сряда, 13 април 2011 г.

Торта Матрьошка

Преди да ви представя тортата, ми се ще да ви разкажа малко повече за матрьошките, известни още и като бабушки, защото смятам, че ще ви е интересно и любопитно.
първото семейство матрьошки
Естествено, че всички свързваме матрьошките с Русия, но всъщност те са взаимствани от традиционната японска кукла Фукурума (едно от седемте божества на късмета), която се изработвала от дърво и имала огромно чело и от яйцата фаберже, които се правели с различна големина и се поставяли едно в друго. В края на 19 век руският художник Сергей Малютин ги обединява в едно - рисува модел на познатата ни днес матрьошка и дава скиците на дърворезбаря Василий Звьоздачкин, който изработва първото "семейство". Най-голямата матрьошка е с традиционна руска носия и забрадка на главата, а в ръцете си държи черен петел. Вътре в нея има още седем по-малки матрьошки. Кръщават я галено Матрьошка на популярното за онова време женско име Матрьона. Първоначалното им предназначене е било да служат като образователна играчка, символизираща плодовитостта, семейството и родословието. След Световното изложение в Париж през 1900 г стават известни в цял свят и започват да се произвеждат масово. За направата им се използват липа или бреза. Изработват се и се рисуват предимно ръчно. Започва се винаги от издялкването на най-малката матрьошка, която може да бъде съвсем миниатюрна (по-малка от сантиметър), а първа се изрисува най-голямата. Традиционно един комплект се състои от 5 куклички. Най-голямото "семейство" наброява 72 матрьошки. През последните години освен типичният облик на руска усмихната девойка в носия, матрьошките приемат и облика на световноизвестни политици, музиканти, актьори, герои от филми, комикси и електронни игри. Много популярни са и матрьошките младоженци, които се изработват с лика на истинските булка и младоженец. През 2001 г в Москва е открит и Музей на матрьошките с близо 14 000 експоната. 
възглавничката модел
тортата матрьошка
 А ето я и моята матрьошка. Естествено не дървена, а във вид на торта. Направих я за петия рожден ден на Стели - едно прекрасно момиченце от Дупница. Познавам я още от миналата година, защото и тогава тортата й беше мое дело. Запознахме се с майка й Роси във FLICKR, където и двете публикуваме снимки. Темата на миналогодишното парти бе балетна и тортата съответно бе изцяло подчинена на това изкуство. Тази година Роси реши да изненада Стели с торта матрьошка като любимата й плюшена възглавничка. Прати ми снимка и моменталически се влюбих в идеята. Нямах търпение да я направя. За моя радост успях да се доближа максимално до оригиналната визия - и като форма, и като цветове и като дизайн. Когато Роси дойде да я вземе, възкликна "Ами че тя е същата!!!". Лошото е, че в последствие на Стели й е било мъчно да разрежат тортата, но пък си е заслужавало, защото на всички страшно им е харесала на вкус. Беше ягодова!!!
Вижте колко прекрасна е самата рожденичка!!! Толкова красиво, изразително и очарователно дете!!! Обожавам я!Снимчицата е дело на майка й, за което много й благодаря.


Това пък е балетаната торта от миналата година. Много се гордея с тутуто отстрани (за неосведомените ще кажа, че така се вика на поличките от много воалчета тюл). И аз научих таязи дума покрай тортата, ама ми е простено с тия три момчета и ни едно девойче. Та освен торта ми се наложи да правя и туту. Голяма драма ми беше, защото с иглата и конеца съм на Вие. Един чорап не мога да закърпя, камо ли нещо по-сложно. Преди години се ентусиазирах да си ушия рокля по кройка от списание. Дължината уж трябваше да е до коляното, а на мен едва ми покриваше дупето. Както и да е. Балетните пантофки ми станаха доста сполучливи. Тортата като цяло предизвика голям фурор в американския тортен форум и бях много щастлива. Най-доволна бях, че и Стели си я хареса. 




7 коментара:

  1. :)
    Здравейте, с тази публикация успяхте да предизвикате огромна усмивка в края на деня ми и да ме върнете повече от 25 години назад във времето! Няма да забравя как за всеки от рождените си дни имах специална торта направена от мама, а за петия ми беше същата като матрьошката, с която си играех.
    И не на последно място искрено се възхищавам на творчеството ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Бубе, срамота за мен, но и аз не знаех откъде идва началото на матрьошките. ;)
    Твоята е прелестна, наистина е досущ като вззглавничката. Със сигурност рожденичката е била повече от щастлива. :)))

    ОтговорИзтриване
  3. И аз гледах и се чудих защо си публикувала две еднакви снимки! Чак, след като прочетох статията, тогава разбрах, че едното е моделът :) Това туту е разкошно! Поздравления, от тортите лъха романтика и огромна любов!

    ОтговорИзтриване
  4. Не успях да се въздържа и да не си пусна коментара! Уникални торти!!! Просто Ви целувам ръце и Ви пожелавам здраве и да продължавате да творите тези красоти!

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе, Буе, Бубеее ;-)))
    Много ми беше интересно за матрьошките ;-))),да разбера от къде идват....винаги съм си мислела, че родината е Русия, а то Япония ;-))) ....
    За тортата аккво да кажа....луда работа е твоето.....луд умора няма ;-)))прави торти, коя от коя по-красива ;-)))
    Бубе...задобря много с роял айсинга ;-)))
    Браво напраивла си едно още едно дете шасливо ;-))) и усмихнато!

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, Ваклина, Ирена - благодаря ви момичета!!!
    Анонимни - много ми е тъпо, че така се обръщам към вас, защото наистина ме разчувствахте с коментарите си. Благодаря ви и на вас от сърце!
    С роял айсинга все още съм на "Вие" - хем страшно ме кефи, хем не мога да работя снего професионално. Но все някой ден ще се науча.

    ОтговорИзтриване
  7. Ехееее, много сладка матрьошка. Не би се сетила за такъв тип торта, но страхтно ми допада.
    Благодаря за инфото за матрьошките. Браво Бубеееееее!

    ОтговорИзтриване