неделя, 21 ноември 2010 г.

Тортата на Тео - от начало до край



В тази публикация ще ви разкажа не само историята на тази торта, но и ще ви покажа нейния цялостен път -  от блатовете и крема до финалния акорд. Често познатите ми казват, че все си ме представят как въртя торти по цял ден, кое как правя, каква е обстановката и атмосферата около мен. Е, сега ще се опитам частично да ви осветля по въпроса. Ще ви допусна, така да се каже, в кухнята на моя творчески свят. Дано да ви е интересно, а защо не и полезно.
Това е торта за едно пораснало момче, което е съхранило детското в себе си. Казва се Тео и хобито му е да изработва и колекционира макети на самолети. Съпругата му реши да го изненада с торта за рождения му ден, която съвсем естествено беше подчинена на самолетната му страст. За мен това бе добре дошло, защото и аз от малка съм влюбена в тези машини. Една от големите ми нереализирани мечти е да бъда стюардеса. За първи път летях когато бях на 11 години и изживяването бе страхотно! Любов от пръв полет!!! Като пораснах се пробвах (и то с връзки!) да ме вземат на работа в Балкан, но парашутът не ми се отвори. И така голямата ми мечта си остана мечта. Но стига съм ви занимавала с драми в стил "Искрено и лично". Да се върнем на тортата.
Помолих Ралица (съпругата на Тео и майка на малката принцеса Ния, за която преди време правих тази торта) да ми изпрати тайничко снимка на любимия му самолетен макет, но тъй като са в процес на местене в ново жилище, това се оказа мисия невъзможна. Реших за модел да използвам една от играчките на моите момчета. Избрах този противопожарен самолет, защото обожавам как оранжевото контрастира на синьото. Пък и самата му форма е малко по-нестандартна и ми се стори забавна за моделиране. Че се забавлявах - забавлявах се, но и че не ми се получи кой знае колко добре - не ми се получи. Успокоителното е, че след като беше готов, Девин помисли, че съм му купила още едно самолетче и го награби да си играе с него. 

И така, първият етап от изработката на тортата бе завършен - имах готово захарно самолетче. Дойде ред да направя и самата торта - Тирамису. Кремът за него приготвям по оригинална рецепта и с оригинално маскарпоне. Вкусът е божествен! Кремовете забърквам в кухнята. Имам два миксера, които използвам основно и един (от свекърва ми), който стои в гардероба като резервен. Окопирала съм и цял шкаф с всякакъв размер купи. Веднъж по погрешка вместо да натисна копчето за освобождаване на бъркалките от миксера, натиснах турбо скоростта и цялата ми кухня се украси в ситни пръски шоколадов крем. Голямо пищене и чистене му ударих. Но без производствени аварии няма как.  В случая всичко мина безпроблемно.
 За доказателство прилагам снимков материал на перфектно разбити белтъци на твърд сняг.  За постигане на отличен резултат спазвам следните няколко правила:
  • яйцата да се извадят предварително от хладилника, за да се затоплят леко на стайна температура 
  • отделянето на жълтъците и белтъците се прави много внимателно - дори и минимално количество жълтък,попаднал при белтъците , може да съсипе всичко
  • преди да започна с разбиването, прибавям щипка сол и малко прясно изцеден сок от лимон 
  • разбивам за кратко на ниски обороти, след което превключвам на максимална скорост
  • не прибавям захар
След като съм готова с кремовете и блатовете, идва ред да ги обединя във вид на торта. Обожавам да правя така наречените "вити" торти, за които научих от блога на Димитрана "Тайната на нашата вечеря". Благодаря ти от все сърце, Дими! При тази техника блатовете се поставят вертикално като се завиват отвътре навън, а между тях се маже крем, редят се плодове, бисквити, бишкоти и т.н.  Получава се много ефектен и красив разрез. Работя на голямата стъклена маса в трапезарията. Миловидното момченце в дясно на снимката всъщност е агент под прикритие. Прави се, че играе на Play Station-а, но в действителност  дебне за остатъци от блатовете, които светкавично отнася като куцо пиле домат и си ги поделя с братята си. Те пък постоянно мрънкат, че слагам много крем в тортата и няма да остане нищо за тях. И това ако не е качествен контрол, здраве му кажи!
След като оформя тортата, я оставям за известно време в хладилника да стегне. После следва измазването с маслен крем. Тук незаменими помощници са ми въртящата се дъска и шпаклата. С тях всичко става доста по-бързо, лесно и професионално. След измазването тортата отново отива в хладилника. Когато масленият крем се втвърди напълно, я измазвам още веднъж - това е фината шпакловка. Няма как да се постигне добро покритие със захарно тесто, ако тортата не е измазана перфектно. Освен това масленият крем изолира фондана от тортата и не му позволява да се топи и свлича. Тук най-важното е да се ползва истинско масло, а не отвратителните маргаринени ментета. 

За "обличането" на тортата използвам готова белгийска захарна паста. С нея работата е лесна и приятна. Оцветявам необходимото количество в желания цвят. Иска се страшно много месене, за да се получи равномерно оцветена и пластична маса. Следва разточването на "чаршафа". За да не залепва, поръсвам масата с фино нишесте. Първоначално точа с по-малка дървена точилка, а после с по-голяма и дебела пластмасова. След като е готов, чаршафът се прехвърля върху тортата и следва най-важната и деликатна част - захарното тесто трябва да прилепне плътно без да остават въздушни мехури, без да се набръчква, напуква и накъсва и без да се образуват плисета в основата на тортата. Помагам си с така наречения "smoother" - малка пластмасова ютийка. Признавам си честно, че това е частта, в която най не ме бива. Рядко ми се случва да имам перфектно покрита торта. Но все се надявам един ден и аз да се науча. Дотогава, ще си гледам ей това клипче и ще се успокоявам, че има и къде, къде по-некадърни от мен. 
разточване на чаршафа
обличане на тортата

 След като покрия с чаршафа, с помощта на пица кътер изрязвам покрая излишното тесто и следва най-забавното - декорирането! В случая това ми отне не повече от час, но има торти, при които украсата изисква страшно много време. Важното е крайният резултат да е красива торта и щастлив рожденик. За радост тази история имаше хепи енд. 




23 коментара:

  1. Беше удоволствие да прочета тази статия! Полезно, интересно и забавно:)

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен ми беше интересно да видя процеса. :))
    Тайните агенти са професионалисти и разбират от работата си! :)
    Тортата е прекрасна, както и самата идея да се сложи самолета върху облаците.
    А що се отнася до покритието с чаршафа, в сражнение на тази от клипа, дори и аз съм профи направо... хихихи.

    ОтговорИзтриване
  3. За мен беше удоволствие да "гостувам" в кухнята ти! Аз съм ти голям фен и чакам с нетърпение да видя следващото ти произведение! И аз, и майка ми, и мъжа ми, а и всички, на които препращам блога ти, цъкат с език и не могат да повярват, че това са истински торти. "Това е изкуство!", възкликна мъжа ми. Напълно съм съгласна с него! Бъди здрава! Надявам се да мога да изненадам любим човек с твоя торта! Жалко, че съм в чужбина, бих била редовена клиентка...

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина съм очарована от начина ти на обяснение на всичко,а за тортите-просто нямам думи,невероятни са!Пожелавам ти много клиенти,а ти да ни осведомяваш с прекрасния си начин на писане.

    ОтговорИзтриване
  5. Искам да те попитам,как напояваш блатовете при такова подреждане на блатовете?
    Аз съм правила няколко такива и малко ми е трудно да ги напоя.

    ОтговорИзтриване
  6. Бубе,Бубе,
    прекрасна торта както винаги. И ти благодаря, че ни пусна в твоята кухня. Всичко изглежда толкова лесно и приятно, направено от твоите ръце. Когато правя торта вкъщи е паднала бомба :) Има какво ли не навсякъде.
    Сподели каква боя използва за синьото - много е хубаво и наситено?

    ОтговорИзтриване
  7. Радвам се, че "репортажът" от кухнята ви е харесал.
    Анна - идеята за самолета върху облаците не е моя, видях нещо подобно на друга торта. А лелката от клепчето колкото пъти я гледам, толкова пъти се скъсвам от смях. Първия път се хилих със сълзи. Много е забавно как си е повярвала, горката.
    ВД - благовете ги напоявам с какво ли не -захарен сироп, компот, фреш от плодове, кафе, шоколадова заливка, по-рядък конфитюр. Зависи от вкуса на тортата. Но гледам да не прекалявам, защото станат ли много меки, провалът е гаранитиран.
    Дани - за синьото ползвах sky blue на аmericolor. Много съм доволна от тези бои, макар че имам само няколко цвята. Всъщност исках синьото ми да е доста по-бледо, но само от една капка стана толкова наситено.

    ОтговорИзтриване
  8. Много ми хареса самолетчето сред облаците! Страхотна цветова комбинация, Бубе!
    Беше ми интересно да те видя в процес на творене, а и винаги и интригуващо да видиш как другите работят :-)

    Усмивки :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Люба, :-)))

    Ще бъда кратка:

    възхищавам ти се!

    Благодаря за увлекателния разказ, придружен със снимки, шеговитост и добро настроение :-)
    За мен е голям жест, чест, комплимент и удоволствие да прочета името си и видя линк към блога си в твоята страница! Благодаря!

    Поздрави сърдечни и усмихнати дни :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за интересното представяне, възхищавам се на труда и търпението ти в приготвянето на сладки изкушения. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Изключително интересно беше и за мен гостуването в твоята кухня :). Очарована съм от всяко, сътворено от теб, захарно приключение!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотни торти! Къде мога да си купя подложка за торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От специализиранит магазини за сладкарски консумативи или от магазините на едро за опаковки и кутии.

      Изтриване
  13. Страхотно творение!Да попитам точно какво покритие/фондан/ използва,вкусно ли е и мога ли да го поръчам от онлайн магазин?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз работя с белгийска захарна маса, внос на фирма Алимко. Много е вкусна и перфектна за работа. Алимко нямат онлайн търговия, но можеш да си поръчаш потелефона и да ти доставят до дома.

      Изтриване
    2. Благодаря ти!За това ли става дума http://alimco.rizn.bg/produkti/zaharna-pasta-cow-5031dp-z40.html

      Изтриване
  14. Страхотни торти преди няколко дни открих сайта ти и не спирам да разглеждам тортите.Възхищавам ти се на това, че отглеждате със съпруга ти 3 момчета. Имам 2приятелки и знам какъв е екшън с момчета. Имам един въпрос. Как правиш лицата на фигурките направо са като истински. Има ли някъде където мога да видя стъпка по стъпка, че това за мен е голямо предизвикателство. Диана Василева

    ОтговорИзтриване
  15. Your cakes and cookies are quite simply amazing, I love your work and your blog - thank you for sharing with us :)

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,Буболинка!
    Казвам се Петя:)
    От две години следя вашия блог и всеки път проверявам за някой нов пост,и не спирам да се възхищавам на красотите, които творите!!! Много обичам изкуството и е огромно удоволствие да декорирам торти:)))Проблема е, че някой трябва да прави торти, защото не сам много добра в това:)), но тренирам усърдно да се подобря!!! Имам огромно молба към вас, ако е възможно да ми кажете, каква рецепта използвате за крем тирамису? Правя тирамису от много време, но никога не съм го правила като торта, и онзи ден стана катастрофа с една торта, която трябваше да е с вкус тирамису, кремът беше много течен и направо стана поразия, не успях да зглобя тортата:(( Моля за помощ и много много Благодаря!!! Желая ви всичко добро на Вас и вашете семейство!! Казвам се Петя, а това е моят е-майл: petya_tsv@yahoo.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделеното и за хубавите думи, Петя! Щастлива съм, когато прочета нещо подобно. Радвам се ,че ви е приятно да ми гостувате в блога и че имаме общо хоби.
      Правенето на торти само по себе си и на мен ми е по-скучно от декорирането, но няма как да го пропуснем.
      За да удовлетворя молбата ви, на страничката с рецепти ще публикувам рецептата за тирамису, която аз ползвам. Надявам се, че ще ви допадне и повече няма да имате проблеми.
      Желая и на вас всичко най-добро!

      Изтриване
    2. Страшно много Ви Благодаря!!!!Да не пропусна да ви кажа, че вие бяхте моето вдъхновение да започна с декорирането на торти, със съпруга ми ахкахме като деца, когато разглеждахме блога ви за първи път:))))Успех ви желая и много поводи за красиви торти!!!Петя

      Изтриване
    3. Няма защо! Надявам се да съм ви била полезна. Успех с тортите и поздрави на съпруга ви!

      Изтриване