понеделник, 21 март 2011 г.

Водни

Водолей и риби отминаха, а аз още не мога да намеря време да ви покажа произведенията ми на водна тематика.

Тази торта ми я поръча Зарина за дъщеричката й Мария, която е във втори клас, японска паралелка. Повод конкретен нямаше. Просто една майка искаше да зарадва детето си. Помоли ме да сбъдна мечтата на Мими - торта с русалка, с блестяща, обсипана със скъпоценни камъни опашка. Не ми се щеше да рискувам с моите нищожни умения в областта на моделирането на човешки фигури, още повече така съвършени като тези на русалките, затова прибягнах до готова кукла. Дизайнът на тортата нямаше как да не бъде типично морски - вода, корали, рибки, пясък...За моя огромна радост Зарина дойде да вземе тортата с нищонеподозиращата Мария. Милата идея си нямаше, защо майка й я води вкъщи. Гледаше толкова стреснато и уплашено, а аз допълнително я стресирах като й казах, че ще я преслушвам как пее на японски. Понякога съм много гадна, нали??? До песни не се стигна, но до сълзи от радост и умиление - да. При вида на тортата Мария само ахна и се сгуши в майка си. А на мен и Зари очите ни се напълниха. Усещането, че си  зарадвал едно дете, е наистина велико и всеки, който го е изпитал е истински щастлив. Не знам дали ще ми повярвате, но дни наред след това си припомнях тази сцена и всеки път се просълзявах отново и отново. Прекрасно е, че има майки като Зарина и деца като Мария.


За малкото братче на Мими, Божидар, направих тези кексчета, отново на морска тематика. Идеята за украсата ми хрумна от едни декоративни щипчици, които си бях купила преди време от Джъмбо. Все се канех да ги претворя от захарно тесто и ето, че най-после ми се отдаде тази възможност. Още щом Зари внесла кексчетата в колата, малкият разбойник, който сладко си спинкал в детското столче, се събудил и ги нападнал. 





Това е тортата за 3-я рожден ден на Яна! Майка й Вяра ми писа с молба да направя торта с патенце като тази от каталога на Лагуна. До последно се измъчвах от мисълта как ще спретна толкова постна торта и то за детски рожден ден. Не можех да се примиря, че тортата ще е просто синя, а отгоре ще има едно пате и нищо друго. Накрая се престраших и помолих Вяра за позволение да се поразвихря малко в дизайна. Тя нямаше нищо против, а аз само това и чаках. Мисля, че се получи доста сладурска. Аз, поне, страшно си я харесвам. Папурите ги рисувах, защоот от захарно тесто ми стояха доста груби. Водата отгоре я направих от оцветена в синьо кристалина за радост на моя мил съпруг, който откакто ми я купи ме заюрка да я ползвам някой път за тая цел.




Това къпкейкче бе специалният подарък-изненада от родителите на Елица за нейния 9 рожден ден. Първоначално майка й Ина искаше аз да направя и тортата за детското парти, но поради липсата на сертификат поръчката отпадна. Елица е едно много артистично и талантливо момиченце, което освен да танцува, обича и да рисува. Често в картините си рисува делфини, затова решихме и върху кексчето да направя делфинче. Нещо не ми се получи съвсем като хората. Проблемът идва главно от горната перка, с която прилича на гърбушко. Ма и Немо не е от най-читавите рибоци, пък каква звезда стана. Ох, не мога да се въздържа и да не постна и най-кошмарната ми снимка на Немо. 
Finding Nemo

Курабийките пък бяха, за да почерпи децата в училище и в школата по танци. Всички били много впечатлени и искали да си вземат по няколко. Както каза Ина "Избихме рибата!!!"



Тази тортичка е за една малка сладка принцеска на име Диди. Поводът е първият и рожден ден. Поръчката, естествено, дойде от майка й Ирина. Изискванията бяха тортата да е с рибки, но да не е морска, преобладаващите цветове да са бледо жълто, розово и зелено, да има единичка и името Диди. Първоначално бях в паника. Идея си нямах какво точно да измисля като дизайн. Буквално се мятах като риба на сухо (нали и аз съм си рибка!). Хич не можех да си представя риби без вода. Много съм сантиментална към тез животинки. Помня навремето като гледахме с Пламен риби как ми беше гузно да ядем цаца в тяхно присъствие и ходехме да се крием в другата стая.  Да не говорим, че почти се просълзих на погребението на първата, която сдаде багажа и с много мъка в сърцето едва успях да пусна водата в тоалетната. Но да се върнем на тортата. Единственото, което знаех със сигурност е, че за рибките отгоре ще ползвам като моделчета едни гумени бебешки играчки на Девин. Щом ги измайсторих, цялостната визия ми изплува. Стана много свежа и веселяшка торта, която за жалост не успях да снимам като хората, защото нямаше достатъчно светлина . Към нея направих и три кексчета със същите рибки. 


 Това пък е една доста стара торта, която правих за първия рожден на една много сладка малка госпожица - Маги. Майка й много държеше тортата да е едноетажна и правоъгълна, за да се реже лесно. Принципно не обичам тази фарма, но в случая го приех като стилизиран аквариум. Декорирах и четирите страни с рибки, водорасли, корали и всякакви морски джунджурийки. Всичко правих на ръка без помощта на кътери, формички или молдове. Отне ми часове, част от които работих на свещ, тъй като нямахме ток, а навън бе паднала нощта. За върху тортата направих плажна кърпа, чадърче, шапка и джапанки. Но понеже в шкафа имах и измайсторени няколко мидички, реших да снимам тортата и във вариант със тях. Мидичките също ги правих изцяло на ръка без каквито и да било инструменти. Като изсъхнаха ги изрисувах с боички. Амфорката не е мое дело - тя ми е спомен от сватбата на най-добрата ми приятелка.  И в двата случая мисля, че се получи симпатичен и морски дизайн.








Мидичките, които ми останаха неизползвани и след тази торта, оползотворих в друга, също на морска тематика. Тя бе за рождения ден на майката на Миленчето - момичето, което ни спретна страхотната фотосесия с децата.  Добавих и няколко от любимите ми цветя - бели плумерии, които придадоха още по-екзотичен привкус на тортата. А бе направо си ме пренесоха в Куба и усетих топлината на финия пясък по плажовете на Варадеро. А пясъка по тортата не е коралов, а бисквитен - използвах най-обикновени бисквити, които смелих на трохички. Любимо от цялата торта ми е слънцето, което ми хрумна да нарисувам с клечица  в "пясъка". Супер идейно стана!




 

10 коментара:

  1. Както винаги "изби рибата", не само със сладките, те само засилиха ефекта от охканията и ахканията!
    Всички са много колоритни,цветни и детски....
    Историята за Мария ме разплака....нека има повече такива майки!

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко е уникално красиво! Но патето и поредната ти рисувана торта просто е невероятна! Много обичам такъв стил - хем семпла, хем весела. Аз още нямам смелост да рисувам върху торти, въпреки, че имам навици да рисувам на хартия, ама гледам твоите рисунки и се вдъхновявам :))) Поздрави и все така да ни радваш с твоите творения, Люба!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, Бубе....страхотни торти...а ако знаят колко са и вкусни, освен че красиви:))))

    ОтговорИзтриване
  4. Много свежи цветове. Това го казва една "риба" като теб :). Награждавам те с награда: http://dariadna.blogspot.com/2011/03/blog-post_22.html

    ОтговорИзтриване
  5. Уникални красоти! Това е не майсторство от висок клас, а произведения на изкуството! :-)
    Познавам цялото семейство на Мария...тя наистина е уникално дете и заслужаваше изненадата, а майка й е прекрасна! Подкрепям думите на Люба, дано има повече такива деца и майки!

    ОтговорИзтриване
  6. Направо не ми се даваха курабийките! Исках да си ги оставя за украса! Уверявам ви, че е адски трудно да впиеш зъби в подобна красота :)
    Ина

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, никога досега не съм ти писала макар че посещавам блога ти винаги когато има нова публикация. Ето че преди няколко месеца отворих малко блогче посветено на къпкейкчетата, как да не ти посветя един пост. Та твоите произведения са невероятни. Надявам се това да ти достави удоволствие. Съжалявам само че пише на италиански но ако искаш мога да ти го преведа. Приятни и спокойни мигове. (http://paradisecupcakes.blogspot.com/2011/03/novita-la-regina-dei-cupcakes.html)

    ОтговорИзтриване
  8. Мерси, момичета!!! Както винаги, само положителни емоции ми докарвате с коментарите си.
    Ариадна - мерси още веднъж за наградата.
    Веселинката - много приятна изненада!!! Малко отбирам италиански, защото знам испански, така че успях да разбера написаното. Много приятен блог имаш. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, аз съм ти голям фен на изкуството и си мислех че освен да ни радваш с торти , можеш и да продаваш снимки на торти , като например http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?gallery_id=72695#id=73721305. Тортите и къпкейкс си ги имаш, оства малко аранжиране и готово.

    ОтговорИзтриване
  10. За жалост съм твърде далеч от фотографските умения и техника, които се изискват за целта.

    ОтговорИзтриване