вторник, 8 ноември 2011 г.

Petite Mademoiselle




Това е една от последните ми и най-любими торти. Напарвих я за деветия рожден ден на Михаела - голямата дъщеричка на Ели Гледачева (фотографката). Както знаете, с нея сме голям тандем що се отнася до подготовката на празниците на нейните дечица. Месеци предварително обмисляме и синхронизираме нещата. Ели е от майките, които знаят перфектно какво искат от първия до последния детайл. При нея няма нищо случайно и не на място. Идеите й винаги са брилянтни, а изпълнението им  - повече от впечатляващо!!!!
Този път изискванията й към тортата бяха да има момиченце, което чете книжка (едно от любимите занимания на Мишето), къщичка в кукленски стил, колело, розички и надпис "МИХАЕЛА". Изпрати ми снимка на рокличките, с които ще са облечени момичетата на партито, но не за да ги използвам като част от дизайна на тортата, а по-скоро, за да ме ориентират цветово. Прати ми и буквите за надписа, за да изработя и моите в подобен стил и шрифт. За момиченцето първоначалната идея беше да е като феичка, но впоследствие аз случайно попаднах на едни тетрадки от серията Holly hobbie на Pigna и толкова ми се прииска да направя фигурка в този стил. Оказа се, че и на Ели и Мишето са им любими. Ясно беше, че вече нищо не може да ме спре да се пробвам.
И така, зачаках да дойде денят, в който да направя тортата. Като вкус Ели си избра еклерова шоколадова. След самата торта се захванах с къщичката. Такова мерене, кроене, строене и измазване падна, че по едно време имах чуството, че и истинска къща мога да построя. Идея си нямате колко дълго ми отне да изградя самата конструкция, така че всичко да е максимално съразмерно, с правилни форми и същевременно стабилно. За тухли ползвах парчета блат, а за вар - течен шоколад. Веднъж "построена" и "измазана", къщата вече беше готова и за "обличане" със захарно тесто. Лепих тестото на отделни части заради неправилните форми на къщата. Отново мерене, кроене, рязане, лепене. След стените и покрива дойде ред на прозорци, даграми, врати. На финала сложих и комина и къщичката беше готова. Представих си как коминчето почва да пуши, а от прозорчетата се носи аромат на прясно изпечен малинов пай. След цял ден, прекаран в строителство, вечерта се захванах да направя и момиченцето. Започнах от крачетата, после рокличката, а накрая - главата и шапката. Не мога да ви опиша с какво удоволствие и вълнение изработвах всеки един детайл. Дори и сега, когато ви разказвам, пак се вълнувам. За десерт си оставих книжката. Не знам дали се вижда по снимките, но тя си има всичко - и корици, и номерирани странички, и леко подгънато ъгълче на страничката, която се опира в рокличката на девойчето... Текстът е от "Клетниците" в оригинал на френски. Не търсете лупа, шегувам се! След като малката госпожичка стоеше пред мен, поклащаша крачета, зачетена в своята книжка, подхванах надписа. За шаблончета ползвах едни дървени букви, около които изрязвах с малко остро ножче. Не се получи перфектно, но все пак съм доволна. Единственото, с което не можах да се справя, бе колелото. Два пъти го парвих и все не ми харесваше, ама изобщо!!! А така ми се искаше да има и едно ретро колело, с кош отпред, пълен с рози. Трябваше да е подпряно в дясно от надписа. Ама каквото не мога, не мога. Един ден се надявам да стана достатъчно добра, та и колелета от захарно тесто да правя. 
В три през нощта тортата беше напълно готова. Легнах си, но дълго време не можах да заспя. Нямах търпение да дойде сутринта, за да чуя оценката на мъжете вкъщи. Най-много се впечатли Давид - каза, че момиченцето било като истинско и макар тортата да била ужасно момичешка, много му харесвала. 










Няма как да не ви покажа и снимките на Ели, които са меко казано приказни!!! А че Мишето е щастлива, е повече от очевидно. Днес (8 ноември) тя има имен ден и й пожелавам от все сърце много здраве и радост! Честит празник на всички именници!!!





5 коментара:

  1. Бубе, просълзих се.... толкова хубаво пишеш, и цялата тази любов , която влагаш и в тортите струи и от разказите ти... Благодаря ти, благодаря ти за тортата, благодаря ти, че си точно такава каквато си!

    Сега искам да напиша, че този път от тортата остана силно впечатлен и мъжа ми, обикновено казва,че тортата е много хубава, а сега като я донесе лично започна да ми показва разните детайли.А той е външно прибран от емоции човек, представи си само какво съвършенство от захар си сътворила!

    ОтговорИзтриване
  2. Гледайки снимките и тук, и от линка, направо загубих ума и дума! Единственото, което се върти в главата ми в момента е, че това е истински шедьовър! На няколко пъти попадах случайно на блога ти, а от известно време го следя редовно и се прекланям пред невероятния талант, който имаш! От все сърце ти пожелавам още много, много, много захарни изкушения и шедьоври да направиш!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле нямам думи.Прекрасни момичета, прекрасна не-повече от прекрасна торта и прескрасно парти.Честит празник на Мишето и всички който празнуват днес :)

    ОтговорИзтриване
  4. Бубеееееее, уникат!!! Много ми харесва определението на Ели: "СЪВЪРШЕНСТВО ОТ ЗАХАР" - подхожда на всичко, което правиш, но тази торта и аз си я слагам в най-най-любими бубени торти!!!
    Да са честити рождения и имения ден на Мишето! Тя и Калина са любими мои героини от твоите приказки с картинки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, да чуя признание от мъжа ти, е като да получа аудиенция при папата!!! Много съм щастлива, че дори него успях да впечатля. Продължавай да ми даваш тортени задачки, та да правя още красоти.
    Мис Емералд, Ками, Мани - много ви благодаря за прекрасните неща, които сте ми написали.Страшно сте мили! Толкова е готино да знаеш, че не само ти си харесваш творбите.

    ОтговорИзтриване