вторник, 23 април 2013 г.

Ягодки и черешки

Ох, само от заглавието огладнях!!! Обожавам и двата плода. Харесвам ги не само като вкус, но и на вид. Вманиачена съм по всичко, на което има ягодки или черешки. Дори наскоро, докато пазарувах дрешки за бебето, попаднах на едно момичешко боди с черешки и не можах да се сдържа и го купих. Естествено, няма да го ползваме, но поне ще си го гледам и ще му се радвам.
А по-порасналите от вас сигурно си спомнят за онова детско състезание, което даваха по телевизията преди години, между отбор Ягодка и отбор Черешка. Днешните ми торти също са разделени на два лагера. Отсега ви предупреждавам, че победител няма да излъчвам. И двете си ги обичам и харесвам много.
Започвам с отбор Ягодка. 
Това е поредната торта, която правих за рождения ден на една от любимите ми клиентки - Лора, дъщеричката на Милена Коцева (фотографката). За предишните й празници сътворих тортата с гъбката - къщичка и тортата с феите - сестрички.
За четвъртия рожден ден темата бе "ягоди", а цветовете - бяло, розово, зелено и червено. Както виждате, всичко предвещаваше да се получи една свежа, сладурска и момичешка торта. Нарисувах си няколко варианта за дизайн и в крайна сметка се спрях на два етажа с къща-ягодка отгоре. Че ягодите щяха да се основен акцент бе повече от ясно, но ми се искаше да вмъкна и точки (и по тях съм луда). За целта си направих конфети от захарно тесто. 

Страшен пипкаж е това, да знаете! Техниката на изработване е хипер елементарна, но отнема много време. Разточвам си на максимално тънко различни цветове фондан и с помощта на най-обикновена сламка за пиене изрязвам кръгчета. Проблемът е в това, че сламката не е с достатъчно остри ръбчета, което затруднява изрязването. Но още по-трудно е изваждането от нея на вече изрязаното кръгче. Та за да си направя прилично количество конфети ми трябваше повече от час. В крайна сметка се оказа, че съм се престарала с количеството и ми останаха повече от половината неизползвани.
За направата на къщичката-ягодка използвах бисквитено тесто (като за сладък салам). От него си оформих една прилично голяма ягода и я оставих за няколко часа в хладилника да стегне добре. След това облякох със фондан и се заех с детайлите. Измайсторих малко прозорче с капаци, а пред него поличка, върху която имаше сандъче, в което естествено растат ягоди. Мисля, че се получи кукленско и кокетно. В добавка към тортата прибавих и десет къпкейкчета, украсени тематично. Към проекта тайничко се включи и Валерия, която изработи тези сладурски курабийки като подарък за Лора. 








А сега е ред и на отбор Черешка. 
И тази торта я правих с много желание и любов, защото също е за една от любимките ми - Маноела от Пловдив. Запознавала съм ви с нея покрай тортата със зайчето, която й правих за първия рожден ден. Тогава дизайнът на тортата бе продиктуван от рокличката, с която щеше да бъде облечена. Сега тоалетът бе не по-малко красив - бяла ленена рокличка на червени точки и цветчета, но майка й Илияна искаше нещо по-цветно и весело. Първоначалната й идея бе за торта с изрисувани полски цветя по нея - макове, синчец, нарциси, глухарчета, теменужки, пеперудки. За модел ми изпрати снимка на една порцеланова чаша. Но аз вече си бях наумила нещо съвсем друго  и дори си бях изработила част от декорацията. Вдъхновение почерпих от една супер сладурска картонена стойка за кексчета, която Вал ми беше подарила преди време. Направо се влюбих в дизайна, в цветовете, в Емили Бътън и нейните малки приятелчета и нямах търпение да ги претворя в торта. Реших, че поводът е съвсем подходящ. Илияна ми се довери напълно и не ми оставаше нищо друго, освен да се развихря. За основа на тортата използвах същия десен от стойката - малки бели цветенца на син фон. Акцент в дизайна исках да ми бъдат котката и мишлето. Нарисувах си ги на кръгче от бял фондан. За оцветяването им използвах предимно дъстове - сухи боички на прах. Стана много готино и бях супер щастлива!!! Текстилните панделки в бяло и червено и цветята от захарно тесто с копченца вместо тичинки контрастираха страхотно на фона и придадоха още по-веселяшко настроение. Най-отгоре на тортата сложих и едно къпкейкче, изработено изцяло от фондан и декорирано с черешки. Отделно изпекох и няколко истински шоколадови кексчета, които също разкрасих с фонданени черешки. 
Реализирах една отдавна запланувана идея и бях много щастлива. Невероятно е каква наслада и удовлетворение може да изпита човек само от изработването на една торта. Късметлийка съм, че имам този шанс. 






 

А ето какво получих в знак на благодарност от прекрасното семейство на тази разкошна малка красавица. 


Мисля е излишно да казвам колко много ме трогнаха и зарадваха. Благодаря им от все сърце!!!

17 коментара:

  1. Бубе, Тортата с черешки е страхотна! Обожавам светло синия цвят и почти всичките ми торти са сини /смей ми се, но е така/. Комбинацията с черешки е жестока! Всъщност и череши много обичам, така че не съм безпристрастна. :) :) Това, което най-много ме впечатли е рисунката на котката и мишката - ако не беше казала, че е рисунка щях да помисля, че е нещо правено на принтер! Справила си се великолепно, а като цяло стила на тази торта е любимия ми закачливо-стилизиран, така че това ще е моят фаворит измежду тортите ти. Прегръщам те и ти благодаря, че успя да ме усмихнеш.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че са ти харесали тортите и че съм успяла да те усмихна.

      Изтриване
  2. Страхотни както винаги ,искам да те попитам ако може с какъв фондан работиш на коя фирма

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Работя с белгийски фондан, внос на фирма Алимко. Продава се в разфасовки от 7 кг, а цената е към 14 лв за кг. Доволна съм от него - приятен за работа, приятен и на вкус.

      Изтриване
  3. Бубе, знаеш, че не ме бива много по приказките, за това просто ти изпращам една голяма целувка от мен и една от Маноела!!!И още много, много на малкото съкровище, което носиш!!!Благодарим ти от сърце за нашата "черешка"!!!Илияна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ви благодаря и също ви пращам целувки! Понякога изобщо няма нужда от приказки щом хората и без думи се разбират. :)))

      Изтриване
  4. Мога само да кажа УаУ и за двете торти! Бубе, великолепни са! За мен ти си вълшебницата на "тортения дизайн". Пожелавам си за някой рожден ден на малкото ни съкровище да имаш възможност и да ни направиш торта. Моите най-искрени адмирации към таланта ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Ани! Дано някой ден наистина ми се отдаде такава възможност.

      Изтриване
  5. И двата отбора са се представили прекрасно - и черешките, и ягодките. Много са красиви тортите, Бубе, браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Оле,колко сладки и нежни са тортите !!! Направо нямам думи !! Невероятни са :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Всичко което виждам тук е просто прекрасно. Уникален талант и фантазия :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Бубе,няма спор,че и двата отбора са блестящи! Нежни, изчиснети и кукленски :)
    А черешката,все едно,си я покрила с хартия от картичката,жестока! Картинката,като от отворена детска книжка...и,детайлчетата на фона айсинг ли са? Как е възможно да са толкова еднакви,като с шаблон?
    Хриси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееееееее, радвам се, че ти харесват и двете. На Черешка щампичките ги рисувах на ръка с помощта на съвсем тънка четчица и хранителни бои. Бая време ми отне, макар да са супер семпли, но си е пипкава работа. Имам една бяла боя, която ми върши добра работа, защото е гъстичка и има добра покриваемост, т.е. мога да рисувам с нея върху по-тъмна основа без да прозира. Лошото е, че не съхне, но то пълно щастие няма.

      Изтриване
  9. Невероятно сладки и нежни са тортите !!! Направо нямам думи !!

    ОтговорИзтриване