сряда, 7 септември 2011 г.

Торти за кръщене

След сватбените торти някак логично идва ред и на тези за кръщене. Нали все казват "Таз година булка, догодина - люлка!" А навремето кръщенето е било ритуал, който се е извършвал до 40-я ден след раждането на детето. Причина за това е била високата детска смъртност. Родителите са бързали да кръстят рожбата си, та в случай че почине, да си иде от тоя свят като християнче.  На майката не е било позволено да присъства на  кръщенето, тъй като все още се е считала за "нечиста" и влизането й в църква е било недопустимо. Докато траел ритуалът, тя си седяла вкъщи и вършела "женска" работа, ако бебето е момиченце или "мъжка", ако е момченце. След кръщенето всички гости и Кръстникът отивали в дома на детето. Кръстинкът подавал бебето на майката през прага и съобщавал името му. Нему се е падала честта да избере име на отрочето и да го пази в тайна до кръщенето. Не рядко изборът не се харесвал на роднините и ставал причина за сръдни и свади. Такъв е случаят и с моята собствена баба, майката на баща ми. Родителите й искали тя да се казва Люба, но Кръстникът й дал името Магда. И така цял живот всичките и близки и роднини я наричат Люба, а по документи навсякъде се води Магда. Аз и братовчедка ми би трябвало да сме адашки, след като  и двете сме кръстени на една и съща баба, но тя е Магдалина, а аз съм Люба. 
От религиозна гледна точка Кръщението е първото от седемте тайнства в православието и католицизма. То е духовното раждане на човека, чрез което се причиства от греховете и се свързва завинаги с Христос. Добре е това свещенодейство да се извършва в неделя или на голям църковен празник. Поверието гласи, че е на хубаво, ако детето се разплаче, когато свещеникът го потопи в купела със светена вода. Бялата дрешка, която Кръстникът му облича след "изкъпването" е символ на пречистената му душа и занапред то трябва да се стреми да я опази неопетнена. Кръстникът (който обикновено е кум на родителите) е наставник, изповедник и учител на своя кръщелник. Те стават духовни роднини за цял живот.
Кръстница на моите три деца е най-добрата ми приятелка Валя, която ми е и кума.

А ето и тортите, които сътворих за кръщенетата на три малки момченца. Няма да пиша подробно за нито една от тях. Достатъчно е да знаете, че са направени с много любов и с пожелание кръщелниците да растат живи и здрави, да бъдат добри хора и праведни християни. Нека Бог ги закриля, нека им дава сила и мъдрост, нека ги води по правия път и благославя всяка тяхна крачка!
Тортата на Емко

Тортата на Краси


Тортата на Мартин

 А тези курабийки във формата на сърчица ми поръча майката на Емко, Зорница, като подарък изненада за съпруга й.

7 коментара:

  1. Ти си вълшебница! Страхотни торти! Възхищавам се на уменията ти и само скришно си помечтавам и аз някога да се науча:)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са! Личи, че са направени с много любов, търпение и желание!

    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам да се наслаждавам на прекрасните торти, а разказчетата са ми любимо четиво в мигове на отмора.Много нежност , красота, любов и благост струи от теб, мъжка майко.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, приемете моето възхищение за вашия талант! От дълго време се радвам на вашите произведения на изкуството с тайната надежда, че някога ще мога да ги опитам. В този ред на мисли, твърдо съм решила за сватбата на дъщеря си (23 г.) да ви поръчам торта. Не знам кога ще е това, но със сигурност на вас ще се доверя за сватбената торта. Поздравления! Желая ви да бъдете здрава, за да творите все такива прекрасни неща и да радвате толкова много хора! Ваша искрена почитателка - Христослава Георгиева

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей!
    Тортите са страхотни! Наистина си личи, че са правени с много желание и позитивна енергия!
    Исках да попитам дали е възможно да получа информация къде мога да намеря моделираща маса?

    Поздрави,
    Цвети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Цвети! Благодаря ти за милите думи. Моделираща маса можеш да си купиш от специализираните магазини и складове, както и онлайн. Моята си я поръчвам от фирма Алимко на телефон 02 9999 506. Ако искаш повече подробности, пиши ми на личната поща!

      Изтриване