сряда, 27 март 2013 г.

С вкус на мед

Днес искам да ви представя една много специална за мен торта. Всъщност специален е поводът, по който я правих, а именно - 99-я рожден ден на дядо Георги, дядото на актрисата Светлана Бонин. Днес той навършва цели 100 години!!!!! Да е жив и здрав за радост на всички, които го обичат и се гордеят с него. Дядо Георги е невероятен не само защото е добър и истински, а и защото е изключително жизнен и енергичен за годините си. Сам поддържа домакинство, кара  колело, отглежда пчели.
За днешния му юбилей нямаше как да направя торта, за което ужасно съжалявам, но миналата година имах това удоволствие. Светлето искаше тортата да е с кошер и пчелички и това и направих. Ето я и нея - семпла, свежа и сладка (не колкото мед, но все пак...)



Винаги съм свързвала меда с нещо много тайнствено, специално и дори магично, макар да не го обичам особено. На вид все ми прилича на кехлибар, а него пък свързвам с нещо древно и мистично, събрало в себе си топлина и живот. Знам, че звучи откачено, но наистина асоциациите ми са такива. Другият хранителен продукт, който ми въздейства по особен начин, е оризът. Сигурна съм, че вече ще ме вземете за тотално луда, но видя ли ориз, направо откачам. Обожавам белия му цвят - кристален, когато е суров и матов, когато е сварен. Това е продуктът, който избирам най-дълго в магазина за ужас на съпруга ми. 
Но да се върнем на меда. Тези от вас, които са чели публикацията ми "Седем неща за мен, които (може би) не знаете" са наясно, че аз от бебе съм закърмена с тази сладост. Жената, която родителите ми са взели да ме гледа, постоянно ми топяла биберона в мед, за да не плача. Толкова съм се пристрастила към него, че първата ми дума била "меди". Не съм искала да ям почти нищо друго, а и предните ми зъбки почернели и опадали преждевременно. На година и няколко месеца ме дали на баба в Стара Загора. Жената се хванала в чудо с какво да ме храни и в изблик на отчаяние прибегнала до драстични мерки. Вмисто с мед, намазала биберона ми с люта чушка. Резултатът бил повече от задоволителен - никога вече не съм си и помислила за мед. Сега похапвам медец само в разни сладкиши или с палачинки. 
За финал и едно кексче на същата тематика. Него правих за дядото на друга моя приятелка - Зори, който също е пчелар. 


А най-удивителното нещо е, че медът е единственият хранителен продукт, който не се разваля никога. В Египетските пирамиди е бил открит мед отпреди хиляди години с абсолютно непроменени вкусови качества и характеристики. Казвам ви аз, има нещо магическо в това чудо! :)))
Сладък и успешен ден от мен!!!

12 коментара:

  1. Страхотия са...имаш вълшебни ръце :)!Отново прекарах повече от час тук, без дори за секунда да ми стане скучно...благодаря ти!Хубав ден и от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това може само да ме радва, стига заради мен да не си пропуснала да свършиш нещо полезно. :) На свой ред и аз посетих блога ти и открих много стилни, нестандартни и красиви творения. Ръчнонаправените картички са ми голяма страст и се възхищавам на всичк имомичета като теб. На моменти едвам се удържам и аз да не се пробвам в този занаят, но мисля, че тортите ми стигат. Много настроение и творческо вдъхновение от мен!

      Изтриване
  2. Е, как ще звучи откачено. Асоциациите ти съвпадат с моите и са си абсолютно наред. Аз си имам едно кехлибарено герданче, сложа ли го веднага усещам някаква древна сила, а като се позамисля май ми се причуват и странни мелодийки хихи.
    Много свежарска торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги съм щастлива, когато се окаже, че не съм сама в лудостта си! :))) Аз кехлибарче си нямам, но това не ми пречи да ми се причуват разни неща. Най-често това е вътрешният ми глас, но и още нещо....Хиххих!
      Хубав ден от мен, пълен с мелодийки! :)

      Изтриване
  3. Има магия в меда, безспорно. Но и в теб, Бубе, магия са всичките ти творения.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не вярвах, че ще се намерят и други хора, които да имат същото усещане. Много готино! А щом и в тортите ми откриваш нещо магично, това много ме радва.

      Изтриване
  4. Тортата ухае на мед, дори чувам жуженето на пчеличките! Хайде, още един луд в отбора :)))
    Бубе, съжалявам, че така се е отразил медът като си била детенце, добре поне, че не си развила алергия, че мед не се препоръчва на бебенца. Аз съм много строга детегледачка, дори биберон не давам на бебенцето. Милото, гледа ме с умоляващи очички, но аз съм твърда и непоклатима :).
    Поздрави,
    Йоана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла в отбора!!! :))) Аз не съм от строгите детегледачки (визирам само моите деца, защото чужди не ми се е налагало да гледам), но естествено, че има неща, които не бих допуснала. Ама едно време всичко е било толкова по-различно от сега. Пък пак сме оцеляли, въпреки всичко.

      Изтриване
  5. Здравейте, Bubolinka! Очаровна съм:-) в края на месеца дъщеря ми ще навърши една годинка:-) Как мога да се свържа с Вас, за да поръчам торта за празника ни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На имейла можете да ми пишете, но не приемам поръчки. Да ви е живо и здраво момиченцето!!!

      Изтриване
  6. Бубе, тортата е старахотна! Най-много ми хесаса ефектът на истински мед върху кошера и питите. Да не би да е истински? Това, което ми харсва в тази торта е семплостта и и реализмът.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, не! Точно тогава нямах истински мед и си го направих от оцветена кристалина. питите са от захарно тесто. Надупчих ги с някво шестограмче от инструментите на мъжа ми.

      Изтриване