петък, 8 февруари 2013 г.

Честит 10-ти Рожден Ден, Дави!

Вчера, 7 феврурари, нашият втори син Давид отпразнува своя десети рожден ден! Да ни е жив и здрав и все така да ни радва и да се гордеем с него!!! 
За почерпка в училище Давид пожела да му направя  шоколадови кексчета. 
За момиченцата - с балеринки


За момчетата - на пиратска тематика. 


Разбира се, имаше специално кексче и за класната му - г-жа Борисова. 



За празника вкъщи си поръча торта. Искаше да е нещо свързано с филма "Хобит - неочаквано пътешествие". Преди време ходи да го гледа на кино и ужасно му хареса. Още като се прибра, ми заяви, че тортата му непременно трябва да е на тази тема. Първоначално мислех да му направя хобитската къщичка и пред нея да са фигурките на Билбо Бегинс и Ам - гъл. Но Давид, който изклюително много държи на детайлите и на достоверността на сюжета, каза, че това било абсурдно - двамата герои никога не се били виждали на това място. Идея №1 автоматически отпадна. Предложи ми, ако толкова много държа да пресъздам този кадър, то да го направя както си е във филма - двамата герои да са в пещера, през която минава река. Да бе, торта във формата на пещера - не е за мен това предизвикателство!!! Минахме на вариант три - да направя каквото реша, пък Давид обеща да е щастлив и доволен. 
Първото, което сътворих, бе тази стара книга с кожени корици. 


Вътре са сухи блатове, слепени с течен шоколад, а отвън - захарно тесто. Картинката е разпечатка на вафлена хартия. След като приключих с работата по нея, я оставих на масата в трапезарията и отидах да си върша нещо друго. Изведнъж чувам Пламен, Денис и Давид да крещят в едни глас "Нееееееееее!!!" Хуквам да видя какво става. Девин решил, че това е истинска книга и тръгнал да я разгръща. Поражения нямаше, а на мен ми стана толкова хубаво - щом съм заблудила детето, значи съм се справила добре. 
На следващия ден декорирах и самата торта. Оцветих основата в кремав цвят, изрисувах разни планинки като от стара карта и налепих портретите на главните герои.  Нямах търпение Давид да се върне от училище, за да видя реакцията му. Хареса я много и беше истински щастлив! 





Вечерта дойде ред и на духането на свещите. 

Давид всява доза драматизъм, чудейки се дали ще успее да духне всички свещички. Девин и той изпитва леко съмнение, а Денис, като вече минал по тоя път, му дава кураж "Аре бе, ше ги духнеш, естествено!"


Девин много настояваше да използваме и свещичките, които той избра за батко си. Затова се наложи да махнем другите и на тяхно място да набичим неговите. Няма да му разваляме хатъра, я?!?

И с тия свещи Давид се справи без проблем! Духна ги от раз! Все пак са само 10! Да не са 100! Но от сърце му пожелавам един ден и до сто да ги докара!!! Бъди щастлив, Дави! Обичаме те!!!

26 коментара:

  1. да е жив и здрав, да разсте безгрижен и да е много щаслив в това голямо и съм убедена забавно семейство :) А мама и тати да му се радват и на 100я рожден ден ;-)

    Мая Стайкова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахахаха! Че те по телевизията ще ни дават, ако доживеем до 100-я му рожден ден!
      Благодаря за пожеланията, Мая! И на мен много ми се иска Давид да го раздава по-безгрижно, защото е много стриктен, изпълнителен и притеснителен, а чак от толкоз - няма полза. Дано с годините се поотрака.

      Изтриване
  2. Да е жив и здрав и все така прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ви е жив и здрав и да се радва на безброй сбъднати мечти! Тортата е кексчетата са просто великолепни! ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Миленка! Много съм щастлива ,че успях да го зарадвам. Давид е наистина много добро дете и все ми се струва ,че не правя достатъчно за него. А и тази година отново сме болни за празника му, поради което нямаше и гости. Но той нито се цупи, нито мрънка - приема нещата каквито са и пак е доволен. Уникално дете е!

      Изтриване
  4. Тортата е приказна, но няма нищо по-хубаво от семейното щастие и задруга, които личат от думите ти.
    Да е жив и здрав рожденикът, много щастлив и мечтателен. И всички около него да сте живи и здрави, за да споделяте моментите му.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Наистина сме благословени да бъдем едно хубаво и задружно семейство. Не че и ние нямаме проблеми и трески за дялане, но като се обичаме и подкрепяме, всичко е преодолимо.

      Изтриване
  5. Честит празник !Да расте и сбъдва мечтите си , да бъде все така обичан!
    Рени

    ОтговорИзтриване
  6. Chestit Rozhden Den na David i ot men i moeto semeistvo! Da raste zhiv i zdrav i samo radost i gordost da vi nosi! Tortata, koiato ste napravila za nego e istinski shediovur! A mini keikchetata, osobeno tova za g-zha Borisova, sa iziashtni! Sus sigurnost vsichki sa bili v zahlas!
    Topli pozdravi za cialoto vi krasivo semeistvo,
    Nadia

    ОтговорИзтриване
  7. Много ти благодаря, Надя! Поздрави и на вашето семейство!

    ОтговорИзтриване
  8. На Давид да му е Честит Рождения Ден! Да има истинско щастливо детство с много усмивки и игри! На цялото семейство - здраве, щастие и споделени мигове!
    Кексчетата са тоооолкова красиви с тези живи цветове! А тортата е невероятна! Просто нямам думи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря! И на вас всичко най-прекрасно!

      Изтриване
  9. Бубе,да ви е жив и здрав юбилярът и да ви радва все така.
    Много "драматична" торта. Носи точно настроението,с което, поне за мен, е свързан този филм.А книгата,все едно си я свила от Националната библиотека :)) ...и кексчета са жестоки,пък от сигурен източник разбрах, че са били и страшно вкусни
    Хриси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихихихи! В ЦРУ трябва да те вземат теб! С такива достоверни източници. :))) Книгата не съм я свила, ама на драго сърце бих им я подарила в библиотеката, че и без друго се чудя кво да я правя сега. Само я подмятам из и без друго тясната ни кухничка. На децата им е жал да я ядат, на мен ми е жал да я метна в кофата. Да видим докога ще я изтрая.

      Изтриване
  10. Честит и жив и здрав да е Давид! Желая му щастливо и безгрижно детство и още 9 пъти по 10 години да достигне :) А тортата е невероятна и аз бих объркала книгата с истинска такава :))

    Поздрави,
    Деница Динева

    ОтговорИзтриване
  11. Честит рожден ден на Дави! (със закъснение). Да бъде все така стриктен и изпълнителен, а за притеснителността му - от сърце му желая да я преодолее по-скоро! Да е много здрав, умен, упорит и да сбъдва мечтите си! На цялото ви прекрасно семейство желая всичко най-добро!
    Поздрави,
    Йоана

    ОтговорИзтриване
  12. Отново са сътворени страхотни НЕЩА!Искрени поздрави за рожденика "на патерица", а на теб желая и за стотния му РД да му направиш тортата!
    Поздрави,
    Галина Иванова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааааааааа, не! На стотния му рожден ден мисля само да си седя наготово и да се радвам на купона! :)))

      Изтриване
  13. Да ти е жив и здрав рожденика, Бубе! Страхотни са ти децата, страхотна торта пак си направила! :)
    Happymammy - Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Мими! Няма да отричам - страхотни са ми децата и много си ги обичам. Да са ми живи и здрави!

      Изтриване
  14. И аз си помислих, че това истинска книга.С тази кожена подвързия и метални кабърчета...
    Живи и здрави да са ти и тримата!

    ОтговорИзтриване