понеделник, 24 декември 2012 г.

Сладки и настроение за Коледа

Тази година реших да заложа на сладостите за Коледа. Направих си една приятна разходка из страниците на готварските книги и интернет сайтовете, миришещи на канела, ванилия, шоколад... И ето какво натворих.

 Най-напред изпекох две дози от любимите на децата канелени курабии. Използвах изпитаната рецепта, която всички добре познавате от страничката ми "Рецепти". Част от тях намазах с ледена глазура (по-известна като "киселица"),  а останалите декорирах със захарно тесто. Първата, която ще ви покажа, ми е любимата! Може би си спомняте пролетната ми къщичка за птици, която подарих на едно много специално за мен момиче. Сега реших да направя и зимен вариант на същата тема, но този път към нея добавих и една супер сладурска картичка, която Мила изработи специално за случая. Благодаря й от сърце!!!









От страхотния блог на Ирина Купенска си избрах две рецепти. Първата от тях бе за портокалови бисквитки с парченца шоколад. Наистина са много приятни - леко хрупкави, със свеж аромат на портокал и нежен вкус на шоколад. Съветвам ви непременно да ги опитате. 


Втората рецепта, която пробвах, бе за бисквитки с какао и нес кафе. Рецептата можете да намерите тук. Бисквитките станаха с доста наситен какаов цвят (и вкус) и ги декорирах само с бял роял айсинг, който контрастираше чудесно на тъмната  основа.


От същото тесто изрязах и по-малки формички, които слепих с шоколадов ганаш с ром. Ганаша си приготвих по стандартната рецепта - в 400 мл кипнала сладкарска сметана разтопих 300 гр натурален шоколад и след като сместа се охлади добавих 50 мл червен ром и разбих с миксера до получаването на пухкав и безобразно вкусен крем.




Не минах и без традиционните коледни меденки по рецептата на Джемма. Стават супер лесно, бързо и са много вкусни!!! Тях декорирах като коледни ретро картички с помощта на вафлена хартия. Но истината е, че повечето бяха излапани от децата в съвсем натурален вид без изобщо да имат шанса да бъдат разкрасени. 






После дойде ред и на любимите на цялото ни семейство ванилени рохлички. За приготвянето им следвам рецептата на Наталина за ванилени кравайчета. Това са едни наистина страхотни сладки. Тестото е леко ронливо и просто се топи в устата. Орехчетата придават неповторим вкус и хрупкат толкова приятно, а ванилената пудра захар ухае и изпълва цялата къща. Единственият им недостатък е, че почнеш ли ги веднъж, не можеш да се спреш докато не излапаш и последната. А за последната голям бой падна! :)))



За финал изпекох и няколко тави линзерови сладки. Следвам класическата рецепта за линзерово тесто, която можете да видите на страничката с "Рецепти". За слепването им използвах конфитюр от малини, а отгоре поръсих с ванилена пудра захар. 



Е, за тази Коледа - толкова! Пожелавам на всички ви много топлина, светлина и уют в домовете и в сърцата ви! Посрещнете празниците с любимите ви хора и бъдете много щастливи!

23 коментара:

  1. Бубе, весели празници! Много любов и топлина! Сладките ти са супер! Само да те питам за отази къщичка за птички - резец. Издирвам такава за пролетта от много време. В Ибей няма никакви птичи къщички резци, които да се доставят в БГ, а в българските магазини също няма....Моля, да ми кажеш откъде е тази и да ми дадеш линк, ако можеш.... На мен ми е нужна за началото на март. Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Елена!
      За къщичката нямам кътер. Ползвам едно шаблонче от шперплат, което си купих от Слънчогледи. За много сладки нямам формички и си правя шаблончета от картон и после изрязвам по тях с помощта на малко ножченце. Много е пипкаво, но пък така мога да си направя каквото ми хрумне. Ако ти е трудно да си нарисуваш сама шаблонче, намери си подходяща картинка в нета и си я разпечатай и изрежи.

      Изтриване
  2. Супер са. Хич не ти е липсвало коледно настроение. Страхотни са всички сладкиши. Коледните картички ме впечатлиха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ани! Аз обожавам Коледа, а и всички празници и винаги се старая да ми е максимално празнично и ведро настроението. Опитвам се да предам тази любов и нагласа и на децата и мисля, че успявам, което много ме радва.
      А коледните картички наистина са супер! Дело са на Деница, Дани Пиркова и Мила. Обожавам стила и на трите.

      Изтриване
  3. Честита, весела и много вкусна Коледа, Люба!

    Всичко най-хубаво за теб и семейството ти!

    Поздрави и :-)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дими! Всичко най-прекрасно и на вас и да нацелуваш малкия сладур от мен!

      Изтриване
  4. Честита Коледа на теб и цялото ти голямо, симпатично и усмихнато семейство! Всичко, което показваш е повече от прекрасно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Лулу! И на теб всичко най-хубаво!

      Изтриване
  5. Честита Коледа Бубе! Бъди все така страхотна, креативна, очарователна и заредена с много ентусиазъм! Поздрави и весели празници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След толкова много комплименти по мой адрес, направо се изчервих! Както знаеш, симпатиите ни са взаимни, тъй че отправям същите пожелания и към теб! Целувки!

      Изтриване
  6. Бубе, честито Рождество! С пожелание за много здраве, късмет и усмивки за теб и цялото ти семейство !
    А курабийките ... толкова вкусни и ароматни бяха ... сега като ги гледам на екрана ме спохождат едни мисли ... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам , че са ти харесали! Най-добри пожелания и за теб и още веднъж ти благодаря за прекрасните картички!

      Изтриване
  7. Честита Коледа! Освен изпълнени с любов, при Вас празниците са били и мнооого сладки. Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно да ти призная, много малка част от всичко, което направих , бе за нас. Повечето сладки и курабийки подарих на близки и познати като коледен подарък. Но и децата понамазаха, де. Най-много им харесаха рохличките.

      Изтриване
  8. Ти не си човек,Бубе!!!!хахПрекрасни са!!!нечовешки е таланта ти!честита Коледа и щастлива Нова Година,изпълнена с много топлина,усмивки и вдъхновение!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааааааа, по тоя въпрос вече милион пъти съм заявявала категорично, че съм си човек и то най-обикновен. :) Дано Новата година е много щастлива и успешна и за теб!

      Изтриване
  9. Бубе, тази изключителна изящна къщичка с прелестни пилета с коледни шапки, нежни снежинки и прекрасен венец няма никакъв шанс да бъде изядена от мен или който и да е друг под страх от смъртно наказание. Това е най-хубавият коледен подарък, които съм получавала. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съм щастлива, че ти харесва! Сигурна съм, че си получавала къде, къде по-хубави подаръци, но със сигурност този е един от подарените с много любов. Ако не искаш да си я ядеш курабийката, можеш да си я окачиш на пиронче - нали си има дупчица за тази цел и да си я гледаш докато ти омръзне и прашяса, а после - в кофата. :)))

      Изтриване
  10. Здравейте Люба. Чета написаното от Вас и се смея с глас - много забавен стил на разказване. Талант. Страхотен талант сте и в сладкарството - хиляди поздравления. Изпипани са всички подробности. Искам да попитам как се получава релефа върху айсинга - с шаблони, рисувате? И друго - каква е тази хартия, която използвате за бисквитките? Ще се радвам да ми отговорите - Люси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Люси!радвам се, че ви е забавно и приятно на страниците на блога.
      За жалост не разбирам за кой релеф върху айсинга става въпрос. Моля ви да конкретизирате. Като гледам снимките в тази публикация, най-вероятно ме питате за отпечатаците върху фондана. Те се правят със специални шаблони или точилки, които можете да си купите от магазините за сладкарски консумативи. С такава цел могат да се ползват и пачуърк кътерите - притискате леко към разточения фондан, колкоот да се отпечатат.
      Относно разпечатването на картинки - тези курабии тук са парвени с вафлена хартия. На нея се принтират съответните картинки, после се изрязват и с помощта на кристалина се залепят към разточения фондан. Но сега вече има далеч по-лесен начин. Продават се готови фонданени листове, върху които директно се печата и после само се изрязва. Много бързо и лесно се работи с тях. Можете да ги намерите отново в онлайн магазините.

      Изтриване
  11. МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА , БУБЕ.ВЛИЗАМ В САЙТА ТИ ВСЕКИ ДЕН И НЕ МОГА ДА СЕ НАГЛЕДАМ. ПЪРВО - КОГА НАМИРАШ ВРЕМЕ ДА ТВОРИШ С ТОЛКОВА ПЪЛНА КЪЩА? ВТОРО - КАК УСПЯ ЗА ТОЛКОВА КРАТКО ВРЕМЕ(ДО КОЛКОТО РАЗБРАХ ОТ СКОРО - 2-3 ГОДИНИ СЕ ЗАНИМАВАШ СЪС СЛАДКАРСТВО) СИ СТАНАЛА ВИРТУОЗ В ОБЛАСТТА НА СЛАДКАРСТВОТО.НЕВЕРОЯТНА КРАСОТА И ИЗПИПВАНЕ НА ДЕТАЙЛИТЕ. ОБИКАЛЯМ КУЛИНАРНИТЕ САЙТОВЕ И ДА ВИДИШ КАКВО ЧУВСТВАМ - СРАВНЯВАМ С ТВОИТЕ ТВОРБИ И В БОЛШИНСТВОТО ОТ СЛУЧАЙТЕ МИ СЕ ВИЖДАТ 100 НИВА ПОД ТВОИТЕ И ГУБЯ ИНТЕРЕС. ТАЗИ КОЛЕДА СЪМ РЕШИЛА ДА НАПРАВЯ(ДА ПРОБВАМ) ТВОЯТА КОЛЕДНА КОЛЕКЦИЯ ОТ КУРАБИИ И ДА НАПРАВЯ КУТИИ ЗА ПОДАРЪЦИ ЗА ПРИЯТЕЛИ И РОДНИНИ. МИСЛЯ, ЧЕ АКО УСПЕЯ МАЛКО ДА СЕ ДОБЛИЖА ДО НИВОТО ТИ ЩЕ Е ЕДИН МНОГО КРАСИВ ПОДАРЪК ЗА КОЛЕДА. МНОГО МИ ХАРЕСВАТ РЕТРО КАРТИЧКИТЕ ВЪРХУ КУРАБИИТЕ, НО МИСЛЯ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ СПРАВЯ - МОЯТ СКЛАД С ТЪРПЕНИЕ Е НА ИЗЧЕРПВАНЕ.БЕШЕ МИ ПРИЯТНО ДА СИ ПОГОВОРИМ - ЛЮСИ
    P.C. ДНЕС СЛЕД ОБЯД СЕ ЗАНИМАВАМ С ПРИНТИРАНЕ НА РЕЦЕПТИ НА СЛАДКИТЕ ЗА КОЛЕДА - ПОЗВОЛЯВАШ ДА ГИ ПОЛЗВАМ, НАЛИ?

    ОтговорИзтриване