вторник, 5 април 2011 г.

Вижте ми роклята, вижте ми тортата!

Представям ви торти, правени по модел на тоалета на рожденичките. Това определено може да ми стане нещо като запазена марка. 

Първата такава торта, която направих, беше за първата годинка на бебе Калина. Виждали сте я, но няма как да не я спомена - все пак от нея тръгна всичко. Получи се страхотна и е една от най-харесваните ми и безспорно най-оригинални торти. Идеята беше на Ели, майката на Калина, за което съм й много благодарна. Основното при този тип дизайн е да се постигнат същите цветове или поне максимално близки до оригинала и да се пресъздаде десена като цяло. Много е забавно и приятно!!! 
Новите торти, които ще ви представя днес, ги правих в рамките на една и съща седмица. Интересното и странното е, че доста често ми се случва да работя тематично, т.е. да правя една след друга торти на една тематика, за идентични събития или пък за определен тип хора. Харесвам си страшно и трите торти, които са почти толкова хубави колкото и самите рожденички. 





Това е тортата на Мелис за нейния пети рожден ден. Ако трябва да съм честна, това е третият и окончателен вариант, тъй като преди него имаше още два тоалета, по които трябваше да сътворя и тортата. И те бяха не по-малко красиви, но в крайна сметка Филиз (майката на Мелис) се спря на този, като най-пролетен и цветен. Акцент, разбира се, е малката кукличка, която вървеше като аксесоар към тоалета и съответно нямаше как да не заема и централно място върху тортата. До последно се чудих дали да бъде седнала или права и все още не мога да преценя кой е по-добрият вариант. Кексчетата реших да не повтарят десена на роклята, защото щяха да се слеят прекалено с тортата. Драмата покрай тази поръчка дойде от разстоянието, което трябваше да пропътува - София - Русе. Куриерските фирми не се наемат да доставят подобен вид товар, затова се наложи да я опаковам в един голям кашон и да я кача на автобуса. Попаднах на много свестен шофьор, който се съгласи да я превози, а Филиз си я взе от автогарата в Русе. За всеобща радост беше пристигнала невредима.

рокличката, от която гледах
тортата, която направих


Тази я правих за първия рожден ден на една прелестна принцеса с прекрасното име Неда. Освен прекрасно име, тя има и прекрасни родители - Гена и Атанас Ташкови. Държа да ги спомена, защото това са едни много симпатични и хубави хора и правят страхотно вино. Ташков & Ко е тяхна запазена марка. Запознахме се лично точно на Игнажден - те бяха първите хора, прекрачили прага на дома ни и то за да ни донесат като подарък за предстоящите празници два кашона черевно вино. Жестът им ме трогна и зарадва много! Нямах търпение месеците да се изтърколят и да дойде рожденият ден на Неда, та да им се реванширам подобаващо. Гена реши тортата да е като рокличката, отгоре да има голяма, а отстрани - по-малки коронки (нали е за принцеса). За коронките искам да изкажа огромна благодарност на Валерия (моята приятелка, която също прави торти). Тя има специална машина, която изрязва най-различни формички от захарно тесто и с нея направихме малките коронки, а за голямата ми услужи с нйния кътер. Много се гордея с гениалната ми хрумка да използвам кокосови стърготини за вътрешността на цветята - с тях приличаха досущ на тези от роклята. Каква беше изненадата ми когато на следващия ден Гена дойде да си вземе тортата и каза, че всъщност Неда няма да е с тази рокличка (така и не я поръчала), а с туника, която е в същите цветове, но с различен десен. Тази торта също замина извън пределите на София, но този път за Пловдив. Същата седмица освен за Руси и Пловдив, имах една торта и за Габрово, но нея ще ви представя в някоя от следващите публикации. 

тоалетът
тортата



 Тази също беше за първи рожден ден и то пак на принцеса - принцеса Леа. Тя е третото момичнце в семейството - има си две каки близначки. Майка й Бранимира ми изпрати снимка на празничния тоалет и признавам си, доста се притесних, защото ми се стори труден за претворяване в торта. В действителност ме затрудни само цветът - така и не успях да го докарам същия. Постарах се да пресъздам всеки един детайл - плетените на една кука цветя, сатенените панделки, малките копченца, шева, бродерията. Бях толкова доволна от крайния резултат, че си представих как пъхваме Леа в центъра на тортатата и ето я готова с поличка. За да присъства и десенът на бодито, направих кръгчето върху тортата в същите цветове. Така и захарната принцеска се открояваше повече. 


Кексчетата Бранимира поръча като подарък за семействата, уважили празника им. Исках да ги опаковам със същия цвят панделка като тази от поличката и да пришия на всяка по няколко копченца, но не намерих нито панделка, нито копченца, които поне малко да наподобяват оригиналните и идеята ми пропадна.

17 коментара:

  1. Бубе, не си човек! Гении ли си....какво чудо си незнам ;-)))....ама изключително ме радваш ;-)))
    Невероятни са всички торти...простоооо са страхотни...всяка е толков ахубава и различна от другите...., имам си два фаворита обаче....първата за Калина и последната за Леа ;-)))))Влюбих се в копчетата и цветята....
    Случвало ми се е няколко пъти да предлагам да направя дюподобна торта, но до сега не съм срещала интерес в хората незнайно защо.....
    Браво, пак ни скри под стола....мога да ти кажа!

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам дали бих разрязала такава торта... Чудесни са всичките! Възхищавам се на таланта ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно красиви !!!
    Изпипани до най - малката подробност :))
    Аз,също се питам ,как бих разрязала такава
    торта(шедьовър)

    ОтговорИзтриване
  4. Като се загледам в някоя от тортите ти и си мисля, че няма по-прекрасна, после вземеш, че качиш снимка на някоя нова торта и пак същото! :)

    ОтговорИзтриване
  5. ВЛЮБЕНА съм в изкуството, което твориш Буболинче! мога да разглеждам с часове всичките ти творения и съм ВЪЗХИТЕНА от всяко детайлче и вдлъбнатинка...и цветове...изобщо УНИКАЛНА СИ!!! Няма аналог това умение, с което си благословена и което усърдно развиваш !
    Продължавай все така упорито и с ЛЮБОВ да развиваш фантазиите и делата си и ВЯРВАЙ, че работата ти ще бъде щедро оценена и възнаградена!

    ОтговорИзтриване
  6. Бубе, прекрасни са всички, цветни, весели, изпипани...уникални!Фаворит ми е тази с коронката.Златни ръце имаш, нали знаеш :)

    ОтговорИзтриване
  7. Бубе, първата торта от публикацията беше най-първата торта, която видях при теб и покрай която се загледах във всичко останало от твоите шедьоври. Помня как събрах всичките колежки пред монитора и заедно разглеждахме една по една всичките торти, как се споглеждахме в недоумение как е възможно подобна красота да бъде истинска торта.
    Вече знам, че може, но ти не спираш да ме удивляваш всеки път. Имаш уникално чувство за красота и съвършенство, Бубе, и създаваш неповторими красоти!

    ОтговорИзтриване
  8. много красиво се получава много красиви, цветни, шарени и си личи че майстор по това нещо ги е правил .

    ОтговорИзтриване
  9. i fell in love with the blue cake, what a combinetion. it looks like better than the dress. it is AMAZING. well done....

    ОтговорИзтриване
  10. Просто нямам думи !!! Разкошни са!

    ОтговорИзтриване
  11. хаха страхотно!!! може ли да поръчм торта за рожден ден на баба в Пловдив???? Много благодаря предварително Диляна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Диляна! Не приемам поръчки, така че няма да мога да направя торта за баба ви. Всичко най-добро!

      Изтриване
  12. Приказни неща сте сътворила! Поздравления!
    Не съм виждала такава идея досега и страшно ми допада!
    Успехи и всичко добро.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря! Радвам се ,че ви харесват! Всичко най-добро и на вас!

      Изтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване