неделя, 26 април 2015 г.

На мама помощника


В тая публикация торти и сладкиши няма. Всъщност има един сладкиш - Дамянчето. Вчера, събота, той ми беше пръв помощник в саденето на цветя. Всяка пролет очаквам с нетърпение деня, в който ще се развихря на балкона и ще напълня всички саксии и сандъци с цветя. 
Тази година си имах страхотна компания в лицето на Яни. 
Първоначално всичко вървеше мирно и кротко. Дамянчето си седеше на едно столче, гризкаше геврек и с интерес наблюдаваше какво прави майка му. 



Само да направя едно лирично отклонение. Или по-скоро обръщение към всички онези, които ще се възмутят от тази снимка - дете яде геврек. Няма нужда да ме порицавате. Достатъчно укорителни погледи събирам от другите майки в градинката, всеки път, щом купя геврек на Дамян. Да, наясно съм, че в геврека няма и следа от елда, киноа, чиа или микс от още шест вида семена. Знам, че е направен от бяло, а не от интегрално, черно, пълнозърнесто или не знам си кво брашно. Информирана съм, че не е био и еко. И въпреки това го давам на детето си. Това са моят избор и моето дете. Благодаря за вниманието. 

Та да се върнем към разсада на балкона. Скоро на Яни му омръзна да седи като наказан на столчето и дойде при мен да проконтролира по-отблизо как върви работата. 


И изведнъж му хрумна идея: "А бе, знаеш ли кво? Така кат те гледам, ми то много лесно тва. Че и забавно ми се види. Копкаш си, ринкяш си. Що не взема и аз да се пробвам?!"


Е ми, що пък да не се пробва детето? Няма да му кърша хатъра я?! За нула време усвои тънкостите на занаята. Че и на визия го докара баш като истински майстор! Не ти ли се вижда поне половината задник докато работиш, никъв майстор не си!!!!


Почна и съвети да дава: "Значи, от мен да знаеш, много е важно каква пръст ще сложиш."


И кибиците взе да юрка: "А бе, бащата! Кво само гледаш и снимаш? Я и ти се хващай на работа, да се поизцапаш, да видиш кво е!!!"


А мен успокои: "Няма да се плашиш, майката! Верно, поизцапал съм се малко, ама няма страшно. Ей така, като се позабърша в блузката и дънките, и готово! И следа от кал няма по ръцете ми!"


Ето и видео материалче от работния процес. Спор няма, много ми помага детето. Или поне до едно време ми помагаше. Но после така се развихри. За доказателство, да не помислите, че нещо ви лъжа. 

В крайна сметка всички оцеляхме - и цветята, и Дамянчето, и нервите ми (почти). Вярно, бяхме целите посипани с пръст, сякаш някой вулкан бе изригнал в близост, но пък бяхме щастливи и доволни от свършената работа. 


Сега не ни остава нищо друго, освен да се грижим за новата ни градинка и да й се радваме!!!




А в знак на благодарност черпих моя помощник със сладолед...



... и му изплетох венче от маргаритки. 






22 коментара:

  1. Еее, браво на помощника! Истински майстор е. Голям сладур! :)
    Поздрави и слънчева седмица :))

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Буболинке;) С интерес чета 0лога ти и ти се възхищавам, че не спираш да твориш красоти, съчетавайки го с това да си мама на четири момчета и съпруга! С днешния си пост особено ме вдъхнови - аз съм щастлива мама на момчета близнаци и все се чудех кога ще мога отново да си направя градинката на балкона и да опазя и тях и цветята:) И сега като прочетох, си казах, че се заемам:) Толкова красиви цветя продават до нас;) Ако искаш, може да прегледаш и воя блог janipetrova.blogspot.com :) Желая на теб и на чудното ти семейство здраве и прекрасно настроение:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да са ти живи и здрави момчетата, Жани!
      Радвам се, че съм те вдъхновила. Хващайте се за работа и да си насадите чудна градинка.
      А в блога ти с радост ще гостувам от време на време.
      Много здраве и пролетно настроение и на вас!

      Изтриване
  3. Много е готин помощника! А за геврека - аз мога да ям всеки ден такива гевреци, та не го лишавай детето от това удоволствие. :о)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз обожавам гевреци! разбира се, че няма да го лишавам. Аз в това отношение съм бая либерална. Не твърдя, че е правилно, но позволявам на децата си да ядат всичко, което им се яде. Никога не ги карам да ядат насила. Кой когато е гладен - тогава да яде. И като нещо не му харесва - не го яде. За мен самата е трудно, защото се налага да готвя по няколко различни манджи, за да задоволя всеки каприз. Но пък в крайна сметка - каква друга работа имам!? Важно е децата да са доволни и щастливи.

      Изтриване
  4. След чудесния край на миналата седмица за вас - чудесно начало на тази седмица за мен! Благодаря за веселата история, имах нужда от нея днес! Весела седмица и за вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубаво ми стана! Толкова се радвам когато успея да усмихна и заредя положително някого. Всичко най-добро!

      Изтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен бонбон е този "на мама помощника". Дамянчето е одрал кожата на Девин ама! Красота ли бе да я опишеш...
    Смях... голям смях падна (на чужд гръб). На мен ако ми се случи такова нещо, ще изпадна в несвяст, но случили са децата на майка.... :)
    И мама е много красива и какви чудни цветя е подбрала и насадила...
    Разкош!
    Благодаря за предизвиканите усмивки в този прекрасен, слънчев понеделник.
    Ivchi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа, с всеки изминал ден, Дамян все по-малко ми прилича на Девин. Откривам все повече черти и оот другите му двама братя. Взел е от всекиго по нещо - и като характер, и като мимики, и като поведение, и като външен вид. Едновременно е някаква супер мешавица и съвкупност от батковците си, а си е и себе си. Едно със сигурност не може да му се отрече - невероятен сладур е и невероятен характер. Мисля, че бая зор ще видя с възпитанието му. Не знам дали е случил на майка, но на моменти и моите нерви и търпение са на изчерпване. Способен е да ме докара и до истерия, и до тотално отчаяние. Благодаря се, че не ми е първо дете. Щях да съм абсолютно покрусена и напълно убедена, че не ставам за майка.
      За "мама е много красива" - ще трябва да те черпя нещо. :)
      А за подбора на цветя - питай Пламен колко време откарах в разсадника в чудене и маене коя китка точно да взема. Възхищавам се на търпението на това момче!!! Да ми е жив и здрав!

      Изтриване
  7. Привет на цялото весело семейство!Поздравления за невероятната красива и търпелива мама.Следя блога Ви с огромен интерес и усмивка!Много,много благодаря!
    Румяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Айде още една почерпка! :) Благодаря за комплиментите!
      Радвам се, че блогът ви харесва.
      Всичко най-добро!

      Изтриване
  8. Супер сте си изкарали, чудесна е градинката, а помощника е един път. Моите деца като дойде това време и минават на сладоледена диета, пък кой каквото ще да казва.

    Аз имам един чисто женски въпрос - как успяваш да поддържаш тази хубава фигура, то вярно, че не се спираш, ама като гледам какви изкушения готвиш и пълнея само пред монитора. Та ще се радвам да споделиш, ако има някакъв трик :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите деца са на сладоледена диета целогодишно. Вкъщи се изяждат огромни количества сладолед и зиме, и лете. Още от бебета ги почваме. А баща им какъв фен е!!! Аз съм най-капризна, защото не ям какъв да е сладолед. Обичам само определени вкусове и марки и компромиси не правя.
      А за фигурата - хич не си я харесвам. След последната бременност съвсем я развалих. В момента съм с 5-6 кг отгоре и докато не спра да кърмя, явно няма да ги сваля. Дамян се храни почти изцяло с кърма и заради него постоянно съм гладна и постоянно ям. Но неговото здраве ми е милион пъти по-важно от това как изглеждам. Отделно и цялата ми мускулна стена на корема е разкъсана, а имам и огромна пъпна херния. Приличам на бременна в 4-5 месец. А и годините си казват думата. Едно е да се възстановяваш от бременност и раждане на 25, друго е на 40.
      Иначе моята философия е да слушам организма ми - той от какво има нужда. Ям каквото и когато ми се яде - мазно, солено, сладко, тестено. Никога не съм пазила диети и не съм се ограничавала от нищо. За мен вредна храна не съществува. Друг е въпросът, че през последните няколко десетилетия истинска храна всъщност почти не остана. Всичко е химия - нитрати, фосфати, антибиотици, хормони, консерванти, оцветители, овкусители. Истинско престъпление! За жалост и на био и еко храните не вярвам.
      Не се лишавам от нищо, но се храня бавно и с удоволствие. Това според мен е особено важно.
      Другият момент е ,че аз съм постоянно в движение. Не обичам да бездействам. Не спортувам, но разходките навън и танците вкъщи, докато домакинствам, са ми напълно достатъчни.
      И най-, най-важното от всичко - човек да се чувства щастлив!!! Вътрешната красота, мир и хармония винаги дават отражение на външния вид.
      В общи линии това е моят "трик". :)

      Изтриване
    2. Може и да прекалих, ама не устоях, сега видях този отговор - присъединявам се на 100 % към казаното от теб - и за фигурата, и за храненето - все едно аз съм го писала!

      Изтриване
    3. Какво ще рече това "може и да прекалих"???
      Радвам се, че по тоя въпрос сме на едно мнение.

      Изтриване
  9. Бубе, сега какво направи...аз имам едно дете и то си е вече млада дама...и си намирам оправдание, че нямам време да си гледам цветята, от години се каня да пресадя някои...Аааа, ти взе да прекаляваш, не стига 4 деца, айде сега и цветя на терасата, друга работа нямаш ли...е, май нямаш - стотици сладки или някоя торта тез дни не си показвала, а сигурно и друго ядете, пък и останалите дейности...Абе, ти верно не си човек.
    Успокоих се поне, че Дамянчето ти е помагал, много е сладък, дето викат младите - жесток е!
    И що де не яде геврек детето - навремето наще баби какво са давали на нашите родители - коричка хляб - пак същото...пък какво им е било. То това с полезностите и вредностите е много относително - зависи въпросния автор на изследването каква доцентура или професура защитава - за ползата илли за вредата от киселото мляко - общо взето всичко може да се докаже:))
    Да му е сладко, и аз бих и хапнала.
    И ако ти е скучно - на село(или вила, или ранчо или там както му се вика) има за садене декар-два двор, обади се:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оня ден, отговаряйки на коментарите тук, тамън стигнах до твоя и Яни напълни памперса. Та си остана без отговор, Весе. :) Ама днеска няма да те пропусна.
      Хич не прекалявам, ако искаш да знаеш. И съм си човек отвсякъде. Е, може би не съвсем нормален човек, ама все пак човек.
      А за научните трудове на тема кое полезно, кое не, понякога чак ми е смешно. Ама и тия хора с нещо трябва да оправдават заплатите, дето получават. И си проучват, и си пишат.
      Иначе аз нямам нищо против човек да се храни здравословно. Не ме разбирайте погрешно!!! Просто всеки различно тълкува що е то здравословно. И всеки си е в правото да се храни както и с каквото си иска. Но ме дразнят хора, които се вманиячават и започват да нападат и гледат лошо останалите, които не споделят тяхната философия. На мен не ми пречи да си хрупат сурова целина и да предъвкват попара от киноа. Следователно и на тях не бива да им пука, че аз муам свински пръжки и ям бял хляб.
      А за скуката нали знаеш?! Нивгаш не ми е скучно! Ама нивгаш!!!! Тъй че не разчитай на мен да ти прекопая и засадя двора. :)

      Изтриване
  10. Слава Богу, че тук срещам, макар и виртуално майки, които хранят децата си със сладолед и гевреци;) Вече ми идваше в повече това постоянно "здравословно" хранене в нета....Съгласна съм, обаче, че храната не е баш храна. Най-добре е вкъщи да се приготвят изкушенията, и така поне да имаш някаква представа какво ядеш. Но тук така или иначе се "събират" майки, които главно това правят;););) Поздрави на всички;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, то лошото е, че и вкъщи да готвиш всичко, продуктите пак от магазина ги купуваш. Но нямаме друг избор за съжаление. Затова не бива да се вманиячаваме и да се тръшкаме чак толкова. Човекът е толкова приспособимо животно, че към всичко се нагажда и привиква. Дано и на съвременните храни не се дадем. Да сме живи и здрави и да се стремим да бъдем добри и щастливи! Останалото са подробности.

      Изтриване
  11. Буболинка,
    къде се загуби? Чакаме с нетърпение следващия ти пост.... Дано намериш време!
    Много слънчеви прегръдки за цялото ви прекрасно семейство!
    Ivchi

    ОтговорИзтриване