понеделник, 31 януари 2011 г.

Торти за мъже

След дамите идва ред и на господата! За пореден път ще кажа, че българският мъж трябва да е изключително щастлив, не само защото българките са супер красиви, но и защото глезят мъжете си до безобразие. Че за децата си даваме мило и драго - то е ясно. Но че и за мъжете в живота ни, независимо дали става въпрос за съпруг, приятел или баща,  сме готови на всичко, също е безспорен факт. Доказват го и следващите няколко торти, които ще ви представя днес. В рамките само на няколко дни правих торти все за мъже, поръчани от преизпълнени с обич жени. 
История № 1
Тази беше подарък-изненада за любимия на Ива - едно прекрасно, невероятно лъчезарно и мило момиче. Поръчката бе за торта Кармен на два етажа в зелено и черно и с бяло ретро порше. Естествено, голямото предизвикателство за мен бе именно автомобилът. Свалих си снимки от нета, но за модел основно ми послужи една 3Д торта във формата на порше. Докато го майсторях, първоначално си представях, че съм на кръжок "Млад автоконструктор". В процеса на работа явно реших, че това е доста аматьорско и директно се изстрелях на позиция "Главен дизайнер в автомобилостроенето". Човек, ако сам не си го прави весело, няма кой. Аз и на децата все това им повтарям, че от тях зависи да им е забавно и интересно и съм забранила констатации от типа на "Тъпо ми е!" и "Скучно ми е!". Но да се върна на поршето. Очевидно е, че е на висота "кръжок", но аз си го харесвам. Девин също го оцени по достойнство с хитовото за него определение "Ей, много гъзарско ти се е получило!" След подобен комплимент очакваше, че ще му дам да врътне едно кръгче, демек да си поиграе малко с него, но аз бях безкомпромисно зла и дори не му дадох да го пипне. Да, и друг път сме стигали до заключението, че не случиха на майка тия деца, но пълно щастие няма. Макар че рожденикът е останал напълно щастлив от изненадата, а гостите - очаровани от вкуса на тортата. 

 История № 2
Тази торта ми поръча Светослава за рождения ден на съпруга й. И тъй като той е фен на татуировките, съответно и дизайнът бе подчинен на тази му страст. Идеята за дракон и преплетено в опашката му цъфнало клонче вишна даде Светослава, а на мен толкова ми допадна, че я приех моменталически. И като ме налегна един страх, че няма да се справя! Светлето дори бе готова да променим дизайна, за да не ме затруднява и затормозява, но аз се запънах като магаре на мост. Реших, че трябва да се справя с предизвикателството на всяка цена. Толкова ме беше шубе, че дори не посмях да се пробвам предварително да нарисувам дракон на лист хартия. Казах си "Действам директно върху тортата, пък каквото стане!" И то взе, че стана. Супер доволна съм от крайния резултат - рисунката ми хем прилича на дракон, хем и цветово наподобява татус. С клончето можеше да се справя по-добре и по-точно с осукването на опашката около него, но както и да е. Цъфналата вишна веднага ми напомни за Япония и свитъкът с йероглифите дойде от самосебеси. Към тортата приложих и листче с превод на значението им. Всяко от кексчетата също е с пожелание за любов, мъдрост, съвършенство, успех, сила и сбъдната мечта. Нямам представа дали рожденикът си е харесал подаръка, но съм сигурна, че е бил поднесен с много любов. 





История № 3
Още един рожденик, още една страст и още една силно обичаща жена. Поръчката дойде от Божана за любимия й Живко, върл фен на ЦСКА и Ливърпул. При това положение беше повече от ясно, че тортата ще е червена и на футболна тематика, но минахме през дълъг процес на чуденка и промени относно дизайна. До последно се притеснявах да не стане постна и скучна, но щом я завърших нямах съмнения, че съм се справила добре. Божана също страшно я хареса и двете зачакахме с нетърпение реакцията на нищо неподозиращия рожденик. Тя отнесе тортата директно в заведението, където на следващата вечер щеше да е купонът. А на по-следващата сутрин рано-рано получих смс, който препрочетох десет пъти. Започваше така "Лелеееееееее, фурор!" и разказваше за невероятните емоции, около изненадата с тортата, която била поднесена не на фона на Happy Birthday to You, а в съпровод на химна на Ливърпул. Рожденикът пък я грабнал и почнал да я размята все едно е шампионска купа. И оттам едни снимки - индивидуално, отборно, една радост, една еуфория...Направо съжалих, че не съм присъствала лично. Мъжът ми често ме пита не ми ли се иска да  можех тайничко да наблюдавам реакциите на хората, когато си видят тортата. Иска ми се и то как! Затова и обратната връзка е толкова важна за мен. И благодаря от сърце на всички, които споделят отзиви и впечатления. Дори се чудя, дали да не направя отделна страничка само с мнения, за да направя и вас съпричастни с цялата положителна енергия и емоции, с които ме заливате.  Притеснявам се само да не го възприемете като някакво самохвалство от моя страна, но то, така или иначе, скромността не е от най-присъщите ми качества. 




За Божана и сестрата на рожденика имаше и по едно кексче, а пък аз получих много аристократичен подарък - черен чай в копринени торбички с дъх на ванилия. Сега си търся подобаваща компания за чаша следобеден чай. 




История № 4
Тази история е малко по-различна, защото е за любов между баща и дъщеря. Поръчката дойде от Биляна, а поводът 60-ят юбилей на баща й. С Биляна съм ви запознавала вече - тя е майка на малкия Яни, за когото бе тортата с героите от Мадагаскар, а днес правих торта и за по-голямото й момченце Нико, но нея ще ви покажа в някоя от следващите публикации. С тортата за баща й направих компромис със себе си. Знаете, че принципно не обичам да се повтарям, но в случая таблата си е табла и нямаше как. Чувствах се малко като на поправителен изпит. Повторението си има и своите положителни страни - вече си наясно кое как се прави и работата е по-бърза и лесна. Основното при тази торта е оразмеряването и изчисленията, така че за всичко да има място и да е съразмерно на цялото. Добре, че сметките и фигурите са елементарни, че алгебрата и геометрията никога не са ми били силни предмети. 

За финал мога само да възкликна "Жени, обичайте все така силно мъжете в живота си!"

26 коментара:

  1. Невероятни торти-чак се просълзих от умиление! Браво-страхотна си!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. тЕЗИ ТОРТИ С ПЛАСТЕЛИН ЛИ СА УКРАСЯВАНИ? ВЕДНЪЖ ЯДОХ ТАКАВА И БЕШЕ ЧИСТ НАТУРАЛЕН КЕКС С ЕДНО ТВЪРДО ГАДНО ОТГОРЕ
    МОЖЕШ ЛИ ДА ПРАВИШ РОЗИЧКИ С КРЕМ?

    ОтговорИзтриване
  3. Уау, просто са красиви, а със сигурност и много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  4. Не-ве-ро-ят-ни! Винаги е велико приключение и удоволствие да влизам тук, залепвам се за думите, за снимките, за чувства и не мога да се пусна. Накрая излизам с ей такава усмивка! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ей Бубе убиваш ме всеки път:) Страхотни са всичките торти (този път май си нямам фаворит) А предния пост мога с ръка на сърцето да кажа че се отнася и за мен :)

    ОтговорИзтриване
  6. Убивам ви, просълзявам ви, усмихвам ви... радвам се, че тортите ми ви действат така емоционално. Благодаря ви отново за прекрасните коментари - действат ми адски стимулиращо и удовлетворяващо!
    Лисанка - това, което ми описваш, звучи като американска торта. Аз се старая да съм на светлинни години от тях по отношение на вкуса. Иначе тортите ги декорирам със захарно тесто, на което аз не съм фен, но повечето хора много го обичат.

    ОтговорИзтриване
  7. Ралица Христова31 януари 2011 г. в 21:13

    Отново невероятни торти!Поздравления за уменията! Тортата с йероглифите много ми хареса! Всички са красиви, просто нямам думи!

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова красота на едно място.Златни ти ръце Bubolinkata.Очарована съм от всичко,което си сътворила.

    ОтговорИзтриване
  9. Тортите са страхотни, обаче, защо масово жени поръчват за изненада на мъжете си, а не обратното? Този въпрос, разбира се, е реторичен, не е към Буболинката.

    ОтговорИзтриване
  10. Риторичен, нериторичен и аз това все се питам. Един единствен път мъж ме е питал за торта, но датата ми беше заета и му отказах. И един татко веднъж ми писа, но така и не поръча.

    ОтговорИзтриване
  11. Светослава съм, половинката на татус фена. Извинявам се, че закъснях с отзивите от тортата, имах разни причини. Истината е, че тортата толкова много му хареса, че я разрязахме чак след 2-3 дни, а кексчетата още си седят така, просто сърце не ни дава да ги хапнем. Визия и вкус уникални, а както знаем един козирог трудно се впечатлява. Бубе, благодарим ти, снимка на доволен рожденник също има, само малко време да ми се отвори и ще ти я изпратя.

    ОтговорИзтриване
  12. Е, супер, Светле! Толкова съм щастлива, че е останал доволен! Благодаря ти за отзивите и с нетърпение ще чакам и снимка.

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятни са!
    Винаги съм си мислила как трябва да изглежда една "мъжка" торта, че да си е типично мъжка, без сянка от колебание като я погледнеш и все пак да е красива, изпипана, съвършенна. Е, сега имам няколко отговора на този въпрос от прекрасни по-прекрасни :)
    Поздравления, страхотен сладкарски талант имаш, прекрасен естетически вкус и усет към детайлите и голямо сърце!

    ОтговорИзтриване
  14. Ха, гледах ги тия красоти, но явно във Фликър само съм ги коментирала.
    Иначе и тук да кажа, че са страхотни. Абе тия мъже имат прекрасни жени и такава майсторка, която да ги радва.
    Бубе, футболната е един път. Красота и много детайли.
    Кажи емблемите как ги направи? плиииз

    ОтговорИзтриване
  15. Дани, емблемата е разпечатка на вафлена хартия, която изрязах и с малко кристалина лепнах върху разточено на по-дебело бяло парче захарно тесто. После изрязах и тестото по контурите на емблемата и залепих върху тортата. Минах и отгоре с кристалина, за да изпъкнат цветовете и да се фиксира вафлената хартия. Това е - много лесно и ефектно!

    ОтговорИзтриване
  16. Всички торти и къпкейкс са наистина невероятни,направени с много въображение и талант!!!
    Потърсих рецепта за фондан,но като че ли не видях в блога.Ако може да напишеш твоята,ще съм много благодарна!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Мими, аз не си правя фондана сама. Нещо не харесвам нито една от рецептите за домашноприготвено захарно тесто. Работя с готова белгийска маса, внос на фирма Алимко.

    ОтговорИзтриване
  18. Бубе, Покрай Ели отдавна следя блога ти и си знаех, че все някога ще се пиша и аз. След толкова красиви детски торти е много учудващо, че ме провокира тортата с табла да ти пиша, но наистина ме изумява реалистичността на елементите по нея(а шева по белите триъгълници направо ме грабнаха) Много много красиви торти създаваш и за мен е голямо удоволствие всяка седмица да надникна в кухнята ти да видя каква нова торта си направила и да прочета предизвикателствата, с които си се сблъскала.

    ОтговорИзтриване
  19. Съвсем случайно попадам тук...и съм впечатлена!Предстои ми да разгледам подробно целия сайт и да се наслаждавам не само на уникалните торти,но и на литературната дарба на авторката! Вече знам откъде ще поръчам тортите на двете си деца! Ще се свържа много предварително и дано имам късмет! :) Силвия

    ОтговорИзтриване
  20. Уникално красиви торти!!!!!!!!!!!!!!
    Вие ме вдъхновихте и аз да започна да се занимавам с това изкуство.За сега съм още 'студентка' първи курс в сладкарството:))),но напредвам с четенето,надявам се някой ден да стана толкова добра като вас
    Адмирации за вашите творби!

    ОтговорИзтриване
  21. Zdraveite Luba.Pozdravqvam vi za prekrasniq blog s koito vdahnovqvate vsichki posetili go!Az sashto radvam setivata , no samo na semeistvoto si.Bihte li mi napisala kakvo izpolzvate za napravata na futbolnata topka ot tortata s nadpis Leverpool i kakav i e razmera(na topkata).Blagodarq!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Футболните топчици ги правя като използвам за основа пластмасови такива (навремето имахме цял басейн с пластмасови топки за децата, като тези в детските клубчета, та от тях си взимам). Но можете да ползвате и стиропорена топка - продават се по магазините за арт консумативи (тип "Слънчогледи"). Независимо каква топка ще ползвате за основа, действайте по следния начин. Взимате си достатъчно количество бял фондан, добре размесен, но без да лепне и както е на топка го прилепяте до основата и с помощта на пръстите и дланите си започвате да го разстилате по повърхността. Стремите се покритието да стане максимално равномерно и гладко. Като покриете цялата основа, овъргаляйте многократно топката по чиста и гладка повърхност, за да изгладите максимално всяка неравност или гънка. Става лесно, макар и малко бавно, но е забавно. :)

      Изтриване
    2. Blagodarq za barziq otgovor!Badete zdrava i vse taka kreativna!I ako mi pozvolite edin savet-pojelanie.Tazi godina imah shtastieto da posetq izlojenieto v London Cake international The Sugarcraft,Cake Decorating&Baking Show.Imashe predstaviteli ot kade li ne-Rusiq,Indiq...samo ot BG nqmashe :( Vie ste absolutno konkurentno sposobna da predstavite stranata ni!Ako ne se laja sledvachtoto izlojenie e v Birmingham 7-9noemvri 2014.Ako reshite-USPEH!!! :)

      Изтриване
  22. Здравейте, по горе сте описали как е направена топката, може ли да попитам черните петоъгълници след това са залепени върху бялото покритие на топката и са направени контурите по нея Благодаря ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, лепени са допълнително, а след това с един специален инструмент, който се върти и прави малки дупчици, съм минала, за да наподобя шевовете на истинска топка. Но дупчиците спокойно можете да направите и на ръка, като ползвате клечка за зъби, примерно.

      Изтриване
  23. Благодаря, така изглеждаше на снимката, но Майстора да си каже думата. Приятна вечер !

    ОтговорИзтриване