понеделник, 13 март 2017 г.

Вече на 42

Пораснах с още една година. Да съм си жива и здрава!!! И безумно щастлива!!!
Благодаря на абсолютно всички, които се сетиха за мен и направиха празника ми още по-вълнуващ и истински! Толкова страхотни пожелания получих, че бях на седмото небе от кеф. И подаръци имаше, и то какви, но за тях малко по-късно. Сега ще се опитам да я карам хронологично, че да не пропусна нещо. 
Тази година сатурновата дупка, която се отваря покрай рождените дни, не ме пропусна и яката ме засмука. Вкиснах се като..... а бе като нещо много вкиснато. Не знам какво точно. Толкова ми беше криво, че даже ревах. Но някак успях да се събера и да си възвърна доброто настроение. 
И първото, което изплува в съзнанието ми беше торта. И това, ако не е професионално изкривяване!!! Или по-скоро аматьорска психическа малформация, защото аз все пак не съм професионална тортоправячка, а самоука аматьорка. 
Идеята ми за конкретния дизайн на тортата бе продиктувана от една разкошна книга, която децата ми подариха за миналия ми рожден ден - The Wizard of Oz. Тук е мястото да направя едно признание и да се примоля за снизхождението ви. Книгата още не съм я прочела, но пък съм пленена от невероятните илюстрации на Manuela Adreani. Един вид, и аз като малките деца, просто прелиствам страниците и гледам картинките. 
А картинките, поне според мен, са наистина уникални. Още миналата зима, докато се шматкахме из един от моловете с Пламен, зърнах въпросната книга на витрината на книжарница и се залепих за стъклото като Гаврош. Любов от пръв поглед. В последствие, както вече стана ясно, получих книгата като подарък за ЧРД. Оказа се част от цяла поредица. Децата ми бяха взели и Снежанка. И тя е суперска, но аз си останах завинаги влюбена в Дороти. Зарекох се един ден да си направя торта, изцяло вдъхновена от тази книга.
И като казвам, че всичко това се разиграва около миналия ми рожден ден, да не мислите, че още от миналата година съм я почнала тортата. Нищо подобно. Нямаше да съм аз, ако си бях дала толкова време. Оставих всичко за последния момент. И по-конкретно - почнах я точно три дни преди рождения ми ден. 
Нямах никакво колебание относно вкуса, защото от самото начало си знаех, че не може да е друго освен стиропор. За целта си купих общо 7 дъмита от Хитрини. В представите ми 1 см явно е доста по-нищожен отколкото е реално, защото след като сглобих и седемте дъмита, тортата ми стана с размерите на Дамянчо. Пламен вика "Муцка, кво има да я декорираш тая торта? Направо влизай вътре или сядай отгоре и си готова!" Признавам си, и аз се постреснах от размерите. Най-вече защото не знаех дали ще се справя с обличането й със захарно тесто. Пламен пак не пропусна да ме избъзика "Ше точиш направо на земята. Иначе масата няма да ти стигне." Тя масата ми стигна, ама бая зор видях. Хич не ми се получи перфектно покриването, но реших, че така е още по-добре, защото дизайнът го позволяваше. (кво друго да реша, няма да се тръшкам за някви гънки и кръпки я). След като имах три етажа, покрити с фондан, всички притеснения изчезнаха и можех да се отдам на творчество. Идея си нямате с какъв ентусиазъм и удоволствие творих цели три дни. Единствено дъстването ми взе здравенцето. И трите ми етажа бяха чисто бели и трябваше да им придам цвят с помощта на прахови бои. Така си го бях наумила. Под "прахови бои" не разбирайте само дъстове, защото така се развихрих, че мацотих и с тебешири и със сенки за очи. Лошото е, че ги нанасях с малка четка за грим. С нищо друго не ми се получаваше както искам. А да "гримираш" цели три етажа е толкова пипкаво, че лудите могат да те хванат. Мен ме хванаха на няколко пъти, но за кратко. Като цяло декорирането на тортата ми подейства изключително ободряващо и ентусиазиращо. Бях супер доволна и щастлива. 
Докато не я завърших напълно и дойде ред на снимките. Как ли не пробвах да я снимам тая торта и нищо. Заради дъстовете не ми се получи нито един кадър като хората. Снимах на какви ли не фонове и режими и не. Добре, че е торта менте, та имах възможност да си щракам на воля. Яд ме е, че няма да мога да ви е покажа в пълния й блясък, но това е положението. Утешаващото е, че аз поне мога да й се радвам. Сложила съм си я в хола и всеки път като я погледна, ми става едно готино... 
Та ето я и нея!


Нарочно я пускам с максимално голям размер снимката, та да придобиете колкото се може по-реална представа за цялостната визия и детайлите. 
Като стана дума за детайли, ето ги и тях. Вляво ще слагам снимка на съответната илюстрация от книгата, а вдясно - моя "прочит". Всеки детайл символизира нещо и съм си го нарекла с конкретно пожелание към мен самата. Когато пратих снимка на тортата на сестра ми, тя възкликна "Тая торта е цялата символика!!! Иде ми да напиша есе по нея." Реакцията й изобщо не ме изненада, защото през цялото време, докато творях, и на мен ми идеше да напиша нещо в стил "преразказ по картинка". В пети-шести клас бях боже на тия писания!
В случая се задоволих само с труд и творчество, без писане. И вас няма да занимавам с литературни разбори. Само ще ви кажа кое какво символизира. А какво пожелание стои зад него ще запазя в тайна, защото е твърде лично и интимно. Пък и сигурна съм, сами ще се досетите. 
Всичко е рисувано, няма принторки. 

1. Пилета и цъфнало дърво - песен, волност, полет, пролет, красота, ново начало. Макар че тия пилета доста оклюмали изглеждат и приличат досущ на Девин и Дамян като им откажа нещо. Баш като пилетата и те отпускат раменца и на личицата им се изписват най-трагичните и нещастни физиономийки. Изплакват едно тъжно "Оооооооооооо!" и се изнасят с бавна стъпка към детската стая.


2. Балон - пътешествие, издигане нависоко, поглед отгоре над нещата. Балонът беше първото нещо, което измайсторих. Толкова бях ентусиазирана и нетърпелива, че го претупах на две на три, но въпреки това си го харесвам много. За основа използвах срязана на половина твърда картонена чашка за къпкейкчета, облечена с фондан. Балонът е 10 сантиметрова стиропорена топка, също покрита с фондан. Огънят гори в капачка от малко шишенце ментова есенция. "Много професионално, няма що!" - възмутиха се някои членове от семейството. Поддържащата конструкция е от цветарска тел. 


Коша на моя балон го напълних с рози - цвят, красота, свежест, романтика, ухание. Да не ви разправям колко време ги цъцках тия миниатюрни цвекленца. Пламен твърди, че му напомнят за кошницата с гюл, който си накърших нелегално от казанлъшките розови полета на празника на розата миналото лято. Сигурно още ми тежи тоя грях и искам да отлети надалеч с балона. 
3. Дороти, целуната от феичка - целувката на съдбата, закрила, орисия. Крилцата нарочно не ги нарисувах, а ги направих от вафлена хартия. Хем исках да изпъкнат и да има 3Д ефект, хем и те си имат своята символика. Винаги свързвам крилата със способност и възможност човек да полети, да постигне целите си, да бъде това, което иска, без никой и нищо да му пречи. 


4. Сърцето - обич, любов, живот, пулс, динамика, ритъм. Не знам дали забелязвате, но моето сърце има един малък дефект. Някое от децата го е бучнало лекинко, но никой не си призна и не пое вината. Аз и без друго постоянно им пиля, че като ми създават ядове, все едно ми нараняват сърцето и ей го е на - онагледили са го. А тия двете резки малко по-горе на самата торта, са си мое дело. Още докато покривах с фондан, без да искам го надрах с една от мартениците на ръката ми. Ма то само тоя дефект да беше, да си затвори човек очите, а то.... 


5. Кучето или както го нарича майка ми "палаша" (демек ловно куче) - вярност, приятелство, другар, преследване на цел.


6. Ботушите - тия на Дороти са вълшебни, та затова символизират вълшебството и сбъдването на всякакви желания като с магическа пръчка. Но и просто ботуши да символизираха, пак няма да откажа. :)


7. Изсъхналото дърво (на което са закачени ботушите) и малката издънка в основата му - надеждата умира последна. Понякога, дори всичко да изглежда загубено, нещата се оправят. Възраждане, съживяване. Дървото го правих изцяло от тел, увита в цветарско тиксо. 


8. Стълбата - изкачване, възход. А тази стълба от илюстрацията на Мануела Адреани е най-вълшебната и приказна стълба, която съм виждала. Правих я с такъв кеф! За жалост нямаше как да я направя толкова дълга, колкото в книгата, защото третият ми етаж беше само 17 см, но нищо. Пак си я харесвам. 


9. Пухчетата - ако се чудите какви са пък тия пухчета, веднага ще ви кажа. Това са белите петна по втория етаж. Девин дори "лекета" ги нарече, но както и да е. От дете, щом видя летящо във въздуха пухче, се опитвам да го хвана и да си пожелая нещо. Та и тези пухчета това символизират - сбъднати желания. Едва се удържах да не прекаля с бройката им, но рискувах да зацапат тотално Дороти. Преди да премина към другите детайли, ще ви покажа тортата и отзад. 


10. Къщата - дом, огнище, стряха, семейство, уют, топлина. Тази е малко тип колибка и грам не се препокрива с представите ми за перфектната къщичка, но нищо. 


11. Маковете - обожавам пламтящите макови поля, полюшващи се от порива на лекия летен ветрец.. За мен те са символ на нещо безкрайно. Поля, по които можеш да тичаш на воля до пълно изтощение и да се чувстваш див и щастлив, волен и неограничен. А самото цвете мак е най-деликатното и ранимо цвете - единственото, което умира в мига, в който го откъснеш. 


Ами с детайлите приключих. Още няколко снимки на тортата, че така и така съм ги отделила като що годе ставащи- да не остават зян. 


Ами толкоз с тортата. И понеже не ядем стиропор (все още), за почерпка направих няколко чийзкейка. 
Легнах си щастлива и доволна вечерта на 2 март с идеята да подремна малко, та да се събудя свежа и красива за рождения ми ден. Фактът, че одъртявам, не е причина и да погрознявам. И докато успея да заспя, то взе, че стана 3 март. Пламен веднага побърза да ме поздрави, че съм пораснала и евентуално помъдряла с още една година. После съм заспала. 
На сутринта се събудих рано, рано. Простата ме алармираше - не че имам такава (нали съм момиченце), но зверски ми се пишкаше. Ядосах се. Вместо да ме събудят Пламен и децата с песни и подаръци и да ме поръсят с вода, та голяма да порасна, аз ги изпреварих и пуснах водата в тоалетната. Върнах се обратно в спалнята. Шмугнах се деликатно между Пламен и Дамян. Пламчо, на възглавницата вдясно, отвори очи, колкото пак да ми напомни, че одъртявам. Ама да не съм се притеснявала, щото официално това щяло да стане чак в 23.30 (тогава съм родена). Голямо успокоение. Таман да се престоря на заспала, Дамянчо, на възглавницата вляво,  прирева "Айде четеш мене Мръзналото кралство!" Почнах да му чета и изведнъж момчетата нахлуха с "Честит рожден ден, мамо!" Ех, че хубаво!!! Даже и подарък ми подариха. Разтопих се от кеф. И с вода ме напръскаха, да не кажа "оляха". И се тръшнаха при мен на спалнята. А това пък колко го обичам!!!! Изпълвам се и с радост, и с щастие, и с умиление, и с гордост... Пламчо и той ме нападна с подарък. Връчи ми пощенски плик. Вътре картичка и два билета за концерта на EUROPE. Ега ти кефа!!! Малко по-късно му звънна телефонът и изчезна навън. След минута се върна с букет разкошни рози. 21. Тъкмо си се радвам на ум "Явно още ме мисли за 21-годишна" и той изломоти "По една за всеки две години от живота ти, миличко!" Ясно, няма грешка - знае много добре, че съм на 42. Но пък още ми вика "миличко". 
Нямам спомен закусвахме ли или не. Може би съм се измъкнала с "Ква закуска, бе??? Нали имам рожден ден!" И се почнаха едни обаждания, съобщения, цветя, подаръци. Получих толкова готини неща - билети за мюзикъл, козметика, бижута, шкафче за бижута, дрехи, вкусотии, аксесоари. Благодаря на всички от цялото си сърце за вниманието и прекрасните пожелания. Карате ме да се чувствам обичана и специална. 


Рожден ден, рожден ден, но не забравихме и за националния празник. Още докато бяхме по пижами, закачихме знамето на прозореца. И заоглеждахме околните блокове за други знамена. Това ни е традиция на всеки национален празник - с децата се състезаваме кой ще открие най-много трибагреници. Тази година, за радост, имаше доста. Но може и мнооооооооого повече. Искам да сме като в Барселона - на всяка сграда да има поне по 5-6 знамена. 
Следобед на гости ми дойдоха и моите родители, а вечерта с децата отидохме на заведение да се почерпим за мое здраве и си прекарахме много готинко и приятно. После се прибрахме вкъщи. Не можахме да си купонясаме кой знае колко, защото Дамянчето беше прекалено превъзбуден и ревлив. Като за капак му разбих без да искам долната устничка. Денис ме беше вдигнал на ръце и точно като ме пускаше Дамян се засили към мен и се удари в коляното ми. 
Ами това е! Вече съм на 42.

19 коментара:

 1. Ехаааа, тортата е уникална! И рисунките са <3...признавам си, че в първият момент си помислих - тая фея защо е загризала Дороти, ама после разбрах :-)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Хахахахахахаха! А бе да ти кажа, може и да я е загризала. Знам ли. Просто аз реших, че я целува.

   Изтриване
 2. Уауууууу! "Торта" е уникална!И вълшебна! Картинките са ти се получили едно към едно!....(ха-ха,ставаш за фалшификатор)Бубе,наистина си целуната от Съдбата :)Пожелавам ти всеки един ден от тази ти година да е толкова специален,цветен и изпълнен с много любов и внимание.
  Целувки! Хриси

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Чак за фалшификатор - не! Но за гадна копирачка - да! :)
   Благодаря ти за прекрасното пожелание! Дано се сбъдне!
   Целувам те!

   Изтриване
 3. Както винаги ,прочетох всичко не един дъх !Тортата ти е жестока,но това важи са всичко до което се докоснеш ! Забравих те на твоят ден , но ще се реванширам ,когато измисля с какво !Бъди много,много щастлива <3 Катя

  ОтговорИзтриване
 4. Бубе,пожелавам ти и на 84 да си все така обичана, ценена и глезена от мъжете вкъщи! И все такива красоти да излизат под "аматьорските" ти ръце. Тортата ме остави без дъх и направо ме засърбяха ръцете да стана посреднощ и да направя някоя вълшебна страничка в арт журнала си.

  ОтговорИзтриване
 5. Не се познаваме лично(което се надявом някой ден да се промени), но съм голям фен на работата ....ти? Може ли на ти, че на Вие ще излезе че те състарявам. 42 е чудесна възраст, започва нов 7 годишен цикъл, кръвта се обновява, жените се разхубавяват :)
  Бъди все така красива, обичана, обичаща, вдъхновена, вдъхновяваща, дейна, щастлива и удовлетворена.
  А тортата е просто приказна! Нямам думи. Добре че е от стиропор, че ако беше истинска щеше да ме забори сърцето като знам, че сте я изяли :)
  Още помня една торта (първата твоя, която видях, много ме впечатли)- тенджера със зеленчуци. Леле, сънувала съм ги, как им дава сърце на хората да изяждат такива произведения на изкуството.... :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се да се запознаем, Тони! Разбира се, че може на ти! Но като стана на 84, живот и здраве, ще минем на Вие, нали? Хихихихихи!
   Това за 7 годишните цикли не го знаех, но звучи страхотно. Трябва да се върна назад във времето и да видя при предишните как ми се е подреждал животът. Дали има някаква закономерност и т.н. Сигурна съм, че ще ми е много забавно да го направя.
   Благодаря ти за прекрасните пожелания! А за тортата - точно затова я направих от стиропор (а и защото е много по-лесно). И аз не исках да я ядем. Просто защото бях някак убедена, че ще стане такава, каквато си я представям. Което не е типично за мен, защото обикновено до последно съм на тръни дали ще ми се получи или не дадена торта.
   А тази, тенджерата със зеленчуците, беше за ЧРД на свекър ми. Той много дълго време си пазеше част от зеленчуците.
   Пожелавам ти всичко най-прекрасно и да видим кога съдбата ще ни срещне и на живо, та да се запознаем лично. :)

   Изтриване
 6. БУБЕ, БЪДИ ЖИВА И ЗДРАВА - ВСИЧКО ОСТАНАЛО ГО ИМАШ.НО ТРЯБВА И НЕЩО ДА ПОЖЕЛАЕМ - ДА ДОЖИВЕЕШ ДО ДЪЛБОКИ СТАРИНИ И РАДОСТИТЕ ТИ ДА СЕ УМНОЖАТ ПО ДВЕ ПЪРВО, А ПОСЛЕ ПО ОЩЕ 2.ВИНАГИ ДА ИМАШ МУЗАТА СИ ЖИВА И СВЕЖА! ПРЕГРЪЩАМ ТЕ И ТЕ ЦЕЛУВАМ!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много благодаря за страхотните пожелания!!! Макар че с тая математика малко ме затрудни. :) Прегръдки и целувки и от мен!

   Изтриване
 7. Ми, НЯМАМ ДУМИ! Прекрасна си, Бубе! Честит рожден ден и от мен!Бъди здрава и влюбена! Бъди щастлива! Бъди благословена!
  Тортата е произведение на изкуството! Мисля, че трябва да участваш в конкурс с нея!Прекрасна е! Прекрасно е семейството ти! Радвам ти се от сърце!
  Желая ти здраве, бъдете здрави цялото семейство!Ти си невероятно вдъхновение! Не мога да спра да пиша, но и не намирам точните думи!
  Радвам ти се!!!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много ти благодаря, Жани! Много често и аз звуча така като теб - когато емоциите напират и бушуват, а думите са толкова нищожни в сравнение с тях, че каквото и да кажа, все е недостатъчно. Знам, че грам не звуча скромно, но за тая торта нито искам, нито мога да скромнича. Защото тя наистина е специална. И не само защото аз съм я правила и съм вложила цялото си сърце и душа в нея, а и защото е вдъхновена от нещо прекрасно. Тъй че в случая заслугата е колкото моя, толкова и на Мануела. Затова без никаква свян харесвам и обичам тази торта. И моля всички, които ненавиждат нескромността им, да ме извинят. :)
   Прегръщам те!

   Изтриване
 8. Скромността няма никакво място тук! Това произведение на изкуството заслужава гордо вдигната глава и удовлетвореност. Нека всяко следващо твое творение е по-добро от предишното. И бъди винаги доволна от резултата и нескромна :)

  ОтговорИзтриване
 9. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 10. О, мила! Да не си случайно зодия Риби?Каква чудесна зодия!Моята майка също е Риби и аз безкрайно я обичам и уважавам. Но както и да е. Пиша ти по-съвсем различна тема. Наближава рождения ми ден (този месец е) и аз отчаяно си търся творец като теб, който ще сътвори мечтаната ми торта. Никога не съм празнувала рождения си ден (като с това изречение не желая да ти става жал за мен, ако изобщо будя такова чувство в теб, а да изразя вълнението си) и затова ми се иска тортата да е специална. Само че и дочух, че си се отказала от поръчките, но източника ми е едва от 2011 година. Моля те, изясни статута си :) като сладкар. Разбира се ако все още си само любител или както беше написала "предпочиташ да правиш торти за ближните си" ще те разбера! Благодаря и много усмивки от мен! (Извинавам се за възможни правописни грешки! :з )

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Първо да се извиня ,че чак сега отговарям. Но не съм си пипвала компютъра от месец. Бяхме във ваканция семейно и когато сме на почивка не припарвам до къмпютри, лаптопи, социални мрежи, блогове и прочие. Такава ми е политиката. :) Но така или иначе нямаше да мога да те зарадвам с торта, защото все още не приемам поръчки, пък и както вече казах, не си бях тук. надявам се да си намерила кой да направи мечтаната от теб торта и да си имала един наистина страхотен рожден ден! Ако не - догодина! Животът е пред нас! Пожелавам ти всичко най- прекрасно!

   Изтриване