сряда, 13 юни 2012 г.

Торти с мечета

Днес ще ви представя три торти, а общото между тях е, че са с мечета. Вече не веднъж съм ви споделяла каква слабост са ми тези животинки под формата на плюшени играчки или нарисувани. Обожавам всичко що е с мечета - книжки, дрешки, картички, салфетки, кутии. Първата бебешка количка, която купихме за най-големия ни син, също беше на мечета. Влюбих се в нея от пръв поглед. И като се отприщих на тая вълна - то не бяха чаршафчета на мечета, одеалца, дрънкалки, шишета, играчки, дрехи, чорапки. Накъдето и да се обърнеше Денис, все от мечета беше заобиколен. Как и първата му дума не беше "мечка" просто не знам.
Като се захванах с тортите, една от първите фигурки, която се пробвах да направя, естествено бе меченце. За тия няколко години толкова мечки от захарно тесто съм извъртяла, че и най-богатият зоопарк в света може да ми завиди на колекцията.
Първата торта е момичешка - нали дамите винаги са с предимство. Правих я за първия рожден ден на една малка разбойничка на име Ема. Влюбих се в това дете от първата снимка, която майка й Бранимира ми изпрати. Относно дизайна на тортата нямах никакви колебания и терзания. За вдъхновение ми послужи ето тази детска стая.


 Брани ми сподели, че мечтае един ден и Ема да си има такава. Реших, че няма нищо лошо първо да получи торта в този стил, пък някой ден и стая. Използвах трите основни десена на юрганчето за трите отделни етажа на тортата и ето какво се получи.


Най-отгоре мислех да сложа къщичка като тази от снимката, но реших, че с меченце ще е по-сладурско и бебешорско.  А и в мечтаната детска стая също има меченце (на прозореца вляво от леглото). За моя радост в уречения ден самата Ема дойде да си вземе тортата , заедно с майка си и баба си. Като я видя така ахна, че бибата й падна от устата. Беше много сладка!!! После ще ми твърдят, че едногодишните нищо не разбирали и било все тая каква торта ще имат. А ето и писъмцето, което получих след празника от Брани. 
Здравей, Бубе!
Празника на Еми мина страхотно, като го пиша ми става мъчно защото много се старах и одавна го подготвях, но стана такъв какъвто си го представях и ти ми помогна за това!
Дойдоха ми всички гости с изкл на една дружка която била грипозна.
Бяхме наредили всички неща за хапване на една маса и когато отворихме кутията на тортата ..............почна да се стича народа със фотоапаратчета и да снимааааа
Всички ме питаха от къде съм я поръчала, а фотографите които бяха дошли да снимат празника ми казаха "тази торта от Буболинката ли е?" Страхотна е личи си нейния стил"
Аз и Еми духнахме свещичката и майка наряза парчетата, никога не съм виждала хора които да искат допълнително торта след толкова ядене............
но просто вкуса и аромата си казаха тежката дума!!!
Изпращам ти снимки да се увериш в думите ми!

Бубе Благодаря ти не само за прекрасната торта а и за емоцията която ни подари.....

надявам се все някога да можем пак да си доставим това удоволствие!!!

Брани, Краси и Еми

Втората торта също е за първи рожден ден, но този път рожденикът е един прекрасен малък господин. Казва се Дани. Вече съм ви запознавала с него покрай тортата, която му правих за именния ден когато беше само на месец. Веднага след това майка му Ани ми писа с молба аз да спретна и тортата за рождения му ден. Месеците се изтъркулиха, датата наближи и дойде време да обсъдим всички подробности. Ани прецени, че ще е най-добре моето цитирам "богато и прекрасно въображение да избере дизайна", а тя само да ми даде насоки. Желанието й беше тортата да е цветна и по нея да няма познати анимационни герои от типа на Мечо Пух. Съпругът й Вики пък искаше дизайнът отново да е максимално изчистен и само в бяло синьо. Идея си нямате колко дълго умувах какво точно да направя, та да угодя и на двамата. Това бе един от малкото случаи, когато просто зациклям и нищичко не ми хрумва. В желанието си да сътворя нещо наистина хубаво, в един момент тотално блокирах. Споделих драмата си с Ани, а тя ми каза "Мога да те улесня. Просто направи най-хубавата момчешка торта, която си правила!" Подхвърли ми и идеята за балони, защото Дани бил луд по тях. Това страшно ми помогна и веднагически дизайнът ми се избистри. В крайна сметка заложих на комбинацията бяло, синьо и червено, която считам, че е едновременно и веселяшка, и стилна. За контраст добавих три тъмнокафяви мечета и много балони. Получи се това. 

  
За моя радост и Ани, и Вики и Дани много я харесаха! Лично се убедих в това, защото и тримата дойдоха да си я вземат. Дани искаше да намачка тортата, а аз - него. Толкова е сладък и готин!!! Ето и част от писъмцето, което получих от Ани след празника:
Бубе , здравей!
Два дни след голямото празненство от тортата останаха две неща - снимки и споменът за прекрасния й вкус и вид! Беше НЕВЕРОЯТНА! Много вкусна, красива - направо божествена. Всички гости бяха очаровани, но разбира се най-важното е, че Дани и ние я харесахме.

Третата торта е за третия рожден ден на Влади - още едно страхотно сладко и готино детенце. Покрай тортите имам щастието да се запознавам с толкова прекрасни деца и хора, а това ме прави изключително щастлива и ми дава много позитивна енергия. Но да се върнем на тортата за Влади. Майка му Деси искаше да е с любимите му плюшени мечета (тези от снимката) и по-специално синьото, с което Вики никога не се разделял. 

Аз пък се влюбих в розовкото. Реших в дизайна да включа и жълтото, а бежавото ми послужи като идея за основния цвят на тортата. Притеснявах се само, че ще изглежда твърде бебешорска, а все пак Влади ставаше на цели три годинки, но пък и мечетата имат доста бебешки вид и друг стил едва ли щеше да им подхожда. Принципно синьото мече трябваше да държи свещичка във формата на цифрата 3, но така и не намерих готина. Всичките бяха някакви кичозни и шарени и хич не ми се вързваха стилово. В крайна сметка съм много доволна от цялостната визия на тортата. Получи се точно така, както исках.

  
 Деси също много я хареса, а ето какво ми написа няколко дни по-късно:
Бубе, привет отново!
Изпращам ти снимки от празника, всичко мина прекрасно, всички гости бяха
впечатлени от тортата. Влади и до сега си наглежда през прозореца мечетата,
че съм ги сложила на балкона :) Още веднъж голяма благодарност!!!


Снимки на щастливите ми рожденици можете да видите на страничката Красиви и щастливи.
 

21 коментара:

  1. Страхотни, както винаги, даряващи щастие :)

    Вени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Вени! На рождениците не знам дали даряват щастие, но на мен самата - определено. Случва се покрай някоя торта да изпитвам негативни емоции, но това е много рядко.

      Изтриване
  2. Без значение за кого правиш торта, тя става страхотна и неповторимо красива! Ахкам от самото начало на публикацията, но като стигнах до мечешката, вече загубих и способността да ахна! Сякаш си наредила истински мечета върху тортата! А те са толкова сладки, синът ми купи едно такова мече като подарък за сестричката му, когато се роди и й е любимо. Доста често заспива с него. Ох, така съжалявам, че няма да успеем да се вредим с торта от теб за нейния рожден ден! Но... нищо, здраве да има, за друг повод.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, колко мило това с подаръка. Мисля, че точно така трябва да се възпитават децата - да се обичат помежду си. А относно тортата и аз ужасно съжалявам. Дано за друг повод ми се отдаде възможност да се реванширам подобаващо.

      Изтриване
  3. Мирослава Ценова14 юни 2012 г. в 11:42

    Буболинче, както винаги твоите торти са прелестни! Много сладурски, много бебешки, разкошни! Влюбих се в тортата за Дани, уникално сладка е! Поздравления за стила, за вдъхновението, за изпълнението!

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе,не знам как се ядат тези торти....на домакините сигурно им е жал да ги разрязват.От красиви по-красиви ги правиш-поздравления!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооооооо, не мога да ги мисля домакините! :))) Сигурно на някои им е жал, но все пак тортите са направени, за да се ядат най-вече. Честно да си призная, понякога и на мен ми е трудно да съсипя торта, която съм правила с дни. Затова съм щастлива, че за повечето изобщо не се налага да присъствам на тази "грозна" сцена. Хихихи!

      Изтриване
  5. Повече от прекрасни! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Немога да се сдържа да не ти пиша пак колко съм възхитена!!!След две седмици е първият ройден ден на дъщеричката ни и нямам думи да опиша какъв зор видяхме докато намерим тортата,която си представяхме с мъжа ми!!!!!Кича е повсеместен!А "мечовските" ти торти са точно това,което търсим!Намерихме малка сладкарничка и една -единствена хубава торта с мечо-да се надяваме,че ще успеят да я направят красива!Но си е риск според мен:)Ето за това казвам,че съжалявам,че не си ни по-наблизо!!!Мечтая си някой ден да имаме и твоя торта на празника!!!:)Просто са произведения на изкуството!!!!Браво!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци да ви направят най-сладурската и готина торта с меченце и да отпразнувате един страхотен рожден ден! В аванс пожелавам много здраве и безгрижно детство на малката принцеса! И от сърце ти благодаря за високата оценка, която даваш на тортите ми.

      Изтриване
    2. Благодаря за милите думи и пожелания!А ти продължавай да подаряваш усмивки!!!!
      Лора

      Изтриване
  7. Здравейте,
    Поздравления за невероятните торти и най-вече за това, че помагате на хората със съвети и споделяте своят опит.
    Аз изчетох доста, но въпреки всичко имам някой въпроси:
    * какви са лентите, които има на някой торти, приличат ми на текстилни, от къде в София мога да си купя и как се закрепят към тортата отново ли само с вода?

    *За такава торта с шарените мечета колко приблизително фондан ми трябва? И какъв да си взема, като изклчим белгийския, който идва скъп за една торта и за начинаещи, кой от многото готови на пазара е достатъчно добър за да се изработят и декорациите, за тях нужно ли е да купувам гъм пейст или ще станат и от фондана?

    * От къде да взема металните телчета, на които са закрепени балоните на тортата с мечета и балони?

    Предварително благодаря за отговорите, знам че в момента всяко време е ценно с малкото човече в къщи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Светла!
      На някои от тортите лентите са текстилни (панделки, ширити, дантели), на други са от захарно тесто. Текстилните можете да си закупите от кинкалериите, складовете за опаковачни материали или от магазините тип "Слънчоглед", "Двете елши" и т.н. Можете да си поръчате и по интернет. Предлагат се най-различни видове като ширина, десени, цени.
      Текстилните или хартиени ленти прикрепям към тортата с малко количество айсинг там където двата края се препокриват. Това е напълно достатъчно. Не е нучжно да мокрите лентата или фондана отдолу с вода или да мажете с някакъв вид лепило, ако лентата е в основата на тортата. Ако е разположена в средата, тогава е добре по цялата дължина да нанесете малко роял айсинг, за да я фиксиа и да не се смъква надолу.
      Количеството фондан, необходимо за покриването и декорацията на една торта е много относително. Зависи от дебелината, с която разточвате "чаршафа", от това колко различни цвята тесто ще ви трябват, колко фигурки ще има и т.н. В конкретния случай ми се струва ,че ще ви е нужно поне килограм и половина захарно тесто.
      Относно различните марки, които се продават на нашия пазар, не мога да ви дам конкретна препоръка. С повечето не съм работила и нямам мнение. Може би е най-добре да попитате в тортената тема към бг мама. Момичетата там със сигурност ще ви помогнат.
      За фигурките аз не използвам гъм пейст. Правя си ги от фондан. Гъм пейста е изключително бързосъхнеща и твърда маса. Бихте могли да го размесите със фондан в съотношение 1:1, но само от гъм пейст не ви съветвам да правите фигурки. Имайте предвид, че за ядене гъмпейстът не става, тъй като е прекалено твърд и неприятен на вкус (поне за мен). Използвам го само за направата на цветчета на тел.
      Металните телчета се продават в специализираните магазини за сладкарски консумативи. Принципно се използват за изработване на цветя от гъмпейст. Предлагат се няколко вида с различна дебелина. Това, което ги отличава от обикновената тел е, че са покрити с фин хартиен слой, който позволява на тестото да прилепне добре към телта.
      Надявам се, че съм ви била полезна. Ако имате още въпроси - не се колебайте да питате.
      Успех!

      Изтриване
    2. Много благодаря за бързият отговор. Въпроси постоянно изникват и дори не мога да ги запомня :)

      За мое щастие успях да намеря с кой да си разделя от белгийският фондан.
      Днешните ми въпроси:

      1. За фигурите трябва ли да прибавям тайлоза, ако използвам белгийският фондан? Вие използвате ли за мечетата например, за цветчетата и панделките?
      Днес направих един опит да направя мече от домашен фондан, който за покриване стана идеално, но мечето буквално се сплеска като разтопен сладолед и се притеснявам с белгийският да нямам същият проблем и дали ще мие необходима тайлоза.

      2. Вие с каква марка бои работите с белгийският фондан?
      3. С каква точила точите и в/у какво - подложка,мушама или? Някъде четох, че с дървена не е подходящо, аз имам една сгъваемма със силиконово покритие, като за начало се надявам да става и да не лепне много по нея. Но нямам къде да точа и се чудя мушама или някаква специална подложка да си търся.
      4. Тортата декорирана с белгийският фондан и прибрана в хладилник ще се повреди ли украсата и от влага/конденз или от топлина стоейки на стайна температура 30-40 мин?

      Отново много ви благодаря за помощта и отделеното време. От доста години правя торти, украсата винаги ми е била проблем, но сега съм решила вече да се науча, т.к с това малко дете явно ще трябват мнооого торти за в бъдеще :)

      Изтриване
    3. 1.Аз не добавям тайлоза към белгийския фондан. Той е достатъчно стабилен и фигурките с него се получават перфектно. Единствено, ако е прекалено горещо и/или влажно има опасност от деформиране.
      2. Ползвам всякакви бои. Всички гелови са подходящи, независимо от марката.
      3. Точилката ми е най-обикновена пвц тръба. С нея разточвам големите фонданени "чаршафи", с които покривам тортите. За малки количества фондан точа с малка дървена точилчица, но пластмасовите са по-удобни и лесно се работи с тях. С такава като вашата не съм работила и нямам представа дали е подходяща или не. За разточване принципно се използва силиконово килимче, но на мен ми е трудно с него. Точа директно върху стъклен плот, леко набрашнен с нишесте - пшенично натурално. Може да разточвате и върху кухненски плот.
      4. Принципно този фондан не кондензира, но много зависи от самия хладилник. Някои хладилници правят ужасен конденз, независимо какъв е фонданът. При мен, за щастие, никога не се е случвало украсаат да се повреди от стоене в хладилника или пък на стайна температура. Все пак температурата в стаята не бива да е много висока и тортата не трябва да се излага на пряка слънчева светлина.
      Успех!

      Изтриване
  8. Здравейте,
    едва ли мога да ви опиша колко съм впечатлена от невероятните торки, които правите - те са самото съвършенство :) съчетават красота, изящност, чувство и невероятен вкус.

    тъй като не знам дали приемате поръчки, исках да попитам дали бих могла да се свържа с вас и да си поръчам сватбена торта евентуално? едва ли бих намериал по- добро място, където да приготвят тортата, която искам.

    надявам се, че ще приемете и с нетърпение ще очаквам вашия отговор.

    Стефи от София

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за милите думи, Стефи! Радвам се, че харесвате моите сладки творения. Поръчки много отдавна не приемам, така че няма да мога аз да направя сватбената ви торта. Съжалявам, че ви разочаровам. Желая ви всичко най-добро!!!

      Изтриване