вторник, 19 февруари 2013 г.

Сватбата на Лили и Краси


Ето ги и тях - влюбени, прекрасни, стилни! Това са моите младоженци Лили и Краси! Благодаря им от все сърце, че избраха мен да направя сватбената им торта и така ме направиха съпричастна с техния приказен ден. Пожелавам им цялото щастие на земята и дъъъъъъълги години слънчев семеен живот!

А сега по-подробно за тортата. Обикновено в началото е сватбената торта, а след нея идва тортата за раждането или първия рожден ден на наследника на младоженците. В случая бе точно обратното. Два месеца преди сватбата дъщеричката на Лили и Краси, Елена, навърши своята първа годинка. За повода й направих двуетажна торта в нежни бебешки цветове, която ще ви покажа в някоя от следващите публикации. За вкуса й Лили категорично си избра "Провансалска със сини сливи". Оказа се, че толкова много им е допаднала, че и за сватбената торта се спряха на същия пълнеж. При визията, обаче, сините сливи бяха изместени от зелени ябълки. Те бяха в основата на стилистиката на цялата сватба. Толкова ми хареса идеята, че нямах търпение да измисля дизайна и да направя тортата. Тук е мястото да изкажа специални благодарности на Мария, кумата на Лили и Краси, която ми беше вдъхновение и съветник през цялото време. Визията на тортата трябваше да бъде пълна изненада за младоженците, затова за всичко се допитвах до Мария. Тя бе така добра да ми осигури и панделката, която използвах за декорацията на тортата. Изработиха я специално по модел на мотивите от сватбените покани.
Ден преди да започна работа, получих мейл от главната редакторка на списание Cake Craft and Decoration - едно от водещите специализирани англо-американски издания в тортения бранш. Било мой ред да се включа с материал за следващия брой. Шок и паника! Месеци по-рано бях получила предложение от нея да им стана международен сътрудник и от време на време да правя по някоя торта за тях с подробно обяснение стъпка по стъпка. Признавам си, почуствах се много поласкана и страшно се зарадвах за предоставената ми възможност, но не подходих никак сериозно. В определения срок не представих какви проекти планирам да реализирам и счетох, че с това нещата са приключили. И когато прочетох гореспоменатия мейл, направо тръпки ме побиха. Нямах друг избор, освен да използвам сватбената торта. Не ми стигаше цялото напрежение, което нормално съпътства подготовката за всяка сватба, ами сега и това. Всеки един етап от декорирането на тортата трябваше да бъде заснет, а след това и описан подробно, разбира се, на английски. за фотографи наех Пламен и Денис. Мобилизирах се тотално и работата започна на пълни обороти. Освен голямата торта, имах да правя и три едноетажни. 
В крайна сметка успях да се справя навреме, така че да си предам и тортите, и материалчето. Младоженците ми останаха супер доволни, но редакторката на списанието - не. Зелената ябълка не била актуална при сватбените торти в Англия и Щатите. Ако можело да преработя дизайна - вместо ябълка, отгоре да имало букетче цветя. Е, ако можело, ама не можеше. Че тя тортата вече беше изядена до троха!!! Нямах време и за нова, тъй като на следващия ден пътувахме за морето, където изкарахме цял месец. Така изявата ми като международен контрибутор пропадна, но материалчето го запазих и мисля сега да ви го представя, при това съвсем безплатно и преведено на български :))) Все за някого може да се окаже полезно или пък просто забавно. 
Но преди това нека все пак ви покажа и самата торта. Аз, лично, много я харесвам, защото перфектно се вписа в стилистиката на цялото събитие и стана толкова свежа и нестандартна, да не кажа неактуална. :))







А сега да обърнем подобаващо внимание и на главните виновници за тази стилна и изискана сватба - Лили и Краси! Порадвайте им се, възхитете им се, пожелайте им всичко най-прекрасно!!! Те го заслужават! Фотографиите са дело на Камелия Атанасова. 



 










 






А ето и обещаното материалче стъпка по стъпка. В напълно суров вариант е - така, както го бях подготвила аз. До редакции и оформление от страна на списанието не се стигна изобщо, тъй че нямам никакви претенции да е професионално издържано. 

Сватбена торта Зелена ябълка


 Стъпка 1:

След като сте покрили отделните етажи с фондан, оцветен в много блед нюанс на слонова кост, поставете ги един върху друг. Всеки етаж е на самостоятелна подложка. Изрежете подложките внимателно по ръба на тортата, така че да не се виждат. За стабилност при многоетажните торти винаги използвайте подпори - пластмасови или дървени, в зависимост от вашите предпочитания. Около основата на всеки етаж увийте декоративната панделка, така че краищата да се събират от задната страна. Фиксирайте с роял айсинг.





Стъпка 2: За изработването на голямата ябълка вземете около 300 гр захарно тесто. Оцветете като размесите равни количества геловя боя електриково зелено и авокадо. Месете, докато получите равномерно оцветяване на тестото. Увийте в найлоново фолио и оставете да почине за около час, така че да се охлади и стегне. Моделирането с прекалено меко тесто е трудно. За оформянето на ябълката използвайте ръцете си, като следвате стъпките от снимката. Оформете тестото на топка. Заострете в долния край. С помощта на подходящ инструмент направете вдлъбнатината в горната част на ябълката. Вътре поставете дръжката. Нея можете да изработите, като покриете парче тел с малко количество кафяв фондан. В единия край заострете, а другия направете по-дебел и приплеснат.  За да ви е по-лесно, набавете си истински плод за модел, от който да гледате.  След като сте придали типичната форма, оставете в хладилника да стегне. Ако в помещението, където работите, е твърде топло, рискувате ябълката да се деформира под собствената си тежест.


     Стъпка 3: С помощта на мека четка и прахообразни бои оцветете повърхността, така че да придадете реалистичен вид на ябълката. Използвайте различни нюанси на зелено и жълто. С тънка четка и течна светлокафява боя нанесете малки точици.

   
     Стъпка 4: За изработването на ябълковия цвят разточете малко количество бял гъмпейст. Изрежете пет листенца с големия резец за рози на Wilton. Във всяко пъхнете парче бяла тел за цветя размер 28. Върху дунапренена гъба с помощта на топчестия накрайник изтънете краищата на всяко листенце. Придайте релеф с вейнера за рози. Оставете листенцата да изсъхнат и оцветете , като нанесете бонбоненорозова прахообразна боя. 


     Стъпка 5: За листата разточете зелен гъмпейст. Изрежете три лиснеца среден размер и три голям размер. Промушете във вяско тел размер 28. Изтънете краищата и притиснете с вейнера. С пръсти прегънете всяко листенце по дължина на телта, за да придадете по-реалистична форма. Оставете да изсъхнат и нанесете обилно прахообразна боя (чемширено и горско зелено). Фиксирайте на пара или със спрей за блясък.



Стъпка 6: Направете снопче от коло десет жълти топчести тичинки. Тъй като аз не разполагах с жълти, използвах розови, които в последствие оцветих с жълта боя. Прикрепете ги с помощта на зелено цветарско тиксо към тел с дебелина 18. Около тях едно по едно подредете и петте листенца на ябълковия цвят.


Стъпка 7: За изработването на всяка пъпчица от ябълковия цвят вземете по-дебела цветарска тел. Огънете като кукичка в единия край и прикрепете топче от бял гъмпейст. Изрежете четири малки листенца.  Изтънете краищата, при две от листенцата повече, за да станат малко по-големи на размер.Придайте релеф с вейнера. 


 Стъпка 8: Преди да изсъхнат, залепете листенцата две по две срещуположно около топчицата - първо вътрешните (по-малките), а след тях и външните. 

   
 Стъпка 9: Използвайте два нюанса на розовото, за да оцветите листенцата на пъпката. В основата нанесете по-тъмния, а в краищата - по-светлия нюанс. 

      
 Стъпка 10: От зелен гъмпейст с момощта на средния петолистник изрежете листенцата за основата на пъпчицата. С подходящ инструмент издължете и изтънете всяко листенце. 


 Стъпка 11: С помощта на малко лепило или водичка, залепете към основата на пъпчицата, като прободете през средата с телта. 


     Стъпка 12: Като следвате горните стъпки, изработете общо четири цветни пъпки. 

     
Стъпка 13: За да оформите цялоот клонче, вземете разцъфналия цвят. Около него с помощта на цветарско тиксо прикрепете четирите пъпки, разположени симетрично от четирите страни на цвета. Между тях прибавете и зелените листенца, като отново използвате цветарско тиксо. 

 
 Стъпка 14: Разточете бял фондан. Изрежете петлистни цветчета - малък, среден и голям размер. 

     
 Стъпка 15: С помощта на двустранен силиконов вейнер за вишнев цвят придайте релеф и форма на средните и големи цветчета. Малките изтънете и вдлъбнете с топчестия накрайник върху дунапренена гъба.


Стъпка 16: След като позасъхнат, оцветете цветчетата с прахообразна боя в различни нюанси на розовото. 


  Стъпка 17: Закрепете цветчетата по ръбовете на първия и третия етаж от тортата. За целта използвайте роял айсинг. 


 Стъпка 18: За плочката с монограмите изрежете етикет с подходяща форма от бял фондан. С течна златна боя изпишете буквите. Моите се постарах да са същите като тези от поканите. 


 Стъпка 19: Позиционирайте плочката с монограмите в средата на третия етаж. Покрая направете малки перлички от роял айсинг. За перфектни перлички използвайте средно твърд роял айсинг. Ако е прекалено течен, перличките ще се разтекат и слеят една в друга. Ако е прекалено гъст, ще останат връхчета. 

 Стъпка 20: На финала поставете ябълката и цветното клонче върху най-горния етаж. За да ги фиксирате, използвайте роял айсинг.  И тортата е готова!!!!



39 коментара:

  1. Всичко е прекрасно. А въпросното издание само губи, доверявайки се на обичайното и пренебрегвайки новото и оригиналното.
    Поздрави, Бубе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Гери! Изобщо не искам да обвинявам списанието. По-скоро при тях модата със зелените ябълки е отминала, така че нормално е да не им допадне. На момента ми беше криво не за друго, а защото вложих доста труд и напрежение за нищо и защото се страхувах, че младоженците ще бъдат разочаровани. Бях им казала, че има вероятност тортата им да бъде публикувана в списанието, а това всъщност не стана. Но грешката си е моя. Просто не трябваше да им давам напразни надежди предварително. Но мисля, че те така или иначе бяха щастливи и останаха доволни, а това е най-важното.

      Изтриване
  2. Много свежа идея, а за изпълнението - отново съм без думи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Свежа е точната дума. Наистина страшно ми допадна цялостната идея за визията и стайлинга на сватбата и се включих в събитието с огромно желание и удоволствие. Щастлива съм, че не се изложих.

      Изтриване
  3. Приказна, просто прекрасна! Всеки път, когато гледам тортите ти, съжалявам, че не те бях открила преди 4 години. Правиш хората щастливи, ти си същинско богатство :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пламена! Няма защо да съжаляваш!!! Преди четири години едва прохождах в занаята, тъй че едва ли щях да те зарадвам с красива торта. Като си гледам първите творения. :))) Просто са кошмарни, но това не ми пречи да си ги обичам точно толкова, колкото и последните.

      Изтриване
  4. Много оригинална торта!

    ОтговорИзтриване
  5. Много свежа и изскана торта! Точно като младоженците!


    Само един, дето се казва, "процедурен" въпрос при оформянето на декорацията на тортата. Ябълката отгоре не стана ли прекалено тежка? Като я гледам такава голяма, все имам чувството че направо ще смачка най- горния етаж....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Татяна! За младоженците и аз съм на същото мнение - изключително изискана и стилна двойка!
      А ябълката несъмнено стана тежичка - може би двойно по-тежка от истинската. Не съм я мерила с кухненска везна, защото нямам такава, но поне 300 гр тежеше. за щастие не успя да деформира най-горния етаж. Аз точно по тази причина винаги се стремя да измазвам тортите с маслен крем много добре, защото той придава здравина и предпазва от подобни ексцесии. А когато и фонданът, с който се покрива тортата, е качествен , нещата стават още по-стабилни.

      Изтриване
  6. Браво, Бубе! Супер е тортата, само че сега трябва да бягам до магазина за зелени, сочни ябълки, каквато е твоята! Ммммм...
    Честито на толкова симпатичните младоженци - да са винаги щастливи и да следват вашия пример ;)
    Благодаря за красотата и хубавото настроение в тези смутни времена!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, добре че съм аз, та и търговията на зарзаватчията до вас да пооправя. Хихихиххи! Надявам се ,че си си хапнала сочна и зелена ябълка. Аз ябълки почти не мога да ям. Само някои сортове. От повечето настрхвам зверски. Доори друг да яде ябълка, пак настръхвам и направо полудявам. Ама всеки луд с номера си.

      Изтриване
  7. Уникална, свежа и ...твоя, Бубе!!! Помисли си за книжка, ще се продава като топъл хляб :))

    Ива Нешева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Иве! За книжка мисля че трябва още много да се осъвършенствам и да науча, за да си позволя да обучавам други хора и то срещу пари. На този етап съвестта ми не го позволява. Не че ежедневно не помагам с отговори и съвети на десетки момичета, но го правя съвсем безплатно.

      Изтриване
  8. Невероятна е тортата, Бубе! Признавам си, че в началото взех ябълката за истинската и се усетих чак, когато се стигна до обясненията и се плеснах по челото. :D
    Идеята за сватбата пък е прекрасна, много свежа и оригинална. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря! радвам се, че ти харесва цялостната идея и стайлинг.

      Изтриване
  9. Бубе, въпросното издание със сигурност е загубило доста, ти със сигурност си била под страхотно напрежение, но тук идва въпроса- кой спечели. Ние. Благодаря ти много за всичко , което споделяш с нас. Не знам дали можеш да си представиш колко си полезна за тези, които споделят същото хоби. Тортата е невероятна. Докато не видях процеса с изработката на ябълката, имах съмнения, че е истинска. Всичко е толкова перфектно изпълнено, че човек може само да ти завижда благородно за таланта.
    Може ли да споделиш лилаво-розовите дъстове на коя фирма и цвят са?
    Мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мила! Това е най-важното, че все пак има печеливши. Наистина се радвам, че мога да съм полезна на някого. Прахообразни боички имам съвсем малко, но конкретно за цветчетата ползвах следните марки и цветове. Rainbow dust - Pink Candy (светлорозовата за най-големите цветчета),Petal dust на Globul Sugar Art - Lilac (за пъпчиците) и Cosmos (за средните цветчета).

      Изтриване
    2. Бубе, благодаря за отговора.

      Изтриване
  10. Бубеее, страхотна е тортата!Толкова е нежна, изчистена и свежа...направо ми останаха очите в нея :)БРАВО!!! А за ябълката, честно да ти призная,помислих я за истинска;)Ако не беше подробното описание за направата, трябваше да отговаряш на въпрос дали е истинска и с какво си я закрепила, така че да не пропадне етажа :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нина! Тази ябълка ми взе здравето!!! Тъй като я правих посред лято, тестото така се размекваше от топлината. В момента, в който оставех ябълката уж да съхне, тя просто се сплескавше в долната част под собствената си тежест и на нищо не приличаше. Направо подивях! добре, че беше мъжът ми да ми даде идеята да оставя тестото в хладилника преди да го моделирам, а след това и ябълката бързо да прибера на студено. Та така сравнително ми се получи като форма. пак не е идеална, но става. Иначе беше по-тежка от истинската си посестрима, която ползвах за модел, но слава богу, етажът не поддаде.

      Изтриване
  11. Иключително красива, стилна, придала си много нежност с ябълковия цвят, защо ли искат да е нещо актуално?.. Тази е различна, не реално красива просто уникална. Детайлите се свързват с действителността младоженците имат своя плод на любовта. Пожелавам им щастлив семеен живот с малката им дъщеричка.

    Аги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мили пожелания към младоженците, Аги!Присъединявам се към тях и ти благодаря от тяхно име.

      Изтриване
  12. Уоу, няколко пъти скролнах, защото в началото реших, че ябълката е истнска... Иначе дълбоко вярвам в съвпаденията (преди броени дни казах на моя мъж, че когато се женим искам торта от теб :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва! А като се зажените, дано съм жива и здрава и имам възможност да изпълня желанието ти. Пожелавам ви много любов и разбирателство!

      Изтриване
  13. Прелестна е тази торта - нежна, стилна и оригинална! Първоначално помислих голямата ябълка за истинска, така перфектно си я направила :) Страхотен майстор си!

    ОтговорИзтриване
  14. Стахотна торта, страхотно изпълнение и страхотна идея ! Не, че някой се е съмнявал щом има твое участие :) Много благодаря и за полезните съвети.
    Приятно бременеене и много поздрави за теб и мъжете в къщата !

    Целувки от мен ! Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Наистина съм щастлива, че взех участие във всичко това. Ще епредам поздравите ти на мъжете, а бебчо ще погаля през корема. :))) Целувки!

      Изтриване
  15. Страхотна торта, страхотно изпънение от твоя страна Бубе. Браво на теб.
    Имам едно предложение към теб. Сигурна съм, че всички ще ме подкрепят. Ще е много хубаво да прилагаш уроци със снимки към повече твои торти и декорирани сладки :-)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сто пъти "за"

      Изтриване
    2. Благодаря! За прилагането на снимков материал стъпка по стъпка е добра идея, но за жалост и реализирането й е сложничко. заснемането на всеки един етап, а после и описването му несъмнено изисква доста време, а аз не винаги разполагам с такова. Обикновено времето все не ми стига. тортите, които ви показвам сега, са правени преди време. В момента заради бременността не правя торти. Но някой ден, като се подпукам отново, живот и здраве, ще имам предвид желанието ти и се надявам да успея да заснемам процеса на работа. Принципно палнирам да направя и отделна страница, на която да има полезна информация за най-често задаваните ми въпроси. Ежедневно получавам мейли с молба за помощ или съвет. Такава старничка ще е полезна на много хора, а на мен ще ми спести многократно обесняване на едно и също нещо.

      Изтриване
    3. Това е страхотен жест към нас. Дано да имаш повечко време да го реализираш. Предварително благодаря.
      Мила

      Изтриване
  16. Приемете моите поздравления за тази красота която правите.Бъдете благословена като майка и съпруга! Имам един въпрос, Преди време тук бях прочела за вкусовете на тортите, а сега не ги откривам! Къде мога подробно да се запозная? Лека бременност и безпроблемно раждане! Веска Игнатова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря, Веска! Относно въпроса ви - преди време премахнах тази страница, тъй като на нейно място възнамерявам да публикувам съвсем други неща.

      Изтриване
  17. Бубе,много стилна торта,много нежна и,много истинска. Страхотно се връзва и с духа на цялата сватба,поне това,което се вижда от снимките. Младоженците май скоро ще празнуват годишнина :):),но им пожелавам да са все така влюбени и да имат много поводи и занапред да си поръчват такива изкушения.
    И хем си спомнях за тортата,но пак се вързах на ябълката-все едно си я откъснала от дървото и си завършила с нея -жестока е!
    Ехааа,това с уроците е супер идея,дано ти остава време живот и здраве,като се върнеш отново към тортите,да я реализираш,този го изчетох с огромно удоволствие -беше ми много интересен и полезен.
    Хриси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти багодаря, Хриска! Радвам се, че и показното в картинки ти е било интересно. Наистина обещавам сериозно да помисля по въпроса и когато правя нещо интересно, да го заснимам.

      Изтриване
  18. Много стилна и нежна торта! Няколко пъти гледах голямата ябълка за да се уверя ,че е от захар ! Страхотна е просто като истинска , чак ми се прияде , а аз даже не си падам много много по ябълките :))

    ОтговорИзтриване
  19. Красива сватба и достойна торта !И аз гледах ябълката но е направена перфектно, като истинска! Много свежа торта! мерси за урока в снимки , ще чакам и другите уроци!Правите много красиви торти, в някои от които направо сме влюбени с детето!
    много усмивки от нас!
    Ина

    ОтговорИзтриване