четвъртък, 2 април 2015 г.

Букет от рози и ... едни други цветя

След букета от лалета обещах да ви покажа и китката от рози. Ето, спазвам си обещанието. 


Както забелязвате, освен рози в тази цветна композиция съм вмъкнала и едни други цветя - тия по-топчестите в бледо розово. Ако питате що за цветя са това (щото Пламен, например, ме пита), честно да ви кажа, и аз не знам. Божури със сигурност не са. Може би се доближават най-много до ранункулуса. Тъй че приемаме, че са някакъв все още неоткрит хибрид и точка. А ако се чудите защо изобщо съм ги направила - ами щото ме мързеше да майсторя още рози, пък исках да ми е по-пищно букетчето. Та тия топчести китки ми се сториха перфектни за обем и запълване на дупки. С големината на роза, а се правят толкова по-бързо и лесно!
Друг интересен представител на флората са дългите зелени гюрлюци. На пръв поглед приличат на мутирали листа лапад, но не са. Знам какво не са, но какво са - не мога да ви кажа. Тяхната роля е да внесат малко зеленина в букетчето. Като се захванах да правя розите, отворих книгата на Алън Дън - да си припомня неговата технология. Прочетох, че той никога не слагал зелените листа на розата в аранжировките си. Викам си "Аз пък да не съм по-будала от него, та да ги слагам!" Щом Алън не ползва шумата, и аз няма да я ползвам. Ама без нея ми се видя някак постно и безцветно. Липсваха зеленият контраст и свежестта на листата. Затова реших да ги заместя с друг треволяк. Та по тая причина направих дългите стърчушки и още едни кръглички листенца, дето също не знам какво са.
Има и още едни неидентифицирани растителни предсавители, наподобяващи цветни пъпки. Тях защо ги правих - идея нямам. А ги бучнах в букета, щото така и така съм ги направила. Зян ли да останат, я?
Самите рози исках да са различни като вид, големина и цвят - хем да ми е по-забавно докато ги правя, хем букетчето да е по-пъстро. 
Най-много ме радва каничката, в която аранжирах цветята. Едва ли можеше да има по-подходящ съд! Искрящата белота на костния порцелан и тези така нежно изрисувани  розички - просто разкош!!!
Е, букетчето ми може да е далеч от реалистичното и перфектното, но аз много си го харесвам. Точно поради тая причина съм му нацъкала и един тон снимки. Сложила съм си го на прозореца в кухнята и всеки ден като го видя, ми става едно хубаво и цветно. Дано и у вас да събужда подобни чувства! 
А всички, които празнувате имен ден на Цветница, приемете този букет като сърдечен поздрав от мен за вас!

















27 коментара:

  1. Не знам кое ме развесели повече - цветята или разказа. Даммммм - майстор си на късия разказ. А ако ти трябва друг будала за дегустатор (щото си мисля, че мъжкото мнение около теб е в повече), свиркай и пристигам! Аз от цветя не разбирам, обаче твоите са просто прекрасни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-обичам когато развеселявам!!! Какво по-хубаво от това!
      А за дегустатор - винаги си добре дошла. Вкъщи всеки си има своите вкусови предпочитания и те, естествено, нямат нищо общо с предпочитанията на останалите. Ако един хареса нещо, то четирима няма да го одобрят. Затова ми е супер трудно, а и досадно понякога. Ма то пълно щастие няма.
      А от цветя вкъщи само аз поразбирвам нещичко. Винаги ми е било супер чудно как момчетата хал хабер си нямат кое цвете какво е. Май само роза знаят и това е.

      Изтриване
  2. Толкова добре се справяш, че са повече от истински! Страхтна работа както винаги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооооооо, сигурна съм, че може и мноооооооооого по-добре! Просто аз съм от нетърпеливите. Все бързам да видя какво ще се получи и не доизпипвам съвсем нещата. Затова се възхищавам на търпението и прецизността на Мина. Шапка й свалям! Дано и аз някой ден се науча да не бързам като пуле пред майка си. (между другото, майка ми още като дете все това ми повтаряше - явно съм си такава по рождение)

      Изтриване
  3. Розовите, топчестите, приличат на моите камелии, така че направо си ги наречи така :)
    Иначе.... както винаги .. майсторска работа ! Честит Имен ден в аванс !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тамън оплюх децата как нищо не разбират от цветя (в по-горния отговор на коментара) и сега се оказва, че аз идея си нямам как изглеждат камелиите. Добре, че е Гугъл, та да се образовам. И на камелии не приличат много (най-вече заради зелените листенца под цвета), но все тая.

      Изтриване
    2. :))))) едната ми прецъфтя, та няма пъпки, а на другата и трябва още поне седмица. После ще я снимам , за да затвориш устатата на многознайковците :) А после им кажи, че е мутирала.... от.... озоновата дупка, например :)

      Изтриване
    3. снимките
      http://chattychalk.blogspot.com

      Изтриване
  4. Страхотни са Бубе! Каквото друго да кажа, няма да е достатъчно. Наистина в това време е хубаво да имаш букетче свежи цветя, за да напомня, че все пак е пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много пролетно и уютно с цветя. А на тия най-хубавото им е, че не увяхват. Все са си свежи!!!

      Изтриване
  5. а можели да попитам с какъв точно материал работите,моля ? Без думи оставам !! опитвам се да направя някакви опити за цветя и фигурки ,но нещо не ми се получава ! Ако имате публикувани някакви напътствия в тази насока-извинявам се но не знам къде точно да търся! БЛАГОДАРЯ предварително -поздравления за всичко което правите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В конкретния случай ползвах тестото на Алимко, премесено с малко тайлоза на прах. Много повече ми харесва от гъмпейста, защото е по-еластично и много по-лесно се работи с него. А после съхне сравнително бързо и се втвърдява добре - не се чупи. Единственият проблем е, че с тестото трябва да се работи веднага. На следващия ден вече е прекалено втвърдено (дори и да се добре увито в найлон и да е затворено в кутия). Но това не е драма, защото човек винаги може да си замеси толкова тесто, колкото ще му е необходимо.
      А напътствия нямам публикувани. Все се каня да направя една страничка с полезна информация, но все не намирам време. Дано някой ден и това успея да направя.

      Изтриване
  6. Уникална си...!
    Всеки път когато надникна в твоят блог оставем без думи!
    Пожелавам весели празници и много ...здраве на теб и цялото ти прекрасно семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Дано е здраве наистина, че в момента и четирите деца са болни и се чувствам много подтисната. Хич не си представях ваканцията така. Дано бързо оздравяват!

      Изтриване
  7. Бубе, аз все си мисля, като погледна тук, че няма как да направиш нещо още по-хубаво, но ти всеки път ме опровергаваш...Наистина не ми стигат вече думите пък на мен да опиша колко съм шашната, че това може да се сътвори с ръце, ще си помисля, че си извънземна вече. Не знам коя е Мина, но аз наистина не съм виждала по-прецизно свършена работа. При лалетата не повярвах че не са истински, но и тук с тези рози...довърши ме, бре човек! Колкото до неизвестния вид цветя, да не мислиш, че бих разбрала това, даже да напишеш, че си набрала букета от градината - хич и няма да се усъмня - от "треволяците", да до пъпките и всичко! А и хумора ти толкова ми допада, абе добре че не съм мъж - щях да си падна по тебе, ха-ха, страшна си просто! Не мога да не те прегърна и да пожелая бързо да оздравяват момчетата, много е неприятно да са болни децата...
    Ако се направя, че имам имен ден(а видно е, че нямам) ще ми спретнеш ли едничко цвеКенце:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага ти показвам коя е Мина. https://www.facebook.com/pages/Cakes-by-Mina-Bakalova/220467671320537?fref=ts Това е страницата й във ФБ. Мина е от Варна и прави страхотно красиви и оригинални торти. А захарните й цветя са разкош.
      Та викаш, ако беше мъж, да си си паднала по мен! :)
      А цветенце що да не ти направя? Подарените без повод са още по-прекрасни.

      Изтриване
    2. Нямам Фейсбук (от инат така и не си направих профил:)), но ще погледна!
      Благодаря и отзивчивостта за цветенцето!:)

      Изтриване
    3. Ми като нямаш ФБ, тогава на ти линк към стрийма й във Фликр.
      https://www.flickr.com/photos/59891599@N03/
      Аз също много време се инатих. Всъщност първият ми профил си го направих още преди 11 години. Причината - рожденият ден на едно бивше гадже. Покани ни на купон и за да разберем подробности за мероприятието, рече "Я си направи една регистлация във ФБ, там всичко съм постнал!" И аз нали съм послушна - изпълнявам. Разбрах всичко за партито, но след това като се почнаха едни съобщения, едни виртуални подаръци, целувки, сърчица от куцо и сакато. Имах чувството, че съм се регистрирала в сайт за запознанства. Страшна навалица от мераклии!!! Търпях, търпях и един ден не се стърпях повече и споделих с Пламен. А той най-спокойно рече "Я дай да ти видя профила!" Влизам аз във фейса и още щом видя профилната ми снимка, Пламчо възкликна "Ми то с тая снимка си си баш за Адрес 4000!" А снимката следната - аз в Тайланд, на фона на стена от орхидеи, облечена с възксичко потниче и панталон със смъкната талия, разголила едно стегнато плоско коремче и на всичкото отгоре ближа сладолед. Откъдето и да го погледнеш по нищо не личи,че съм омъжена и с две деца. Пък после мрънкам, че разни мъже ми обръщат внимание и точат лиги. Естествено, изтрих си целия профил и чак след години пак се регистрирах заради тортите. Спор няма, че ФБ си е хипер яка реклама. Та тъй!

      Изтриване
    4. Ама много съм се изхвърлила с тия 11 години! Яко ми куца математиката. Та не 11, а по-скоро 9 години.

      Изтриване
  8. Здравейте, разкошни цветя, но аз съм на тема Великден и много ми харесаха вашите козунаци , може ли да ми споделите как точно са сплетени, външния им вид много ми хареса !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че за този тип сплитане ме питате.
      http://www.zajenata.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BA-video3130.html

      Изтриване
  9. Разкошни са, Люба!

    Светли и сити, весели и вкусни, мирни и благословени Великденски празници!

    Поздрав от сърце: Димитрана :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък ти благодаря от сърце, Дими!
      И да - празниците бяха и сити, и весели , и вкусни, и мирни, и благословени. Всъщност за мирни не съм много сигурна, защото с четири деца накуп май няма такова понятие като "мирни". :)

      Изтриване
  10. Уникален букет!!!!! Толкова пипнат, истински и жив, че направо човек може да усети уханието на розите през монитора. А подобни гюрлюци разнасях с един букет,който наскоро купих,така че, мутирал лапад ли е,киселец ли е,не знам,ама със сигурност и природата е работила по тях. Мнооооооого си надобряла,мно-го :)
    Целувки, Хриси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еееееееее, благодаря ти, Хриси! Обичам да надобрявам, в каквото и да било.
      А за гюрлюците - звучи доста окуражаващо от една страна, но от друга - и доста разочароващо - явно нищо ново не съм измислила, тя майката природа преди мен го е сътворила. Хихихихихи!
      Целувам те и аз!

      Изтриване