понеделник, 23 март 2015 г.

Букет лалета

С този свеж букет искам да ви поздравя за идването на първа пролет и да ви пожелая много цветно, ведро и слънчево настроение. 


Поводът да спретна това букетче бяха двете оранжеви лалета. Наскоро имах щастието и удоволствието да присъствам на курс на Мина Бакалова тук, в София. И то не на един, а на два курса от по два дни! Познавам Мина от няколко години. Запознахме се именно покрай тортите - тя твърди, че аз съм я вдъхновила. С времето познанството ни прерастна в приятелство. А след курса, смея да твърдя, че Мина, освен моя приятелка, вече е и моя учителка. 
През последните една-две години Мина, и тя като мен, спря да прави торти интензивно. Но за сметка на това се посвети на изработването на захарни цветя. Благодарение на нейните  перфекционизъм, талант, търпение и амбициозност цветята й са уникално красиви и реалистични и по нищо не отстъпват на живите. 
На курсовете имах възможността отблизо да видя как се изработва нещо толкова фино, нежно и красиво. Както знаете, мен хич ме няма в правенето на цветя, затова споделеното от Мина ми беше изключително полезно. Отделно самата атмосфера беше страхотна - обстановката - уютна и приятна, момичетата - позитивно настроени. Не спирахме да се хилим и шегувкаме. Само Мина от време на време ни скастряше, че не се справяме както трябва. Много строг и отговорен педагог се оказа. Но така и всяка похвала беше още по-сладка. Не че получих много похвали, де. Но както вече казах, Мина е изключителна перфекционистка и човек от първи опит едва ли би могъл да постигне задоволителни резултати спрямо нейните критерии за съвършенство. Затова и оценка от рода на "не е зле" звучи супер радващо и обнадеждаващо.
И мотивиращо. Аз, лично, така се вдъхнових и амбицирах, че веднага след първия курс се развихрих с телта и захарното тесто. Докато доброто настроение и емоцията от двата дни с Мина и момичетата все още ме държаха, се юрнах да творя. За седмица измайсторих сума цветя. Наблегнах на лалетата (знаете, че са ми любими, пък и исках да затвърдя наученото). Но разцъфнали изработих само още две (освен двете оранжеви, които бях направила на курса). Тоя пипкаж с близълцата, тичинките и прочие ми дойде в повече. Викам си "Зима е, студено е, лаленцата е по-реалистично да са затворени". И хоп - лаленца на пъпки. При тях най-досадно беше изработването на дръжките. Телени стъбълца хич не им отиваха, затова ги покрих първо с цветарско тиксо, а отгоре и със захарно тесто. Така изглеждаха доста по-реалистично и вече бях доволна. Спретнах и един наръч листа. Оставаше ми само да аранжирам букетчето. Първоначалната ми идея беше да направя икебана или голям букет от лалета, рози и едни други китки, но впоследствие реших да разделя цветята на две, без да ги смесвам. 
За букета от лалета избрах една много семпла и изчистена порцеланова вазичка. Напълних я с пиафлора, в която набучках цветята. Получи се нежно и свежо букетче, което подарих на мама за 8 март (но с една седмица закъснение, типично в мой стил). Тя много си го хареса - нали ми е майка все пак.






Е, лаленцата ми ги видяхте. Розичките - в следващата публикация. Дано не увяхнат дотогава. :)

Благодаря ти, Мина!!!

19 коментара:

  1. Невероятна красота! Като истински са...

    ОтговорИзтриване
  2. Ама това не са ли истински лалета?! Златни ръце!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са! Като истински!!!Наистина внесоха вкъщи пролетно настроение :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това...не може да е истина...кажи че се шегуваш, моля те...Бубе!
    Глътнах си граматиката, да не забравя да честитя пролетта - ама ти си я носиш в душата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмивка на устата и пролет във душата! - ей на това му се вика щастие!!!
      Мерси, Веси!

      Изтриване
    2. Гледам ги, оглеждам ги аз захарни цветя не виждам, толкова са истински...

      Изтриване
    3. На живо ароматът на захарно тесто ги издава много. :)

      Изтриване
  5. Не мога да повярвам, че това са захарни лалета!
    Имаш златни ръце, Бубе!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Докато не прочетох публикацията, аз въобще не подозирах, че това са захарни лалета. За абсолютно истински, живи лалета ги приех. Поздравления, Бубе! Справила си се перфектно!!! Невероятно красив букет!

    Благодаря за удоволствието, което доставяш с изумителните си творения! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Заблуди ме точно така както с тортата със сладоледа отгоре... Викам си: ех, че хубави лалета е снимала Буболинка, кой ли и ги е подарил.... и очаквах да срещна в текста, който се захванах да чета нетърпеливо коментар от сорта на ....." и милото закъсня за вечеря, но хайде, от мен да мине, размина му се скандалче, защото носеше прекрасен букет с лалета....каза, че ходил да ги набере в двора на съседите...." :)
    Прекрасна, браво!
    Ivchi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахахахахах! Виж сега, ако "милото" е Денис, може и да му се размине при такъв сюжет. Но ако в главната роля е Пламен, абсурд! За закъснението няма да му пиля, ама затова, че е обрал градинката на съседите - лошо му се пише.

      Изтриване
  8. Хмммм...аз мисля, че това семейство е в риск. Пламен да вземе да си направи някаква допълнителна застраховка "Здраве", и да въведе стриктен контрол какви неядливи пластични материали купува Буболинската му жена. Ха е забравил някой празник, ха е ял пържола от силкон или пластилин. Кътъри-мътъри, знае ли човек какво може да се напъха в тях!?
    Ако е само до захарно тесто - главата на семейството ще оцелее. Но ще да е изненадан, и то сериозно!!! Тя, Люба, и без това си го може, ама па и на курсове тръгнала! Помагачи си намерила, като за Мастер-клас!
    Лелееееееее...
    Пламка, дръж се! Да ти дам ли тел. за спешни случаи?
    Албена Иванова

    ОтговорИзтриване
  9. Ееееее,не!!!! В първия момент реших,че си сложила букетче живи лалета за настроение в тези безкрайни зимни месеци, ама дори тичинките са истински!!!! Прекрасни!!!!! Защо не мина курса преди три години,че да не го мисля сватбения ми букет два месеца преди това, дали търговците ще са заредили лилави лалета точно за моя ден, а и после да им треперя да не вземат да се скльофат още преди да стигнем ресторанта,както ме предупредиха,че не ми дават гаранция с този избор на цветя. Ето това ми трябваше :) Супер са!
    Поздравления! Хриси

    ОтговорИзтриване
  10. Искам съвет, как да ги направя да стоят по затворени, защото сега изглеждат разцъфнали. Някоя хитринка ми трябва, питам за жена ми, която трябва да направи много лалета за малко време

    ОтговорИзтриване