понеделник, 5 март 2012 г.

Честит ми рожден ден!

За протокола - на 3 март одъртях с още една година. Но странно - навърших 37, а се чувствам като на 27! Дали защото грам не съм помъдряла за последните 10 години или защото съм се консервирала духом като стерилизиран корнишон? Като бях на 27 си мислех, че съм на 24. Живеех с тая заблуда, докато веднъж сестрата в болницата, която ми правеше картон за женска консултация не ме попита на колко съм години. Убедително и без колебание отвърнах "На 24!" Тя ме погледна изпитателно и рече "А на 24? Я пак си помисли, че ЕГН-то друго казва!" Тогава се бях подмладила неволно с три години, сега - с десет... Ами че като навърша 100 на колко ли ще се чувствам с тая геометрична прогресия??? Но да съм жива и здрава, ще разбера тогава, че с математиката, както знаете, съм много зле и ми е трудно да го изчисля. 
По повод празника получих безброй прекрасни пожелания, подаръци, изненади и внимание!!! Благодаря ви за стотиците поздрави, обаждания, съобщения, писма. Трогнахте ме до сълзи!  С думи едва ли бих могла да изразя цялата емоция и трепет, които усетих. Накарахте ме да се чувствам толкова обичана и специална!!! БЛАГОДАРЯ!!!
И понеже съм цар на обобщенията и статистиката, няма как да не отбележа най-често срещаните пожелания - здраве, любов, щастие, усмивки и вдъхновение. Какво повече му трябва на човек?! 
Предлагам да ви разкажа за празника, който се проточи цели два дни, с няколко снимки. Знаете, че ако не се изфукам няма да съм аз, затова нищо няма да ви спестя. 
Да започнем от тортата. До последния момент не знаех каква да бъде. Сърдя се на Давид, че постоянно си мени решенията, но и аз съм същата. Колко ли дизайна не минаха през главата ми. Накрая реших, че ще си направя пролетна торта с пилци. Още миналата година ми се щеше да имам такава, но нямах сили и време да си я спретна, затова в последствие реализирах запланувания проект за първия рожден ден на една прекрасна сладурка Ади и направих ето тази торта. 
А ето и моята торта за 37-я ми рожден ден!


Към нея добавих и няколко декорирани къпкейкчета и курабийки във формата на пиленца, които подарих на приятелките ми. 


И една по-специална курабийка, която направих за специален човек, когото ще запазя в тайна.  

Направих и ванилови кексчета с ягоди и парченца шоколад. На вид не са красиви, но на вкус бяха страхотни!

Мама пък по традиция ми направи домашна торта гараш. Рецептата можете да намерите тук.

Това са картичките, които получих. 

И цветята.


Мечето, подарък  от скъпия ми съпруг и децата. 

И мечето за годишнината ни, за което ви разказах тук. Рокличката му е по мой дизайн, но я уши Боги - една от приятелките ми, за което много й благодаря. 

Аз с тортата и приятелките ми, които дойдоха да ме поздравят. Не успяхме да се съберем цялата тайфа майки (познаваме се покрай децата вече 13 години), но си изкарахме много весело.

Ами това е! Както се оплаках сутринта на съпруга ми, сега ще трябва да чакам цяла една година, та пак да имам рожден ден.

47 коментара:

  1. Бубе, просто ми закъснението! Честит Рожден Ден на пратерици от мен! Пожелавам ти да си много здрава, да имаш късмет, да си заобиколена само и единствено от позитивни хора, вдъхновението никога да не те напуска, а мъжете в живота ти да те обичам все по-силно!

    Тортата е уникална! Толкова много ми харесва всичко в нея, а като гледам колко е голяма, явно много хора са си хапнали от нея :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ири! Прекрасни пожелания, дано се сбъднат! А тортичката не беше от най-големите, но не можахме да я изядем цялата. Още се подмята из хладилника част от нея.

      Изтриване
  2. Страхотна торта, макар да ми стои повече като за годишнина от сватбата, отколкото за рожден ден:)Курабийките са невероятни, особено тази за специалния човек!По всичко личи, че празника е бил толкова чудесен колкото ти заслужаваш!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и за сватбена торта става, само едното пиле да е мъжко и готово. Иначе празникът наистина беше чудесен и съм много щастлива. Празнувах на два пъти, получих стотици поздравления, а и още продължавам да получавам. как да не съм щастлива?!?

      Изтриване
  3. Честит празник и от мен ..със закъснение ! В личен план -здраве и щастие,а тези лакомства са толкова красиви ,че да му е жал на човек да ги унищожи..:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Като се замисля, ноистина една част от нещата, които съм сътворила, са си останали неизядени по разни витринки. Някои хора не искат да ги унищожават и си ги пазят за красота и спомен. То и вкъщи децата са въвели терминология - курабийки за ядене и курабийки за красота. Вторите хич не ги тачат. :))) Само Девин е претенциозен и иска винаги да има и украсена курабийка специално за него, която да си хапне с кеф.

      Изтриване
  4. ооо, красота:)))
    ами че ти си изглеждаш на 24, какво да се прави:)

    пожелавам ти тази красота и аромати от снимките да са винаги в ежедневието ти, навсякъде в теб:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, чак на 24 едва ли!!! Отдавна учениците от съседните на блока учелища не ми подсвиркват. Вече съм в графа "лелки". Но духом наистина се чуствам млада, а това мисля е по-важно.
      А за ароматите, които се носят от вкъщи, съседките сигурно много ме мразят. постоянно ги дразня с мирис на канела, ванилия, шоколад, карамел. Не че и паржоли не ядем. :)))

      Изтриване
  5. Честит Рожден Ден, Бубе! Вече имам чувството, че те познавам :) Пожелавам ти да си все така мила, женствена, нежна и силна! Нека любовта те обгражда винаги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасни пожелания! Благодаря ти, Ани! А пък някой ден дано и наистина се запознаем.

      Изтриване
  6. Ох, как само съм изпуснала! На патеричка, но от все сърце ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! Сигурна съм, че си получила прекрасни пожелания и за това аз ще ти пожелая много здраве и сбъдване на всичко, което са пожелали хората преди мен!
    Първия абзац от тази публикация толкова да се отнася и за мен, че просто няма накъде повече! И знам как ще се чувстваме на 100 - като на 35, в разцвета на силите си! Да сме живи и здрави дотогава, но съм сигурна, че така ще бъде! Ох, и съвсем благородно ти завидях, че можеш да си направиш такава чудесна торта, такива чудесни курабийки и за тази по-специалната, също, и за прекрасните цветя, донесли пролетта при теб, и за това тооооолкова сладко мече! Виждам, че си получила и прекрасни картички, една от които ми е доста позната и след малко отивам и при нея! Толкова да ме зареди с рожденденско настроение тази ти публикация. И знаеш ли, мисля си дали да не си подаря една твоя торта за рождения ден? Нали ще ставам на 35, хи-хи, защо пък не? Само да ми се поизбистри идеята, че ако се свържа сега с теб, а то е и прекалено рано, съм сигурна, че ще те втрещя!
    Изключително приятно ми бе, че прекарах част от вечерта в твоята компания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! А това за възрастта с точност ли го изчисли или просто така го усещаш? :))) Ще проверим след време дали си била права.
      Не знам за коя картичка говориш, но мисля, че е за тази от Дани. Прелестна е. Толкова много ме зарадва с нея. На плика пишеше да я отворя точно на трети март и изпълних молбата й. Бях сигурна, че нещо от картичката ще го има и на тортата и се оказах права - трите хоризонтално подредени розички.
      А за твоя торта - защо не!? Само да сме живи и здрави!

      Изтриване
    2. Ооо, възрастта е усещане! И на колкото се чувства човек, значи е на толкова и си личи!
      Точно на Дани за картичката!
      А живи и здрави ще стигнем и до тортата, и до проверката дали съм била права!

      Изтриване
  7. Казах си годините по ЕГН-то, иначе съм си на 25!

    ОтговорИзтриване
  8. Бубе просълзи ме! Припомних си емоциите, от моя последен рожден ден! И аз тогава плаках от радост, с твоя помощ!
    Дано идващите ти рожденни дни са още по-хубави и вълнуващи дори от този!
    А тортата е супер - много ми харесват тези пилета, които майсториш!
    Жива и здрава още веднъж!

    Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз още веднъж ти благодаря!

      Изтриване
    2. Не мога да не постна пожеланието към мен от цялото ти семейство!!!

      НА БУБЕТО
      Б ъди страхотната, ноповторимата
      У смихнатата, винаги добра
      Б езумно влюбена
      О бичана
      Л юбимата на всичките жена!
      И нека миговете да са истински
      Н а пук на всичко и така....
      К ато принцеса да си в приказки
      А в тортите да си една!

      Изтриване
  9. Честит ти рожден ден / е с малко закъснение/ и от мен !
    И на 107 да си се чувстваш, както на 27.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Колкото и живот да ми остава, искам да е хубав и да съм щастлива.

      Изтриване
  10. Честит рожден ден и от Вили.Не те познавам ,но се възхищавам на майсторството ти .Всичко е изработено толкова прецизно с много фантазия и любов.Пожелавам ти много здраве и радост.Бъди винаги все така усмихната !

    ОтговорИзтриване
  11. Ооо, Бубе,
    прекрасна е тази торта и всички емоции покрай нея. То не са красоти, приятели, усмивки, внимание от семейството. Прекрасно е всичко :)))
    Кажи ми как успя да направиш тези декоративни елементи на дърво - това шоколад ли е? Прекрасно изглежда.
    Да си много здрава, щастлива и все така усмихната и очарователна.
    Поздравявам те за всичко, което правиш с толкова много хъс, талант, упоритост и даряваш хората с щастие.
    целувам те

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси за прекрасните пожелания, Дани! Дано вече си оздравяла, защото като те чух онзи ден , толкова мъчно ми стана за теб. Чак се почуствах виновно, че аз празнувам, а на теб ти е толкова зле.
      Дървото го правих с една текстурна подложка, която Ради ми подари, за което много й благодаря. Чудна работа върши. Листът е огромен - може би формат А3 и е с много добър релеф. Купила го е от Кадемлия 6 (кака Надка). Има и още няколко вида.

      Изтриване
  12. Бубе закъснели честитки за празника, бъди жива и здрава. И нека на рамото ти винаги е кацнала феята на фантазията. Поздрави от мен.

    Ива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Иве! Дано не е много тежичка само тая фея, че и без друго имам още толкова неща, които лежат на раменете ми. :)))

      Изтриване
  13. ...I wish you wrote in english!!!
    your cakes are so full of colours and beauty!!
    silvia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks a lot, Silvia. Unfortunately I have no time to write both in Bulgarian and English. Sorry for that.

      Изтриване
  14. Божествени - и тортата, и рожденичката! Още веднъж те поздравявам по случай 27-мия ти рожден ден! ;)
    Не мога да се сдържа и ще те попитам - как успя да постигнеш толкова добра прилика с дърво? А ако не кажеш, признавай тогава, че си използвала истински дървени летвички!
    Курабийките са уникално нежни и красиви!
    Влюбих се и в свещниците ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Мани!
      Дървото го паривх с текстурна подложка, която една приятелка, Ради, ми подари. Представлява прозрачен релефен лист с формат А3 или А4 (не съм много в час с размерите). Напарвен е от нещо като пластмаса, но се огъва лесно. Като разточиш тестото го слагаш отгоре и притискаш, за да се отпечата релефът. Много е готино. Има най-различни шарки - за дърво, за камъни, на цветенца, фигурки...
      А свещниците са ми от китайски магазин за левче. Светлето Бонин ме светна, че по тези магазини има и доста прилични и стилни нещица и сега съм вманиачена да ги навестявам от време на време в търсене на нещо готинко.

      Изтриване
  15. Здравейте, Честит 8-ми Март от мен :)

    Възхищавам се на работата Ви и много бих искала да се свържа с Вас :) Ако имате възможност, моля да ми дадете актуален контакт, на който бихме могли да говорим в подробности за бъдещи проекти ....
    Моето име е Мерсина Секулова и e-mail-ът ми е mersina.sekulova@gmail.com :)

    Мерси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! честит празник и на вас! Писах ви на дадения мейл.

      Изтриване
  16. Да си жива и здрава!Направи ме много щастлива,защото благодарение на теб(попадайки случайно на блога ти) се запалих да украсявам кексчетата си!Купих си готов фондан,бои,резци идр.А колко неща от кошовете с детски играчки използвах,не е истина.Залепих отделните цветенца и листенца с мед.Имам няколко въпросчета,извинявай сигурно вече някъде си отговаряла,ти сама ли си правиш фондана,сама ли го оцветяваш?Какви непрофесионални инструменти(извадени от къде ли не)може да се ползват?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! радвам се, че блогът ми те е вдъхновил.
      Тесто си купувам готово, внос от Белгия, на фирма Алимко в София. Оцветявам си го сама най-вече с гелови бои. А за приспособяване на всякакви нещица за инструменти - редовно го правя.

      Изтриване
  17. Bube може ли да кажеш
    цената на най голямата разфасовка бял фондан от тази фирма.А геловите бои разреждат ли се с нещо?Благодаря ти предварително.По повод на това, че си спряла да правиш торти по поръчки жалко за нас(не поръчителите), а очакващите с нетърпение да влезат в блога ти и да видят нещо уникално.Дано да са повече приятелите до теб, на които не можеш да откажеш,та да се възхищаваме и ние на творенията ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Торти за гледане да искаш. Имам толкова много да показвам. А фонданът е в кофи от по 7 кг. Друга разфасовка няма. Геловите бои не се разреждат. Взимаш и директно нанасяш във тестото,след което месиш до постигане на равномерен цвят. Ако искаш по-пастелен и светъл нюанс, слагаш по-малко количество боя и обратното. Но винаги се започва с малко количество тесто и боя, за да се прецени реалния цвят.

      Изтриване
  18. А когато рисуваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато рисуваш разтваряш малко боичка в малко алкохол - ром, коняк, водка. Проблемът е, че някои бои не се разтварят в алкохол , а се пресичат. За тях използваш вода. Алкохолът е за предпочитане, защото се изпарява страшно бързо и така рисунката съхне, а не лъщи, а и захарноот тесто си остава непокътнато. От водата се разлигавя малко или много. Винаги преди да почнеш да рисуваш върху тортата изпробваш боите на едно малко парченце захарно тесто - да видиш дали това е желаният цвят след като изсъхне или не. Светлите нюанси с изпаряването на алкохола изсветляват доста и понякога могат да изчезнат напълно. Затова се пробва. Ако се налага добавяш още боя, за да засилиш цвета. Ако пък цветът е прекалено силен, добавяш малко алкохол. Под малко разбирай няколко капчици. Работи се с много малки количества и боя, и алкохол. Виж, ако ще боядисваш цялата торта, тогава ти трябва и повече боя. Рисува се с най-обикновени четки за рисуване.

      Изтриване
  19. Bube благодаря ти много за обяснението.Желая ти отново здраве и радост за всички обичани от теб хора.Чакам наистина с нетърпение какво ще сътвориш за Великден.Пусни нещо в аванс,за да ни амбицираш и направиш и нашия празник по цветен.Спорна работа.

    ОтговорИзтриване
  20. Kолко струват 7 кг. фондан?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този белгийския, който аз ползвам, е на цена 83.60 лв.(кофа от 7 кг)

      Изтриване
  21. Бубе много ти благараря.Току що се обадих и аз във тази фирма,казаха ми че това се водело моделираща паста на 11,98 за кг.Но имало и фондан на 3,61лв за кг,но не ставал за фигурки.Ти имаш ли идея защо не става,и тогава за какво би трябвали да става.А каква е трайността на ММ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно така, води се моделираща маса или захарна паста. това, което тук в България наричат фондан, всъщност е нещо като захарна глазура, но с нея се заливат сладкиши, вафли , торти и като застине става като захарно покритие. Поне аз така мисля, не съм си купувала и не мога да твърдя тяхната какво точно представлява. Така че фигурки от нея не се правят, просто янма как да стане. Трайността на ММ е 1 година.

      Изтриване
  22. Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  23. Бубе ,пожелавам ти много здраве ,много любов,много усмивки от щастие!Винаги да се радваш на семейството си!
    Никога не е късно,надявам се за едно хубаво пожелание!

    ОтговорИзтриване
  24. Hello,
    this is a wonderful blog here.
    Really great cakes and cookies.
    Where did you get the cookie cutters for the bird come from?
    I am looking for such a long time, but have not found any.
    Greetings
    Sandra

    ОтговорИзтриване