неделя, 30 септември 2012 г.

Ретро, класика и шик

Всички сладости, които ще ви представя днес, са с по-класическа и ретро визия, съчетана с барокови орнаменти, които придават по-голяма пищност, драматичност и тежест на дизайна. 
Първа от серията е тортата, която направих за 85-тата годишнина на една изключително симпатична дама - баба Божана, родена точно на Бъдни вечер. Поръчката дойде от нейната внучка, която също носи прекрасното българско име Божана. За нея съм ви споменавала неведнъж, тъй като честичко прибягва до моите услуги, когато има нужда от нещо сладко и красиво за семейните празници. За вкус на тортата тя избра "Рафаело", а за дизайна искаше нещо в кафяво, с рози и задължителното присъствие на цигулка, тъй като баба Божана е истинска и вярна почитателка на класическата музика. 







Следваща е тортата, която направих за 80-я юбилей на моята баба Магда, която пък празнува рожден ден на 14 феврурари - деня на влюбените. Някои от вас сигурно си спомнят, че още тогава ви споменах за празника в тази публикация и обещах да ви покажа тортата по-нататък. И ето, има-няма седем месеца по-късно, си спазвам обещанието. Тази торта, освен че е за кръгъл юбилей, е и 250-ната поред, която съм измайсторила. И както Божана е кръстена на своята баба, така и аз нося името на моята. Да, знам, че се казвам Люба, а тя - Магда и между тия две имена няма нищо общо, но нека набързо ви обесня каква е историята. Баба всъщност е Магда по паспорт и Люба в кръщелното свидетелство. Всичките й близки и роднини я наричат Люба, а приятелите и познатите - Магда. Така че наполовина сме си адашки и точка по въпроса. 




Розата в действителност беше цвят праскова, а не такъв ужасен оранж!

И третата торта е за юбилей - 60-я рожден ден на една много стилна, красива и интелигентна жена, майка на моята приятелка Марги. Рожденичката се казва Мария, но за мен е леля Мая. Тя сама си поръча тортата и искаше нещо в стил винтидж, в кафяво-бежовата гама и с рози. Добавих и малко старо злато за повече разкош и аристократичност. За мой късмет успях да намеря чашки за къпкейкчета и картичка в същите цветове и със същите барокови орнаменти, които идеално допълниха тортата. Много обичам, когато всичко е в унисон. Кексчетата не бяха за леля Мая. Реших да подаря по едно на двете й дъщери - Марги и Яна и на четирите й прекрасни внучки - Йоана, Божидара, Мария и Дарина. Идея си нямате колко са красиви всички! И това тяхното ако не е женско царство!!! 






А с тези курабии зарадвах една приятелка за рождения й ден. Тя се казва Ради и също е много запалена и веща в сладкарското изкуство. Тук можете да разгледате всички красоти, които е сътворила. Дизайнът на бисквитките е изцяло повлиян от прекрасната картичка, естествено дело на Дани от Пловдив. Част от розичките са изработени от най-малкия ми син Девин. Много се гордея с него! Вече знам кой ще ме наследи в занаята един ден. С времето Девин все повече проявява желание да ми помага и смея да твърдя, че се справя сравнително добре. Най-интересното е, че страшно си е повярвал и има такова самочуствие! В случая с розичките най-чистосърдечно ми заяви "Ха! Ми те моите сто пъти по-красиви от твоите се получават! Като пишеш после в блога, да кажеш, че аз съм ги правил, че иначе хората ще си кажат "А бе откога тая жена такива хубави рози прави?" Та така! Да не си помислите, че аз съм надобряла. Добре, че е детето, та най-после и аз да покажа нещо наистина красиво. :)





19 коментара:

  1. Бубе, отново уникални произведения. Изключително висок стил във всичките торти.Първата, с цигулката е невероятна.Какво точно е покритието и? За теб достатъчно. Да обърнем внимание и на истинския творец Девин.Че е по-добър се вижда, ама не е лошо и ти да се понапънеш малко, че да го стигнеш. Убедена съм, че за надминаване и дума не може да става.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, ще ме умориш от смях с тоя коментар. Ти на живо да го видиш твореца какъв е сладк, надъхан и самоуверен!!! Толкова е готин! Естествено, че за задминаване дори не смея и да си помисля. То такъв талант задминава ли се? Нямам никакво намерение да се напъвам. Ще продължавам да си правя моите си скромни тортички и това е. А на първата покритието е Satin ice тъмнокафяво. Това е американско захарно тесто с вкус на шоколад. много е готино. На цвят е почти черно, затова го размесвам с бялото тесто на Алимко. Става страхотно и на вкус, и на вид, и за работа. Много съм доволна. Единственият му недостатък е, че е малко скъпичко, но то в тоя занаят всичко си е цифра.

      Изтриване
  2. Бубе,поздравления за поредните елегантни и пипнати, до най-малкия детайл,красоти. Розите са,като откъснати от градината, направо им трептят листенцата,и цигулката е невероятно истинска....а това,че ученикът е надминал учителя е повече от очевадно :))) Май скоро ще ти вземе хляба....,а и не само твоя:):) Със сигурност се е справил по-добре от "професионалиста",чиято торта ми разби представите за пропорции и техники,преди седмица.
    Хриси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Розите за жалост не са от градината. Пред блока нямаме хубави сортове, та се налага сама да си ги правя. :) Цигулката я правих по модел на една мъничка декоративна, която е част от коледната ми украса. Струните много ме дразнят какви нескопосани ги направих, ама толкова си мога. Поне да ги бях оцветила, ама късно се сещам. А Девин хляба не знам дали ще ми вземе, ама захарното тесто яко ми краде. Постоянно се навърта и души за някое "бони" както той го нарича. на моменти и претенции ми проявява - не иска просто парче тесто, ами да съм му го направела на цвете или пеперуда, или нещо друго.
      А тая торта, дето ми прати днес, направо ме разби!!! Принципно гледам да съм максимално толерантна и добронамерена към чуждите творения, но тая верно е под всякаква нритика. И най-тъпото е, че е правена от "професионалисти". Пък на целия ти живописен разказ за сватбата с Пламен със сълзи сме се хилили. Обичам писмата ти, обичам те и теб. Целувки!

      Изтриване
  3. Изключително стилни, елегантни и красиви торти! Специални поздрави и за сръчните ръце на малкия майстор, хубаво е, когато ученика надмине майстора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Ще предам поздравите ти на Девин. Представям си как ще се надуе. :))) Тя и майка ми вчера му се обади да го поздрави, след като прочела публикацията и той беше много щастлив.

      Изтриване
  4. Бубе, тортата с цигулката направо ми взе очите! Разкошна е! И е точно в мой стил;-) А, розите...просто великолепни.Права е Хриси ,че изглеждат като откъснати от градината!Всичко е направено перфектно!
    Поздравления за розите на Девин! Явно детето си има вроден талант!;-)Както казват старите хора - крушата не пада по далече от дървото ;-)
    Благодаря ти за доверието за картичката на Ради!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Дани! щастлива съм когато хора с вкус и стил като теб, дават висока оценка за нещо, сътворено от мен. А за картичката как да не ти се доверя??? Толкова харесвам всичко твое!!! За крушата ще видим, дано не излезе червива. Хихихих!

      Изтриване
  5. Тези торти са направо произведение на изкуствотото! Много са красиви!

    ОтговорИзтриване
  6. Боже, всеки път, когато видя тортите Ви, ми спира дъхът!Толкова красота, прецизност и стил!Не знам с какво се занимавате, освен с тортите, но та са истинско изкуство! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Стефка! Щастлива съм, че харесвате творенията ми. Професионално не съм свързана нито с областта на сладкарството, нито с някакъв вид изкуство. Нямам завършени никакви курсове и всичко е само в сферата на хобито и удоволствието.

      Изтриване
  7. Бубе, ето че стигнах и до по-старите публикации, които не бях чела! Много ме изкефи тази! Искаше ми се и такива торти да видя! Много са добри и срам не срам, ще си крадна един ден някое от моделчетата (аз торти не мога да измислям явно :), но нямам претенции, че мога и не ми е проблем :)).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, да, как можах да пренебрегна творението на Девин! Розичките са страхотни, но моля те, кажи кои той ги е правил, защото аз не мога да ги разгранича от твоите (дано да не ми се обиди детето ;) )

      Изтриване
    2. Радвам се, че ти харесват! А за моделите както милион пъти съм казвала, нямам нищо против да бъдат копирани или взаимствани. Розичките на Девин и аз не мога да ги различа от моите. Всичките са правени с молд и няма как да ги разпозная. Въпросът е, че Девин има своя техника и тя се оказа много по-добра от моята. Затова толкова му се възхищавам на детето. Сега вече и аз по неговия метод ги правя и ми стават почти колкото неговите хубави. :)))

      Изтриване
  8. Здравейте, възхитена съм от това което правите, и най-искренно ви се възхищавам на въображението и таланта, който притежавате.
    Тъй като съвсем скоро ми предстои сватба, исках да ви попитам, възможно ли е да се поръчват такъв тип празнични торти при вас, срещу заплащане, разбира се ?
    И каква би била ориентиривъчната цена, за такава, за около 100 човека ?

    Предварително благодаря!!!
    Поздрави,
    Росица Ризова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Роси! Вече Ви отговорих на писмото по мейла. Но и тук да кажа, че в момента не правя никакви торти, тъй като съм в отпуск по майчинство. На Вас страхотна сватба и много семейно щастие!!!

      Изтриване
  9. Бубе, здравей! Открай време се възхищавам на тортите ти и за мен ти си просто на световно ниво. Браво и на Девин :) Исках да те питам, цигулката със силиконов молд ли си я правила и ако не може ли да обясниш как точно, защото е невероятна. Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! А относно цигулката - правих я на ръка. Не съм използвала молд. Първо си я нарисувах на картон и излязах, за да ползвам като шаблон. После разточих дебел пласт захарно тесто и от него изрязах по шаблона формата. Отстрани обкантих с тънка лента от захарно тесто. От горната страна покрая обкантих и с тънко шнурче, за да стане още по-реалистично. Накрая добавих и грифа. Струните са от цветарска тел (тази, която се ползва за изработката на цветя от гъмпейст). За да придобие този златист отенък, отгоре нанесох малко златна боя, размесена с нюанс кафяво.

      Изтриване