събота, 7 април 2012 г.

Цветя за Цветница

Тази публикация е поздрав към всички, които носят прекрасни имена на цветя. Бъдете живи и здрави и поне толкова свежи и красиви като цветята, на които сте кръстени!
Но преди да ви представя днешните торти, бързам да оповестя отговора на загадката от миналия брой. "Нещото", според самия автор на произведението, е къщичка. И хубавото е, че има познали - тамън четирима на брой. Това са шестгодишният син на Тони, Лили К, Краси (Карото Гетов) и Людмил (съпругът на Дани Пиркова). Честито! За тях, както обещах, ще има по една наградка. Затова моля Тони и Лили да ми пратят пощенските си адреси на мейла. На Людмил и Краси ги знам. Благодаря на всички, които се включиха в познаването. Всички предложения бяха супер готини. Похвално е, че имате такова развинтено въображение. Прочетох догадките ви на Девин и той страшно се забавлява. 
А сега към тортите. Нито една от тях не е правена за Цветница, но всички са декорирани с цветя. 



Тази бе за рождения ден на нашата семейна зъболекарка д-р Румяна Станчева. И друг път съм ви споменавала за нея, но пак ще кажа, че тя е невероятна комбинация от супер професионалист и супер човек. Още по-невероятно звучи някой да каже, че си обича зъболекаря. Но ние наистина много я обичаме. С изключение на Давид, който изпитва неистов страх от всякакви медицински работници и манипулации. Но да се върнем на тортата. Ден преди рождения си ден д-р Станчева ми се обади да си поръча торта. Първоначално ужасно се притесних! Дори й казах, че мога да спретна единстевно торта без декорация, поради липсата на време. Тя нямаше нищо против, защото държеше тортата й да е вкусна и направена от мен. Затворих телефона и се залових за работа. Реших, че може цяла нощ да не спя, но ще сътворя торта достатъчно добра не само на вкус, но и на вид. Спрях се на един мой любим дизайн, който не бях правила до този момент. Ето тук можете да видите оригинала. Обожавам по-нестандартната форма на тази торта. Долният етаж е доста висок - 15 см, а горният - съвсем нисичък. Притеснението ми бе да напасна размера и броят на кръгчетата, така че да се подредят точно и на височина и по дължина без да се застъпват и без да остане празно място. Получи ми се перфектно, но бях смаяна колко много кръгчета бяха нужни, за да облепя цялата торта - над 120 доколкото си спомням! Доволна съм и от цветята. Изработката на една роза от захарно тесто отнема доста време, но пък стават много красиви. И така тортата ми беше готова и не ми оставаше нищо друго освен да тръпна в очакване на д-р Станчева да мине да си я вземе. Не мога да ви опиша колко се изненадах когато я видях. Беше облечена в тоалет със същите цветове като цветовете на тортата. Да се бяхме наговорили сигурно нямаше да ни се получи така перфектно!!! Тя ужасно много си хареса тортата, а аз бях безкрайно щастлива, че успях да зарадвам и изненадам приятно такъв прекрасен човек като нея! 


Тази торта също е правена за рожден ден, а виновничка бе Надето. След като ми бе напоръчала торти за половината си рода, най-после дойде и нейният ред. Искаше тортата й да е изцяло декорирана с цветя в различни нюанси на синьото, какъвто е и цветът на очите й. За вкус си избра любимата ми Кармен. Идея си нямам колко точно цветенца изработих за тази торта, но важното е ,че  се получи така, както исках. Най-много си харесвам цветната топка най-отгоре. Мисля, че стана доста идейна и симпатична. А и Надето остана доволна, което е най-важното. 

  
Поръчката на тази торта долетя от далечна Канада и по-точно от Ели. Преди време тя ми бе поръчала тази торта за рождения ден на сестра й Мими. Сега бе ред на сестрата на съпруга й - Моника. Поводът отново бе рожден ден. Изискването бе пълнежът да е After Eight, а в декорацията задължително да има слънчогледи. Дълго се чудих за дизайна и накрая прецених, че само слънчогледи ще стои някак постно, затова направих и всички останали цветя и треволяци. Самата торта "облякох" с фитили в три нюанса синьо, за да контрастират максимално на топлата жълто-оранжева гама на цветното букетче. За жалост снимките ми са отвратителни, но вие сте свикнали с това. А ето и писмото, което получих от Ели:
"Здрасти Бубе,
Радвам се, че формичките са те зарадвали :) (става въпрос за формички за курабийки, които Ели ми беше изпратила от Канада по сестра си и много ме изненада и зарадва, за което безкрайно й благодаря!!!)
Благодаря за тортата, Моника беше откачила, обади ми се в някакво
предистеричо състояние и крештеше по телефона, че няма как да позволи
на никой да разреже тортата, че ще седи и ще я гледа само :) Хахах
беше много смешна и мила. С две думи много се зарадва :)"
И след няколко дни още едно:
"Здарасти Бубе :)
Днес финално, ден 5ти тортата беше разрязана ....
Моника до последно не е давала да нарежат и опитат тортата ... Вярвам
такъв прецидент около твоите торти не е имало :)
Поздрави! И пак благодаря!
Е."
Само за информация ще вмъкна, че всъщност и друг път съм имала подобни "прецеденти". При една от случките майката на рожденика ми даде гениалната идея да правя по две торти - една красивичка за гледане, и една невзрачна за ядене. 


За финал, ето ви и тортата, която Елка си спечели като награда, послучай първия рожден ден на моя блог. Първоначално бе решила да направя торта за тригодишния й син Тео, но после преценихме, че наградата все пак си е нейна и тортата трябва да е за нея. Като вкус й направих нещо специално, за да се доближа максимално до предпочитанията й. Относно дизайна тя се спря на голямата си страст - латино танците. Мислех си тортата да е изцяло бяла с черни силуети на танцуващи двойки. Но ми се стори твърде скучно. Все пак латиното е пълно с емоция, страст, цвят. Веднага се сетих за любимата ми Куба и сюжетът мигновено изплува във въображението ми - двойка влюбени, пленени от магията на танца, океанът, преливащ в цветовете на залеза и омайващия дъх на цъфнали плумерии. Идея си нямам защо влюбените ми тонцуват танго, а не пачанга, но както и да е. Може пък да са аржентински танцьори- туристи, репетиращи своето танго на брега на Варадеро. Оказа се, че и Елка е влюбена в Куба, след като преди време имала щастието да я посети. 
Е, толкоз за днес. Дано ви е станало цветно на душата. Весели празници!

25 коментара:

  1. Хаха, моят сладък дечко наистина ли е познал?!... Аз се разсмях от щастие и изненада, а когато му казах на него, той само ме погледна важно-важно и повдигна рамене - сякаш точно това е очаквал :))
    И между другото, всички днешни торти са красиви и впечатляващи - както винаги, но първата е и невероятно елегантна - просто излъчва стил и финес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, децата са толкова сладки!!! Представих си картинката толкова ясно. Да го целунеш от мен, а пък Девин ще си му прати наградата.
      За тортите - радвам се, че ти харесват. Мисля, че и на мен първата ми е фаворит.

      Изтриване
  2. Хихихи,казах ли ти Бубе,че Людмил е на ''ти '' с децата!;-))) Като магнит е за тях;-) Ей,сега му казах, че заедно с децата и той е познал какво е нещото;) Доволно се усмихна, навири нос и каза ''Знаех си!'';-)
    За днешната серия торти - мога да кажа,че са страхотни! Но в първата ми останаха очите! Ти си фея с вълшебна пръчица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече имах щастието лично да поздравя Люси, а Девин му даде наградката. Дано я сподели с теб. Аз пък и тук искам да ти благодаря от все сърце за разкошните картички, които изработи за мен. Страхотна си! Целувки!

      Изтриване
  3. Страхотни! висш пилотаж! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе, благодаря за поредната доза щастие и ведро настроение точно преди празника! Излишно е да казвам, че всички торти са невероятни. Моят фаворит тук е с танцуващата двойка! Много ми харесва, защото като я погледна, чувам музиката, усещам страстта и свежия морски (океански) бриз. Един ден и аз ще отида в Куба!!! Много искам да посетя тази държава!
    Издай тайната - как нарисува толкова перфектни фигури, как съумя да изразиш страстта на танца? Перфектно!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, пожелавам ти от сърце и душа да посетиш Куба! Сигурна съм, че ще ти хареса. Странното е, че по отношение на Куба хората се делят на две големи групи - едните се влюбват завинаги в нея, а другите остават тотално разочаровани от видяното.
      Силуетът на танцуващата двойка е чисто и просто вафлена изрезка, така че заслугата изобщо не е моя. Реших да не рискувам с рисуването на нещо толкова деликатно и сложно за моите художнически способности и заложих на сигурното. Принтнах си картинката на вафла, изрязах и залепих върху тортата, а отгоре минах с черна боя.

      Изтриване
    2. Е, получило се е наистина невероятно! Аз няма как да се разочаровам от Кува, няма как! Щом на теб ти е в сърцето, знам, че и на мен ще ми остане там завинаги! Само дано по-скоро ми се удаде възможност да я посетя! Ще ти искам наръчник с наставления ;)

      Изтриване
    3. Едва ли ще мога да съм ти от голяма полза. Все пак са минали толкова години откакто аз бях там. Предполагам доста неща са се променили. Но в Куба важно е усещането като цяло, а за него наръчник не ти ткрябва. Или го улавяш и то те запленява завинаги или нищо не се получава. И аз съм сигурна, че ще си от групата на влюбените в Куба, така че стискам палци да намериш тази любов в най-скоро време.

      Изтриване
  5. Любче, напълни ми душата с красота.... с твоите прекрасни тортички.... Нямам думи ... Чудесни са ! Голям , голям комплимент!!! Благодаря ти за цветното настроение , което ми подари точно на днешния цветен празник! Прегръщам те и ти желая прекрасни и цветни почивни дни!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Прекрасна седмица от мен и весел Великден!

      Изтриване
  6. И четирите са прекрасни! Първата ми е фаворит!
    Жалко , че не може да се порадваме тази година на торта за празника, но се надявам, че ще наваксаме в скоро време :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За торта поводи колкото щеш! Сигурна съм, че и без такава сте си изкарали супер и празникът е бил страхотен. За красив нямам и грам съмнение, като те знам каква си. А и с тези приказни момичета до теб, всеки ден ви е красив и като празник. Целувки на Калина за именния ден!

      Изтриване
  7. Страхотнииииии! Нямам думи просто!

    ОтговорИзтриване
  8. Боже, Боже, Боже.....какъв ТАЛАНТ!!! Изгубих ума и дума! Толкова много красота! А втората, със сините цветя....хмммм :) Тук съм като в красива приказка и искам още, и още, и още...очите ми не могат да се наситят! Щастливи Великденски празници!
    Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Деси! Хубаво е, че се чувстваш като в приказка. Весел Великден и на теб!

      Изтриване
  9. Прекрасни са и новите торти, Бубе! Останаха ми очите в последната - обожавам танци, а в комбинация с този пейзаж, е направо вълшебно.
    Аз ти писах на пощата снощи, предполагам си разбрала вече. xD :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подаръчето вече пътува към теб, а може и да е пристигнало. Весел Великден!

      Изтриване
  10. Това са най-красивите торти, които съм виждала някога! Невероятна изяшност! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. I saw your cake on Flickr a few months ago and since then I can not stop looking at them. I'm Sicilian and I do not speak your language, so I can not read what you write in your blog. I can only tell you that your cakes are fantastic and are a source of inspiration. Congratulations!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you very much! I'm sorry but I have not enough time to translate my blog in English! It would be great for all my foreign friends.

      Изтриване
  12. Здравейте, тортата в сините нюанси е навероятна, каква и е цената и от колко парчета е :)

    ОтговорИзтриване