Ето ги и тях - влюбени, прекрасни, стилни! Това са моите младоженци Лили и Краси! Благодаря им от все сърце, че избраха мен да направя сватбената им торта и така ме направиха съпричастна с техния приказен ден. Пожелавам им цялото щастие на земята и дъъъъъъълги години слънчев семеен живот!
А сега по-подробно за тортата. Обикновено в началото е сватбената торта, а след нея идва тортата за раждането или първия рожден ден на наследника на младоженците. В случая бе точно обратното. Два месеца преди сватбата дъщеричката на Лили и Краси, Елена, навърши своята първа годинка. За повода й направих двуетажна торта в нежни бебешки цветове, която ще ви покажа в някоя от следващите публикации. За вкуса й Лили категорично си избра "Провансалска със сини сливи". Оказа се, че толкова много им е допаднала, че и за сватбената торта се спряха на същия пълнеж. При визията, обаче, сините сливи бяха изместени от зелени ябълки. Те бяха в основата на стилистиката на цялата сватба. Толкова ми хареса идеята, че нямах търпение да измисля дизайна и да направя тортата. Тук е мястото да изкажа специални благодарности на Мария, кумата на Лили и Краси, която ми беше вдъхновение и съветник през цялото време. Визията на тортата трябваше да бъде пълна изненада за младоженците, затова за всичко се допитвах до Мария. Тя бе така добра да ми осигури и панделката, която използвах за декорацията на тортата. Изработиха я специално по модел на мотивите от сватбените покани.
Ден преди да започна работа, получих мейл от главната редакторка на списание Cake Craft and Decoration - едно от водещите специализирани англо-американски издания в тортения бранш. Било мой ред да се включа с материал за следващия брой. Шок и паника! Месеци по-рано бях получила предложение от нея да им стана международен сътрудник и от време на време да правя по някоя торта за тях с подробно обяснение стъпка по стъпка. Признавам си, почуствах се много поласкана и страшно се зарадвах за предоставената ми възможност, но не подходих никак сериозно. В определения срок не представих какви проекти планирам да реализирам и счетох, че с това нещата са приключили. И когато прочетох гореспоменатия мейл, направо тръпки ме побиха. Нямах друг избор, освен да използвам сватбената торта. Не ми стигаше цялото напрежение, което нормално съпътства подготовката за всяка сватба, ами сега и това. Всеки един етап от декорирането на тортата трябваше да бъде заснет, а след това и описан подробно, разбира се, на английски. за фотографи наех Пламен и Денис. Мобилизирах се тотално и работата започна на пълни обороти. Освен голямата торта, имах да правя и три едноетажни.
В крайна сметка успях да се справя навреме, така че да си предам и тортите, и материалчето. Младоженците ми останаха супер доволни, но редакторката на списанието - не. Зелената ябълка не била актуална при сватбените торти в Англия и Щатите. Ако можело да преработя дизайна - вместо ябълка, отгоре да имало букетче цветя. Е, ако можело, ама не можеше. Че тя тортата вече беше изядена до троха!!! Нямах време и за нова, тъй като на следващия ден пътувахме за морето, където изкарахме цял месец. Така изявата ми като международен контрибутор пропадна, но материалчето го запазих и мисля сега да ви го представя, при това съвсем безплатно и преведено на български :))) Все за някого може да се окаже полезно или пък просто забавно.
Но преди това нека все пак ви покажа и самата торта. Аз, лично, много я харесвам, защото перфектно се вписа в стилистиката на цялото събитие и стана толкова свежа и нестандартна, да не кажа неактуална. :))
А сега да обърнем подобаващо внимание и на главните виновници за тази стилна и изискана сватба - Лили и Краси! Порадвайте им се, възхитете им се, пожелайте им всичко най-прекрасно!!! Те го заслужават! Фотографиите са дело на Камелия Атанасова.
А ето и обещаното материалче стъпка по стъпка. В напълно суров вариант е - така, както го бях подготвила аз. До редакции и оформление от страна на списанието не се стигна изобщо, тъй че нямам никакви претенции да е професионално издържано.
Сватбена торта Зелена ябълка
Стъпка 1:
След като сте покрили отделните етажи с фондан, оцветен в много блед нюанс на слонова кост, поставете ги един върху друг. Всеки етаж е на самостоятелна подложка. Изрежете подложките внимателно по ръба на тортата, така че да не се виждат. За стабилност при многоетажните торти винаги използвайте подпори - пластмасови или дървени, в зависимост от вашите предпочитания. Около основата на всеки етаж увийте декоративната панделка, така че краищата да се събират от задната страна. Фиксирайте с роял айсинг.
Стъпка 2: За изработването на голямата ябълка вземете около 300 гр захарно тесто. Оцветете като размесите равни количества геловя боя електриково зелено и авокадо. Месете, докато получите равномерно оцветяване на тестото. Увийте в найлоново фолио и оставете да почине за около час, така че да се охлади и стегне. Моделирането с прекалено меко тесто е трудно. За оформянето на ябълката използвайте ръцете си, като следвате стъпките от снимката. Оформете тестото на топка. Заострете в долния край. С помощта на подходящ инструмент направете вдлъбнатината в горната част на ябълката. Вътре поставете дръжката. Нея
можете да изработите, като покриете парче тел с малко количество кафяв
фондан. В единия край заострете, а другия направете по-дебел и
приплеснат. За да ви е по-лесно, набавете си истински плод за модел, от който да гледате. След като сте придали типичната форма, оставете в хладилника да стегне. Ако в помещението, където работите, е твърде топло, рискувате ябълката да се деформира под собствената си тежест.
Стъпка 3: С помощта на мека четка и прахообразни бои оцветете повърхността, така че да придадете реалистичен вид на ябълката. Използвайте различни нюанси на зелено и жълто. С тънка четка и течна светлокафява боя нанесете малки точици.
Стъпка 4: За изработването на ябълковия цвят разточете малко количество бял гъмпейст. Изрежете пет листенца с големия резец за рози на Wilton. Във всяко пъхнете парче бяла тел за цветя размер 28. Върху дунапренена гъба с помощта на топчестия накрайник изтънете краищата на всяко листенце. Придайте релеф с вейнера за рози. Оставете листенцата да изсъхнат и оцветете , като нанесете бонбоненорозова прахообразна боя.
Стъпка 5: За листата разточете зелен гъмпейст. Изрежете три лиснеца среден размер и три голям размер. Промушете във вяско тел размер 28. Изтънете краищата и притиснете с вейнера. С пръсти прегънете всяко листенце по дължина на телта, за да придадете по-реалистична форма. Оставете да изсъхнат и нанесете обилно прахообразна боя (чемширено и горско зелено). Фиксирайте на пара или със спрей за блясък.
Стъпка 6: Направете снопче от коло десет жълти топчести тичинки. Тъй като аз не разполагах с жълти, използвах розови, които в последствие оцветих с жълта боя. Прикрепете ги с помощта на зелено цветарско тиксо към тел с дебелина 18. Около тях едно по едно подредете и петте листенца на ябълковия цвят.
Стъпка 7: За изработването на всяка пъпчица от ябълковия цвят вземете по-дебела цветарска тел. Огънете като кукичка в единия край и прикрепете топче от бял гъмпейст. Изрежете четири малки листенца. Изтънете краищата, при две от листенцата повече, за да станат малко по-големи на размер.Придайте релеф с вейнера.
Стъпка 8: Преди да изсъхнат, залепете листенцата две по две срещуположно около топчицата - първо вътрешните (по-малките), а след тях и външните.
Стъпка 9: Използвайте два нюанса на розовото, за да оцветите листенцата на пъпката. В основата нанесете по-тъмния, а в краищата - по-светлия нюанс.
Стъпка 10: От зелен гъмпейст с момощта на средния петолистник изрежете листенцата за основата на пъпчицата. С подходящ инструмент издължете и изтънете всяко листенце.
Стъпка 11: С помощта на малко лепило или водичка, залепете към основата на пъпчицата, като прободете през средата с телта.
Стъпка 12: Като следвате горните стъпки, изработете общо четири цветни пъпки.
Стъпка 13: За да оформите цялоот клонче, вземете разцъфналия цвят. Около него с помощта на цветарско тиксо прикрепете четирите пъпки, разположени симетрично от четирите страни на цвета. Между тях прибавете и зелените листенца, като отново използвате цветарско тиксо.
Стъпка 14: Разточете бял фондан. Изрежете петлистни цветчета - малък, среден и голям размер.
Стъпка 15: С помощта на двустранен силиконов вейнер за вишнев цвят придайте релеф и форма на средните и големи цветчета. Малките изтънете и вдлъбнете с топчестия накрайник върху дунапренена гъба.
Стъпка 16: След като позасъхнат, оцветете цветчетата с прахообразна боя в различни нюанси на розовото.
Стъпка 17: Закрепете цветчетата по ръбовете на първия и третия етаж от тортата. За целта използвайте роял айсинг.
Стъпка 18: За плочката с монограмите изрежете етикет с подходяща форма от бял фондан. С течна златна боя изпишете буквите. Моите се постарах да са същите като тези от поканите.
Стъпка 19: Позиционирайте плочката с монограмите в средата на третия етаж. Покрая направете малки перлички от роял айсинг. За перфектни перлички използвайте средно твърд роял айсинг. Ако е прекалено течен, перличките ще се разтекат и слеят една в друга. Ако е прекалено гъст, ще останат връхчета.
Стъпка 20: На финала поставете ябълката и цветното клонче върху най-горния етаж. За да ги фиксирате, използвайте роял айсинг. И тортата е готова!!!!