, ако ми дадеш съвет, за да рабера къде бъркам. Много здраве и щастие желая на теб и семейството ти!
    Дора

    ОтговорИзтриване
  68. Ужас! Толкова време чаках да дойде поводът,в който да имаме Ваша торта...направо ми се дорева.

    ОтговорИзтриване
  69. Здравей Люба. Искам да те попитам дали можеш да ми кажеш пропорцията на сухата смес за американски мъфини на Алимко,от колко суха смес се получават 12 бр.Много то благодаря.
    Тони Райкова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони, аз ги правя по следния начин. Ако сместта е какаова ползвам 400-450 гр смес (отмервам си я с мерителна каничка на Факелман). Ако е ванилова съответно 500 гр. Към нея добавям 2 яйца, 110 мл олио, 100 мл хладка вода. Всичко разбърквам с миксер за около 3 минути. Трябва да се получи сравнително гъста смес - по-гъста от традиционната за нормален кекс. Можеш да доовкусиш с шоколадов чипс, ядки, плодове, кафе, алкохол или каквото ти хрумне. С готовата смес пълня хартиените капсули и пека в тавичка за мъфини на 180 градуса за 23 минути. Изключвам фурната и оставям още 3 минути и чак тогава ги вадя.

      Изтриване
    2. Здравей Бубе.Искам да те поздравя за уникалните ти торти и таланта ти!
      Имам молба към теб.Искам да те попитам за тортата ти ,която е на 3 етажа в кремав и син цвят,на последния етаж има 2 пиленца.Доколкото виждам си използвала молд дърво, който трябва да си закупя,но как постигасх този ефектен и реалистичен цвят на дърво(смесица между кремаво и кафяво)?
      Ще ти бъда благодарна да ми дадеш съвет.Благодаря ти предварително!;)

      Изтриване
    3. Здравей, Нели! При тази торта конкретно, основният цвят на захарното тесто е кремав - използвала съм боя "слонова кост". Отгоре минах с бяла боя, но само на места. Иначе, когато искам да постигна по-реалистичен вид на дървото, залагам предимно на рисуване. Използвам различни нюанси на цветовете от бежовокафявата гама, които нанасям с четка върху фондана. Понякога ползвам и дъстове и какао, за да постигна по-матов ефект.

      Изтриване
  70. Много ти благодаря. Винаги си толкова отзивчива. Голямо благодаря.
    Тони Райкова

    ОтговорИзтриване
  71. Здравей, Бубе! Продължавам да се възхищавам на твоите творения и захарни, и двукраки! Благодарение на теб и аз имам сладко хоби. Горе-долу ми се получават нещата, но имам един жизненоважен проблем с фондановото покритие. Моля, сподели опит с лаика! Как съхраняваш вече готовите торти? Обикновено, като направя торта, в същия ден се изяжда, но когато се налага да е за следващия ден настава паника. Когато извадя тортата от хладилника/ползвам един малък само за тази цел/, тя почва да се "поти" и разтича. Къде бъркам? Помощ! Поздрави. Росица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Роси! Радвам се, че съм ти послужила като вдъхновение относно сладките творения. А що се отнася до проблема ти - той е доста често срещан. Причините могат да бъдат две. Едната е хладилникът - при някои модели (особено малките, а ти казваш, че твоят е такъв) има голям конденз. Другата причина е в самото захарно тесто, което се ползва. Някои видове не са достатъчно качествени и най-минималното количество влага във въздуха ги съсипва. Нямам представа ти с какво тесто работиш, за да мога да съм категорична, че в него е проблемът. Следващия път изпробвай да съхраняваш тортата в друг хладилник. Ако отново се появи конденз, значи причината е в захарното тесто. Възможно е и да не измазваш добре самата торта с маслен крем преди да покриеш с фондан. Влагата от вътрешността на тортата също е пагубна за покритието. Надявам се да съм била полезна и да успееш да се пребориш с този проблем. Успех!

      Изтриване
    2. Здравей, Бубе! Благодаря ти за светкавичния отговор и ценните идеи. Ще използвам големия хладилник. Той има и вентилатор, а иначе използвам захарно тесто Covapaste - 5 кг от метро. Леко се работи с него, с фина структура е, но не предполагах, че белята е в него. Ще има проба-грешка, докато му хвана цаката. Благодаря ти отново! Поздрави. Росица

      Изтриване
  72. Анонимен9 юни 2014 г., 20:57

    Здравей Бубе,

    Сигурно съм сляпа , но не откривам никъде списъка с другите момичета, които биха могли да изработят толкова съвършени торти. Моля те ме ореантирай къде да открия координатите им :)

    Благодаря.
    Вики

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Вики! Не се тревожи! Не си сляпа!!! :) Отдавна махнах списъка по желание на самите момичета, тъй като повечето от тях се притесняват да приемат поръчки от непознати, а друга част се отказаха изобщо от правенето на торти. Съжалявам, че така се получава, но ... Може би е най-добре да поразровиш из фейсбук или в бг мама и да видиш кой все още прави торти по поръчка.

      Изтриване
  73. Анонимен12 юни 2014 г., 8:41

    Zdraveite! Prekrasni stranici, prekrasni torti, 4udno semeistvo... :) Iskah da popitam slednoto- predstoi rojden den na sina mi, koito stava na edna godinka, i sled vuztorga ot proizvedeniata Vi, dali ima vuzmojnost da napravite za nas edna vul6ebna torta? Pradvaritelno blagodaria za otgovora i slun4ev den!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи! А за тортата - не приемам поръчки, така че няма да мога да ви зарадвам. Пожелавам на малкото пораснало човече много весел рожден ден и да расте здрав и щастлив! Всичко най-добро!

      Изтриване
  74. Уникално майсторство. Ама защо не приемате поръчки, та това си е страхотно умение! Аз попаднах на вас, докато търсим "слонска" торта за РД. Е, нищо подходящо не намирам до сега, но вашата торта със слонове накара Марти да мечтае....Каза, че щяла да има такава за 6-ия РД (след като й казах, че не правите по поръчка), защото ние сега търсим за 5-и РД....
    Ох, ох, страхотни торти.....Едно истинско БРАВО! Поздравления и за хубавия блог, та това отнема също страшно много време.
    Оставам си с мечтание за слонска торта......
    Савена ♥♥♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и на двете ви за харесването и за милите думи! И се извинявам, че ви разочаровам. Всичко най-добро и много здраве и усмивки на малката принцеса!

      Изтриване
  75. Анонимен25 юли 2014 г., 0:52

    Здравейте! С удоволствие следя блога Ви и всеки път се възхищам на невероятните неща, кото правите.
    Последната публикация във връзка с рождения ден на най-малкото ви момченце ми даде много идеи и за нашия предстоящ, първи рожден ден.
    Да са ви живи и здрави от най-малкото до най-голямото :)
    Както казах и на нас ни предстои парти и мислех да приготвя нещо домашно, та въпроса/ите ;) ми към вас е:
    - каква рецепта за декорираните курабийки използвате? Казвате, че всъщност са меденки, но не мога да намеря такава рецепта, освен ако не е тази за меденките с пълнеж. От друга страна, слепените меденки казвате, че си удвояват обема, та най-вероятно не ще да е тази :)
    - каква рецепта за торта изполвате понеже и аз мисля да направя такава, която да покрия с фондан, но сме на тема слончета :)
    Дали тортата с цели лешници би била подходяща? И последен въпрос... Обещавам! Как съхранявате тортата с фондан, така че фондана да не се навлажни в хладилника?

    Благодаря предварително и се извинявам за многото питания, но така сме ние аматьорите ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано не отговарям късно, но бях на море и близо месец не съм си отваряла лаптопа. (Реших да се отдам само на семейството си без да се вълнувам от интернет живота.)
      А сега на въпросите ви. За декорирани сладки използвам три рецепти - двете от тях ги има на страничката тук в блога (ванилени и канелени курабии). Третата е за меденките на Джемма http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_2670.html
      За торта, покрита с фондан, са подходящи стягащи кремове или мусове, за да се получи стабилна торта, която да не се разтича и криви. Конкретна рецепта ми е трудно да ви дам, тъй като не зная какви са вашите вкусове и предпочитания.
      Иначе цели лешници няма никакъв проблем да сложите. не виждам какво ви притеснява в тях.
      А конденза се образува най-вече поради две основни причини - или хладилникът не е добър, или фонданът, с който работите. За жалост голяма част от захарните теста не са особено качествени и поемат влагата от хладилника. Кондензът е още по-сериозен когато навън температурите са високи. Единственото спасение и да се ползва качествен фондан, а под него тортата да е префектно измазана с маслен крем.
      Дано съм ви била полезна и дано не съм закъсняла с отговора.

      Изтриване
  76. ZDRAVEITE,RAZGLEDAHME TORTITE I MNOGO NI HARESVAT.IMAME HUBAV POVOD ZA DVE PREKRASNI DECA ZA KRA6TENE.DALI E VAZMOJNO DA PORACAME EDNA TORTA.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! да са ви живи и здрави децата! А относно поръчките - не приемам такива. Всичко най-добро!

      Изтриване
  77. Здравейте, Бих искала да Ви попитам с какви бои рисувате върху фондана. Много благодаря предварително за отговора .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За да се рисува върху фондан, то той трябва да е качествен и да няма никакъв конденз. В противен случай не се получава нищо. Бои ползвам всякакви. С тези, които са на водна основа за въздушна четка, рисувам директно. Геловите разтварям в малко водка или друг твърд алкохол (ром, коняк). Водката е за предпочитане, тъй като е безцветна. Винаги изпробвам предварително как са се получили цветовете на парче пробен фондан и едва след това рисувам върху тортата. Можете да рисувате и с прахообразни бои (така наречените дъстове), но те са подходящи за оцветяване - с тях контури няма как да направите. Дъстовете също могат да се разтворят в малко алкохол и стават като акварелни бои.

      Изтриване
  78. Много благодаря и Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  79. Здравейте, може ли да ме посъветвате, след като изрежа фондановата хартия и я залепя върху тортата с какво е добре да направя борд около хартията или просто така да остане залепена картинката върху тортата , но някак незавършено ми се струва че ще се получи, а тортата е за момче и не върви да правя някакви розички или цветчета .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много зависи какво има на самия принт - каква е картинката имам предвид. Понякога е добре да си остане без нищо - максимално изчистена. Друг път може да се постави в нещо като рамка. Може да се обканти с борд от роял айсинг (малки точици или прави ленти). Може да се обгради с въже или някакъв друг молд. Вариантите са много. Просто трябва да се избере най-подходящият.

      Изтриване
  80. Здравей Буболина , правиш едни от най -красивите неща който съм виждала . Моля те за съвет .Твойте курабийки с най - сложните илюстраций са уникални , с захарни плаки ли са и ако да , къде мога да намеря , за да пробвам и аз . Благодаря ти предварително .
    Поздрави и лека вечер.
    Мимето - Мария Матанска

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За курабиите с картинки използвам разпечатки на фонданена хартия. Можете да си ги принтирате в онлайн сладкарските магазини.

      Изтриване
  81. Господи! Възхитена... Изумена... Смаяна съм... как е възможно да съществуват такива прелести? А как е възможно тези прелести да ги творите със собствените си ръце - като живи са. Като се замисля в тях наистина има живот, защото убедена съм, че във всяко едно произведение Вие сте оставила и част от сърцето си. Всичко е толкова уникално и реално, толкова красиво и впечатляващо! Поздравления за Великия Талант! Когато попаднах във вашия блог, се почувствах истински щастлива, че съм открила човекът, който ще направи и празникът на моята малка принцеса (която след няколко месеца става на годинка) незабравим и вълнуващ с такава Вълшебна торта, но... УВИ, като прочетох по-надолу...Защо се отказвате? Наистина ли вече не приемате никакви поръчки? Колко жалко ако наистина е така. Продължавайте... не се отказвайте! Та Вие дарявате толкова много радост в най-специалните дни на хората.
    Поздрави, Здравка!

    ОтговорИзтриване
  82. Здравейте, много искам да направя торта на три етажа, досега съм правила само на два, но искам тортата да не е много голяма, ако е удобно да ми кажете как определяте размера на етажите за да изглежда добре тортата. Благодаря ви и се извинявам ако съм ви притеснила с въпроса си ! Поздрави Весела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги се водя от един и същ принцип - разликата в диаметъра да е между 5 и 7 см в зависимост от това каква е декорацията. Т.е. ако първият етаж е 30 см, то вторият е 25 или 23 см, третият е 20 или 16 и т.н. Разбира се, има и торти с по-разчупен и нестандартен силует, където тази пропорция е различна. При височината спазвам следното правило - всеки следващ етаж е с 2 см по-нисък от предходния. Ако първият е 15 см, то вторият е 13, третият 11 и т.н. Тук също са възможни изключения. Но така тортата има най-пропорционални размери и зглежда добре.

      Изтриване
    2. Много благодаря Усмихнат ден!!

      Изтриване
  83. Здравейте, Люба / Бубе/ ! Поразена съм и най съм поразена от това " Не приемам поръчки!!!" Обожавам тортите и мъфините, курабиите и кексчетата! Аз обожавам домашните сладкиши и често съм ползвала идеи за захарни фигури от вашите торти без да знам. И сега търсих идея за детска торта с мече , и така попаднах на блога Ви, а иначе просто търся изображения...и когато го отворих все едно попаднах в моя си свят...Направо съм поразена! Всички приятели ми казват Боби, родена съм на 05.03.1975 год. имам три дъщери и един син и мъж, който обожавам...но ме и ядосва често. Обичам захарното тесто, сметаната, масления и яйчения крем на мама...И не правя торти по поръчка ...подарявам ги на приятелите си и ги правя само за тях и семейството си.
    И днес отново си "откраднах" идея за торта, но вече знам от чии ръце е произлязла най - напред...Благодаря! Желая на Вас и семейството Ви много здраве и късмет, още много сладки произведения !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се да се запознаем! Толкова много съвпадения!!!! :) Само не разбрах аз къде мога да ви открия в интернет пространството и да видя какво творите. Ще ми е приятно да разгледам тортите и да видя децата ви. Пожелавам ви всичко най-добро!

      Изтриване
  84. Здравейте, Люба. Искам да попитам, коя от рецептите за курабийки публикувани в Рецепти е най-подходяща за Великден? Поръчах си вафлена хартия с картинки, смятам да ги декорирам, чисто любителски, за забавление на малката. Направих някои от Вашите рецепти. Селската френска торта предизвика фурор сред колегите и приятелите ми :). Весели Великденски празници на цялото Ви семейство. Поздрави, Мария.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептите са ви допаднали. Благодаря, че споделихте. Относно питането ви - всички рецепти са подходящи, но аз лично най-много харесвам обикновените меденки, защото имат най-равна и гладка повърхност. Имайте предвид, че са доста хрупкави - не са меки като купешките меденки. Ако искате да станат мекички, замесете тестото с бакпулвер. Но тогава бухва повече и самите формички може да се деформират. Успех и весели Великденски празници!

      Изтриване
  85. Здравейте, нещата, които правите са възхитителни, адмирации....
    От скоро се захванах с фондан и се оказа, че ми харесва много. Сега имам сериозна поръчка за торта на два етажа от моята племенница за рожедия й ден. Отговорността е голяма... Ще съм Ви безкрайно благодарна, ако ми помогнете с рецепта за тортата, много ми е трудно :) Много много Ви благодаря

    ОтговорИзтриване
  86. Извинете ме не се представих: Поздрави Милета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Конкретна рецепта ми е много трудно да Ви дам, защото не зная какви са вкусовите Ви предпочитания. Но мога да ви дам няколко съвета и напътствия. Дано съм Ви полезна. За многоетажните декорирани торти е важно блатовете и кремовете да са стабилни. Това означава, че не бива да сиропирате прекалено блатовете, а самите те трябва да са максимално равни, неронливи и нечупливи. Подходящи са различните видове пандишпан (оликновен, какаов, шоколадов, мадейра и т.н.). За крем ви съветвам да изберете нещо на желатиново основа, маслен, шоколадов (със съдържание на истински шоколад) или тип мус. Течните, нестягащи кремове са абсолютно неподходящи и крият голям риск тортата да стане безформена или да се разпадне. След като сте сглобили отделните етажи, задължително измажете добре отвън и отгоре с маслен крем или с ганаш. Едва след като стегне, облечете със захарно тесто. Поставете първия етаж върху поднос или тортена стойка и в средата и около нея забийте няколко дървени шишчета или пластмасови тръбички, които да ви служат като подпори - да поемат тежестта на горния етаж. Втория етаж трябва да е на подложка (голяма точно колкото самия етаж, за да не стърчи отстрани и да не се вижда). Така тортата ще е достатъчно сатбилна и вторият етаж няма да деформира първия (без подпори долният етаж ще поддаде, а горният може да потъне в него).

      Изтриване
  87. Здравейте отново, сега съм с по-конкретен въпрос:) Харесах си един крем с цедено кисело мляко и разтопен на водна баня бял шоколад. Мисля да направя шоколадови блатове, но дали това е подходящо за двуетажна торта (не много голяма). Благодаря Ви!!! Милета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако млякото е наистина добре изцедено, няма проблем. За всеки случай, обаче, Ви съветвам да добавите и пакетче стабилизатор за сладкарска сметана. Продава се в Кауфланд. На основата на нишестето е и поема излишната влага в кремовете, с което се предодвратява отделянето на вода. Ползвам го винаги когато в крема има квасена сметана, кисело мляко или плодове. Купете си и качествен бял шоколад, защото има и доста подобия на такъв, които не вършат никаква работа. Някои дори се пресичат още щом се добавят към крема.

      Изтриване
    2. Благодаря всичко ми е много полезно:)

      Изтриване
  88. И още нещо къде мога да намеря рецептата за провансалска торта със сини сливи��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма къде, защото не съм я публикувала. Някой ден и това може да направя. Само да ми остане време. :)

      Изтриване
  89. Здравйте, блогът Ви ми е най- полезното и приятно четиво... Бих искала да попитам тортатабс теменужките подходяща ли е за покриване с фондан? Криси

    ОтговорИзтриване
  90. Здравей,опитах се да те попитам нещо в раздел Рецепти но все не излиза поста ми....от години ползвам твоя ганаш,който всеки път става страхотен...но сега реших да направя една торта за рождения ден на сина ми-на 20.02 става на 5 :) - която да е комбинация между шоколадовата и тази с ганаш и крем маскарпоне - та вече на въпроса - купих си смес за кексчета на Алимко - може ли блата от тази смес да се направи ден по-рано,както и да се сиропира? И по твои наблюдения колко горе долу може да е срока на годност на такава торта? Предварително ти благодаря... И да повторя думите на всички останали - всичко, което правиш е изкуство :)

    ОтговорИзтриване
  91. Тортите са ви прекрасни, влюбена съм в тях. Толкова жалко, че не правите поръчки. Наближава първия рождения ден на моите близнаци и съм харесала две тортички.

    ОтговорИзтриване
  92. Здравей, Буболинке, първо искам да изказа възхищението си към всичко, което твориш, всичко е направено с много вкус, усет и е изпипано до последния детайл, след което искам да ти благодаря, че ме вдъхнови и ми даде кураж, да се опитам и аз да сътворя нещо за моите две породени дечица (на 2,5 и 1г.). Всичко при мен започна с търсенето на модел за торта за 1-вия рожден ден на дъщеря ми. За мен тортата също не е просто част от менюто, а е най-специалната част от празника и за мен тя трябва да е вълшебна. Попаднах на толкова уникални и красиви торти, каквито дори не съм си представяла, че може да съществуват, че им станах фенка доживот. Дори създадох Instagram страница, в която споделям всички торти и създателите им, на които се възхищавам (вече има почти 10К followers). Следващата стъпка беше да намеря сладкар, който да се наеме да изпълни тортите, които бях харесала за рождените дни на дъщеря ми, което се оказа нелека задача. Бях харесала торта каросел, която никой не се нае да направи, минах на друг вариант съответно, но покрай търсенето - попаднах на твоя блог и съвсем се амбицирах. Затова за рождения ден на сина ми реших аз сама да се опитам да направя тортата. Първоначално имах една идея за тортата, после минах на морска тема и се бях спряла на няколко модела торти, докато не попаднах на твоята торта за 1-вия рожден ден на Дамян и останах супер учудена, защото това, което аз бях харесала беше точно омбре, редено на ленти (бях видяла вече как става), исках да има лодка и мече (всичко, което беше твоята торта). Супер много се зарадвах, защото така видях ориентировъчно колко високи са етажите при теб, тъй като го беше написала. Идеята за котвата отзад също беше перфектна за мен, тъй като нямаше да направя перфектно гладки снадки и така стана супер замаскирано :). Аз имах идеята мечето да е с въдица и да е хванал на въдицата навързаните една за друга буквички от името му, но това в процеса на работа се оказа сложно за изпълнение, тъй като бях ги направила от фондан и бяха доста тежки. Трябваше да ги хващам с нещо стабилно за тортата, но предвид, че гледах сама две малки породени деца, правих и 5-6 други видове десерти за празника и бях притисната от времето, реших накрая да махна въдицата и просто наредих буквите отгоре на първия етаж и подпряни на втория. Моят първи етаж беше 20см висок (направих 2 вити торти с еднакъв диаметър една върху друга, с подпори между тях), другият етаж беше висок 10см, а диаметрите бяха 21см и 16см. Четях седмици наред преди това. Бях поела голям риск без никакъв опит преди това и без да съм работила с фондан, да направя нещо подобно, но тортата стоически издържа до края, всички я снимаха и й се радваха, не защото е била перфектна, но заради самия факт, че аз сама съм я направила, което си беше невероятно. Основният виновник тортата да се получи такава каквато беше - беше ти и твоят блог! През цялото време гледах твоята торта, за да преценявам кое как да подреждам и да изглеждам, за което се надявам да нямаш нищо против, но наистина имам 0-лев опит и иначе нямаше да се справя. Благодаря ти! Благодаря ти! Благодаря ти! Ако имаше как, щях да ти пратя да видиш финалния резултат. Поздрави и здраве за теб и цялото ти прекрасно семейство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами какво да кажа??? Мога само да се радвам! Първо, че мога да вдъхновявам и го правя доста успешно. :) Знам, че ще прозвучи безкрайно нескромно, но стотици са хората, които са ми писали и продължават да го правят, че именно аз съм техен вдъхновител - както по отношение на тортите, така и по отношение на децата. А какво по-хубаво от това!!! Второ - радвам се, че споделяш всичко това! А снимка на твоята торта можеш да ми пратиш на мейла. Много искам да я видя! Пожелавам на цялото ти семейство всичко най-прекрасно! Бъдете здрави и щастливи!

      Изтриване
  93. Здравейте! От скоро се запалих по правенето на торти и така попаднах на вашия блог. Всичко показано е уникално! Бих искала да ви попитам, понеже споменавате, че ползвате фондан на Алинко. С него и покриването и фигурките ли правите? Прибавяте ли тайлоза, за правенето на цветя или ползвате специален гъм пейст?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да, с един и същ фондан и покривам, и правя фигурки. Когато го използвам за моделиране, добавям тайлоза на прах. Така съхне много по-бързо и фигурките стават твърди - не са подходящи за хапване, но могат да се съхранят за спомен. За изработката на цветя също ползвам тайлоза или смесвам гъмпейст с фондан. Има и различни рецепти за домашно приготвени теста, с които могат да се правят цветя с перфектно качество, но аз не ползвам такива, така че не мога да съм Ви полезна.

      Изтриване
  94. Здравейте Люба, виждам че отговаряте на всички въпроси относно правенето на торти в домашни условия и аз се престраших да Ви попитам за съвет. Предстои ми да направя торта с тема Замръзналото кралство искам да изглежда блестяща , видях тортата на сина Ви , и прочетох че сте използвали кокосови стърготини , но у дома те не се харесват особено може ли да ми дадете съвет с какво да я покрия и да получа блестящия ефект който искам . Благодаря Ви !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Можете да си покриете тортата с фондан (оцветен в какъвто цвят искате) и отгоре да нанесете бляскава боя на прах или брокат (но годен за консумация, защото има и такива, които не стават за ядене). Такива прахови бои можете да си закупите от всеки един специализиран магазин за сладкарски консумативи. Фонданът ви трябва да е качествен, за да не кондензира. Ако е влажен, нанасянето на прахообразни бои не се получава добре. Иначе нанасяте с дебела четка с мек косъм. Можете да използвате няколко различни нюанса брокат, за да стане още по-красиво и ефектно. Успех и весел рожден ден!

      Изтриване
    2. Благодаря за съвета. Възхищавам се искрено на вашия талант и най вече на идеите за тортите ! Весели и усмихнати почивни дни !

      Изтриване
  95. Благодаря Ви за огромното удоволствие което си доставям докато разглеждам вашият сайт. От скоро съм пенсионер и по молба на внучката си започнах да се занимавам с изработването на корабийки. Вашите са неземни. Ако не е неудобно, можете ли да ми отговорите от къде да си закупя молдове за медальони от Цвета. Закупих си ат един сайт, но те се оказаха пълен провал.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е приятно в блога. Благодаря за комплиментите! А относно питането ви - аз пазарувам от специализираните магазини и сайтове за сладкарски консумативи тук в бг. Поръчвала съм си и от чужди. Доверявам се на доказалите се марки и съм супер доволна. Освен самите молдове и захарното тесто, което използвате, трябва да е качествено. В противен случай резултатите не са никак добри. Важно е да знаете и как да работите с молдове. В интернет пространстовото има много видеа, в които са показани техники на работа. Всичко най-добро и поздрави на внучката ви!

      Изтриване
  96. Благодаря за бързият отговор. С нетърпение очаквам следващите ВИ шедьоври

    ОтговорИзтриване