четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Торти за майки

Общото между тортите , които ще ви представя днес е, че и трите са поръчани от дъщери за рождените дни на техните майки. И трите ми позволиха да се развихря на воля и ми се довериха изцяло относно дизайна. И при трите торти до последно не знаех какво точно да представляват. И трите ги правих по нощите. И трите са изпъстрени с цветя. И трите са направени с много любов. И трите си ги харесвам страшно. Е, както виждате - много общи неща ги свързват. 



 

Тази е за майката на Мария (запознавала съм ви с нея и преди - гостувах в  блога й, правих тортата и кексчето за рождения ден на дъщеричката й Мартина и тортата с мотора за съпруга й Тито). Ето как Мария ми описа майка си: "Тя е женствена, добра, нежна, внимателна, деликатна, съобразителна, мила и както се сещаш, много, много я обичам!" Какво да кажа, освен, че е благословена майка ти, Мария, с дъщеря като теб. 
Относно дизайна предпочитанията на Мими бяха основните цветове да са наситено розово и светло зелено, да има панделка, цветя, пеперуди, ягодки, рози, маргаритки, пчели, да е нещо пролетно, свежо, красиво. Първо направих ягодките отстрани и вече бях влюбена в тортата. Моменталически ми се прииска отгоре да сложа едно бурканче със сладко, френски кроасан и букетче полски цветя. Но не бях сигурна дали Мария ще одобри подобен дизайн, а вече беше твърде късно вечерта, за да я безпокоя по телефона. Реших да не рискувам и заложих на по-традиционна визия. Мисля, че се получи наистина свежо и красиво и някак по детски закачливо.Мария страшно я хареса и каза, че точно така си я представяла.





Тази бе за Роси - майката на Ина (една от съфорумките ми в тортената тема към бгмама). Самата Ина прави невероятни торти (тук може да ги разгледате), но тъй като не живее в България, на мен се падна честта да сътворя тортата за рождения ден на майка й. От една страна това много ме зарадва и поласка, но от друга го приех твърде отговорно. Все едно лекар да прави операция на друг лекар, или фризьор прическа на колега и т.н. Ина беше толкова мила и непретенциозна в желанията си и по никакъв начин не искаше да ме затруднява и притеснява. Каза, че е сигурна, че каквото и да направя все ще е красиво. При такова доверие се сдухах още повече! Единствената й молба бе тортата да е с цветя, но не с баналните рози. Изброи ми всички любими на майка й цветя и аз се спрях на полските. Представих си разкошните поляни на вилата ни, изпъстрени с безброй цветя, които обожавам да бера и да плета венчета. Друг е въпросът, че няма на кой да ги слагам, а аз да се правя на самодива някак си не ме влече... Та реших, че това е чудесен повод да спретна венец и от захарни цветя. Е, оказа се милион пъти по-трудна задача. Необходими ми бяха повече от 100 цветчета!!! А за всяко трябва да се оцвети съответното количество тесто, да се разточи, да се изрежат формичките, да се дообработят с инструментите за изтъняване, накъдряне, вдлъбване и прочие, да му се намери правилното място върху тортата, да се залепи с роял айсинг и на финала да му се направи тичинка. Ясно е защо трябват толкова много търпение, любов и желание за декорирането на торти. Сламената панделка ми се стори чудесен и много подходящ акцент за цялостната визия, а калинката сама си долетя от нейде. Това ме подсеща за един рожден ден на Давид. Тогава още не правех торти, а той беше луд на тема Костенурчето Франклин и искаше торта като неговата - с калинки. Купих четири меденки във формата на сърце и от тях напарвих четирилистна детелина. Върху всяка меденка сложих зелено хартиено листенце и залепих дървена калинка от тези, които използват по цветарските магазини. Взех и картичка с калинка. Тъкмо почнах да снимам цялостната композиция и хоп - отнякъде долетя истинска калинка и най-невъзмутимо се намести в кадър. Ще кажете "Е, кво толкова?" Да беше посред лято -нищо, ама случката се разигра посред зима, когато принципно калинките са кът. 




Това пък е тортата за майката на Надя (запомнете това име, защото ще го споменавам още доста пъти, имайки предвид броя на поръчките, направени от нея!). Помолих Надя да ми помогне за дизайна като ми опише майка си и нейните вкусове и предпочитания. Като най-типични изпъкнаха професията й - архитект, призванието й - баба и страстта й - природата (в частност цветната градинка). До последно се колебаех на кое да се спра. Часът минаваше 21.30, тортата нетърпеливо ме чакаше в хладилника най-сетне да я украся (големи са кокетки, милите, докато не ги понатруфиш не те оставят намира!), а аз си седях на дивана и гледах глуповато в тавана. Още от ученичка си знам, че фразата "Кво блееш в тавана, то там го няма написано!" си е самата истина и за пореден път си го доказах. Преместих блуждаещ поглед от тавана (пак е за боядисване, Пламенчо!!!!) върху холната масичка и о, чудо! Щом видях двете вази с лалета, които момчетата ми подариха за Свети Валентин, веднага ми хрумна и декорацията на тортата. Обожавам лалета!!! Обожавам и захарната ми интерпретация по темата. Нямах търпение да дойде сутринта, та да чуя мнението и на мъжете вкъщи. Те децата като станат, първо отварят хладилника да видят поредната торта как ми се е получила и едва тогава отиват да правят всичко останало. Давид: "Еее, мамо! Все едно истински лаленца си налепила!"; Девин: "Много хубава ти е станала тоОтата, мамо!", Денис: "Не е лоша", Пламен: "Страшна си, коте! Браво!" и малко по-късно през деня Надя: "Ау, много ми харесва! Страхотна е!" 
Вие: "Айде стига си писала, че ни писна да четем!"
Аз: "Радвам се, че ви има, та да ме четете!"

30 коментара:

  1. Бубе,много са хубави!Толкова са цветни и с тооолкова красиви цветя:)Браво!!!И трите ме грабнаха,няма как да си избера фаворит:)Старахотни са,точно като за празника:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Бубе.... феноменални са!!! Особено синята! Ох..... очите ми останаха...Някой ден ще си поръчам сама такава (ако Лора не се сети) и ... няма да я изям изобщо!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет и комплименти, Люба! Попаднах в това чудно местенце случайно, но дълго не можех да отделя очи от прекрасните вълшебства, които създаваш! Благодаря ти за преживяното удоволствие! Невероятна си!

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Оле, оле каква са красота тия " тотиииии " ;-)))

    ОтговорИзтриване
  6. Буболинка, блогът ти е удоволствие за всички сетива. Напълни ми душицата с нежността, с която говориш за трите си прекрасни момченца, да са ти живи и здрави! Напълни ми очите с прекрасните творения на фантазията и ръцете си! Докосна сърцето ми със своите истории.
    надявам се някой ден да мога и аз да поръчам такава торта за моята мама, която определено го заслужава. за този рожден ден обаче, явно съм закъсняла, защото е само след седмица :(
    Желая ти успех и много усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Бубе, а въпросната Надя (тоест аз) може само да каже БлагоДаря!

    ОтговорИзтриване
  8. Три пъти ура за Бубулинкатааа:)Бубе, по-красиви и сладки букети не съм виждала, или поне твоите ме трогнаха толкова много и сякаш ми замириса на истинска пролет:)
    Пожелаввам ти весел и хубав ден:):):)

    ОтговорИзтриване
  9. Направо ми се намокриха очите от умиление....браво!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  10. Буболинката, ще си позволя да говоря на "ти", защото имам чувството, че се познаваме отдавна, толкова често ти разглеждам тортите! Аз съм много голям фен на твоето творчество, имаш голям талант за декорация, а сега разбирам, че и за публицистика. Трябва да се замислиш дали да не ги съчетаеш и да издадеш книга!
    Аз също обожавам да правя сладкиши, но от скоро се запалих по този тип торти, за жалост не мога да достигна твоето ниво никога! След две седмици ми предстои рожден ден на малката ми дъщеря - навършва годинка. Не искам да купувам от готовите "отровки", а да направя сама тортата! Искам да те питам в тази връзка какви са боите и моделиращата маса, които ползваш и от къде ги купуваш? Много ще ти бъда благодарна, ако ми отговориш!
    Твоя голяма почитателка: Жени от Варна

    ОтговорИзтриване
  11. Искам да ги лайквам много-много пъти :)

    ОтговорИзтриване
  12. Еееееееее, като истински дами силно сте се впечатлили от толкоз много цветя! Радвам се, че съм внесла пролетно настроение в зимното ежедневие. Благодаря ви за прекрасните неща, които сте ми написали. Наистина ме правите щастлива!!! По часа на коментарите виждам, че някои от вас също стоят до късно и вместо да зяпате вкомпютъра, идвайте да ми помагате!!! Ще черпя торта, обещавам! хаха!
    Жени от Варна - пиши ми, моля те, на lyubaz@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  13. Толкова прекрасни и трите, браво, Бубе!

    ОтговорИзтриване
  14. Аз съм влюбена в твоя блог, Буболинка! С такова нетърпение чакам да постнеш нещо ново! Отварям блога всеки ден и oчаквам да видя новия ти шедьовър! Нямам думи! Толкова си талантлива! Харесвам чувството ти за хумор, а за тортите не мога да намеря подходящите думи- върховни са! Бъди здрава и продължавай да ни радваш!

    ОтговорИзтриване
  15. Даже не знам какво да кажа... то иска ми се да кажа нещо, ама пък не намирам подходящи думи (и без това лексикона ми е не е толкова пълен, все пак не съм бг-ка :)), но, твоите торти не могат да бъдат без коментар! И трите са бузупречни, и трите показват с каква любов и всеотдайност се отнасяш към своята работа! Хората които имат възможност да общуват с теб лично са голями късметлии! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ако аз забравя да погледна тук, то Ели не забравя, и аз виждам от нейния глас във фейсбука и веднага идвам да се насладя на поредната красота.
    И както винаги онемявам от цветовете и формите.
    И 3те торти са толкова невероятни, че нямам фаворит сред тях!

    ОтговорИзтриване
  17. Честит рожден ден!
    Да си жива, здрава, много щастлива със семейството си и все така да твориш в кухнята!

    ОтговорИзтриване
  18. Бубче, може ли да влезеш за мъничко в профила си във Фейсбука, пуснах ти там едно съобщение, тук не мога да се ориентирам къде да пиша :((((( Силрай съм

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте Буболинка!Очарована съм от твоите творения!Скоро наближава рожденният ден на децата ми.Те са близнаци и тази година празникът съвпада с Великденските празници,та се питах дали не бих могла да си позволя една от твоите торти...с 2 зайчета,яйчица ,цветенца и ...Какво би ми струвала една такава прекрасна твоя творба?!Отговора ще потърся тук ...:)Пожелавам Ви много здраве ,усмивки и цветно настроение!

    ОтговорИзтриване
  20. За съжаление вече не приемам поръчки, тъй като графикът ми е запълнен, а по празниците принципно не работя, защото искам да съм отдадена само и единствено на семейството ми. Всичко най-прекрасно на близнаците и весел рожден ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря много за вниманието и Светли Великденски празници на теб и цялото ти семейство!Невероятна си!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте! И аз като останалите се прехласнах от видяното! Прекрасни са! Поздравления! Поводът да се престараш да пиша е, че и аз имам такова хоби и се опитвам да правя такива неща. Нямат нищо общо с Вашите прелести, но "откривам топлата вода" за себе си. В тази връзка искам да попитам дали бихте споделила някои неща "от кухнята" - за техниките, които използвате при изработката на декорацията. Надявам се молбата ми да не е нетактича. Благодаря! Диана - Габрово

    ОтговорИзтриване
  23. Направо съм омагьосана от видяното! Само не разбирам на кой мейл може да ти пише човек. Дай някакви контакти, моля те!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен - нямам представа с какво бих могла да съм полезна относно изработването на декорциите. За цветята основното са различните формички за изрязване. Фигурките са общо взето въпрос на късмет -или ми се получават, или не. Ако мога да съм ти полезна с нещо конкретно - кажи!
    Тереза - на страничката Добри дошли го има моя личен мейл, така че можеш да ми пишеш когато решиш.

    ОтговорИзтриване
  25. тортите са хубави,да.Ако искаш да се развиваш в тази насока няма да е зле да посетиш сайта на фиеста тв.там има фантастични сладки изкушения.

    ОтговорИзтриване
  26. Търсих с чичо Гугъл снимки на цветя и гледам една прекрасна торта с ягодки. Отворих блога и се хипнотизирах от тортите, вече два часа гледам ли гледам... Божествени!

    ОтговорИзтриване
  27. Това са най-прекрасните и безупречно сътворени торти които някога съм виждала, няма торта която да не ми е харесала.Зави ми се свят от толкова красота, но просто не мога да се откъсна...:) Поздрави Буболинка, имаш невероятен талант и от различните истории усещам, че си и прекрасен човек.:)

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте Г-жо Буболина!!!, много мило и вълнуващо да видя в пространството такова изкуство! Дълбок поклон и благодарност, че споделяте дарбата си с нас и правите много хора щастливи и единствени с вкусотиите Ви!!! Аз на 11 май ще бъда кръстница на малка, сладка девойка- бихте ли имали възможност да посветите част от таланта си за една уникална торта за дадения случай? Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви много за хубавите думи! Поздравления за оказаната ви чест да бъдете кръстница. За жалост няма да мога да изработя аз тортата, тъй като от много отдавна се отказах от поръчките. Пожелавам на прекрасната ви кръщелница да расте здрава и щастлива! Всичко най-добро и на вас!

      Изтриване