понеделник, 5 декември 2011 г.

Златна клетка

Тази година тортите тип клетка за птици бяха изключително актуални. Всичките ми чуждестранни колежки се съсипаха да творят такива, особено по повод сватби. Цяло лято им се дивях, охках, ахках и се превъзнасях по тях, надявайки се някой ден и на мен да ми се отдаде възможността да сътворя една такава. Е, ето че това се случи. Поводът - рожденият ден на Ели (приятелката ми фотографка, майка на прекрасните Михаела и Калина). Още през септември, когато тя ме снима, се разбрахме аз да й върна жеста като й направя тортата за рождения ден. Както се казва - танто за кукуригу или фотосесия за торта. Сделката сключихме на 17 септември, а рожденият й ден беше на 3 декември. Както виждате, доста време имахме да обсъдим подробностите и може би именно поради това до последно не знаехме какво да направя. Първоначално Ели искаше нещо максимално нежно и изчистено. Пращаше ми все снимки на светлосини торти с малки розови розички. После реши, че тортата ще е червена, отстрани с клавиши на пиано, а отгоре с малка кукличка. Но и този вариант отпадна и се почна едно голямо чудене. Накрая и двете се спряхме на идеята за птича клетка, вдъхновени от една много сладурска детска тортичка. За мое огромно съжаление се оказа, че не съм достатъчно сръчна да изработя клетката от захарно тесто. Какви ли не варианти омувах, но не ми се получаваше. Накрая реших, че ще купя готова, но идея си нямах откъде. Тук на помощ ми дойде Светлето Бонин, която ме открехна, че в Джъмбо продават няколко моделчета. Още на следващия ден се кукнах пред стелажчето с клетки в магазина и като почна една чуденка коя да взема. Да не мислите, че имаше 100 вида! Нищо подобно - само два, но достатъчни да подложат моята нерешителност на безмилостно изпитание. Добре, че мъжът ми имаше делова среща наблизо, та дойде да сложи край на тая мъка. Не че и аз не си бях харесала именно кафявата, ама без него още половин час в двуумене не ми мърдаше. Все се чудя как изобщо има желание да излиза с мен по магазините тоя човек. Аз за всяко едно нещо се колебая и обикновено излизам от магазина с лафа "ами остава като вариант, ако не си харесам друго". Дори пред щанда със захар, примерно, седя и се чудя кой пакет точно да взема. И ако, недай си боже, Пламен посегне и вземе някой, аз задължително го връщам и взимам друг. Отвратителна съм, но той, горкият, си ме обича и търпи. 
Но да се върнем на клетката. След като си я платих на касата, ясно беше, че връщане назад няма. Обаче друга чуденка се зароди в главата ми - кафява ли да я оставя или да я патинирам с малко златна боичка. То да беше само това, ами и цялостният дизайн хич не ми беше ясен. Почнах да прехвърлям сума варианти през ума си и все не ми се струваха достатъчно добри. Ели също нямаше никакви конкретни идеи, което е адски нетипично за нея. Единственото й изискване беше по тортата да има нещо във винено червено, за да се върже с тоалетите, които беше подготвила за нея и децата. Аз пък исках да е нещо по-изискано и стилно. И така, след близо три месеца, в които имахме време да избистрим дизайна, ето, че ден преди да подхвана тортата, и двете бяхме тотално зациклили откъм идеи. Все пак постигнахме консенсус - да правя каквото реша. Ели хитро се измъкна, ами аз...
В крайна сметка заложих отново на винтидж стила (и двете сме луди по него). Като цветове се спрях на комбинация от виолетово синьо, златно и цялата гама нюанси от бледо розово до винено червено. Първото, което направих, беше птичката. Мислех си да е нещо като жар птица или както се изрази мъжът ми "руски феникс"(много се смях, дори истерично - типично за мен поведение в ситуации на тревожна напрегнатост). После прецених, че няма да е много винтидж и спретнах една истински наперена чавка (всяка сврака може да й завиди за щиглявите и безобразно дълги крака и силиконовата човка). След пилето дойде ред на самата торта. Реших, че едно златно бордче тип ковано желязо ще се върже прекрасно с клетката. Заврънкулките изрисувах с много тънка четчица първо с кафява боя, а после минах отгоре и със златно. За миниатюрните розички съм безкрайно задължена на Петя от Xcerx, която лично ми донесе до вкъщи силиконовия молд за направата им и то само няколко часа след като й се обадих! Страхотна си, Петя и отново ти благодаря от все сърце!!!! С молдовете се работи много лесно и бързо и дори и Пламен се включи в манифактурата. Големите рози си направих по моя метод - без никакви кътери и инструменти. Нямаше как да мина и без рисувани рози - придават толкова романтичен и ретро нюанс, а и Ели ги обожава. Не ми оставаше нищо друго освен да поставя отгоре клетката. Закрепих я с помощта на роял айсинг. Боднах и пилето и си отдъхнах. Тортата изглеждаше точно така, както исках - деликатна и аристократична! Също като рожденичката, за която беше предназначена. Бъди щастлива, Ели!!!!
За нейното празнично вълнение и емоции можете да прочетете в блога й.
Тортата без клетката

...и с клетката

А сега най-официално ви каня от името на Фондация "Искам бебе" на благотворителен коледен базар. Аз и моите деца ще бъдем там и ще се радвам да се запознаем лично с всеки един от вас, който иска да стане част от сбъдването на нечия съкровена мечта. Нека помогнем заедно!!!



Коледните чудеса приближават, скъпи приятели!!!
Фондация ИСКАМ БЕБЕ и приятели ще съотворят хиляди такива за вас. На 18.12.2011(неделя) от 11 до 18ч в Концертната зала на Военния клуб ще се проведе Коледен Благотворителен Базар, в който вие ще сте главните действащи герои. „Калина ме снима” ще се погрижи за вашите снимки с Дядо Коледа, аромати от всички страни ще се носят на вкусни и красиви сладки, а нашите джуджета ще ви покажат колко е лесно сами да направим подаръците за нашата елха.
 Сдружението на Жените Военнослужещи ще отпразнуват своята пета година с нас. А ние ще им връчим специален подарък, от благодарност за прекрасните неща, които сме сътворили заедно, както и за тяхната смелост, борбеност и достойнство.
 Всички приходи от събитието отиват директно да подпомогнат опитите на семейства с проблеми да се сдобият с най-ценното.

 


С участието на млади таланти от:

И имената продължават...


А ето и снимките от фотосесията, която Ели ми направи за имения ден















19 коментара:

  1. Бубе, ти си уникат сред уникатите! Тортата е В Е Л И К О Л Е П Н А!!!
    Да е жива и здрава рожденичката и също да продължава да ни радва с творчеството си!!!
    А относно чуденето по магазините, все едно мен си описала до най-малкия детайл :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, откъде да започна! Ами, май от повода за тази публикация - тази разкошна, завладяваща, пленяваща, очарователна, караща те да се връщаш отново и отново, за да я видиш, торта! Това е най-красивата е уникална торта, която са виждали моите очи! Изключително интересно ми бе и да прочета нейната история, която е не по-малко вълнуваща!
    Замислила съм вече посещение на този базар и се надявам плановете ми да не се объркат! Ако мога да се запозная и с теб ще бъде още по-чудесно! Прекланям се пред майсторството ти! Уникална си!

    ОтговорИзтриване
  3. ммммм страхона е, нямам думи, без коментар, поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Светлана Бонин6 декември 2011 г. в 0:52

    Бубе,мисля си,че птичката не се вижда добре от дантелата на клетката-на едно ниво са.Дали ти хрумна да сложиш една телена люлчица,на която да кацне пиленцето-още малко романтичен ефект?
    Еее,не ми се обади да го обсъдим значи.хохохо.
    Нали си знаеш-О-Е!

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе, както казах и във Фликър, тортата е вълшебна с нейната елегантност и завършеност! Ти си богиня на такива торти, приеми най-искрените ми възхищения! :)
    А сега, трябва да намериш малко свободно време, да минеш през блога ми и да си вземеш една наградка, ама ще трябва и условията да изпълниш! ;))))
    Поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Незнам колко чудене и маене са ти отнели, но тортата е прелестна! Направо кърти :) Прекрасен дизайн, изпипана до най-малкия детайл. Възхищавам се на творенията и уменията ти да съчетаваш цветове и идеи.

    ОтговорИзтриване
  7. Бубе, след толкова суперлативи за тази торта не ми остава нищо друго освен най-накрая да напиша и тук моето голямо БЛАГОДАРЯ ТИ!
    И разказът е страхотен, и много верен, не знам защо точно за собствената ми торта нямах идея, или по-скоро след като се отказах от пианото не ми хрумна друго.Но пианото си го пазя за в бъдеще, за да направя тематични снимки:)
    Целувки, Ели

    ОтговорИзтриване
  8. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТАЗИ ПРЕКРАСНА ЗЛАТНА КЛЕТКА. НА СНИМКАТА ИЗГЛЕЖДА ВЕЛИКОЛЕПНО. МНОГО ДОБРЕ ИЗРАБОТЕНА И ДЕКОРИРАНА. КОЙТО Я Е НАПРАВИЛ ИМА ТАЛАНТ ВИЖДА СЕ. ЩЕ ЧАКАМ И ДРУГИ ТВОРБИ С УДОВОЛСТВИЕ.ИСТОРИЯТА Е ИНТЕРЕСНА, ДОБРЕ СИ ОБЯСНИЛА ВСИЧКО.АКО ТРЯБВА ДА БЪДА ЧЕСТНА НЕ ЗНАЕХ, ЧЕ ТЕЗИ ТОРИ В ТАКАВА ФОРМА СА МОДЕРНИ СЕГА, НЕ БЯХ ВИЖДАЛА, НО ИЗГЛЕЖДА И ДОСТА ВКУСНА.СИГУРНО ТРУДНО СИ ИЗБРАЛА ТОЧНО ТАЗИ ТОРТА."Аз за всяко едно нещо се колебая и обикновено излизам от магазина с лафа "ами остава като вариант, ако не си харесам друго"."ПОВЯРВАЙ НЕ СИ САМО ТИ , КОЯТО МИНАВА С ТОВА ИЗКАЗВАНЕ В МАГАЗИНИТЕ ПОВЕЧЕТО СМЕ ТАКА.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Клетката е готова, купена от магазин Джъмбо. Аз само я оцветих със златно, защото в оригинал беше тъмнокафява. Модата при тортите тук и в Англия или Щатите е коренно различна. За жалост ние сме твърде далеч от тяхната класа и стил, за възможности да не говорим. Но пък вкусово ги превъзхождаме стократно.

      Изтриване
  9. Добър ден и от мен. Искам и аз да споделя, че тази година наистина тортите във формата на клетки или кафези са изключително актуални и търсени. Поне до сега не ми беше правило някакво силно впечатление, все пак торта във формата на клетка си предизвиква вниманието. Има доста интересни модели, и тези, които показваш тук в статията са доста добри, отлични даже. Цените за жалост са малко по високи, но пък не всеки ден купуваш подобно нещо, а и като си представиш колко време му е трябвало на човек да издокара такава форма си струва.

    ОтговорИзтриване
  10. Да така е , права си че тук сме твърде далеч от изкуството каквото е в Англия или в Щатите. И ние си имаме хубави, но там самият дизайн е къде къде по изпипан и хората явно не се страхуват да експериментират с тези неща.Идеята за клетката е страхотна и аз не бях виждала нещо подобно.Стои много добре и си я боядисала в хубаво кафяво.И самото синъо, в което е тортата е много нежно и изискано.Вижда се че имаш талант, продължавай да го развиваш и ако имаш и други такива творби не се чуди, а направо ги споделяй с нас.

    ОтговорИзтриване
  11. Безкрайно благодарности за тази Фондация ИСКАМ БЕБЕ както и на всички приятели които ще сътворят хиляди чудеса. На 18.12.2011(неделя) от 11 до 18ч в Концертната зала на Военния клуб ще се проведе Коледен Благотворителен Базар, в който самите ние ще сме главните действащи герои. Това е чудесно и се надявам все повече и повече хора да се отзоват за тази инициатива.Има нужда от повече такива кампании където всеки със своят труд да помогне на някого. Тази торта със златната решетка е уникална. Трябва голяма фантазия за нея.Продължавайте да споделяте за нас.

    ОтговорИзтриване
  12. Това е типично казано от човек,който иска да направи най-доброто..." нищо подобно - само два, но достатъчни да подложат моята нерешителност на безмилостно изпитание. Добре, че мъжът ми имаше делова среща наблизо, та дойде да сложи край на тая мъка. Не че и аз не си бях харесала именно кафявата, ама без него още половин час в двуумене не ми мърдаше." понякога е добре някой да се намеси в тази безупречност и да сложи край така е хаха страхотно пишеш и тортата е уникална, да ти е жал да си хапнеш от нея.Хубаво е че има и такива фондации продължавайте все така!

    ОтговорИзтриване
  13. Ето такива трябва да са взаимоотношенията в едно семейство, винаги да е стига до консенсус..." Аз пък исках да е нещо по-изискано и стилно. И така, след близо три месеца, в които имахме време да избистрим дизайна, ето, че ден преди да подхвана тортата, и двете бяхме тотално зациклили откъм идеи. Все пак постигнахме консенсус - да правя каквото реша" поздравления за разкошната торта и статията.Снимките които са качени са уникални, много си красива , станали са в романтична тематика, поздравления и за фотографа.

    ОтговорИзтриване
  14. Фотосесията,която са ти направили е уникална.Излъчва много романтика, нежност и силен дух, поздравления, красива жена си и това се вижда от тези снимки. Като идея ми харесва и цветово също е идеално са подбрани снимките. Хубаво е че има такива сдружения на Жените Военнослужещи които ще се отпразнуват своята пета година с вас. Ще има и специален подарък, от благодарност за прекрасните неща, които сте сътворили заедно, както и за тяхната смелост, борбеност и достойнство.Всичко това е добре и дано да има повече подобно сдружения които ценят тези качества.А това, че всички приходи от събитието ще отиват директно да подпомогнат опитите на семейства с проблеми да се сдобият с най-ценното е наистина за поздравления.

    ОтговорИзтриване
  15. Поли Станина13 юни 2013 г. в 4:15

    Здравей Бубе,от доста време следя блога ти и се дивя на чудесата,които твориш.Изключително си интересна не само като творец на торти(което си е истинско изкуство),но и като жена,майка и писател.Всичко при теб е изискано и красиво,изпипано до съвършенство.Този път обаче не се сдържах да ти напиша един коментар по повод чуденето по магазините.Имам приятелка, която е вечно в дилема какво да купи.Когато изборът е между две неща й отнема часове,но ако са повече дори се връща отново и отново в магазина.Наскоро обаче ми сподели най-новото си откритие как избира,което и спестявало много време и нерви.Като застане пред щанда решила да взема винаги това ,което е най-отляво,защото е по-близо до сърцето,значи е правилният избор :) Много се смях,като ми разказа.Ако не помогне при теб дано поне те разсмея :) Поздрави Поли

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Поли! Много ти благодаря за всички комплименти! А "методът" на твоята приятелка определено ме развесели. Много сладко и готино!
      Пожелавам ти всичко най-хубаво!

      Изтриване
  16. Много красива жена сте, поздравления и за невероятните снимки които са ви направили, като че ли човек поне веднъж трябва да се довери на някой специалист и да направи снимки на които да се хареса задължително.Вижда сече сте силна жена която може всичко което си науми.Златната клекета е страхотна идея, изключително профеисонално изпипана е и ми се иска да си поръчам да ми направите една такава торта за рожден ден, но не знам дали може!?

    ОтговорИзтриване