неделя, 27 февруари 2011 г.

Торти за бащи

Какво по-естествено продължение на предишната публикация. Явно е, че дъщерите обичат не само майките си, но и бащите си. Това в пълна сила важи и за мен самата. Макар все още да не съм правила торта за моя татко, аз го обичам безкрайно много. 

Сега да видя колко от вас са приели насериозно молбата ми да запомнят името Надя. Именно тя поръча тази торта за рождения ден на нейния баща - архитект Спиридон Ганев. В мига, в който разгледах сайта му, вече знаех какво ще представлява тортата. Влюбих се в графиките му с пейзажи от София и разпечатах три от тях на вафлена хартия. Притеснявах се да не станат твърде тъмни и неясни, но си бяха супер до момента, в който не се наложи да ги замажа с кристалина, за да прилепнат към тортата. Кристалината е вид безцветно сладкарско желе, което не съхне и се получава отвратителен блясък. Комбинацията бяло-черно естествено беше най-подходящият вариант за цялостния дизайн, а кованото желязо и брашлянът (по идея на съпруга ми) чудесно допълниха градската атмосфера. Малко се притесних от коментара на Давид "Твърде е черничка и тъмничка за моя вкус, мамо!", но за щастие Надя не беше на това мнение и си я хареса. Самият рожденик не е бил твърде словоохотлив по нейни думи, но пък е останал приятно изненадан. 

Това е една от най-семплите ми и непретенциозни торти, но ми е ужасно скъпа, първо, защото я правих точно когато ми беше най-зле заради грипа и второ, защото е за бащата на най-добрата ми приятелка Валя. Тя живее в Канада и съвсем наскоро (в деня на Св. Валентин) роди и третото си детенце - прекрасно момиченце на име Калина. Да им е жива и здрава! Както виждате в декорацията няма нищо, ама нищо сложно, но ми костваше невероятни усилия. Едва се държах на крака, всичко ме болеше и ми беше адски лошо. Пет минути работех, следващите пет лягах да събера малко сили и пак наново. Горда съм, че все пак се справих и успях да зарадвам чичо Марин от името на дъщеря му. 



А сега ми се иска да споделя с вас нещо отпреди десетина дни. Позната ми прати линк към една от темите в бгмама, където се коментират моите торти. Няколко от момичетата споделят, че са незаслужено скъпи, че е безумно да се дават толкова пари за торта и че няма какво толкова да им се прехласват. До тук нищо лошо - всеки има право на мнение. Вбесих се, обаче, от хвърлените ей така без грам доказателства твърдения, че публикувам чужди снимки като свои, че така наречените ми префърцунено и високопарно "бутикови " и "дизайнерски" торти, всъщност са крадени от чужди сайтове и че съм някаква никому неизвестна Буба, която се мисли за велика. Реших, че е редно да се защитя в рамките на добрия тон, но това предизвика още по-негативни изказвания  и лавина от коментари. Благодаря на всички вас, които сте ме защитили, без изобщо да ви споделям за случката. От една страна съм щастлива, че говорите не само за тортите ми, но и за мен самата с толкова много симпатия и позитивизъм. От друга страна - ужасно съжалявам, че заради мен сте влезли в подобни грозни и безумни пререкания. Мога да преглътна всякакви думи, казани и изписани по мой адрес, но да наричат хората, за които съм правила торти баламурници, прецакали се да се набутат със сума пари за нещо, което дори не е бутиково, това вече ми идва в повече. Жалко е, че има хора, които във всичко търсят пошлото и грозното. Още по-жалко е, че често се налага да се принизяваме до тяхното равнище. 
В заключение искам да кажа с ръка на сърцето, че никога не съм представяла чужда торта за своя, никога не съм се мислила за нещо повече от когото и да било и никога не съм имала за цел това, което правя да се харесва на всички. За мен е важно да не разочаровам тези, които са ми се доверили (и с тортите, и в живота).

23 коментара:

  1. Брао Бубе страхотни торти пак ни позкваш и ни радваш!

    Аз не съм чела темата от горе долу от 10-тина дни, че имах торти и не съм видяла този спор, ноооооо искам само да ти кажа ;-)))
    Нека си говорят хората, те като друго не могат ;-)))
    И друго ;-))) Аз незнам колко пари вземаш за торта, но по тортите, който правя знам колко труд, време, емоция и материали се влагат в една торта.
    И не на последно място, че оставяме децата и любимите си хора доста често, за да направим други хора щасливи и да сближим.
    Мисля че си много талантлива....мисля че си безумно добра в това, което правиш и в своя защита, който не влярва нека види мойте торти ;-))), че половината, като дизайн съм ги взаймствала от теб ;-)), а и не само аз.....доста момичета от тортената тема, а вярвам и много жени по целият свят.....така, че.....да ме зивиянват хората, който само говорят.....
    И помни по-добре на хората в устата, от колкото в краката.
    Продължавай така.....хората те ценят, виждат, знаят и оценяват какво можеш!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Люба!
    За съжаление тези хора не са никак малко. Знам, че няма как да не ти пука, но поне не слизай на тяхното ниво! Ще си спестиш много нерви.
    Всеки преценява сам къде и коло пари да даде. Никой няма право да го съди за това.
    Тортите ти са великолепни и който твърди обратното, значи нищо не разбира!

    Тортата за архитекта е много хубава!

    Прегръдки с пожелание за спорна и много усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  3. Бебе, много съм впечатлена от тортата за архитекта! Не толкова като изпълнение (а то както винаги е перфектно), колкото като идея.
    Относно втората част на поста ти, бих ти казала да не задълбаваш в такива неща. Факт е, че си достатъчно известна в интернет пространството.Факт е и, че обикновено в такива случаи тръгват клюки и коментари. В крайна сметка истината е че са най- вече от завист:) Щом някой има за какво да ти завижда, значи можеш да си щастлива, че притежаваш нещо хубаво:)

    ОтговорИзтриване
  4. DRAGA MEA LUBA!
    NU TE NECAJI PREA TARE PENTRU CA CEI CEA FAC ACESTE BARFE SUNT CONVINSA CA NU AU FACUT IN VIATA LOR MACAR O GOGOASA,SI NU STIU CA PENTRU A FACE UN TORT TU ADAUGI MULTA RABDARE,O PARTE DIN TIMPUL TAU,SI FOARTE MULT SUFLET,TALENT ,PASIUNE.TOTURILE TALE SUNT SUPERBE.
    LA NOI IN ROMANIA ESTE O VORBA,,SE SPUNE CA INVIDIOSI VOR MURI,DAR INVIDIA NICIODATA,,

    SI NIMENI SAU NIMIC NU TE POATE LOVI DECAT DACA TU II PERMITI ACEST LUCRU.

    BRAVO PENTRU TOT CE FACI!

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе, нали видя очичките на дъщеря ми?!? И те са едни от многото искрящи и огромни като слънцето от възхита и изненада...
    Какво повече от там нататък...
    Аз съм горда да нося титлата баламурник, щом тя значи, че съм направила най - обичните си хора щастливи...:)))
    П.П.За снимките - голям срам... Кексчетата бяха изядени още в колата - мъникът се събуди - от мирис ли, от красота ли - не знам и ги нападнаха светкавично... Снимките от тортата останаха на картата на апарата, на стотина километра от тук... Но надявам се скоро да се добера до тях и все някога да ги изпртя. И на Ели се извинявам, че няма как да покажа нагледен материал.
    Мнго дълго стана. С една дума - благодаря ти още веднъж за всичко и да не ти пука!!!

    - Зарина

    ОтговорИзтриване
  6. Бубе,
    черно-бялата торта е невероятна. Пламен ти е дал хубава насока с бръшляна и се е получило нещо много интересно и нестандартно.
    Относно темата, не съм я чела, но не мисля че има за какво. Ти си достатъчно талантлива и добра като човек, че да четеш жълтини и да се събираш негативни емоции. По-добре се фокусирай във фликър, в блога и в мейлите, които получаваш. Те са истинското признание, което е изказано чисто, ясно и с имена. Хора, които се крият зад никове могат да напишат много неща.

    Радвай се на живота и на приятелите, а завистниците да са живи и здрави.

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Буба, не те познавам, но ти симпатизирам, заради деликатното, фино и интелигентно присъствие в нет пространството.
    Тортите ти сами по себе си казват, че си и безкрайно талантлива.
    Не позволявай на себе си да изпитваш болка, заради нечия слабост и липса на увереност в собственото си "аз", неудоволетвореност от липсата на достатъчно приятни емоции в живота му.
    Аз също съм чела за себе си какво ли не, заради професията ми, чела съм небивалици и болни фантазии, свързани с блога ми, мен също ме пращаха по магазините да купувам нещата, които снимам и показвам там.:)
    Тези неща само трябва да те правят силна и да продължаваш нататък, камъни се хвърлят по висoките дървета, знаеш.
    Ти имаш талант-нещо, което Бог решава на кого да даде, ти можеш още и още да се докажеш и да ти се случват много красиви неща, да показваш създаденото от теб и да ни разказваш за поредния ощастливен от теб човек.
    Да му мислят тия, които няма какво смислено да разкажат за себе си...

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, Бубе! От доста време чета твоя блог, но сега се абонирахq за да мога да следя страхотните публикации, с които ни радваш! Тортите ти са уникални и всяка от тях наистина носи някакво послание, някаква история и се вижда колко много от своите чувства си вложила в работата си.
    А относно злобните коментари, какво да ти кажа, те хората отдавна са го казали "кучетата си лаят, кервана си върви". Винаги ще се намерят злобни и заядливи хора, които живеят само, за да съзвават интриги и да избиват собствени комплекси за малоценност за сметка на уважавани и доказали се в обществото хора като теб. Подминаваме ги и ги съжаляваме за огромното малодушие.
    С голямо уважение и най-добри чувства r.i.angelova

    ОтговорИзтриване
  10. Бубе, превъзходна, както винаги! Дори в реакцията си към малките хора! Но нали знаеш - трябва да
    има лошо, за да се вижда доброто. Чакам с нетърпение следващото ти произведение! :))

    ОтговорИзтриване
  11. Бубе, много оригинална е тортата за архитекта, изключително добре подбрани детайли (с мъжа ти сте голям тандем :)), а рисунката върху вафлената хартия е много подходяща техника в случая.

    Относно думите, изписани по твой адрес, аз се поразтърсих и ми стана безкрайно неприятно да прочета толкова пошли и безпочвени изказвания. Хората, които те познават, много добре знаят какво можеш и как го правиш. За съжаление на твоя премерен тон се отвръща с просташко поведение, което само доказва, че няма смисъл да се обясняваш. Жалко е, че сред нас има и такива хора и те по всякакъв начин се опитват да заразят с чувството си за собствена неудовлетвореност и другите. Горе главата и продължавай в същия дух :)

    ОтговорИзтриване
  12. Мили момичета, освен коментарите ви тук, получих и сума писма на мейла и по скайпа. Хич нямах за цел да ви занимавам с тая простотия. То е ясно, че с подобни хора няма какво да се спори и че нищо добро и стойностно не би могло да последва. Както вече ви казах, всичко започна преди десетина дни. Като прочетох написаното, естествено ми стана адски неприятно. Казах и моето мнение по въпроса и сложих точка. Нямах никакво намерение да ви въвличам в нещо толкова тъпо и безмислено. Вчера, обаче, любопитството в мен надделя и не се сдържах да видя има ли развитие по спора. Фактът, че вече не само аз бях засегната, но и тези, които са застанали на моя страна, определено ме вбеси и затова си позволих да реагирам. Направих го тук, а не във въпросната тема, не защото ме е страх, а защото модераторката счита, че всичко е реклама в моя полза, което противоречи на правилата. Самата тя ме увери, че всички постове по темата ще бъдат изтрити.
    Не съм приела лично нападките, защото не познавам въпросните момичета. Не съм наивна да мисля, че всички харесват това, което правя. Не мисля и че става въпрос за завист, комплекси, неудовлетвореност или каквото и да било. Просто има хора, на които така им харесва да си живеят - вечно да са в опозиция и конфликт.
    Безкрайно съм ви благодарна за всичко, което сте ми написали, но предлагам да сложим край!
    Прекрасен ден на всички!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Бубе,

    Позволих си да пиша в темата защото ме вбеси безумната злоба. Вече съм ти казала какво мисля по въпроса, а и на конфликната личност, която хвърли обвиненията също...
    За съжаление обаче се трият постове в твоя защита, а оставят лъжите и обвиненията в кражба.

    Ралица

    ОтговорИзтриване
  15. За жалост, такава е действителността в България. Не се цени талантът, трудът, работата, безсънните нощи, личното време и многото лишения, на които човек се подлага, за да изработи тези произведения на изкуството и да внесе светъл миг на щастие, в празничния ден на някое семейство.

    Но няма да се повтарям с момичетата, писали по-горе. Единственото, за което ме е яд, е че едва ли скоро ще стигнем европейските и американските стандарти, където една твоя торта няма да струва 100лв, а няколко пъти по толкова...

    Дерзай и продължавай да твориш красота!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Бубе!
    Тортата за архитекта е страшно оригинална и идейна и перфектно изпълнена!
    За другото...такива злобни коментари винаги ще чуваш, защото те са неизменна част от пътя на талантливите хора.Но точно тези хора, които правят коментарите забравят, че не е важна само идеята за една торта, важно е и умението да я изпълниш качествено и със стил.А ти ги имаш и двете неща.Виждала съм твои торти изпълнени от други момичета.Моите уважения, не искам да обидя никого, но разликата е на лице.
    Ти си прекрасен човек, въпреки че не те познавам лично.Усещам го, защото един непознат човек не би ми отговорил толкова бързо и от сърце на въпросите, ако не носеше добра душа.А ти винаги ми отговаряш и помагаш, когато те тормозя на лични.Ти ми беше и стимул да започна да се занимавам по-усилено с торти, въпреки че не съм професионалист.В твое лице видях колко много може да постигне човек, когато прави нещата с любов и желание. Това ме мотивира да се развивам и уча, за да мога един ден да мога да направя поне на половината толкова хубава торта като твоите.Благодая ти!

    Горе главата и знай, че тези, които те оценяме сме повече от другите!

    Успех!

    ОтговорИзтриване
  17. Тортите ти са страхотни. Нямам идея колко струват, но като зная колко труд ми отива аз да спретна някоя красива и вкусна ( уви не чак толкова красива като твоите) торта за празник, логично е да са скъпи. Който иска евтинко да си напляска бисквитки с нишесте и да не гледа в чуждата копанка. Приеми тези коментари в бгмамата така:" Нека говорят зад гърба ми, това означава, че са зад мен." С респект към таланта ти!Milena Kalfova

    ОтговорИзтриване
  18. Отново страхотни торти, за пореден път...надявам се коментарите да не сломят ентусиазма, желанието и любовта, с която ги правиш! За съжаление такива хора винаги ще има до нас, важното е да ни правят по-силни и обединени с хората, които обичаме и заради, които правим това!

    ОтговорИзтриване
  19. Ех, ти... Малко време отделяш на бг-мамма, та се впечатляваш ;) Я зарежи тия крадени торти, виси по цял ден в Клюкарника, пък да те видим тогава ;)
    Най-продуктивната "писателка" в онази тема не е подминала никого, така че започни да спиш спокойно, за да имаш творческа енерия, и продалжавай да ни радваш! :)
    И си направи една торта за утешение, а и за скорошния празник! ;)

    ОтговорИзтриване
  20. Повече харесвам втората - много семпла и специална и без специалната си борба при изработката.

    ПС Хората са различни. Но най-грубо можеш да ги разделиш на готини и оплюващи /готините си мълчат или само казват фактите като са недоволни/, на творящи и очернящи /все нещо трябва да правят/. Важното е, че ти си от "правилната" група :)

    ОтговорИзтриване
  21. М-м-м да ,много идейно!Срахотна си!

    ОтговорИзтриване
  22. pozdravyavam te srahotna si neznam kak imash vreme iturpeniye pravila sum samo edna torta sus zaharno testo no opredeleno me vduhnovi da napravya oshte blagodarya za ideite:)

    ОтговорИзтриване
  23. Севи, търпение имам, но времето все не ми стига. Радвам се, че тортите ми те вдъхновяват. Успех!

    ОтговорИзтриване