понеделник, 12 март 2012 г.

Финални зимни акорди (надявам се)

Тази сутрин като станах и видях, че навън отново прехвърча сняг, направо ми призля. След купищата лалета за рождения ми ден, някак се настроих на пролетна вълна и сега това мрачно и студено време ме подтиска и нервира.
Но пък снежецът ме подсети, че имам една торта на зимна тематика, която още не съм ви показвала и реших, че моментът е изключително подходящ да го сторя. 
Това е тортата, която правих за 30 рожден ден на Ицето - братът на мъжа на сестра ми. Ако някой има идея какъв ми се пада на мен, добре дошъл е да сподели и да ме ограмоти по въпроса. Признавам си, много съм зле с тия роднински връзки. Откакто разбрах, че съществуват шуренайка и лелинчо, тотално се отказах да задълбавам в темата. Пък и с тия големи родове, от които произлизам, едва ли някога ще им хвана бройката и родствените взаимоотношения на роднините. Не помня дали съм ви споменавала, но бащата на дядо ми по бащина линия са били 13 деца (12 момичета и той последно дете - до мъжко са карали хората, то е ясно). Та дядо е имал 62 или 63 първи братовчеди! 
Но да се върнем на рожденика (много готино момче и все още необвързано, между другото). Понеже е заклет скиор, реши, че най би му подхождала торта на същата тематика. Аз със тоя спорт съм скарана и лекинко се стреснах. На ски съм се качвала един единствен път в живота си и финалът не бе добър. Преди много години, като учителка заведох част от учениците ми на Банско, та докато бяхме на пистата, децата настояха и аз да се пробвам. Не можех да им откажа тоя саир и се метнах на едни ски. Оказаха се доста излишни, защото повечето време се татрузих по дупе, но както и да е. 
Та Ицето ми прати снимчица на неговите ски и ски обувки и от тоя момент насетне се почна моята душевна драма. Що нощи се въртях като гламава из леглото в мисли и терзания как да я направя тая пуста скиорска обувка от захарно тесто. Докато най-сетне не дойде време да я подхвана. Рекох си "Каквото стане - това!" Откъснах един голям токмак захарно тесто и почнах да моделирам обувката. На форма взе, че се получи. После я боядисах с черна боя и още повече заприлича на ски автомат. Последваха всички дребни джвръчки и детайли. За жалост на снимките не си личат добре, но се постарах всичко да е като при оригинала. Вътрешната част на обувката направих от предварително оцветено в черно тесто и така приличаше досущ на текстил, а външната, допълнително боядисана част, лъщеше като пластмаса. Направих и шевове, и релеф там където трябва. Добавих и няколко надписа и обувчето стана като макет на истински ски автомат. Идея си нямате колко бях щастлива и доволна от себе си. За късмет, докато работех по обувката, през вкъщи мина и една приятелка, която така се прехласна по сътвореното от мен, че вече и крилца ми поникнаха от кеф. А когато и Пламен и децата се изказаха положително, вече нямах грам съмнение, че съм успяла. И все пак, най-важно бе да чуя мнението на самия рожденик. Оценката му бе наистина висока. Каза, че съм се справила блестящо и гостите му до последно не искали да повярват, че обувката е от захарно тесто. А фактът, че не бе позволил на никой да му я изяде и си я запази за спомен, ме направи още по-щастлива.
Е, прехвалих се максимално, сега да видя и вие какво ще кажете по въпроса. Давам ви повечко снимков материал, за да добиете по-пълна представа за нещата. 




Това са оригинилните обувки, от които гледах.

А от тази макар и лоша снимка, можете да добиете представа за реалните размери на тортата и обувката, а и да видите как не бива да се държи торта, защото се огъва от собствената си тежест и се съсипва. Ръцете винаги трябва да са отдолу под подложката, а не да я държат отстрани. Тази торта тежеше 7 кг и колкото и здрава да е подложката, тя все пак опддава на тежестта.
И за да ви е още по-зимно, ето и малко снежни снимки. 






















28 коментара:

  1. Чудесна торта,а рожденникът е твой зет! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А така! Зет значи? Че брат му тогава какъв ми е?

      Изтриване
    2. А пък според мен е "брат на зет й", и мисля че няма точно определено наименование на тоз вид родствена връзка :))))

      Изтриване
    3. Да, като се замисля, май е точно така.

      Изтриване
  2. Е, просто нямам думи!!!!Страхотна!!!
    Илияна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, просто благодаря! :))) Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  3. bravo bube strahotna torta.
    pone da imah i az 4asti4ka ot tvoq talant.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че имаш много повече. Недей да скромничиш!!!

      Изтриване
  4. ее, страшна торта!
    а иначе - в същата ситуация съм и му викам - зет ми

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно копие на оригинали си направила - евала ти давам в старанието ти да се долижаваш максимално нещата!
    Само топките в основите на етажите незнам защо ми се щеше да са бели, като направени от сняг....много много добре си се справила отново! Радваш ме с всяка твоя творба!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Гале! А за топките - ми изобщо не знам защо така сини съм ги направила. Сега като го казваш се замислям, че вярно можеше да са като снежни. Предполагам, че съм искала снежинките да се открояват максимално и затова всичко останало е в синьо.

      Изтриване
  6. Бубе,всеки път като видя торта направена от теб си казвам,че няма повече на къде..И така до следващата публикация когато ме караш да се връщам по няколко пъти на снимките за да уверя,че каквото и да виждам е от захарно тесто;-)Поздравления за поредната красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! радвам се, че харесваш тортите ми. Твоите коментари значат много за мен, защоот страшно ценя усета ти за стилно и красиво.
      А за захарното тесто - каквото не е от него, аз си казвам. Тъй че не се съмнявай!!!

      Изтриване
  7. Бубе, страхотна е тази торта - перфектна му работа до последния детайл!
    Аз пък не мога да се изкажа за родството с този младеж защото още не съм наясно с термини като бълдъза и зълва и такива подобни :)
    Ама на тази последната снимка вярно момата е прихванала тортата много лошо...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! А за прихващането - всеки път като видя нещо такова и лошо ми става. Като знам колко труд влагам, а накрая ... Но то пък тортите са най-вече за ядене, тъй че няма драма.

      Изтриване
  8. при тази торта и аз се впечетлих , много си те бива в малките детайли . много красива и семпла с тези снежинки .
    Pepito

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е щом съм успяла да те впечатля, значи съм си свършила добре работата. Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Бубе, като един от гостите мога да ти кажа, че еуфорията беше пълна, то не бяха снимки, чудеса :))) Мисля дори, че и аз имам една снимка с обувката, но все още не е намерила пътя си до мен, чакам :)
    Страхотна си :*
    Биби (Intro)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Биби! Видях те аз на снимките. Ицето после ми ги показа. Радвам се ,че тортата ви е харесала. Целувки!

      Изтриване
  10. Ле-ле, че то ти идва да я обуеш и да се спуснеш!Страхотна е Бубе! Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Цвета! да я обуеш и да се спуснеш, ама ако можеш да караш ски. А такива като мен - само си я гледкаме. Хихихи!

      Изтриване
  11. Ски обувките са като истински, поздравления от една начинаеща скиорка !
    Възхищавам се много и на тортите , а най-вече на текста към тях !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това може само да ме радва! Винаги сте добре дошла на страниците на блога. И успех със ските. Аз така и не се научих. Не че съм се и пробвала. Само веднъж учениците ми ме качиха на ски, докато бяхме на екскурзия на Банско, но се задържах едва няколко метра и паднах.

      Изтриване