вторник, 31 май 2011 г.

Пътешествие от венецианския карнавал до арменската страст

След зверилника от миналата публикация, днес ви представям нещо доста по-изтънчено, стилно и красиво. Ще ви пренеса във Венеция по време на карнавала - не на гръб, разбира се, а с помощта на ето тази торта. 




Правих я по малба на Божана за рождения ден на майка й Наташа. "Артистична, театрална, елегантна майка с циганска душа и любим жълт цвят" - така ми я представи дъщеря й. Идеята беше тортата да е жълта, а декорацията - свързана с театъра. Но Божана не искаше стандартните усмихната и тъжна маска, символизиращи трагедията и комедията. Щеше й се нещо по-разчупено и различно. Хрумката за маска във венециански стил бе изцяло нейна. На мен страшно ми допадна. Веднага се сетих за тортата на Милена (една от любимите ми българки, творящи торти), която тя си бе направила за рождения й ден в началото на тази година.  Полюбувах й се отново, а после се разтърсих из нета за изображения на венециански маски, които да ми послужат за модел и вдъхновение. Спрях се на няколко, като първоначалната ми идея беше да напарвя две маски цели лица като тази от снимката. Добре, ама с моите ограничени умения на скулптор, мисията се оказа невъзможна. Пробвах се неколкократно и резултатът все беше  плачевен. Не можех да изпипам носът и устата и това си е. Накрая минах на вариант Б - маска тип домино. Сетих се, че за подложка мога да ползвам една пластмасова маска на Спайдърмен от арсенала на момчетата. Чудна работа ми свърши! Измих я, поръсих я с нишесте, за да не залепне, пльоснах отгоре изрязаното от захарно тесто домино и оставих да съхне. Так получих желаните обемни форми. След това дойде ред на най-веселата и творческа част - рисуването и допълнителните елементи. Исках всичко да изглежда като направено от плат и мисля, че се получи страхотно. Златното постигнах чрез смесване на доста бои в компанията на малко алкохол и златен брокат (ядлив). Единственото, което не се яде, е златната хартиена тел и тичинките на едно от цветята. Много ми харесва как ярките и наситени цветове се открояват на жълтия фон. На вкус тортата бе "Хавана" - страстна комбинация от силно и ароматно кафе, бял ром и кафява тръстикова захар. Аз кръстих тази торта "Венецианска маска", а Божана я нарече "поредната ни любима торта". Дано и на вас да ви харесва. 
 


Тази я правих за рождения ден на една темпераментна арменска дама, като подарък за рождения й ден от нейна приятелка. Идеята за дизайна бе "нещо червено, златно и експресивно, което да кореспондира на изразителната и стилна рожденичка". Спрях се на тази доста изчистена и класическа визия. Като вкус изборът отново бе "Хавана".  

5 коментара:

  1. Удивително!
    Глътнах си граматиката ,нямам думи да опиша как и колко време съзерцавах
    "Венецианска маска"-Уникална е!
    Червената е също страхотна - Пламенна!
    Винаги с нетърпение очаквам всяко следващо твое творение.
    Всичко до което се докоснеш -оживява ! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Бубе,
    за пореден път се прекланям пред таланта ти. Всичко, което правиш е толкова красиво, спиращо дъха и истинско. Страхотна си, целувам те

    ОтговорИзтриване
  3. Нели, Дани, ще ме просълзите с тези силни думи!!! Радвам се, че ви харесват! И аз съм доволна от резултата.

    ОтговорИзтриване
  4. Пожелава ти само сълзи от радост !!!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз също нямам думи...Златни ръще и изключително добре развита фантазия имаш, Бубе! Великолепни торти!!!

    ОтговорИзтриване